Variatorer För Ett Motoriserat Dragfordon: Justering Av Safari -variatorer Och Andra Modeller På Motoriserade Dragfordon, Regler För Installation Av En Bältesvariator På En Motoris

Innehållsförteckning:

Video: Variatorer För Ett Motoriserat Dragfordon: Justering Av Safari -variatorer Och Andra Modeller På Motoriserade Dragfordon, Regler För Installation Av En Bältesvariator På En Motoris

Video: Variatorer För Ett Motoriserat Dragfordon: Justering Av Safari -variatorer Och Andra Modeller På Motoriserade Dragfordon, Regler För Installation Av En Bältesvariator På En Motoris
Video: towing belt install in my scooter #part8 😂 2024, Maj
Variatorer För Ett Motoriserat Dragfordon: Justering Av Safari -variatorer Och Andra Modeller På Motoriserade Dragfordon, Regler För Installation Av En Bältesvariator På En Motoris
Variatorer För Ett Motoriserat Dragfordon: Justering Av Safari -variatorer Och Andra Modeller På Motoriserade Dragfordon, Regler För Installation Av En Bältesvariator På En Motoris
Anonim

Enligt vissa användare fungerar motoriserade dragfordon med CVT bättre än en automatisk växellåda. Denna mekanism har producerats sedan 2000, så ett stort antal tillverkare är kända.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Variatorn för ett motoriserat dragfordon är en mekanism som är nödvändig för enhetens automatiska steglösa kilremssändning … De flesta av dem är inte universella, eftersom de är gjorda för en specifik utrustningsmodell.

Användningen av variatorn är inriktad på den mest smidiga hastighetskontrollen. Den kan användas inte bara på ett motoriserat dragfordon, utan också på en snöskoter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av kilremstransmission justerar utväxlingen i enlighet med följande parametrar:

  • motstånd mot rörelse hos en motoriserad hund;
  • vevaxelns rotationsfrekvens i teknikens motor.

Motorer som är utrustade med en variator kännetecknas av långsamt slitage på grund av frånvaron av en förändring av motorvarvtalet.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Efter att ha köpt en variator för ett motoriserat dragfordon det rekommenderas att noggrant läsa instruktionerna . Efter att ha studerat rätt drift kan du förlänga livslängden för dina motorfordon. Mekanismen inkluderar en regulator av centrifugaltyp, i vilken det finns kottar med rörliga och stationära vikter. För att vikterna ska röra sig används stopp med rullar under deras produktion. Det finns också ett lock och en fjäder i mekanismens konstruktion.

Bild
Bild

Den fasta konen, som har ett stopp, är gängad på axeln . Vevaxeln är monterad på en fast kon. Fjädern behövs för att skapa tomgångshastighet. Vid korrekt installation bör placeringen av variatorbältet vara fixerad 1-3 millimeter från konens yta. Detta alternativ hjälper till att justera tomgångshastigheten. För att ändra gapet används ringar som ligger på gränsen till axelstoppet och utskjutningen. Vid drift av variatorn spåras en viss algoritm:

  • regulatorn roterar;
  • centrifugalkrafter uppstår;
  • centrifugalkrafter påverkar vikterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Effekten av centrifugalkraften främjar vikternas rotation, så den rörliga konen separeras från stoppet.

Ovanstående åtgärder bidrar till remskomprimeringen av remskivans spår i variatorn. Returfjädern motverkar centrifugalkraften. Av denna anledning kan vikter lätt övervinna motstånd. Varvtalet per minut måste vara minst 2200 . När denna tröskel överskrids, stiger kraften som verkar på bandet till arbetsavläsningen. Med dessa faktorer uppstår vridmoment och motståndet överväldigas.

Bild
Bild

Populära märken

En uppsättning mekanismer och utrustning för motoriserade dragfordon och snöskotrar säljs under olika märken. " Safari" -variatorn är populär , det ändrar växelförhållandet och justerar sedan smidigt fordonets hastighet. Denna mekanism används också för installation på en snöskoter, till exempel " Buran" eller "Taigu " … Denna typ av variator har ett förstärkt tvärstycke, liksom en högkvalitativ tryckmekanism. Dessa två komponenter bidrar till produktens övergripande tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Safari är lätt, har en enkel design och kännetecknas av god tillförlitlighet . Med en massa på 3800 gram är rörelsens diameter 21 centimeter och längden 16,7 centimeter. Variatorn för snöskotern och Forward -dragfordonet är också efterfrågad bland konsumenterna . Denna mekanism kännetecknas av högkvalitativ konstruktion, hållbarhet och tillförlitlighet.

Bild
Bild

Hur installerar och konfigurerar jag?

Justering och justering av bältet, samt installationen på en motoriserad hund, bör utföras enligt instruktionerna från tillverkaren. Om användaren självständigt vill justera och ställa in mittavståndet, fjäderförspänningen, följaraxeln, måste han följa tekniken och säkerhetsreglerna. För att installera strukturen, du måste fästa remskivan på motorns vevaxel medan du skjuter den rörliga konen.

Som ett resultat bör ett visst hål bildas med en ratt in i den. Därefter stramas strukturen.

Bild
Bild

Bältet och skyddet måste också installeras enligt instruktionerna . Om det finns ett behov av att ta bort remskivan börjar demonteringen av dess skaft från vevaxeln. Därefter tas bältet och höljet bort, den rörliga konen förskjuts. Med hjälp av en distans är konen låst, vevaxeln fixerad. Med en skiftnyckel kan axeln tas bort. För korrekt justering av variatorn måste installationen av mekanismen vara helt klar. Avståndet mellan den drivna remskivan och de avsmalnande kanterna ska vara 3, 3 centimeter. När remmen sätts in i remskivans spår bör sidorna inte sticka ut mer än 2 millimeter. Denna justering kan anses vara korrekt.

Bild
Bild

Service

Precis som alla andra komponenter i konstruktionen av ett motoriserat dragfordon kräver variatorn underhåll .… Det bör utföras var 3000 kilometer fordonskörning. Bilens ägare får inte glömma variatorsmörjningen. Det är värt att smörja delarna speciellt universalmedel . Efter att utrustningen har passerat 6000 kilometer kommer det att vara nödvändigt att kontrollera fodrets skick på viktaxlarna. Det är nödvändigt att värma upp motorn i neutralläge, detta hjälper till att förhindra gummilindning på axeln. Gummiavlagringar på axeln kan avlägsnas med en trasa fuktad i bensin.

Bild
Bild

Möjliga fel

All utrustning och dess element misslyckas, variatorn är inget undantag. När du använder den här enheten kan du märka följande problem.

  1. Ojämn rörelse hos det motoriserade dragfordonet, närvaron av främmande ljud under drift . Orsaken till denna situation kan vara ett uttjat CVT-bälte eller slitage på plastinsatserna. För att eliminera problemet måste du byta bälte eller skär.
  2. Spridande metallnynning kan tyda på lagerskador .… För att åtgärda problemet måste lagren bytas ut.
  3. Med utvecklingen av motorvarvtalet observeras ingen rörelse för det motoriserade dragfordonet . I det här fallet är det värt att kontrollera om bandet är sönderrivet, om spårvalsen har vänds av mekanisk skada. Att rätta till problemet innebär att byta remmen och återföra valsen till sitt ursprungliga läge.
  4. Stopp av variatorn under överhettning . Slitna bussningar eller remglidning kan orsaka detta problem. För att variatorn inte ska fastna i bussningen måste du kontrollera bältet, rengöra skivorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många ägare till motoriserade dragfordon säger att variatorn är en nödvändig del av den.

För att den ska fungera utan problem måste du följa underhållsriktlinjerna.

Rekommenderad: