Olja För Bakomliggande Traktor: Vilken är Bättre Att Fylla I Växellådan? Hur Fyller Man På 4-takts Motorolja Till Motorn? Byte Av Växellådsolja

Innehållsförteckning:

Video: Olja För Bakomliggande Traktor: Vilken är Bättre Att Fylla I Växellådan? Hur Fyller Man På 4-takts Motorolja Till Motorn? Byte Av Växellådsolja

Video: Olja För Bakomliggande Traktor: Vilken är Bättre Att Fylla I Växellådan? Hur Fyller Man På 4-takts Motorolja Till Motorn? Byte Av Växellådsolja
Video: Så byter du automatväxellådsolja | AUTODOC tipsar 2024, Maj
Olja För Bakomliggande Traktor: Vilken är Bättre Att Fylla I Växellådan? Hur Fyller Man På 4-takts Motorolja Till Motorn? Byte Av Växellådsolja
Olja För Bakomliggande Traktor: Vilken är Bättre Att Fylla I Växellådan? Hur Fyller Man På 4-takts Motorolja Till Motorn? Byte Av Växellådsolja
Anonim

Köpet av en bakomliggande traktor är ett ganska allvarligt steg som du bör förbereda dig på i förväg. För enhetens långsiktiga drift är det nödvändigt att utföra förebyggande arbete i tid, om det behövs, byta ut delar och naturligtvis byta olja.

Utnämning

Vid köp av en ny bakomliggande traktor måste satsen innehålla medföljande dokument, där det finns särskilda avsnitt med rekommendationer för korrekt skötsel och användning. Namnen på oljor som passar bäst för enheten anges också där.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst bör du förstå de grundläggande funktionerna hos oljevätskor. Vätskor gör följande:

  • systemkylning;
  • få utstrykningseffekten
  • rengöring av motorns insida;
  • täta.

Under driften av den bakomliggande traktorn i en luftkyld motor börjar oljevätskan brinna, de brända partiklarna finns kvar på cylindern. Det är därför som det bildas ett rökigt avgaser. Dessutom är hartshaltiga avlagringar den starkaste kontaminanten för resten av den bakomliggande traktorn, på grund av vilken smörjningen av delarna blir svårare.

Det är att föredra att fylla på olja för en bakomliggande traktor tillsammans med antioxidantvätskor, som är ett rengöringsmedel för insidan av enheten.

Bild
Bild

Visningar

För rätt val av oljevätska, bör man komma ihåg att varje individuell komposition är utformad för en specifik säsong och klimattemperatur.

I enkla ord är det omöjligt att använda sommarolja vid temperaturer under 5 grader - det kan leda till motorstartfel.

  • Sommar en slags fet vätska används uteslutande under den varma årstiden. Har en hög viskositet. Det finns ingen bokstavsbeteckning.
  • Vinter sorter av oljor används under kallt väder. De har en låg viskositet. Bokstavsbeteckningen är W, vilket betyder "vinter" i översättning från engelska. Denna sort innehåller oljor med SAE -index 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W.
  • En mängd olika oljor i den moderna världen är mer populär. Deras mångsidighet gör att du kan fylla motorn med vätska när som helst på året. Det är dessa smörjmedel som har ett särskilt index i den allmänna klassificeringen: 5W-30, 10W-40.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom säsongsmässighet delas oljorna efter deras sammansättning. Dom är:

  • mineral;
  • syntetisk;
  • halvsyntetisk.

Dessutom skiljer sig alla oljor åt i prestandakraven för en 2-takts och 4-takts motor.

I bakomgående traktorer används vanligtvis ett 4-takts luftkyldt system, och oljan måste vara 4-takts. På vintern är det mest föredragna alternativet en växelmotorolja som 0W40.

Priset på frågan är naturligtvis högt, men enhetens reaktion ligger i dess långa livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Som nämnts tidigare finns det flera typer av oljor för motoblock. Det är nödvändigt att använda den vätska som rekommenderas av tillverkaren av enheten - för detta är det tillräckligt att noggrant studera enhetens märkning och läsa instruktionerna.

Dessutom är varje separat oljetyp uppdelad i flera typer beroende på dess kemiska sammansättning. I de flesta fall försöker tillverkare att tillverka enheter med förmåga att använda de vanligaste typerna av oljor - syntetiska, mineraliska samt halvsyntetiska material som Mannol Molibden Benzin 10W40 eller SAE 10W-30.

Det är värt att notera att detta smörjmedel innehåller en friktionsmodifierare som skapar en stark film på insidan av delarna. Detta minskar avsevärt slitaget på den bakomliggande traktorn.

Bild
Bild

En annan markering som inte bör glömmas bort är beteckningen av oljeutnyttjandets egenskaper. Det finns också i flera varianter. Till exempel, kategori C används för 4-takts dieselmotorer och kategori S används för bensinmotorer.

En viss summa kan härledas från dessa data. Med tanke på typ av motor, en hög efterfrågan riktas till flergradiga oljor märkta 5W30 och 5W40 … Av korrosionsskyddande oljor är 10W30, 10W40 populära.

Vid temperaturer över 45 grader bör oljor märkta 15W40, 20W40 användas. Vid vinterförkylning är det nödvändigt att använda olja vätska 0W30, 0W40.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ändrar?

Vem som helst kan byta smörjmedel i den bakomliggande traktorn, men om det finns några tvivel är det bättre att kontakta en högkvalificerad specialist. Förfarandet för uppdatering med oljevätska i alla modeller av bakomgående traktorer skiljer sig inte från varandra, oavsett om det är en Enifield Titan MK1000-instans eller någon annan motor från Nikkey-linjen.

Först och främst bör det komma ihåg att oljan byts uteslutande på en varm motor, det vill säga att systemet först måste fungera i minst 30 minuter. Denna regel gäller inte bara fyrtakts, utan även tvåtaktsmotorer.

Tack vare ovanstående nyans rinner den varma förbrukade blandningen lätt in i behållaren placerad underifrån. När den använda oljan är helt borta kan du starta utbytesprocessen.

Först måste du skruva loss andningspluggen, tömma den återstående använda oljan och byt vid behov extra olja och luftfilter. Sedan måste du fylla i färsk vätska och återföra kontakten till sin plats. Häll ny olja försiktigt så att den inte kommer på andra delar av systemet, annars uppstår en obehaglig lukt.

Bild
Bild

I motorn

Primäroljebyte i förbränningsmotorn sker efter 28-32 timmars drift. Nästa byte kan göras högst 2 gånger per år - på sommaren och vintern, även om enheten har varit inaktiv en tid. För att starta själva utbytesprocessen är det nödvändigt att förbereda speciella attribut - en tratt och en behållare för tömning av den använda vätskan.

I botten av motorn finns ett hål med ett lock genom vilket gammal olja kan dräneras. På samma ställe ersätts en behållare för dränering, låskåpan lossas och spillvätskan dräneras. Det är nödvändigt att vänta en stund för att resterna ska rinna ut helt från motorsystemet .… Därefter skruvas pluggen på plats och färsk olja kan hällas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess mängd måste vara identisk med den för den tömda. Om det inte är möjligt att göra en mätning är det bättre att titta på enhetens tekniska datablad, där det erforderliga antalet anges i gram. Efter att ny olja har fyllts på i motorn måste nivån kontrolleras. För att göra detta är det tillräckligt att använda en speciell sond.

Det är värt att notera att i vissa motorer som är känsliga för oljevätskor, till exempel Subaru eller Honda, antas användningen av oljor av en viss klass, det vill säga SE och högre, men inte lägre än SG -klassen.

Denna instruktion är en allmän riktlinje för både tvåtakts- och fyrtaktsmodeller. Mer specifik information om hur man byter oljevätska i den bakomliggande traktorn övervägs bäst i instruktionerna för en viss enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I växellådan

Växellådan är den viktigaste delen, eftersom det är han som ansvarar för att konvertera och överföra vridmoment från växellådan. Noggrann vård och högkvalitativ olja som används för enheten förlänger dess livslängd avsevärt.

För att ersätta oljesammansättningen i växellådan är det nödvändigt att utföra ett antal manipulationer

  • Rorkulten måste placeras på en kulle - bäst av allt på en grop.
  • Därefter skruvas hålet för bortskaffande av begagnad olja bort. Stopppluggen är vanligtvis placerad på själva transmissionen.
  • Därefter ersätts en beredd behållare för tömning av det bortskämda smörjmedlet.
  • Efter helt tömning måste hålet vara tätt tillslutet.
  • När dessa manipulationer utförs måste ren olja hällas i växellådan.
  • Sedan måste du dra åt hålpluggen.
Bild
Bild

Det är värt att notera att i vissa modeller av växellådor, till exempel i Efco -linjen, finns det genomgående bultar som bestämmer mängden olja, som kan styras av vid påfyllning av vätska. I andra modeller finns det en speciell oljesticka med vilken du kan se den totala volymen för den fyllda oljekompositionen.

Det första oljebytet utförs efter att inbrottstiden har gått .… Till exempel, för Energoprom MB-800-modellen, är inkörningstiden 10-15 timmar, för Ploughman ТСР-820-enheten-8 timmar. Men raden med "Oka" motoblock utvecklades med hänsyn till en inkörning på 30 timmar. Därefter räcker det att tömma och fylla på ny olja var 100-200 timmars full drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar man nivån?

Kontroll av oljenivån utförs med standardteknik, som varje person är van vid. För detta finns en speciell sond i den bakomliggande traktoranordningen, som går djupt inuti enheten. Efter att ha tagit bort det från hålet, på spetsen av mätstickan, kan du se en gränsremsa, vars nivå är lika med oljenivån. Om det inte finns tillräckligt med vätska måste den fyllas på .… Å andra sidan tvingar denna nyans dig att kontrollera hela systemet, eftersom en låg nivå av smörjmedel indikerar att det läcker någonstans.

Förutom standardstickan har vissa modeller av bakomgående traktorer speciella sensorer som automatiskt visar mängden smörjmedel som finns. Även vid utbyte av oljevätska kan den användas för att bestämma hur mycket smörjmedelskompositionen eller dess brist har ökat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan bilolja användas?

Det är strängt förbjudet att använda maskinolja i bakomgående traktorer. Till skillnad från en bilmotor har en bakomliggande traktor vissa principer för smörjning och en lämplig temperaturreglering för drift. Dessutom har motorerna i motoblock vissa funktioner. Dessa inkluderar konstruktionsmaterialet från vilket det är tillverkat, liksom graden av tvingande. I många fall är dessa nyanser oförenliga med egenskaperna hos biloljor.

Rekommenderad: