Luftozonisatorer: Vad är Det? Fördelar Och Skador Med Ozonluftrenare I Hemmet. Hur De Fungerar

Innehållsförteckning:

Video: Luftozonisatorer: Vad är Det? Fördelar Och Skador Med Ozonluftrenare I Hemmet. Hur De Fungerar

Video: Luftozonisatorer: Vad är Det? Fördelar Och Skador Med Ozonluftrenare I Hemmet. Hur De Fungerar
Video: Ozone Generator – Why they work and how to use one 2024, April
Luftozonisatorer: Vad är Det? Fördelar Och Skador Med Ozonluftrenare I Hemmet. Hur De Fungerar
Luftozonisatorer: Vad är Det? Fördelar Och Skador Med Ozonluftrenare I Hemmet. Hur De Fungerar
Anonim

I flera år har ledande läkare från olika länder diskuterat fördelarna och skadorna med ozonisatorn. Ordet "ozonisator" är i de flesta fall förknippat med friskhet efter regn. Men inte alla vet att även med den starkaste färskheten är gashalten i luften minimal. En hög koncentration av ozon i atmosfären skulle orsaka betydande skador på människors hälsa. Baserat på det föregående kan det förstås att ozonisatorn endast kan vara fördelaktig om anordningen används korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

I mitten av 1700 -talet började forskare aktivt studera ozonets egenskaper, och 100 år senare kunde de artificiellt erhålla denna gas för första gången. I början av 1900 -talet började franska forskare genomföra de första experimenten med luftrening med ozon.

En ozonator är en speciell enhet som producerar ozon . Gas används för att bli av med obehaglig lukt och rena inomhusluften. En ozonmolekyl är en molekyl och en syreatom.

Dessutom kan en substans kemiska sammansättning ständigt förändras på grund av det faktum att atomen har förmågan att lossna från syremolekylen och fästa sig till andra molekyler.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av förändringen i gasens kemiska sammansättning renas luften med ozon - det tar bort föroreningar, bakterier och andra mikrober. Om vi jämför klor och ozon är det senare mer effektivt, därför används det alltmer för luftsterilisering . Bland annat noterar användarna att ozonisatorn låter dig rengöra rummet från mögel och mögel. Det är känt från skolkursen i geografi att ozon är ett lager av atmosfären som skyddar mänskligheten från de negativa effekterna av solens ultravioletta strålar. Det finns också marknära ozon, som är en atmosfärisk förorening. Det bildas genom samspelet mellan solljus och skadliga ämnen som bildas som ett resultat av fabrikernas arbete och under vissa väderförhållanden släpps samma smog genom transport.

Ozon är ett av de starkaste oxidationsmedlen, därför förstör det lätt gummi, många typer av metaller, polymerer kan påverka elektronikens funktion negativt. Om vi försummar den högsta tillåtna koncentrationen av ozon i luften kan det skada hälsan - en person blir förgiftad. Engångskoncentrationen av ozon är 0,16 mg per kubikmeter . Det är ganska enkelt att identifiera en överdos: det blir svårt för en person att andas, det finns en stark syrebrist, en brännande känsla i bröstet, en torr hosta och rivning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Generellt sett har ozonisatorns driftschema många likheter med fenomenet åskväder. Produkten absorberar syremolekyler och ger dem en kraftfull elektrisk urladdning. Tack vare det förändras strukturen av syre och ozon bildas. Vidare tömmer produkten gasen utåt. Ozon börjar reagera med alla mikroorganismer i luften, fäster sig vid deras molekyler och förstör dem sedan.

Tänk på huvudkomponenterna i ozonisatorn:

  • källa till elektriska urladdningar;
  • spänningsgenerator;
  • blåser / blåser fläkt - ställer in gasens riktning;
  • på-av-sensor.

Om ägarna inte bara behöver rena luften från föroreningar utan också för att öka luftfuktigheten rekommenderas det att köpa en ozonisator utrustad med en luftfuktare.

Bild
Bild

I sådana produkter finns en speciell behållare i vilken vatten hälls. Ångan de har genererat är redan ren. På marknaden kan du hitta dyrare modeller utrustade med en jonisator.

Enhetens stadier

  • Till att börja med ställde ägarna in en timer för avstängning och tryck på Start -knappen. Om du använder en hushållsmodell rekommenderar experter inte att ställa in timern i mer än 25-30 minuter.
  • Vidare kommer spänningen från elnätet in i urladdningsgeneratorn, fläkten aktiveras och börjar suga in luft från rummet.
  • Ozonen som genereras av den kemiska reaktionen blåses tillbaka in i rummet med hjälp av en fläkt.
  • Efter en viss tidsperiod stängs enheten av.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Innan du börjar prata om fördelarna och nackdelarna med ozonisatorn måste du i detalj studera ozonets egenskaper. Det kallas modifierat syre, bestående av triatomiska molekyler . Gasen har en skarp lukt och börjar vid hög koncentration avge en blå nyans. Efter att ha installerat en ozonisator i huset kommer ägarna att vara säkra på att luften kommer att rensas från alla virus och bakterier. Under de senaste åren har en okonventionell metod för förebyggande av sjukdomar, kallad ozonterapi, börjat bli mer och mer populär. Denna gas är ett bra desinfektionsmedel, hjälper till att förbättra ämnesomsättningen i människokroppen och kan fungera som ett antiinflammatoriskt och smärtstillande medel.

Officiell medicin kan ännu inte bekräfta effektiviteten av ozonbehandling . Det är tillåtet att använda en ozonisator, men patienten måste rådfrågas om de möjliga konsekvenserna. Hittills är ozonterapi inte helt förstått. Om kroppen är immun kan även en minimal koncentration av gas skada den. Det har förekommit fall där ozon skapade brännskador i andningsorganen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Ozon kan användas inte bara för att rena luften, utan också för att sanera den. Enheten kommer att vara särskilt användbar om det finns äldre och barn i huset. Dessutom kommer ägarna att kunna bli av med obehagliga lukter. Denna enhet kommer att vara en utmärkt ersättning för ultraviolett kvartsisering. Om du inte bor i ett flerfamiljshus, men i en förortsbyggnad, är det troligtvis konstant ventilerat och att köpa en renare blir meningslöst. Ägarna till stadslägenheter har dock inte råd att ventilera rummen varje dag på grund av gasföroreningarna på gatorna . I detta fall kommer ozonisatorn till undsättning.

Produkten kommer att vara till nytta om lukten av fukt ständigt dyker upp i lägenheten, dessutom kan den neutralisera inte bara lukten av cigaretter utan också rena luften från skadliga kemiska element. Ozoniseraren hjälper till och med att bli av med färglukten. Luftrening bör strikt följa en viss tid.

För en bra rengöring behöver enheten inte mer än 15 minuters arbete, bara i det här fallet kommer det att vara användbart.

Bild
Bild

Brister

Även vid kortsiktig luftrening bildas oxider som är skadliga för hälsan. Reklamkampanjer säger att luftozonatorn till och med kan förstöra kemikalier inuti frukt och grönsaker. Detta är dock bara en marknadsföringstrick - på grund av dess struktur kommer denna gas inte att kunna tränga in i produkterna på något sätt . Och detta är både ett plus och ett minus samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

På den moderna marknaden kan du hitta en mängd olika modifieringar av ozonisatorer, kraften beror på tillämpningsområdet. Nedan är de viktigaste sorterna av denna enhet.

Industriell

Som namnet antyder är industriella renare utformade för att ozonisera stora områden. De används aktivt för desinfektion av avloppsvatten och används vid tillverkning av motoroljor. Enheten har använts för rengöring av bilinteriörer de senaste åren.

Bild
Bild

Medicinsk

Förutom industrin används produkter aktivt på många medicinska institutioner, men inte för behandling av patienter, utan för sterilisering av lokaler. Produkten används aktivt för att bibehålla immunitet samtidigt som du går ner i vikt . Varje läkare kan med säkerhet säga att sådana åtgärder säkert kommer att skada människors hälsa, men det finns inga vetenskapliga bevis för de verkliga fördelarna med sådan behandling än.

Trots detta märker många patienter, efter frekvent exponering för det ozoniserade rummet, en kraftig förbättring av deras hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bil

Sådana enheter skiljer sig från andra genom att de har en inbyggd luftfuktare. Föråldrade modeller är anslutna till bilens elnät, medan moderna produkter drivs av en cigarettändare . En sådan luftrenare kommer att vara särskilt användbar om du är ägare till en sovjetisk bil, för i sådana bilar kommer avgaser från gatan in i salongen.

Bild
Bild

Hushåll

Sådana ozonisatorer kan ingå i andra produkter eller som fristående enheter. Hushållens alternativ är i sin tur också indelade i två underarter.

  • Rum . Dessa är de mest populära hemluftrenarna.
  • Till kylskåpet . Sådana enheter är utformade för att ta bort främmande lukt och desinficera luften.

Om vi jämför industri- och hushållsrengöringsmedel är de senare långt efter i kraft, men de spenderar mindre el.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Dream Ozonator DO-01

Ganska populär modell från företaget Dream. Produkten kan rengöra inte bara luft utan även vätska och andra hushållsartiklar. Kroppen är gjord i vitt, oval. Tillverkaren har tillhandahållit en LED -indikator, intuitiv mekanisk kontroll och en timer.

Produkten producerar 400 mg gas per timme och kan rengöra rum upp till 55 kvm. m. Kostnaden för enheten fluktuerar runt 4500 rubel.

Bild
Bild

Milldom M700 Premium

En annan populär enhet på ozoniseringsmarknaden. Produkten är tillverkad i Ryssland och är utrustad med ett vitt fyrkantigt fodral. Till skillnad från den som beskrivs ovan styrs denna modell av en känslig sensor. Enheten avger inte bara ozon, utan har också en joniseringsfunktion.

Ozonisatorn producerar 700 mg gas per timme och kan rengöra rum upp till 130 kvm. m. Kostnaden fluktuerar runt 8000 rubel.

Bild
Bild

Ozonbox AW700

Tillverkaren har övergivit alla mekaniska knappar, enheten är elektroniskt styrd. Det finns en timer med ytterligare funktioner, den maximala drifttiden är en timme . Köpare lämnar ett stort antal positiva recensioner om denna ozonisator, med fokus på dess långa livslängd. Ozoniseraren är utrustad med ett högtemperaturskyddssystem.

Produkten producerar 700 mg gas per timme och kan rengöra ett rum upp till 130 kvm. m. Kostnaden börjar från 8500 rubel.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Det är strängt förbjudet att försumma reglerna för användning av enheten, annars kan vårdslöshet leda till döden. Om du har köpt en ozonisator för luftrening, är det lämpligt att installera den på väggen och inte ordna om den. Om det finns barn i huset måste du använda enheten ännu mer noggrant - barn ska inte nå enheten.

Under produktens användning måste alla hushållsmedlemmar lämna rummet för att inte andas in själva gasen. Drifttiden beror på de uppsatta målen:

  • om du bara behöver rensa luften räcker det med 10 minuter;
  • om det finns obehagliga lukter eller kvalster i lägenheten, slå på enheten i 15 minuter;
  • efter 30 minuters användning kommer ozonisatorn att desinficera rummet helt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du sätter på enheten måste du noggrant studera instruktionerna som medföljer satsen . Vissa modeller är utrustade med speciella munstycken för flytande ozonering. Experter rekommenderar att du köper en 3-i-1-design direkt. På så sätt kan du rengöra vatten, luft och hushållsartiklar, och att köpa en produkt kostar mycket mindre än tre separat.

Observera att ozonbehandlat vatten inte får drickas på en timme. Det måste sedimentera så att sedimentet lägger sig i botten, och först då blir vattnet användbart.

Rekommenderad: