CD-spelare: En översikt över Bärbara Och Skivmodeller Av Spelare

Innehållsförteckning:

Video: CD-spelare: En översikt över Bärbara Och Skivmodeller Av Spelare

Video: CD-spelare: En översikt över Bärbara Och Skivmodeller Av Spelare
Video: Lukasa SN004 Portable CD Player Review Playing A The Same CD As The Monodeal MD109 2024, Maj
CD-spelare: En översikt över Bärbara Och Skivmodeller Av Spelare
CD-spelare: En översikt över Bärbara Och Skivmodeller Av Spelare
Anonim

Toppen av populariteten för CD-spelare kom i början av XX-XXI-århundradena, men idag har spelarna inte tappat sin relevans. Det finns bärbara och skivmodeller på marknaden som har sin egen historia, funktioner och alternativ, så att alla kan välja rätt spelare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

Utseendet på de första CD-spelarna går tillbaka till 1984, då Sony Discman D-50 . Den japanska nyheten blev mycket populär på den internationella marknaden och ersatte helt kassettspelare. Själva ordet "spelare" togs ur bruk och ersattes av ordet "spelare".

Och redan på 90-talet av XX-talet släpptes den första miniskivspelaren Sony Walkman Doctor of Medicine MZ1 . Den här gången fick japanerna inte så utbrett stöd på de amerikanska och europeiska marknaderna, trots kompaktiteten och användarvänligheten hos miniskivvarianter jämfört med CD-spelare. ATRAK -systemet gjorde det möjligt att skriva om från CD -skivor till minidisk i digitalt format. Den största nackdelen med Sony Walkman Doctor of Medicine MZ1 vid den tiden var dess relativt höga kostnad jämfört med CD -spelare.

I länderna i före detta Sovjetunionen var det också ett stort problem med tillgången till moderna datorer som kunde läsa och skriva information om minidiskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gradvis började MD-spelare ersättas av de nya MP3-spelarna från Apple. I början av 2000 -talet pratades det om att CD- och MD -spelare snart helt kommer att ta slut, eftersom det redan hände med kassettspelare, som var populära redan på 60 -talet av XX -talet. Detta hände dock inte, spelare är mycket populära och efterfrågade på marknaden på grund av deras funktioner, funktionalitet och underbara modeller , Men först saker först.

Bild
Bild

Särdrag

För en miniskiva, som tidigare nämnts, ATRAK -algoritmen är karakteristisk . Slutsatsen är det ljudinformation läses från skivan, förutom redundant information . En liknande mekanism är också typisk för MP3. Vi kan säga att den interna processorn för sådana spelare dekomprimerar miniskivformatet till en ljudström som kan kännas igen av det mänskliga örat.

CD -spelare är dock ordnade lite annorlunda, både kompakta och stationära CD -spelare är lätta att använda . Laserhuvudet läser information under CD -skivans rotation, styrs av knapparna på enheten eller fjärrkontrollen. Denna information konverteras sedan till analog med line-out ansluten till ingången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således består konstruktionen av en enkel CD -spelare av minst två delar:

  • optiskt system för "laserinformationsavläsning ", som är ansvarig för att rotera CD: n;
  • ljudomvandlingssystem (digital-till-analog-omvandlare, DAC): efter att laserhuvudet har samlat digitalt innehåll överförs det från media till linjeingångarna och -utgångarna, så att ljudet hörs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

CD-spelare kan vara en-, dubbel- och trippel-enheter, vilket direkt påverkar ljudkvaliteten.

Enstaka block

I enblocksmodeller finns båda spelarens komponenter (optiskt system och DAC) i ett block, vilket bromsar arbetet med att läsa digital och återge analog information. Detta har gjort single-box spelare föråldrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Två block

Enblocksmodellerna ersattes av tvåblocksmodeller, där enhetens funktionella block är sammankopplade, men placerade i olika fall. Den största fördelen med sådana spelare är närvaron av en mer avancerad och komplex DAC ., som fungerar oberoende av en annan enhet och ökar livslängden för en sådan enhet. Men inte ens en tvåblocks CD-spelare utesluter inte utseendet i processen med att använda den så kallade jitteren (en ökning eller minskning av tidsintervallen för att konvertera information och spela ljud).

Närvaron av utrymme (gränssnitt) mellan block leder till frekvent skakningar över tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tre-block

Jitterproblemet löstes framgångsrikt av skaparna av treblockspelare och lade till ett tredje block (klockgenerator) till de två huvudsakliga, vilket sätter tempo och rytm för ljudåtergivning. Själva klockgeneratorn ingår i alla DAC, men dess närvaro i enheten som ett annat block tar bort jitter helt . Priset på treblocksmodeller är högre än deras "kamrater" med ett och två block, men kvaliteten på läsinformation från bäraren är också högre.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Förutom typen av blockenhet skiljer sig olika modeller av CD -spelare åt i typen av digitala filer som stöds (MP3, SACD, WMA), disktyper, kapacitet och andra valfria parametrar som stöds.

Kraft . Avser en av de viktigaste parametrarna, eftersom enhetens volym först och främst beror på dess effekt. För en märkbar förbättring av ljudkvaliteten är det värt att överväga endast alternativ med ett värde på 12 W eller mer, eftersom endast sådana enheter bidrar till återgivning av ett ljudområde på upp till 100 dB.

Bild
Bild

Media som stöds . De vanligaste CD-skivorna är CD, CD-R och CD-RW. Många enheter har en USB -ingång, det vill säga de läser information från externa flash -enheter. Vissa spelare stöder DVD -format. Det bästa alternativet när du väljer en spelare kommer att vara en som stöder flera typer av digitala medier, eftersom detta avsevärt ökar funktionaliteten. Men stöd för DVD -format är i de flesta fall en överkillningsfunktion snarare än nödvändigt.

Bild
Bild

Stöd för digitala filer … Den grundläggande uppsättningen format som stöds är MP3, SACD, WMA. Ju fler format spelaren stöder, desto högre är priset, vilket långt ifrån alltid är rimligt på grund av möjligheten att konvertera en digital fil till en annan. Den kanske mest kända och bekväma att använda är MP3 -filen, som ersätter alla andra. Det finns dock anhängare av WMA -formatet, och det är för dem att det finns lämpliga enheter på marknaden.

Bild
Bild

Hörlursuttag … För många musikälskare som älskar att fördjupa sig i musik kommer denna parameter att vara avgörande när man väljer en drömspelare. De flesta moderna spelare (både dyra och billigare) har ett standard 3,5 mm hörlursuttag, samt hörlurar ingår.

Bild
Bild

Volymintervall . Kanske är detta den mest individuella parametern. Ju högre räckvidd, desto mer sannolikt är det att du förvränger ljudet från musiken som spelas. Det är särskilt viktigt att uppmärksamma denna parameter för att avgöra om ljudkvaliteten försämras med ökande eller minskande ljud, vilket ofta är fallet med billiga modeller.

Bild
Bild

Möjlighet till fjärrkontroll med fjärrkontrollen , displayens kvalitet, enhetens design och knapparnas funktionalitet, deras design och placering, spelarens vikt, vilket är särskilt viktigt när du väljer en bärbar spelare, anti-vibrationsfodralet, vilket är särskilt användbart när du lyssnar på musik med höga volymer. Vissa köpare kommer verkligen att uppskatta den kompakta CD-spelaren, som körs på batteri, medan andra föredrar en stationär enhet med inbyggd strömadapter och nätdrift. En viktig parameter är möjligheten att synkronisera med andra enheter, till exempel iPod och annan stereoutrustning från Apple.

Bild
Bild

Modellöversikt

Bland stationära CD-spelare är de mest populära modellerna Yamaha, Pioneer, Vincent, Denon, Onkyo.

Onkyo C-7070

En av de bästa spelarna för älskare av högkvalitativt ljud och MP3-format. Modellerna presenteras i två färger: silver och guld. I den främre delen finns ett fack för CD-skivor med vanliga CD-, CD-R-, CD-RW-format. Men deras användning är valfri, eftersom en enhet med USB-ingång låter dig läsa information från flash-enheter . Spelaren har också ett separat hörlursuttag, många andra guldpläterade kontakter, design mot vibrationer, två ljudprocessorer Wolfson WM8742 (24 bit, 192 kHz) , brett utbud av ljud (upp till 100 dB).

Den största nackdelen är oförmågan att läsa DVD -skivor, liksom det höga, långt ifrån överkomliga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denon DCD-720AE

Minimalistisk design, bekväm och mångsidig fjärrkontroll, 32-bitars DAC för fantastiskt ljud, line-out och optisk utgång, hörlursuttag - inte alla fördelar med denna modell. Enheten har väl implementerad antivibration, USB-kontakt, stöd för Apple-enheter (tyvärr bara äldre modeller), möjligheten att söka efter musik på media i en mapp.

Spelaren läser CD-skivor, CD-R-skivor, CD-RW-skivor, men känner inte igen DVD-skivor . Nackdelarna inkluderar en helt obekväm display med mycket små tecken och en märklig funktionsprincip när du läser information från en extern flash -enhet (spelaren slutar spela en CD när den är ansluten).

Bild
Bild
Bild
Bild

Pioneer PD-30AE

Pioneer PD-30AE CD-spelare har Främre CD -fack, stöder MP3 . Skivformat som stöds-CD, CD-R, CD-RW. Spelaren har alla funktioner för högkvalitativt ljud: ett brett högtalarområde på 100 dB, låg harmonisk distorsion (0, 0029%), högt signal / brusförhållande (107 dB). Tyvärr saknar enheten en USB -kontakt och stöder inte DVD -format. Men spelaren har möjlighet att fjärrstyra med fjärrkontrollen och 4 utgångar: linjär, optisk, koaxial och hörlurar.

Andra viktiga funktioner: inbyggd strömförsörjning, guldpläterade kontakter, färgschema i svart och silver, 25-spårsprogram, basförstärkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panasonic SL-S190

Billigare, men mycket intressanta japanska enheter är bärbara spelare av Panasonic-märket, tillverkade i retro-vintage-stil. Det finns en rationell och enhetlig ljudförsörjning, uteslutande av möjligheten till oavsiktliga tangenttryckningar, som visar information om spåret som spelas på LCD-displayen . Spelaren kan spela musik i en slumpmässig eller programmerad sekvens, ansluta till ljudsystem, öka låga frekvenser tack vare equalizern. Tja, den största fördelen är det Den bärbara spelaren kan drivas antingen från batterier eller från en nätadapter.

Bild
Bild

AEG CDP-4226

En annan budgetmodell, den här gången en exklusivt bärbar spelare med en mikrofon som fungerar endast från 2 AA + batterier . Displayen på enheten visar laddningsnivån och funktionsknapparna gör det enkelt att arbeta med uppspelning av spår. Enhet stöder CD-, CD-R-, CD-RW-skivor, har ett hörlursuttag, fungerar med MP3-format . Spelaren har ingen USB -kontakt, en fjärrkontroll, men den lilla vikten på 200 g gör det enkelt att ha med sig spelaren.

Det är populärt bland älskare av bra ljudkvalitet för lite pengar.

Rekommenderad: