Högtalarkabel För Högtalare: Hur Väljer Man En Trådstorlek För Anslutning Av Akustik? Vilken Ljudkabel är Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Högtalarkabel För Högtalare: Hur Väljer Man En Trådstorlek För Anslutning Av Akustik? Vilken Ljudkabel är Bättre?

Video: Högtalarkabel För Högtalare: Hur Väljer Man En Trådstorlek För Anslutning Av Akustik? Vilken Ljudkabel är Bättre?
Video: SPEAKER WIRE GAUGE GUIDE: 12 AWG vs 14 AWG vs 16 AWG vs 18 AWG 2024, Maj
Högtalarkabel För Högtalare: Hur Väljer Man En Trådstorlek För Anslutning Av Akustik? Vilken Ljudkabel är Bättre?
Högtalarkabel För Högtalare: Hur Väljer Man En Trådstorlek För Anslutning Av Akustik? Vilken Ljudkabel är Bättre?
Anonim

För att njuta av den högsta ljudkvaliteten bör man inte bara ägna särskild uppmärksamhet åt valet av högtalare, utan också högtalarkablarna för dem. På den moderna marknaden kan du hitta ett stort utbud av liknande produkter.

Idag i vårt material kommer vi att överväga de särdrag hos högtalarkablar för högtalare, deras vanligaste typer, liksom urvalsreglerna och principen för att ansluta sådan utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Idag kan högtalarkablar och högtalarkablar köpas nästan var som helst (både på marknaden och i specialaffärer eller salonger). Samtidigt behöver nästan alla en ljudkabel för akustik - både en amatör och en professionell.

Högtalarkabeln är en integrerad del av Hi-Fi-system.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt, i vissa fall, kan den komma som standard med högtalare (då väljer tillverkaren den mest optimala modellen som uppfyller alla egenskaper hos högtalarna och är nästan perfekt kombinerad med dem). I andra fall måste ljudkabeln köpas separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Idag kan du hitta en mängd olika högtalarkablar på marknaden för ljudutrustning och tillhörande tillbehör: ljud, sammankoppling, skärmad, AUX-kablar, 4-poliga kablar och många fler alternativ . De måste användas strikt enligt det syfte som tillverkaren tillhandahåller. Låt oss ta en titt på några av de mer populära högtalarkablarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Koppar

Valet av kopparkabel bör bemötas med särskild uppmärksamhet. Så innan du köper varor direkt bör du se till att koppartråden har den längd som krävs för att den ska fungera korrekt. Man tror att långa koppartrådar bör ha en liten diameter (särskilt om motståndsindikatorerna inte är för höga).

Bild
Bild

I en sådan situation kommer kvaliteten på ljudet som kommer från högtalaren att vara på högsta nivå.

Den nödvändiga volymnivån kommer också att tillhandahållas

När du väljer en kopparkabel är det viktigt att se till att den har lämpliga tillverkarmärken som identifierar det företag som tillverkade kabeln. Om det inte finns några sådana märken kan vi dra slutsatsen att denna produkt är falsk - därför måste du omedelbart vägra att köpa den, eftersom det inte finns några garantier för ljudkvaliteten och kabelns varaktighet.

Bild
Bild

På grund av det faktum att kopparkablar är den mest populära typen av dessa produkter, de produceras i ett stort antal, och de är i sin tur indelade i flera oberoende kategorier . Därför, innan du köper, är det viktigt att se till att du köper exakt den akustiska versionen - det borde finnas ett särskilt märke om detta.

Bild
Bild

Kopparkablar kan tillverkas av både syrefri och monokristallin koppar . Du bör också uppmärksamma denna faktor närmast. Dessutom måste du föredra tunna trådar, eftersom de ger högkvalitativt ljud som överförs från högtalarna.

Bild
Bild

Det finns tre typer av koppar från vilka ljudkablar är tillverkade: TPC, OFC och PCOC . Dessa sorter skiljer sig åt i ljudkvalitet och följaktligen i kostnad. Så, om du vill köpa en högtalarkabel för högtalare av högkvalitativ koppar, bör du föredra TRS -typen. För syrgasfria system i mellanklassen är OFC-produkter lämpliga. Samtidigt är kablar av högsta kvalitet de av ren koppar - PCOSS.

Bild
Bild

Sammansatt

Förutom koppar finns kompositvarianter på marknaden. Trots att de innehåller en stor andel koppar finns det andra komponenter.

Så det populära är sorten, vars inre del är gjord av koppar, och det yttre skalet är tillverkat av någon form av metalllegering.

Bild
Bild

Kombinerad

Kombokablar kombinerar flera olika material (både metalliska och icke-metalliska). De mest populära och efterfrågade bland konsumenterna är kablar som kombinerar koppar med kol. Man bör komma ihåg att detta alternativ har utmärkta tekniska egenskaper och egenskaper.

Således, högtalarkablar för högtalare skiljer sig främst i tillverkningsmaterialet . När du köper bör du tänka på detta viktiga faktum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högtalarkablar kan emellertid klassificeras inte bara av tillverkningsmaterialet, utan också av ett antal andra egenskaper. Så, ljudkablar kan klassificeras i följande typer:

symmetrisk (detta alternativ består av 2 strängade ledare som har en speciell ledande skärm - därav namnet på typen);

Bild
Bild

asymmetrisk (denna ljudkabel används inom olika livsområden: i hushålls- och datorutrustning, i musikutrustning etc.);

Bild
Bild

parallell (kabeln är utrustad med 2 strängade ledare isolerade från varandra);

Bild
Bild

koaxialtråd utrustad med ett speciellt skyddssystem som hjälper till att skydda ledningarna från alla slags yttre störningar.

Bild
Bild

Dessutom identifierar experter en sådan specifik typ av ljudkablar som kallas twisted pair.

Det kännetecknas av ett stort antal olika alternativ för vävning av ledare (dessa ledare kan vara både monolitiska och strandade). Dessutom är vissa individuella tvinnade parmodeller försedda med komplex skärmning. Denna funktion förbättrar signalkvaliteten avsevärt.

Bild
Bild

Hur väljer man ett tvärsnitt?

Kabeltvärsnitt är den viktigaste indikatorn som du bör vara uppmärksam på när du väljer en akustisk kabel.

Om du visuellt föreställer dig en högtalarkabel i form av en tratt, genom vilken kraften från förstärkaren överförs till högtalarsystemet, kommer sektionen i en sådan imaginär övning att fungera som diametern på hålet i denna tratt. Således, om du tar upp en kabel som har otillräcklig tvärsnittsbredd, får systemet inte den kraft som krävs för full drift . En sådan nackdel kommer att höras - ljudet kommer inte att vara dynamiskt, och bristen på nödvändig bas kommer också att vara uppenbar.

Bild
Bild

För det för att välja rätt tvärsnitt är det nödvändigt att göra nödvändiga beräkningar, som kommer att vara olika för varje enskild kabel . Om vi pratar om det genomsnittliga tillåtna värdet, så räcker ett tvärsnitt på 2,5 mm för ett högtalarsystem för medeleffekt i golvkategorin.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Valet av högtalarkablar för högtalare är en viktig och ansvarsfull uppgift som bör behandlas med allt allvar och ansvar. Det är bäst att lita på tekniska faktorer. Låt oss ta en titt på några av dem:

  • När du köper en kabel för att ansluta högtalare till varandra bör du inte automatiskt räkna med att du kommer att köpa en produkt av hög kvalitet, var beredd även på ett negativt resultat;
  • ge företräde åt produkter tillverkade av beprövade, populära och välrenommerade företag bland användare - en sådan produkt kommer att uppfylla alla internationella standarder;
  • när du väljer ett kabeltvärsnitt är det bäst att välja ett alternativ med tillräcklig bredd - detta är nödvändigt så att en tillräcklig mängd ström kan flöda genom det;
  • om du är osäker på vilken kabel du ska ta, ge företräde åt alternativet som är täckt med lack på toppen (hela poängen är att en sådan beläggning hjälper dig att skydda dig från kortslutning);
  • När du kontrollerar kabeldriften måste du se till att ljudkvaliteten inte försämras med tiden;
  • När det gäller motståndsindikatorer bör de ha värden som överstiger det aritmetiska medelvärdet (kom ihåg att motstånd påverkar nivån på signalöverföringskvaliteten), etc.
Bild
Bild

Således, när du väljer en högtalarkabel för datorhögtalare, bör du vara så försiktig och klok som möjligt.

Endast med detta tillvägagångssätt kan du hoppas på att köpa en kvalitetsprodukt som fullt ut kommer att uppfylla alla dess funktioner och fungera i många år.

Bild
Bild

Förbindelse

När du har valt den bästa varianten av högtalarkabeln och köpt den måste du ta itu med anslutningsfrågan. Som ni vet kan kabeln drivas från en förstärkare som är ansluten till en dator.

Så Först och främst är det värt att tänka på att alla högtalarkablar består av 2 ledningar . Dessutom finns det en inskription på ytan av en av dem. Var försiktig - det är denna kabel som måste anslutas till de röda terminalerna. Den andra ledningen (den utan inskriptionen) är ansluten till de svarta terminalerna. Tänk på att detta steg är mycket viktigt under anslutningsprocessen. Om du förvirrar vilken kabel som ska anslutas till vilka terminaler, så blir ljudet från högtalarna inte tillräckligt tydligt och mycket tyst. Samtidigt måste en sådan princip iakttas, oavsett vilken kabel du har valt och köpt.

Bild
Bild

Ibland kan en situation uppstå att tråden ursprungligen byggdes in i väggen, så du kan inte avgöra vilken del av kabeln som ska anslutas till vilka färgterminaler.

I detta fall du kan tillgripa den så kallade "folk" -metoden . För att göra detta behöver du ett vanligt batteri med en kapacitet på 1,5 V. Du måste skruva loss fästet på högtalarnas skyddsgaller, ansluta 2 ledningar till dem och sedan utföra anslutningsförfarandet enligt det beprövade schemat.

Så, kabeln som kommer ut från den svarta terminalen ska anslutas till batteriets negativa pol, och den som kommer ur den röda till den positiva polen . Kontrollera sedan noggrant rörelsen hos högtalarmembranet. Denna rörelse bör följa principen utåt-inåt.

Bild
Bild

Högtalarna är anslutna till en akustisk kabel som ansluts till batteriet . Detta är nödvändigt för att uppnå önskad rörelse av membranet. Om det blev exakt som planerat ska högtalarkabeln, som tidigare var ansluten till batteriets pluspol, anslutas till den röda terminalen och den andra ledningen till den svarta terminalen.

När anslutningsproceduren är klar kan själva högtalarkabeln döljas för allmänheten.

Bild
Bild

I allmänhet identifierar experter flera traditionella system för anslutning av högtalarkablar till högtalare. Låt oss analysera de viktigaste (de är av största praktiska betydelse och används oftast):

  • monowiring (även detta anslutningsschema kallas ofta tvåtrådigt) - schemat består i att sekventiellt ansluta en kabel till kontakter med olika frekvenser (både höga och låga);
  • bi-wiring (eller fyrtrådskrets)-proceduren består i att ansluta 2 högtalare till en enda förstärkare, och denna anslutning utförs med olika kablar;
  • biamping (eller anslutning till två förstärkare)-detta schema tillhandahåller kombinationen av separat tagna effektförstärkare som är lämpliga för både lågfrekventa och högfrekventa signaler.

Rekommenderad: