Luftozonisatorer För En Lägenhet: Deras Fördelar Och Skador. Granskning Av Populära Modeller. Val Av Funktioner

Innehållsförteckning:

Video: Luftozonisatorer För En Lägenhet: Deras Fördelar Och Skador. Granskning Av Populära Modeller. Val Av Funktioner

Video: Luftozonisatorer För En Lägenhet: Deras Fördelar Och Skador. Granskning Av Populära Modeller. Val Av Funktioner
Video: Gula Husen byggs 1982 2024, Mars
Luftozonisatorer För En Lägenhet: Deras Fördelar Och Skador. Granskning Av Populära Modeller. Val Av Funktioner
Luftozonisatorer För En Lägenhet: Deras Fördelar Och Skador. Granskning Av Populära Modeller. Val Av Funktioner
Anonim

Luftozonisatorer för en lägenhet köps alltmer av ägare av moderna bostäder för att desinficera luften. Sådana anordningar är särskilt populära bland personer med allergiska reaktioner, lungsjukdomar, liksom bland husägare i en gammal fond, där mögel och mögel ofta gör sig kända utan att observera säsongsmässigheten.

Men ozonisatorer måste användas med försiktighet: endast hushållsmodeller tillverkade i enlighet med alla krav och standarder är lämpliga för användning i en lägenhet.

Du bör känna till funktionerna i att välja sådana produkter och reglerna för deras användning.

Bild
Bild

Särdrag

Ozon är ett gasformigt ämne i en låg koncentration som har en positiv effekt på cellerna i människokroppen. Det kan undertrycka patogen mikroflora, bekämpa skadlig strålning. I atmosfären produceras ozon naturligt: lukten av denna gas kan märkas särskilt tydligt efter åskväder . Hemma utförs produktionen med hjälp av speciella enheter.

Bild
Bild

Inne i ozonisatorn sönderfaller syremolekyler till atomer och återförenas sedan och bildar en helt annan substans . Det kommer ut genom ett speciellt galler på enheten och kommer in i atmosfären. Här blandas ozon med syre, och en karakteristisk lukt uppträder i luften. Varaktigheten av enhetens drift rekommenderas av tillverkaren, den bör specificeras individuellt. Att överskrida koncentrationen av gas i luften och lämna utrustningen utan uppsikt är strängt förbjudet.

Bild
Bild

Typer av enheter

När du väljer en luftzonizer för en lägenhet är det värt att överväga att inte alla modeller av sådan utrustning är lämpliga för användning i vardagen. Det finns olika typer av enheter.

Industriell . De är de mest kraftfulla. Utrustning av denna klass installeras vid massa- och pappersbruk, bilfabriker. Industriella ozonisatorer används för att desinficera avfall och dricksvatten.

Bild
Bild

Medicinsk . Används för desinfektion av operationssalar, sjukhusavdelningar. De används som sterilisatorer för bearbetning av instrument och utrustning. Lösningar för intravenös administrering utsätts för ozonering.

Bild
Bild

Hushåll . De ingår ofta i andra enheter: luftrenare, luftfuktare. Inomhus sorter, kylning (för att eliminera obehaglig lukt, desinficera) är vanligast. Mer sällsynta är de alternativ som används för att rena vatten eller behålla rätt mikroflora i akvariet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bil . De används för att rengöra interiören, eliminera obehaglig lukt. Enheter fungerar från cigarettändaruttaget.

Bild
Bild

Skada och nytta

Ozonisatorer låter dig desinficera vatten, vilket ger behandling mycket mer effektivt än klor - detta är viktigt för vattenreningsverk i hemmet.

I bostadslägenheter är det ozonisatorer som hjälper till att helt bekämpa sådana källor till biologisk fara som svartmögel, svamp, dammkvalster.

Och även med hjälp av O3 kan du eliminera lukten av brännande, fuktig i rummet: detta är ett av få effektiva sätt att bekämpa konsekvenserna av bränder.

Bild
Bild

Ozon kan dock vara hälsoskadligt . Överskridande av den tillåtna koncentrationen av O3 i luften kan framkalla vissa problem: från ökad allergi till skada på centrala nervsystemet. Men med beaktande av reglerna för användning av hushållszonizatorer kan du använda alla dess användbara egenskaper i en lägenhet utan onödig risk.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Rankningen av de bästa hushållsapparaterna innehåller flera modeller.

" Åskväder ". Enheten är utrustad med ett nedsänkbart munstycke avsett för desinfektion av mat, blekning av linne och en klassisk modul för luftrening. Ozonisatorn har en enkel LCD -skärm inkluderad och är utformad för att fungera i rum upp till 60 m2. Dess enda nackdel är den låga prestandan för hushållsapparater.

Bild
Bild

Avest AO-14 . Modellen har en attraktiv design, kombinerar funktionerna för en ozonisator och en luftjoniserare och är lämplig för bearbetning av grönsaker och frukter. En kapacitet på 400 μg / h är tillräcklig för att behandla upp till 50 m2 golvyta.

Bild
Bild

" Milldom M700 ". Modell med högsta prestanda: Producerar upp till 700 mcg ozon per timme. På grund av detta ökar ljudnivån avsevärt. Enheten är tillverkad i Ryssland och har alla nödvändiga certifikat. Bland dess fördelar finns en pekskärm, en timer och möjligheten att bearbeta stora områden. Baksidan är behovet av att noggrant reglera arbetets varaktighet.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en ozonisator är det viktigt att vara uppmärksam på ett antal parametrar, bestämma effektiviteten av att använda enheten.

  • Närvaron av godkänd certifiering enligt ryska standarder. Det är värt att överväga att köp av billiga kinesiska ozonisatorer kan utsätta din hälsa för allvarlig fara.
  • Enhetens prestanda i mg (mikrogram). För rum upp till 15 m2 behövs en ozonisator som inte producerar mer än 8 μg / m3. För 30–40 m2 räcker det med en enhet som producerar 10–12 µg / m3. Om avkastningen inte anges indikerar detta en låg kvalitet på enheten. En samvetsgrann tillverkare lägger alltid in denna information i dokumentationen.
  • Arbetets varaktighet. Det tar ungefär en minut att ozonisera 1 m2 av ett rum. Följaktligen blir det bättre om enheten kan fungera under ganska lång tid och samtidigt kan stängas av automatiskt efter en viss tid. Timern måste ingå i paketet.
  • Syftet med ansökan. Olika typer av utrustning produceras för vatten och luft. Det finns bärbara ozonisatorer som används för rengöring av kläder.
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

För att ozonisatorn bara ska ha en positiv effekt är det viktigt att använda den korrekt. Viktiga rekommendationer inkluderar:

  • använd utrustningen endast i rum där det inte finns människor, i detta fall kommer enheten inte att ha en negativ inverkan på hälsan;
  • obligatoriskt att genomföra grundlig ventilation efter varje session med luftzonning;
  • ett förbud mot att slå på ozonisatorn när luftfuktigheten i rummet är över 95%;
  • hushållszonzonens varaktighet bör inte vara mer än 30 minuter;
  • enheten rekommenderas inte att slås på med locket öppet eller manövreras nära brandfarliga föremål.

Rekommenderad: