Aktiva Högtalare: Akustiska Stereosystem Med Förstärkare. Golvstående Modeller För Datorn Och Gatan, Konsertmodeller Med USB-ingång, Laddningsbart Batteri Och Andra Varianter. Skil

Innehållsförteckning:

Video: Aktiva Högtalare: Akustiska Stereosystem Med Förstärkare. Golvstående Modeller För Datorn Och Gatan, Konsertmodeller Med USB-ingång, Laddningsbart Batteri Och Andra Varianter. Skil

Video: Aktiva Högtalare: Akustiska Stereosystem Med Förstärkare. Golvstående Modeller För Datorn Och Gatan, Konsertmodeller Med USB-ingång, Laddningsbart Batteri Och Andra Varianter. Skil
Video: Unboxing med Kjell - Vi testar högtalare och hörlurar från Fender 2024, April
Aktiva Högtalare: Akustiska Stereosystem Med Förstärkare. Golvstående Modeller För Datorn Och Gatan, Konsertmodeller Med USB-ingång, Laddningsbart Batteri Och Andra Varianter. Skil
Aktiva Högtalare: Akustiska Stereosystem Med Förstärkare. Golvstående Modeller För Datorn Och Gatan, Konsertmodeller Med USB-ingång, Laddningsbart Batteri Och Andra Varianter. Skil
Anonim

Genom att välja akustik för hemmet är många konsumenter vilse i valet, utan att veta vilket alternativ de ska föredra. Var och en av typerna har sitt eget omfång. För att bestämma vilket alternativ som är mest lämpligt för dig specifikt måste du förstå vad utrustningen exakt ska användas till.

I den här artikeln kommer vi att titta på aktiva kolumner - deras funktioner, typer och parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är aktiva högtalare?

Skillnaden mellan aktiv och passiv akustik är att den första versionen har en inbyggd förstärkare. Detta gör det mer bekvämt för hemmabruk, eftersom även en nybörjare kan hantera sådan utrustning. Dessutom finns det andra nyanser.

Tänk på fördelarna och nackdelarna med aktiva högtalare i nästa stycke.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Fördelar

  • Detta är - kompaktitet och låg vikt … Tillverkare använder alltmer digitala förstärkare i klass D. vid tillverkning av aktiva högtalare. Jämfört med klass A är de mycket lättare - 2 kg mot 20 kg.
  • Några ljudanslutningar … De kan anslutas direkt till din ljudspelare. I sin tur är akustikens högtalare direkt anslutna till förstärkaren, vilket innebär att ingen ström går förlorad.
  • Hög effektivitet … Förstärkaren använder motsvarande högtalare, och om det finns två av dem är ljudkraften ännu högre. En aktiv crossover fungerar mer effektivt, medan i passiva system är denna del den svaga länken på grund av eventuell överhettning.

Den inbyggda ljudprocessorn, som finns i de flesta av dessa modeller, styr maximal signal och förhindrar skador på högtalaren vid överspänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

  • Möjlig störningar på grund av strömspänningar … Digitala förstärkare med växelström kan drabbas av överspänningar. Anledningen är att utländska tillverkare skapar produkter utan att ta hänsyn till sådana stunder.
  • För varje aktiv akustikapparat strömförsörjning måste levereras .
  • För varje kolumn det måste finnas jordning .
  • Lyssna inte på högtalare utan vattentätning på gatan i dåligt väder , på grund av fukt är det möjligt att ha störningar, och för lyssnare kan det hota med en elektrisk stöt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från passiv

Trots den ökande populariteten hos aktiva högtalare säljs fortfarande passiva modeller. De antar att användaren har åtminstone lite kunskap om teknik och kommer att kunna ansluta utrustning korrekt, inklusive förstärkare. Detta alternativ är för mer professionell användning, eftersom det låter dig välja alla komponenter i ljudsystemet efter din smak och behov.

Powered -högtalare kräver vanligtvis en jordanslutning till det eluttag som de drivs från, och det är mycket viktigt att använda ett kort av hög kvalitet. För passiv akustik behövs ingen jordning, och kortet kan vara genomsnittligt.

De kan också vara för känsliga för ljudeffekten från den anslutna förstärkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Enligt överenskommelse

Aktiva högtalarsystem är populära bland PC -användare, används ofta för små fester, i studior, på gatan, och modeller med mikrofon låter dig också höra din sång. Naturligtvis har konsert- och gatumodellerna högre specifikationer.

Sådana kolumner är indelade i följande klasser:

  • för dator ;
  • för bärbara datorer, surfplattor, smartphones , spelare, telefoner och andra enheter;
  • för hemmabio , medan det bästa alternativet skulle vara en uppsättning olika kanaler: central, fram, bak;
  • för klubbar - de mest kraftfulla systemen med de bästa egenskaperna;
  • hej fi hemma gör det möjligt att spela multimedia i bästa kvalitet, till exempel genom att ansluta en bluray-spelare + AV-mottagare + flerkanals uppsättning högtalare;
  • exklusiv - ett system som kännetecknas av högsta tillverkningsbarhet och pris, dessutom tillverkas det för hand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet ränder

En flerfilig högtalare har flera huvuden som skiljer sig åt i frekvens. För att få ett klart surroundljud från ett ljudsystem räcker det med enkelriktad akustik.

Om du letar efter aktiv akustik för din hemmabio är trevägshögtalare mer lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter installationstyp

Följande utmärks:

  • Hyllor … Kolumnernas namn betyder inte att de måste finnas på hyllorna. De är monterade på speciella stativ, vanligtvis utrustade med en eller ett par högtalare. De passar bäst in i interiören i vanliga lägenheter. Dessutom kan denna typ av akustik i vissa fall skapa en stereobild bättre än golvsystem.
  • Golvstående … De är stora, så att de kan placeras direkt på golvet. De behöver ett rymligt rum eftersom basen ger för mycket resonans i ett litet rum. Sådana system är dyrare än bokhyllor, har 1 till 7 högtalare och är dyrare att tillverka.
  • Mittkanalhögtalarsystem brukar gå på hemmabio. Den horisontella, långsträckta högtalaren är placerad under TV -skärmen och återger huvudtalet och musiken.
  • Främre högtalarsystem representerar kolumnerna på skärmens sidor. Det finns variationer av både hylla och planlösning.
  • Bakre högtalarsystem bakom hemmabio -tittare. Oftare ser det ut som väggmonterade hängande högtalare av liten storlek.
  • Subwoofer designad för utbredning av låga ljudfrekvenser och bas. Installeras ofta i bilar, men kan också komplettera hemmabioakustik när du behöver förbättra ljudkvaliteten för det angivna intervallet.

Subwoofern är som regel gjord i form av en kub med en högtalare, som i detta fall placeras i hörnet av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraft

Detta kriterium bestämmer inte så mycket ljudstyrkan som akustikens tillförlitlighet. Denna indikator är också viktig för kvaliteten på den reproducerbara. Om effekten mäts i intervallet 60-80 W, är den avsedd för ett standardrum, och en enhet på 100-150 W är lämplig för 40-metersrum .… För platser som är utformade för en större publik är mer kraftfull akustik på 500 watt bättre lämpade; det finns också system på 1500 watt, 2000 watt, etc.

Bild
Bild

Dimensioner

För golvhögtalare är stora storlekar typiska, för hyllhögtalare respektive mindre. Många väggmonterade högtalare och naturligtvis bärbara Bluetooth- och USB-enheter har små dimensioner. Du kan enkelt ta dem med dig till vilken plats som helst, det viktigaste är att förladda enheten. Till exempel kan JBL -högtalare vara så små som 15 tum långa och fortfarande ha ett mycket högt ljud på 80 dB.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare funktioner

Akustik med bluetooth förutsätter en digital signal och en trådlös port. Det är bekvämt att lyssna på media från en smartphone, medan det har ett bra batteri som kan fungera i 10 timmar eller mer. Högtalare med usb -kontakt gör att du kan ansluta till enheter via en kabel. Subwoofern och högtalaren ger bra ljud. Med all den lilla storleken på sådana system kan högkvalitativa produkter av denna typ användas även för professionella ändamål.

De är utrustade med kontakter för anslutning till olika musikkällor. Batteridrivna enheter är mycket mobila och transporteras enkelt till önskad plats. De kan också åtföljas av en mikrofon, så att du kan sjunga din favoritlåt på en picknick eller på en fest.

Det finns modeller som också är utrustade med bärhandtag, ett skyddsgaller och "ben" som gör att du kan installera systemet på ett rack, en optisk ingång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Vi uppmärksammar dig en kort översikt över aktiva högtalarsystem i olika priskategorier.

Yamaha MSR-400

Det är ett tvåvägs högtalarsystem. Enhetens form är trapetsformad, det vill säga med hörn, smalare uppåt. Materialet är av högkvalitativ plast, vilket garanterar en lång livslängd för enheten. Priset på kolonnen fluktuerar runt 30 tusen rubel. Det är möjligt att ansluta andra förstärkare och andra enheter via kontakterna.

Högtalarens ljud är av högsta nivå, men med tiden kan det bli mindre uttalat … Satsen innehåller också bärhandtag, en skyddande grill och "ben" som gör att du kan installera systemet på ett ställ. Med stativ kan högtalaren placeras optimalt för bästa ljud. Med förbehåll för kraven för drift fungerar enheten länge och pålitligt.

Inklusive tillverkare rekommenderar att du inte slår på den med full effekt för ofta.

Bild
Bild

Genelec 6010APM

Med en mycket kompakt storlek är modellen utrustad med säkringar, kontakter, ett skyddssystem, en crossover och kan anslutas till andra förstärkare. Med ett pris på cirka 12 tusen rubel är detta ett bra köp.

Enhetens design är inte särskilt attraktiv, men för en sådan budgetenhet är denna nackdel inte avgörande. Samma ljudkraft passar kanske inte särskilt högljudda musikälskare om du planerar att använda utrustningen i en stor bil eller ett rymligt rum.

Bild
Bild

Mackie SRM1801

Låter dig ställa in basnivån efter eget tycke, utan att störa ljudet på spåret som helhet. Volymen är så hög att högtalaren kan användas på ett litet café eller nattklubb. Träkroppen, täckt med svart färg och parallellpiped form gör att enheten ser ganska attraktiv och inte billig ut. Utrustad med ben som gör att den kan placeras stabilt där den ska placeras. Placera inte modellen på en hal yta.

Bland andra högtalartillverkare kan man notera så populära märken som MikroLab, Axelvox, Orbita, Edifier, Pioneer, Creative, JBL och andra.

Bild
Bild

Urvalstips

För att göra det bästa valet av ett aktivt högtalarsystem, följ experternas rekommendationer.

  • Material … Högtalarna är gjorda av trä, plast eller spånskiva. Trä är det föredragna men inte billiga alternativet. På grund av det höga priset ersätts det ofta med ett andra. Plast, i sin tur, låter dig skapa ovanliga och vackra mönster. Eftersom det tappar en del ljudkvalitet rekommenderas det inte för stora golvsystem.
  • Ränder … SSB -modellerna är tillräckligt bra, men de ger inte ljudseparation. Till exempel för en hemmabio är flerbandsmodeller med separering av ljudkällor mer lämpliga: röster, ljud, musik.
  • Kraft … Som nämnts ovan bestämmer den högtalarens tillförlitlighet och ljudkvaliteten. Enhetens maximala volym beror på den andra - känsligheten (mätt i decibel). För en standardlägenhet räcker det med 85 dB. När det gäller frekvensen behöver en hemmabio till exempel 20 000 Hz och för soundtracket till firandet - upp till 35 000 Hz.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och drift

Enkla kompakta högtalare som JBL är så enkla att använda som möjligt. De kan enkelt kopplas ihop med en ljudkälla som en dator eller smartphone via Bluetooth. Med USB -modeller är allt också ganska enkelt. De är anslutna via en lämplig kabel och är lätta att slå på och av. Eftersom förstärkaren redan är inbyggd i strukturen för denna akustik är det inte nödvändigt att ansluta den. Fastän vissa föredrar att komplettera sina högtalare med ytterligare förstärkare. Någon rekommenderar att du tar bort den inbyggda förstärkaren för detta, medan någon tycker att det räcker med att ansluta en extern förstärkare.

Anslutningstyperna kan vara olika. Flerdelade system för DVD eller andra enheter har alla ingångar och kontakter som du behöver. Högtalare kan anslutas till kontakterna på baksidan av subwoofern. Den är ansluten via en kabel till den enhet som högtalarsystemet är avsett för. När det gäller en hemmabio måste alla högtalare stå enligt diagrammet som anges i instruktionerna. Bak - bakom publiken, mitt under TV: n, fram - på sidorna av den.

Så när du väljer ett aktivt högtalarsystem måste du bestämma dess syfte. De rekommenderade egenskaperna för enheten beror på detta. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig att hitta den bästa modellen för dina behov.

Rekommenderad: