Hanhi Rökhus: Hemgjord Finsk Design För Varm Och Kall Rökning, 10 Liters Modeller, Kundrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Hanhi Rökhus: Hemgjord Finsk Design För Varm Och Kall Rökning, 10 Liters Modeller, Kundrecensioner

Video: Hanhi Rökhus: Hemgjord Finsk Design För Varm Och Kall Rökning, 10 Liters Modeller, Kundrecensioner
Video: Torkning av kött inför rökning 2024, April
Hanhi Rökhus: Hemgjord Finsk Design För Varm Och Kall Rökning, 10 Liters Modeller, Kundrecensioner
Hanhi Rökhus: Hemgjord Finsk Design För Varm Och Kall Rökning, 10 Liters Modeller, Kundrecensioner
Anonim

Människor försöker ge produkterna en speciell smak eller förlänga hållbarheten på olika sätt. En av de mest populära är rökning. Du kan röka kött, fisk, ost samt grönsaker och frukt. Nyckeln till att laga mat på detta sätt är att ha pålitliga rökhus nära till hands.

Typer och syfte för rökare

Rökt matälskare vet att det finns två typer av rökprodukter: kall och varm rökning. De viktigaste skillnaderna mellan dem är temperaturen vid vilken rökning utförs, varaktigheten av processen, varaktigheten och formen för marinering före tillagning, produktens smak och konsistens vid utgången.

Hetrökning utförs vid temperaturer på 90-110 grader , men med tiden tar det från 40 minuter till flera timmar. Kött eller fisk bakas förutom en rökig eftersmak, vilket gör dem särskilt saftiga och smakrika. Du kan lagra sådana godsaker en kort tid, i flera dagar och bara i kylskåpet. Du kan marinera i salt och kryddor i en eller två timmar innan du lagar mat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett rökhus för en het process måste ha ett antal egenskaper:

  • täthet (men det måste finnas en skorsten);
  • förmågan att hålla en stabil temperatur;
  • frånvaro av främmande lukt och smak (bränt fett).
Bild
Bild
Bild
Bild

Kallrökning är en lång process för alla produkter . Fisk eller kött tillagas i 3-5 dagar. Marinering bör utföras i minst 2-4 dagar. Den torra produkten bearbetas med lågtemperaturrök (upp till 30 grader), matas kontinuerligt in i rökeriet i minst 14 timmar och högst upp till 3 dagar. Korv framställda på detta sätt kan lagras, kött kan förvaras i ett torrt rum i upp till ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

En kallrökare bör:

  • upprätthålla en konstant tillförsel av rök;
  • bibehåll en stabil röktemperatur.

Hantverkare tillverkar heta rökhus av fat, stora krukor och kalla - av tegel, sten, trä. Det är fullt möjligt att laga ganska välsmakande produkter med hjälp av sådana "hemlagade produkter".

Bild
Bild

Nackdelarna med den hantverksmässiga metoden inkluderar arbetskraftsintensitet, förekomsten av för stark lukt av rök eller brännande, fettdroppande, oreglerad temperatur och viktigast av allt är att vara bunden till en specifik plats (oftast utanför rummet).

Fabriksinnovationer från det finska företaget Hanhi hjälper till att förbereda rökt kött utan konstnärliga nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kort beskrivning

Den samlande kvaliteten för alla typer av finska rökhus är deras mångsidighet när det gäller användningsplatsen (picknick, sommarstuga, lägenhet), ergonomi, minskning av resurserna för matlagning (minsta tid och material), säkerhet (ingen öppen brand).

Förkylningsförfarandet kan utföras med hjälp av en teknisk nyhet - en rökgenerator . Enheten kan producera rök i 12 timmar (temperaturen vid ingången till rökeriet är 27 grader) utan ytterligare kast av flis. Genom en slang kan rök levereras antingen till ett skåp från Hanhi eller till någon annan enhet som lagrar mat i den. Ägarna behöver bara marinera det rökta köttet ordentligt, tillsätt chipsen en gång och slå på maskinen.

Bild
Bild

Hetrökning utförs med hjälp av en enhet som ser ut som en panna. Chips läggs längst ner i behållaren, sedan - ett bakplåt för att samla fett och bakplåtar med rökt kött. Locket är utrustat med en temperaturgivare och en rökgasventil. Behållaren kan värmas över öppen eld, gasbrännare eller elektrisk spis.

Det är viktigt att grunden för enheten är stålkvaliteten Aisi 430 säkerställa korrekt och enhetlig uppvärmning. Dessutom är denna typ av "rostfritt stål" helt säker för användning i köket: disken har ingen bitterhet eller smak. Eftersom stål inte rostar eller oxiderar kan det tjäna upp till 10 år och behålla sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botten på stålenheten tål uppvärmningstemperaturer upp till 800 grader och är utrustad med en speciell ferromagnetisk beläggning. Detta gör att den kan användas på olika typer av kaminer och på öppen eld. Alla Hanhi -modeller har också en 3 mm kantad fettbricka. Allt smält fett (och mycket av det släpps vanligtvis under rökprocessen) samlas upp i denna kastrull.

Mängden mat som placeras i rökeriet kan vara olika - från 3 till 10 kg . När du väljer ett rökhus bör du ta hänsyn till denna punkt: små volymer (upp till 10 liter) gör det enkelt att transportera produkten, men samtidigt kan de bara rymma cirka 3 kg fisk (detta är knappast tillräckligt för en stor grupp turister).

Bild
Bild
Bild
Bild

Prefabricerade enheter har en garanti, är tillverkade av säkra metaller och är estetiskt tilltalande (inga svetsfogar, ingen rost). För olika typer av produkter har tillverkaren tillhandahållit olika typer av layouter: krokar och garn för fisk och kyckling, bakplåtar för kött och korv.

Populära modeller

Bland de mest köpta modellerna av Hanhi -rökare kan två noteras: för varm rökning med minsta volym och vikt (matvikt - 3 kg, total volym för rökhuset - 10 kg) och en rökgenerator med ytterligare 7 liters tank för träflis. Låt oss överväga båda alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både amatörer och proffs är enhälliga att enheterna i den här serien i hög grad underlättar sättet att hemma hälsosamt rökt kött till bordet.

Het rökstuga

Väggarna är gjorda av livsmedelskvalitetsstål med en minsta tjocklek, vilket säkerställer en låg vikt av strukturen. Botten brinner inte, chips kan hällas direkt på den. En bricka av aluminium placeras i behållaren, på vilken fettet droppar. En enkel försiktighetsåtgärd är att ta bort lukten av bränt fett från maten. Antalet brickor och deras konfiguration kan väljas av användaren själv, vilket vid köpet anger vilka ytterligare komponenter han vill ta emot.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt det hydrauliska låset. Vatten hälls i en liten fördjupning längs grytans sidor, och när locket sänks förvandlar fukten behållaren till en helt tillsluten behållare. Överskott av rök och värme kommer ut genom ett speciellt hål med en pip i locket, till vilket ett skorstensrör är anslutet. Du kan ta ut det genom ett fönster eller ventilationshål om tillagning sker i en lägenhet.

Temperaturkontroll utförs med en temperatursensor på locket . Om du minskar värmen under rökeriet i tid kan du hjälpa till att bevara hela strukturen hos det rökta köttet. Enheten är lämplig för att laga mat till ett litet företag i en lägenhet (med gas, induktion, elektrisk spis), sommarstuga, camping (öppen eld skadar inte rökprocessen eller apparaten).

Bild
Bild
Bild
Bild

Kall rökning med en rökgenerator

Det slår alla popularitetsrekord. Förmodligen är faktum att enheten kan anslutas till alla hemmagjorda skåp (spara på att köpa ett märkesskåp), kostnadseffektiviteten för installationen (en liten mängd trä för rökning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten består av en kolv i vilken flis hälls, ett speciellt filter för tömning av tjära (minimerar obehaglig lukt i rökt kött), ett metallrör som kyler röken till 27 grader. Om det ändå finns oro för för hög temperatur, hjälper en termisk sensor till att korrigera processen. Röken levereras under tryck av en elektrisk kompressor. Chips värms upp genom ett elektriskt stativ, vilket gör själva rökprocessen säkrare (du behöver inte titta på öppen eld dygnet runt). Rökgeneratorn kan ha olika volymer för fyllning med chips, vilket gör att du kan köpa en enhet i exakt överensstämmelse med kundens behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den lilla storleken på enheten gör att den kan installeras var som helst där det finns ett rökskåp . Arbetets varaktighet utan att lägga till chips i behållaren är upp till 12 timmar. Detta ögonblick förändrar frågan avsevärt när det gäller processens mödosamhet, eftersom du inte ständigt kan kasta ved och inte sova under dagen, utan helt enkelt fylla kolven med färska flisar var 12: e timme.

Båda enheterna (varmt rökhus och rökgenerator) i den kompletta uppsättningen har instruktioner på ryska och en receptbok, vilket innebär att alla användare kommer att kunna förstå enhetens krångel. Företagets konsulter kommer dock alltid att kunna hjälpa till med detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Ett personligt rökeri vill som regel ha hemma dem för vilka rökt kött är deras favoritmat. Sofistikerade användare hävdar att båda typerna av rökhus gör smaken av rätter mer känsliga, och i utseende är de färdiga produkterna mycket annorlunda än butikens. Mest troligt provoceras skillnaderna av det faktum att en enorm mängd rökt kött på marknaderna tillagas med hjälp av en kemisk sammansättning - "flytande rök", som inte har något att göra med fördelarna med naturlig rökbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland fördelarna noterar köpare följande punkter:

  • enhetens dimensioner (kan användas i köket i en liten lägenhet och i en eld vid floden);
  • låga kostnader för trä och el;
  • en liten tid att skapa en blank (du kan fånga den både på en picknick och på en fisketur);
  • lätt behaglig smak av produkter utan främmande föroreningar.
Bild
Bild

Nackdelarna med installationer inkluderar:

  • en liten mängd rökt kött som får plats i dem;
  • Röklukt finns i små mängder i matlagningsområdet.

Vissa köpare försöker förlänga rökhusets livslängd så mycket som möjligt genom att använda folie eller sand, som de täcker botten av behållaren under flisen. Denna teknik minskar inte uppvärmningstemperaturen i botten, utan gör rengöring av vedrester enklare. Det mest praktiska är enheter med en volym på 20 liter. Deras vikt är bara 4,5 kg.

Rekommenderad: