SCART På TV: Vad är Det? Pinout På Kontakten Och Ledningar För "tulpaner", Anslutningsfunktioner

Innehållsförteckning:

Video: SCART På TV: Vad är Det? Pinout På Kontakten Och Ledningar För "tulpaner", Anslutningsfunktioner

Video: SCART På TV: Vad är Det? Pinout På Kontakten Och Ledningar För
Video: Что такое SCART 2024, Maj
SCART På TV: Vad är Det? Pinout På Kontakten Och Ledningar För "tulpaner", Anslutningsfunktioner
SCART På TV: Vad är Det? Pinout På Kontakten Och Ledningar För "tulpaner", Anslutningsfunktioner
Anonim

Många människor har liten aning om vad SCART är på TV. Samtidigt har detta gränssnitt sina egna viktiga funktioner. Det är dags att ta reda på det ordentligt med sin pinout och anslutning.

Bild
Bild

Vad det är?

Det är ganska lätt att svara på frågan om vad som är SCART på en TV. Detta är en av kontakterna som är utformade för att säkerställa att TV -mottagaren används i nära anslutning till andra enheter.

En liknande teknisk lösning dök upp i slutet av 1900 -talet. Men det är värt att notera att SCART -prototyper introducerades redan 1977. Författaren till idén tillhör franska ingenjörer.

Bild
Bild

Lika viktigt är det faktum att den inhemska radioelektroniska industrin snabbt tog upp denna idé. Redan på 1980 -talet användes SCART mycket brett. Ansluten till sådana portar under olika år:

  • videobandspelare;
  • DVD -spelare;
  • digitalboxar;
  • extern ljudutrustning;
  • DVD -inspelare.
Bild
Bild

Men i början av utvecklingen var SCART inte tillräckligt perfekt. Även den mest avancerade utvecklingen av detta slag i olika stater led av störningar. Fjärrkontrollen var ofta svår. Och det var inte möjligt på länge att säkerställa produktionen av kablar av motsvarande standard i erforderlig mängd. Det var inte förrän i mitten eller till och med slutet av 1990 -talet som SCARTs "barnsjukdomar" besegrades och standarden vann konsumenternas förtroende.

Nu finns sådana kontakter i nästan alla tillverkade TV -apparater . De enda undantagen är vissa modeller som fokuserar på nyare gränssnittsversioner.

Bild
Bild

Porten är uppdelad i 20 stift . Varje pin är ansvarig för en strikt definierad signal. I detta fall anses omkretsen av SCART -porten, täckt med ett metallskikt, konventionellt som den 21: a stiftet; den sänder eller tar inte emot någonting, utan stänger bara av störningar och "pickups".

Viktigt: den yttre ramen saknar symmetri helt medvetet. Detta undviker misstag när du sätter i kontakten i porten.

8: e kontakten är utformad för att översätta TV: ns interna signal till en extern signalkälla. Med hjälp 16: e kontakten TV: n växlar till RGB -kompositläge eller växlar tillbaka. Och för behandling av signalen från S-Video-standarden, kontakta ingångar 15 och 20.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Där SCART används råder det ingen tvekan om att bildkvaliteten, även i färg, kommer att vara på rätt höjd. Tack vare många års tekniska ansträngningar har enhetshanteringskapaciteten expanderat avsevärt. Separat (genom separata kontakter) färgöverföring garanterar klarhet och mättnad i bilden. Som redan nämnts har problemen med störningar lösts framgångsrikt, så TV: n kommer att fungera mycket stabilt.

Om pinout görs korrekt, kommer det att vara möjligt att samtidigt starta eller stänga av TV -mottagaren och extrautrustning.

Till exempel, om en bandspelare, videobandspelare eller DVD -inspelare är ansluten till TV: n, börjar inspelningen i det ögonblick som sändningen tas emot. Det är värt att notera den automatiska funktionen i en bredbildsbild.

Bild
Bild

Men även den testade SCART har sina nackdelar:

  • mycket långa kablar försvagar fortfarande onödigt signalen (detta är redan allmän fysik, här kommer ingenjörer inte att göra någonting);
  • det är möjligt att öka tydligheten av signalöverföring endast i en skärmad (tjock och därför externt oattraktiv) bagagerum;
  • nyare DVI, HDMI -standarder är ofta mer praktiska och praktiska;
  • det är omöjligt att ansluta ljud- och videoutrustning med moderna sändningsstandarder, inklusive Dolby Surround;
  • beroende av kvaliteten på arbetet på mottagarens egenskaper;
  • inte alla grafikkort på datorer och särskilt bärbara datorer kan behandla SCART -signalen.

Hur man använder?

Men även de negativa aspekterna stör inte populariteten hos en sådan standard. Faktum är att anslutningen är ganska enkel - och detta är vad som krävs i första hand för majoriteten av TV -ägare. Låt oss säga att du måste ansluta en TV till en persondator med den europeiska SCART -kontakten. Sedan är en av kabelns ändar ansluten till där grafikkortet sitter.

Om det görs på rätt sätt blir TV: n automatiskt till en extern datorskärm. Du måste bara vänta på att popup-fönstret ska visas. Det meddelar användaren om den nyligen hittade enheten.

Bild
Bild

Det kommer att ta lite tid att installera drivrutinerna. De kan placeras felaktigt om:

  • det finns ingen signal;
  • grafikkortet är felaktigt konfigurerat;
  • föråldrade programvaruversioner används;
  • horisontell synkroniseringssignal är för svag.

I det första fallet du måste först stänga av alla enheter som kan orsaka störningar. Om detta inte hjälper är problemet relaterat till själva anslutningens funktion. Ett grafikkortfel fixas vanligtvis genom att manuellt uppdatera drivrutinerna. Men ibland visar det sig att det inte stöder SCART på hårdvarunivå. MEN om signalen är för svag , kommer du definitivt att behöva löda om själva kontakten, ofta är en ny inställning på mjukvarunivå också nödvändig.

Kontaktanslutning

Även en attraktiv kontakt som SCART kan inte användas på obestämd tid. Den ersattes av S-videoanslutning … Det används fortfarande i stor utsträckning i olika tekniker. Vanliga adaptrar kan användas för SCART -dockning. Kopplingsschemat visas på bilden nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men en ännu enklare lösning blir allt mer utbredd - RCA … Delad ledning innebär användning av gula, röda och vita kontakter. De gula och vita linjerna är för stereoljud. Den röda kanalen matar videosignalen till TV: n. Lödning av "tulpaner" görs enligt schemat som visas på nästa foto.

Bild
Bild

Ganska ofta måste du lösa ett annat problem - hur docka den gamla kontakten och den moderna HDMI . I det här fallet kommer du inte att kunna begränsa dig till ledare och adaptrar. Du måste använda en enhet som "konverterar" digitala HDMI -signaler till analoga och vice versa. Egenproduktion av sådan utrustning är omöjlig eller extremt svår.

Det vore mest korrekt att köpa en färdig tillverkare för industriell design; den är vanligtvis liten och passar fritt bakom TV: n.

Rekommenderad: