Hemmabiokabel: Optiska Kablar För Högtalare, Högtalarkablar, Koaxiala Och Andra Ljudkablar. Hur Väljer Jag Och Ansluter?

Innehållsförteckning:

Video: Hemmabiokabel: Optiska Kablar För Högtalare, Högtalarkablar, Koaxiala Och Andra Ljudkablar. Hur Väljer Jag Och Ansluter?

Video: Hemmabiokabel: Optiska Kablar För Högtalare, Högtalarkablar, Koaxiala Och Andra Ljudkablar. Hur Väljer Jag Och Ansluter?
Video: How to Connect Speakers to TV (Optical to Speaker Wire) 2024, Mars
Hemmabiokabel: Optiska Kablar För Högtalare, Högtalarkablar, Koaxiala Och Andra Ljudkablar. Hur Väljer Jag Och Ansluter?
Hemmabiokabel: Optiska Kablar För Högtalare, Högtalarkablar, Koaxiala Och Andra Ljudkablar. Hur Väljer Jag Och Ansluter?
Anonim

En hemmabio är en bra lösning för ett hem, men det finns ofta problem med att ansluta sådan utrustning. Den här artikeln behandlar några av alternativen för hur du väljer och ansluter en hemmabiokabel och vad du behöver veta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För att ansluta en hemmabio behöver du två huvudtyper av kablar:

  • akustisk;
  • fiberoptik (optisk).
Bild
Bild
Bild
Bild

Högtalarkabelns uppgift är att föra ett ostört ljud till högtalaren, för utan komponenter av hög kvalitet kan ljudet deformeras, och som ett resultat hörs ljud med olika bruseffekter vid utgången.

Detta alternativ är indelat i flera underarter:

  • symmetrisk;
  • asymmetrisk;
  • parallell;
  • vriden;
  • koaxial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En balanserad kabel används för XLR -kontakt och innehåller negativa, positiva och jordade ledningar. En sådan kabel kan bestå av en eller flera balanserade ledningar.

Experter kallar också den asymmetriska versionen av kabeln för "jord". För att säkerställa att kvaliteten på signalen som överförs med denna sladd inte är låg bör du inte använda produkter som är längre än 3 meter. Och också en bra överföring bestäms av en skärm som täcker huvudkärnan.

Parallellkabeln består av 2 parallella trådar och ett plastmantel - totalisolering. Designen gör att du dessutom kan skydda produkter från eventuella yttre skador.

Bild
Bild

Lindade kablar används oftast för att ansluta externa enheter, och hemmabiosystem är inget undantag . Strängningen av ledare som används vid konstruktionen av en sådan kabel minimerar signalkvalitetsförlust över långa avstånd, samtidigt som anslutningarna förbättras och ljudförlusten reduceras till noll.

Den lindade kabeln är ansluten till kontakten, som är markerad med engelska bokstäver HDMI . Dessa märken finns ofta på hemmabiografernas bakpaneler.

Bild
Bild

Koaxialkabeln har ökat skydd på grund av att den innehåller isolering (yttre polyeten) och en yttre ledare (skärm). Den används för att ansluta till RCA -kontakten (kan användas både som en videokabel och som en ljudkabel).

Och även en akustisk kabel kan vara flerkärnig, det vill säga den innehåller två eller flera kärnor. Detta alternativ är indelat i följande kategorier beroende på design:

  • koncentrisk;
  • rep;
  • buntformad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första kategorin med flerkärniga kablar skiljer sig åt genom att kärnorna i dem är placerade på längden och parallellt. Detta gör att signalen kan bibehålla den kvalitet som krävs och tillhandahålla erforderlig kabelimpedans.

Repstrukturen är en förbättrad koncentrisk version . Tack vare denna struktur har denna kategori kablar en hög grad av flexibilitet, vilket är så nödvändigt vid anslutning till en mängd olika externa enheter.

Det senare alternativet är ganska sällsynt, eftersom en sådan kabel på grund av dess inre struktur, liknande en spindelnät, är mottaglig för påverkan av reflekterade signaler. Detta leder till ett snabbt misslyckande vid frekvent användning.

Bild
Bild

När det gäller den optiska (eller fiberoptiska) kabeln, är den baserad på ett glasfiberelement eller stålkabel, omgiven av optiska moduler. Den är utformad för att överföra optiska signaler. En sådan kabel har flera fördelar jämfört med en kopparsignalledare.

  • Hög signalkvalitet på grund av dataöverföringshastigheten - optiken har denna indikator när den är som bäst.
  • Det finns inga yttre störningar och ljud under överföringen. Detta uppnås på grund av det fullständiga skyddet av produkten från det elektromagnetiska fältet.

Denna kabel är klassificerad efter applikation. Skilja på:

  • för intern läggning;
  • för kabelkanaler - pansrade och obeväpnade;
  • för att lägga i marken;
  • suspension;
  • med en kabel;
  • under vattnet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Bland de företag som tillverkar kabelprodukter finns ett antal välkända företag

Acrolink . Företaget är den enda distributören av Mitsubishi Cable Industries, som i sin tur är en global tillverkare av kopparledare med hög renhet.

Bild
Bild

Analys-Plus . Denna amerikanska tillverkare överraskar med den utmärkta kvaliteten på sina produkter. Det är inte utan anledning att så kända varumärken som Motorola och NASA, liksom MIS i New York, Bonart Corporation i Taiwan och Stryker Medical litar på honom.

Bild
Bild

AudioQuest . Organisationen bedriver, förutom produktion av högtalarkablar, även tillverkning av headset, omvandlare och vissa tillbehör för ljud- och videoutrustning.

Bild
Bild

Cold Ray . Företaget har etablerat produktionsanläggningar i Lettland. Därifrån distribueras hennes produkter över hela världen. Bland de många artiklarna i produkten är det värt att notera inte bara högtalarkablar utan även kontakter för dem. De flesta i organisationen tillverkar kablar av koppar och silverpläterad koppar.

Bild
Bild

Kimber Kable . Denna amerikanska tillverkare tillverkar ganska dyra produkter, som skiljer sig från analoger genom närvaron av en unik geometri och frånvaron av en skärm. Den interna strukturen hos en sådan kabel är sammanflätad, vilket garanterar en produkt av hög kvalitet. Trots produktens höga pris är produkten älskad av dem som lyssnar på musik.

Bild
Bild

Klotz . Detta tyska varumärke specialiserar sig på tillverkning av professionella tillbehör för ljud-, video- och stereosystem. Dess produkter används på biografer, stadioner, radiostationer - överallt där högkvalitativt ljud krävs.

Bild
Bild

Neotech -kabel . Detta företag, ursprungligen från Taiwan, specialiserar sig på tillverkning av kabelprodukter som skiljer sig från analoger i sin patenterade sammansättning. Faktum är att högtalarkabeln är baserad på UP-OCC-silver och ultrarent syrefri koppar. Produktionen av sådana ledare sker vid ultrahöga temperaturer - detta tillvägagångssätt gör det möjligt att erhålla långa enkristaller i ledande element.

Bild
Bild

Purist ljuddesign . För tillverkning av sina produkter använder detta företag inte bara syrefri och högren monokristallin koppar, utan också en legering av koppar, silver och guld. Denna teknik innebär användning av kryogen kabelisolering i produktionen.

Bild
Bild

Det är värt att notera andra företag som har förtjänat sin rätt att vara bland de ledande inom tillverkning av akustiska kablar.

Bland denna lista är det värt att lyfta fram sådana företag som The Chord Company, Transparent Audio, Van Den Hul och WireWorld.

När det gäller den optiska kabeln är det nödvändigt att ange två ryska tillverkare som förtjänat att träffa de bästa tillverkarna:

  • Samara Optical Cable Company;
  • Elix-kabel.
Bild
Bild

Hur väljer man?

När det gäller akustiska sladdar rekommenderar proffs i detta fall att uppmärksamma tjockleken och längden på själva kabeln: ju tjockare och kortare den är, desto bättre ljudkvalitet. Trots allt har tunna och långa analoger mer motstånd, vilket påverkar ljudkvaliteten negativt. Av denna anledning är det viktigt att placera högtalarna och förstärkaren så nära varandra som möjligt, såvida vi naturligtvis inte talar om en snodd kabel. Det ska noteras att det är oacceptabelt att lämna kabeln spänd när den ansluts eller omvänt så att den rullas ihop i ringar på golvet.

Detta är dock inte den enda kvalitetsindikatorn. Denna parameter påverkas också av det material som produkten är tillverkad av.

Till exempel är ett material som aluminium föråldrat under lång tid på grund av dess bräcklighet - det är lätt att bryta det. Det vanligaste alternativet är syrefri koppar. Sådan koppar oxiderar inte (till skillnad från den vanliga sorten) och ger ett ljud av hög kvalitet, men kostnaden för en produkt av detta material är nästan dubbelt så dyr som aluminium.

Det är värt att notera ett antal andra material från vilka högtalarkablar kan tillverkas:

  • grafit;
  • tenn;
  • silver;
  • olika kombinationer.
Bild
Bild

När det gäller hemmabio rekommenderar tillverkare i det här fallet att använda en flerkärnig kopparkabel med ett tvärsnitt på 0,5-1,5 kvadratmeter. mm.

Glöm inte att vilken kabel som helst, oavsett hur bra den är, måste isoleras . Inte bara produktens hållbarhet beror på isoleringens kvalitet, utan också dess skydd mot yttre påverkan. Isoleringsmaterial såsom teflon eller polypropen används vanligen. Detta beror på att sådana komponenter inte leder elektrisk ström väl.

  • Färgspektrum . Denna indikator är inte så viktig. Men om du behöver försköna bilden av din hemmiljö något kan du använda en kabel med de mest varierade färgerna.
  • Anslutningar … Klämmor kan inkluderas. Men billiga kabelalternativ säljs vanligtvis utan en. När det gäller den optiska kabeln, i det här fallet, bör du inte ta en sådan produkt med marginal, eftersom dataöverföringen med en kraftig böjning kan stoppas, och som ett resultat kommer en person helt enkelt inte att få den nödvändiga signalen. Av denna anledning, innan du köper, måste du veta den exakta längden på en sådan anslutningskabel. Med rätt val av produkten bör det finnas en mycket liten marginal: 10-15 cm.
Bild
Bild

Anslutningsmetoder

Anslutning med en optisk kabel bör göras till en port med ett namn som innehåller ordet Optical eller beteckningen SPDIF. Du kan också hitta en port som heter Toslink.

För att ansluta ett högtalarsystem måste du ansluta en kontakt med inskriptionen till de röda terminalerna och den andra (utan inskriften) till de svarta. Annars kan skramlande eller förvrängt ljud höras från högtalarna.

Rekommenderad: