Högtalarkablar: Koaxialkablar För Akustik Och Andra Typer. Hur Väljer Jag En Ljudkabel För System? Power Sektion Tabell

Innehållsförteckning:

Video: Högtalarkablar: Koaxialkablar För Akustik Och Andra Typer. Hur Väljer Jag En Ljudkabel För System? Power Sektion Tabell

Video: Högtalarkablar: Koaxialkablar För Akustik Och Andra Typer. Hur Väljer Jag En Ljudkabel För System? Power Sektion Tabell
Video: How To Build a Better Speaker Cable 2024, April
Högtalarkablar: Koaxialkablar För Akustik Och Andra Typer. Hur Väljer Jag En Ljudkabel För System? Power Sektion Tabell
Högtalarkablar: Koaxialkablar För Akustik Och Andra Typer. Hur Väljer Jag En Ljudkabel För System? Power Sektion Tabell
Anonim

Om du är ägare till ett modernt ljudåtergivningssystem som fungerar från ett elektriskt nätverk, vet du förmodligen att alla dess komponenter är anslutna med specialdesignade ledningar som har förmåga att överföra ström. Men inte alla ledningar kan bära en ljudsignal. Därför måste så kallade högtalarkablar inkluderas i ljudsystemet. Vad de är, hur man väljer dessa enheter, kommer vi att överväga senare i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Högtalarkabeln innehåller två separata ledningar (i vissa fall kan det finnas fler) . Ledningarna som utgör en ljudkabel för hemakustiksystem är absolut desamma när det gäller deras egenskaper, nämligen: när det gäller elektriska parametrar. Dessutom är de täckta med ett lager isolering. Högtalarkablar har en specifik läggning av naturliga textilmaterial och skärmning - tack vare detta ger en hög styrka och tillförlitlighet hos konstruktionen . Förutom, samtidigt minskar indikatorn för den förvrängande elektromagnetiska effekten.

Man bör komma ihåg att den maximala längden, diametern (tunn kabel eller tjock), ljudkvalitet och några andra egenskaper hos kabeln beror på vilka specifika material kabeln var gjord av. Följaktligen kommer de att skilja sig åt för varje specifik produkt.

I tillverkningen av akustiska ledningar använder tillverkningsföretag endast de senaste och mest avancerade tekniska och vetenskapliga prestationerna. Således bibehålls den höga kvaliteten på signalen och dess distorsion reduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Innan du köper en högtalarkabel för hemmabruk, du måste bekanta dig med dess struktur och funktionsprincip … Så, låt oss först tala om kabelns interna design. Anordningens ledare placeras i ett speciellt isolerande skikt, som i sin tur är tillverkat av polyvinylklorid. Deras tvärsnittsindex ligger traditionellt i intervallet 0,25 mm2.

Samtidigt kännetecknas själva skalet av en hög elasticitet, det är plastiskt och motståndskraftigt mot den yttre miljöens negativa påverkan. Beroende på den specifika typen av ljudkabel kan enheten vara antingen enkel eller flerkärnig. Dessutom kan produkter av den andra typen ha olika typer av struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland dem är det vanligt att skilja:

  • bunt - en av de sällsynta typerna av enheter, den påverkas av reflekterade signaler;
  • koncentrisk - kärnorna placeras i längdriktningen och bildar ett cirkulärt tvärsnitt;
  • rep - Detta är det vanligaste alternativet på grund av vilket högtalarkabeln behåller hög flexibilitet.

Förutom kabelns direkta struktur är det viktigt att bekanta dig med principen för dess användning. En högtalarkabel kännetecknas av att den levererar en ljudsignal, till exempel, till högtalarna utan förvrängning. Men man måste förstå att detta bara är möjligt om endast material av hög kvalitet användes för tillverkningen och själva produktionsprocessen utfördes med hänsyn till all nödvändig teknik.

Dessutom kan arbetet störas av negativa yttre faktorer: till exempel mekanisk skada.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad skiljer sig från det vanliga?

Även om det finns många skillnader mellan de två kabelprodukterna är det vanligt att nybörjare förvirrar elektriska och högtalarkablar. På grund av att högtalarkabelns huvuduppgift är att överföra signalen från förstärkaren till högtalaren utan distorsion, har den vissa distinkta egenskaper.

Till skillnad från en vanlig kabel är tvärsnittet av kärnorna på den akustiska kabeln mindre, från 2,5 till 4 kvadratmeter. mm, och det finns fler av dem - tråden måste bestå av flera (minst två) kärnor. Det är mycket viktigt att kabeln har ett lämpligt skärmningssystem mot störningar och buller . En viktig indikator för en högtalarkabel är dess längd. Dessutom bör man komma ihåg att en mängd olika kabelhögtalarprodukter är mycket dyrare än konventionella elkablar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

En mängd olika högtalarkablar finns på marknaden idag (t.ex. skärmad, digital, multicore, sammankoppling och många andra). Låt oss överväga de mest populära.

Symmetrisk

En balanserad ljudkabel kallas ofta en mikrofonkabel (eftersom den används för just detta ändamål). Om vi pratar om den interna strukturen, bör det noteras att den består av två ledare, som i sin tur är strandade . Dessa ledare är inrymda i en specialdesignad ledande skärm. Rollen för en sådan skärm kan vara kopparfläta eller folie.

När det gäller de centrala ledarna utförs deras funktion vanligtvis av det så kallade tvinnade paret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asymmetrisk

Den obalanserade versionen används för att överföra analoga ljudsignaler. För det mesta sådana signaler typiskt för hushålls- och datorutrustning . Obalanserade kablar används ofta för att ansluta en mängd olika musikinstrument. Dessutom kan dessa typer användas som sammankopplingskablar. När det gäller nivån på signalförvrängning, alltså det beror på kvalitetsnivån på skärmen som täcker mittkärnan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parallell

Namnet på denna produktgrupp talar för sig själv. Denna högtalarkabel är tillverkad av två isolerade strängade ledare. För att öka säkerhetsnivån vid användning av en sådan produkt, vissa tillverkare skapar ytterligare enhetlig isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vriden

Vridna kablar består av ett så kallat tvinnat par. Det betyder att de isolerade ledarna som utgör kompositionen är tätt sammanflätade med varandra . Denna typ används oftast för att få en lång anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koaxial

Dessa ledningar har en ökad skyddsnivå mot yttre negativa faktorer, nämligen: störningar. Följaktligen används koaxialvyen tillsammans med matningstrådarna. Typ av högtalarkabel är nyckelfaktorn som du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer och köper en produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Märkningen av högtalarkabeln indikerar produktens individuella egenskaper. Därför kan den variera beroende på den specifika modellen och tillverkaren. I detta avseende mycket Det är viktigt att uppmärksamma denna faktor när du väljer och köper högtalarkablar . Så det första numret i markeringen indikerar antalet hög- och mellanfrekvensförstärkarutgångar. Det andra numret indikerar närvaron av en speciell lågfrekvent subwoofer. För detaljerad information om märkning, se till att läsa bruksanvisningen och kabelanslutningsschemat. Här kan du se namnen och symbolerna för alla enskilda delar och element.

Det är viktigt att uppmärksamma märkningen av terminalerna . Positiva terminaler visas i rött och negativa terminaler markeras med svart. Dessutom är högtalarkabelns positiva tråd markerad med en specialdesignad färgstrimmel.

Således är märkning avgörande för korrekt val och efterföljande anslutning av kabeln.

Bild
Bild

Material (redigera)

Högtalarkablar kan tillverkas av en mängd olika material. Så, på marknaden kan du hitta silverpläterad, silver, koppar, transparent och många andra typer av kablar . De vanligaste materialen för tillverkning av högtalarkablar är PVC (polyvinylklorid) och LDPE (lågdensitetspolyeten). Det första alternativet används oftast för tillverkning av produkter som är avsedda att användas under förhållanden med relativt låg spänning (högst 600 volt). Det andra materialet är lämpligt för kommunikationskablar, eftersom det har isolerande egenskaper.

Om vi pratar om kablar av högre kvalitet, är de oftast gjorda av FEP (teflon) och PP (polypropylen) . Teflon kännetecknas av hög termisk stabilitet. Det är känt att inte bara ljudkablar är gjorda av detta material, utan också ytorna på ett stort antal hushållsapparater (till exempel pannor eller strykjärn). När det gäller polypropen är detta material stabilt och innehåller ett dielektrikum. Materialet är ganska motståndskraftigt mot negativa yttre faktorer (till exempel vibrationer).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmärken

På grund av det faktum att ett stort antal modeller av akustiska kablar (till exempel AUX -kablar) som produceras av både utländska och ryska företag presenteras på marknaden idag, är det ganska svårt för användare att navigera i köpprocessen i en sådan variation. Vi uppmärksammar dig ett betyg av de bästa och mest populära tillverkarna.

Oyaide Tunami II SP-Y V2

Marknadsvärdet för denna kabel är cirka 45 000 rubel per 2 meter. Koppar 102SSC 5,5 mm2 används som ledare . För isolering används material som polyolefin och polyolefinpolymerer. Kontaktdon är belagda med palladium och platina. Denna kabel ger högkvalitativt Soundwall -ljud.

Bild
Bild

Lavardin modell CHR 317

Denna kabel tillhör en högre priskategori, men är tillgänglig för nästan alla köpare. Det kostar 60 000 rubel för 3 m. Lavardin modell CHR 317 använder teknik för låg minnesförvrängning . Kabelns positiva egenskaper inkluderar förmågan att arbeta även med ett lågfrekvent spektrum av ljudvågor.

Bild
Bild

HMS Elektronik Concertato WBT0610

Kabeln är gjord av koppar och innehåller flera Hf-litz-kärnor (2 x 3 x 2,85 mm2). Det dielektriska är tillverkat av teflon och skalet är tillverkat av polyuretan. Induktansnivån är 164 nH / m och kapacitansen är 466 pF / m. Signalen växer ganska snabbt - på bara 11,5 μs. Ursprungslandet för denna kabel är Tyskland, kan du räkna för högsta kvalitet.

Bild
Bild

Kubala-Sosna förväntan

Denna kabel tillverkas i USA. Det ger högkvalitativ ljudåtergivning. Dessutom kan tillverkaren notera makrodynamiska kontraster. Kubala-Sosna Anticipation-modellen är utmärkt för att spela rockmusik.

Bild
Bild

Tellurium Q Blue Diamond -högtalare

Kostnaden för enheten är relativt hög - för 2 meter kabel måste du betala mer än 78 000 rubel. Kabelns inre struktur består av en strängad ledare. Detta element är i sin tur tillverkat av syrefri koppar. Snittstorlek - 2 x 2,5 mm2. Den dielektriska funktionen utförs av teflon med tillsats av polymerhartser. Fasförvrängning är noll.

Bild
Bild

Qed supremus

Denna strängade kabel är skapad med 99,999% rent silverpläterat koppar. Sektionsstorleken är 10 AWG, 6,2 mm2, och kapacitansen är 48 pF / m. Det dielektriska materialet är ett keramiskt material, såsom emalj med skummad polyuretan användes vid tillverkningen.

Tillverkaren garanterar användarna ett klart och högkvalitativt ljud.

Bild
Bild

Chord Company Epic Reference Speaker

Denna högtalarkabelmodell är en av de dyraste i vårt betyg. Kostnaden för 3 meter tråd är mer än 95 000 rubel. I detta fall använde tillverkaren 4x12 AWG silverpläterad koppar som ledare, och PTFE Teflon spelar rollen som ett dielektrikum.

Tack vare en mängd olika tillverkare och modeller av ljudkablar kan alla välja det alternativ som passar deras individuella behov.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en högtalarkabel för anslutning av högtalare, för en bildskärm, för Hi-Fi- eller Hi-End-system, för ett ljudsystem och andra enheter är en mycket svår och ansvarsfull uppgift. Du måste välja ett tillbehör med hänsyn till de viktigaste egenskaperna. Låt oss överväga de viktigaste.

  • Pris . Trots att vi alla vill spara en budget bör du inte ge företräde åt de billigaste alternativen. Beräkningen av priset bör göras med beaktande av dess korrelation med kvalitet. Dessutom bör en för låg kostnad väcka misstankar - troligtvis erbjuds du en falsk eller lågkvalitativ produkt.
  • Tillverkningsmaterial . Egenskaperna hos de material från vilka ljudkablar är gjorda diskuterades ovan. Välj de mest pålitliga alternativen.
  • Tillverkare . Det finns ingen konsensus om denna egenskap hos högtalarkablar. Så ofta rekommenderar användare att endast föredra de ledningar som är gjorda av välkända och beprövade märken. I det här fallet kan du vara säker på att produkterna tillverkas i enlighet med alla internationella standarder och regler. Å andra sidan finns det en åsikt som indikerar att den höga kostnaden för märkeskablar inte bara motiveras av deras kvalitet utan också av varumärkets popularitet. På ett eller annat sätt, men valet är ditt.
  • Längd … Högtalarkabelns längd är individuell för varje användare. Du bör mäta avståndet mellan högtalaren och förstärkaren i förväg. Men köp inte kabeln från ände till ände, det måste finnas en liten längdmarginal.
  • Utseende … Högtalarkabeln säljs i en mängd olika färger. Välj färger som passar ditt specifika syfte och dina individuella smakpreferenser. Det är viktigt att kabeln är osynlig, så välj produkten i enlighet med inredningen i ditt rum.
  • Försäljare . För att köpa en högtalarkabel av hög kvalitet behöver du bara kontakta pålitliga och samvetsgranna säljare. Köp endast varor i företagsbutiker och officiella återförsäljare. Således kommer du att köpa en kabel som uppfyller alla internationella standarder. Om du ignorerar denna rekommendation kan du köpa lågkvalitativa eller falska varor från bedragare. Var extremt försiktig.

Dessutom bör du ta hänsyn till tabellen över tvärsnitt för effekt, närvaron av en volymkontroll och ett standardkit.

Om du, när du köper en kabel, tar hänsyn till alla faktorer som beskrivits ovan, kommer du att göra ett bra köp, som fullt ut kommer att uppfylla alla dess funktioner och bara ge dig positiva känslor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

När du har valt och köpt en högtalarkabel för ditt personliga bruk, Det är mycket viktigt att bekanta sig med reglerna och principerna för dess användning … Så innan du ansluter kabeln är det viktigt att visuellt verifiera dess integritet: inspektera noggrant kontakten, kontakterna, terminalerna och andra delar.

Dessutom erbjuder tillverkarna användarna att följa enkla regler vid kabeldrift:

  • det är förbjudet att vrida, klämma eller böja kabeln;
  • trådens placering bör inte vara parallell med platsen för nätverkskablarna (samma gäller för alla enheter eller strukturer som innehåller ferritiska material);
  • kabeländarna måste vara helt täckta;
  • det är strängt förbjudet att kombinera positiva och negativa ledare (om detta råd ignoreras kan en kortslutning uppstå);
  • oanvända kablar måste vara helt bortkopplade;
  • kombinera inte högtalarkablar med varandra;
  • för att förhindra oxidationsprocesser bör kontakterna rengöras regelbundet;
  • använd inte för långa ledningar.

Om du strikt följer alla givna råd och rekommendationer från specialister kommer du att kunna maximera kabelns livslängd.

Rekommenderad: