Byte Av Sifon: Hur Rengörs Sifonen Från Luftslussen I Köket Eller Badrummet? Hur Kan Jag Byta Det Under Diskbänken Om Det Läcker Och Luktar?

Innehållsförteckning:

Video: Byte Av Sifon: Hur Rengörs Sifonen Från Luftslussen I Köket Eller Badrummet? Hur Kan Jag Byta Det Under Diskbänken Om Det Läcker Och Luktar?

Video: Byte Av Sifon: Hur Rengörs Sifonen Från Luftslussen I Köket Eller Badrummet? Hur Kan Jag Byta Det Under Diskbänken Om Det Läcker Och Luktar?
Video: Sink Smells Bad, Remove Odor From Overflow Hole, Clean With Enzyme Cleaner 2024, April
Byte Av Sifon: Hur Rengörs Sifonen Från Luftslussen I Köket Eller Badrummet? Hur Kan Jag Byta Det Under Diskbänken Om Det Läcker Och Luktar?
Byte Av Sifon: Hur Rengörs Sifonen Från Luftslussen I Köket Eller Badrummet? Hur Kan Jag Byta Det Under Diskbänken Om Det Läcker Och Luktar?
Anonim

Avloppsrening är ett av de viktigaste systemen i en modern lägenhet. Det viktigaste sanitära elementet är en sifon, som inte bara deltar i anslutningen av diskbänken med avloppsrören, utan förhindrar också att obehagliga lukt och avloppslukt tränger in i vardagsrummet. Bekvämligheten och bekvämligheten med att bo i alla bostadsutrymmen beror direkt på kvaliteten på denna enhet och installationsmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Häverten är en sanitetsarmatur som installeras under handfatet i badrummet och i köket och skapar ett luftlås. Huvudelementet i denna enhet är ett krökt rör där använt vatten samlas. Det är den smutsiga vätskan som är barriären som hindrar avloppets giftiga lukt från att spridas i lägenheten.

Beroende på tillverkningsmaterialet är luktfällan av två typer:

  • plast;
  • metall.

Sifoner med hård och mjuk fixering kan särskiljas enligt metoden för anslutning till vattenförsörjningssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande sifoner finns på hyllorna för de specialiserade avdelningarna

  • Rör . Det är en ekonomisk typ av enhet som används för mycket förorenat vatten och har en kort driftstid. Har en låg igensättningshastighet. Tillverkningsmaterial - plast och järn.
  • På flaska . En modern typ av enhet som har en behållare med ett rör och en speciell sidoöppning. Driftsmekanismen är vattenflödet genom röret ner till sifonens botten, följt av att det stiger och häller ut ur dräneringshålet.
  • Dold . En innovativ utveckling som gör att sifonen kan installeras på avstånd från diskbänken med ett speciellt uttag.

Vid den första upptäckten av funktionsstörningar är det strängt förbjudet att använda diskbänken för dess avsedda ändamål, och uppsamling av vätska bör utföras i ytterligare behållare och skålar.

Att ignorera problemet kan leda till förgiftning från avloppsgaser, samt översvämma din egen lägenhet och den närliggande. Ägarna till den trasiga diskbänken kommer att betala för den skada som orsakats på grannlägenhetens egendom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt att eliminera brott

För att eliminera olika problem relaterade till sifonen, du kan använda två metoder:

  • oberoende lösning på problemet;
  • ring av en erfaren specialist (rörmokare).

Om problemet är en minskning av permeabiliteten för vattenflöden rekommenderar experter mekanisk rengöring av enheten. För att ta bort rester av smuts och matavfall är det nödvändigt att skruva loss fästet på den korrugerade adaptern efter att tidigare ha ersatt en teknisk behållare. För att ta bort röret, vrid muttern moturs. Efter demontering av sifonen, lossa det nedre runda locket. Alla delar ska rengöras från smuts och sköljas med rent rinnande vatten.

Insamlingen och installationen av enheten måste utföras så noggrant som möjligt för att inte förstöra trådavsnittet, i händelse av brott mot vilket det kommer att vara nödvändigt att köpa och installera en ny sifon. För att själv eliminera läckor under diskbänken är det tillräckligt att ha en standard uppsättning verktyg som finns i varje lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första steget i att lösa problemet är att stänga vattenförsörjningsventilen och ta reda på orsaken till haveriet. De flesta tillverkare tillverkar plastsifoner som även oerfarna hantverkare snabbt kan ta bort, demontera och byta ut på egen hand.

För att bestämma exakt var sifonen läcker måste du utföra följande manipulationer:

  1. rengöring av diskbänken;
  2. hälla i dräneringshålet av speciella medel för att minska mängden fett och andra typer av föroreningar;
  3. etablering av en behållare för en sifon;
  4. avlägsnande av vatten med en kolv;
  5. stänga avloppshålet med en speciell plugg;
  6. en uppsättning vatten i diskbänken;
  7. snabb urladdning av vätska i en sifon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa aktiviteter gör det möjligt att se platsen för deformation av enhetens yta. Om det inte är möjligt att eliminera störningen omedelbart måste du börja demontera sifonen.

VVS -specialister identifierar tre orsaker till haveri:

  • förekomst av en spricka och annan mekanisk skada;
  • slitage på packningar och brist på täthet;
  • låg densitet för fixering av delar.

För att eliminera sprickor och mindre skador kan du använda ett speciellt epoxilim och tätningsmedel. Limmet måste appliceras på plastytan i flera lager. Den universella kallsvetsningen ska endast användas på en ren, torr och slipad yta. Torktiden för kallsvetsning är två timmar. När du använder epoxihartser är det nödvändigt att använda personlig skyddsutrustning som skyddar huden och luftvägarna från giftiga och giftiga ångor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka tätheten, byt ut de slitna packningarna. Ytan på nya gummidelar måste smörjas med vaselin. Om det inte finns något sätt att snabbt köpa packningar, rekommenderar experter att täcka de gamla delarna med silikon och sätta dem på plats. Denna metod hjälper till att kort lösa problemet och reparera strukturen. Det är möjligt att öka densiteten för anslutningen av VVS -delar, vars fixering försvagas under drift, med hjälp av drag och silikontejp.

Förekomsten av en obehaglig lukt av avloppsvatten i en lägenhet under en lång period är ett annat tecken på en fungerande vattentätning. Tänk på orsakerna till att avloppsgaser tränger igenom enheten och sätt att eliminera dem:

  • felaktig installation - installation av utloppsröret under vätskenivån med 4 cm;
  • torkning ur vattenpluggen - periodiskt fylla systemet med vatten eller skapa en oljefilm för att bromsa avdunstningen av vätska i knäet;
  • sträckning och hängning av den korrugerade delen - korrekt installation av produkten och säkra den med en speciell klämma;
  • ingen böjning för vattentätningen - ytterligare böjning av rörböjningen och dess pålitliga fixering i detta läge;
  • förekomsten av ruttnande matavfall - kemisk och mekanisk rengöring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

Om det är omöjligt att eliminera störningen och sifonen måste ändras rekommenderar experter att känna till och använda reglerna för installation och demontering av enheten.

Demonteringssteg:

  1. demontering av den deformerade enheten;
  2. koppla bort sifonen och närliggande rör från avloppet;
  3. avlägsnande av smuts och rester av gummidelar.

Innan installationen av en ny enhet påbörjas är det absolut nödvändigt att kontrollera förekomsten av alla komponenter i det köpta paketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Setet innehåller:

  • utloppsgrenrör;
  • plastmuttrar;
  • inlopps- och avloppstätningar;
  • klämskruv i rostfritt stål;
  • avsmalnande gummimanschett;
  • dräneringsplatta;
  • krökt rör eller speciell kolv;
  • överdel av gummi.

Endast om du har alla ovanstående delar kan du börja installera produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationssteg:

  1. preliminär montering av strukturen;
  2. överflödesanslutning med ett badkar;
  3. tät fixering av alla element och samtidig användning av tätningsdelar;
  4. installation av huvudavlopps- och grenröret;
  5. hävertinstallation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För driftstiden för plastdelen påverkar inte bara produktens kvalitet och tillförlitligheten i installationen, utan också arbetssättet, liksom en uppsättning förebyggande åtgärder:

  • regelbunden användning av speciella rengöringsprodukter;
  • använda ett nät för att samla matavfall och olika sopor;
  • mekanisk rengöring och avlägsnande av smuts och fettavlagringar.

De mest effektiva kemikalierna som förhindrar tappning av sifon är följande

  • " Mullvad", "Mister Muscle " - universalprodukter som måste hällas i avloppshålet och lämnas i 30 minuter. Efter denna period, skölj sifonen med mycket rinnande vatten.
  • Läsk och ättika - en ekonomisk metod för rengöring av rör, för vilka du måste hälla samma mängd ättika, läsk i avloppet och låt stå i 60 minuter och skölj sedan med mycket varmt vatten.
  • Salt och läsk - en alternativ metod, som innebär att kombinera dessa komponenter, hälla dem i hålet i diskbänken och tillsätta en liten mängd kokande vatten. Efter 10 timmar, skölj strukturen med varmt vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du använder kemikalier är det viktigt att känna till materialet för att tillverka sifonen och dess kompatibilitet med läkemedlet.

För att förhindra ansamling av sopor, specialister rekommendera att du använder följande verktyg regelbundet.

  • Ventuz - en liten enhet som håller på att trycka vilket tryck som skapas och förstör integriteten hos den smutsiga kontakten. Handlingsmekanismen är en skarp pressning av verktyget över avloppshålet i diskbänken med varmt vatten.
  • Kabel - VVS -armatur, som har en elastisk axel, vars längd kan nå 3 meter. Denna enhet hjälper till att ta bort alla typer av blockeringar. Nackdelen är eventuella skador på rören.
  • Hydraulisk pump - en innovativ enhet som skapar en kraftfull vattenström för att snabbt ta bort smuts. Handlingsmekanismen är upprepad inkoppling av enheten nära avloppet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en enhet måste du ta hänsyn till att en sifon för ett kök inte kan installeras i ett badrum. Fel val av VVS -delar kommer att orsaka svårigheter att använda dräneringssystemet.

Tecken på en kvalitetslås:

  • tillgänglighet av certifikat och tillstånd;
  • strikt överensstämmelse med typen av handfat och dess individuella egenskaper;
  • enkel design;
  • tillgänglighet av en komplett uppsättning delar;
  • produktionsmaterial - plast, rostfritt stål och mässing;
  • rimligt och lagom pris;
  • brist på mekanisk skada och närvaron av en slät yta;
  • förekomsten av högkvalitativa gängade anslutningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Modern teknik gör det möjligt att självständigt klara alla typer av hushållsbrott. Att reparera och byta ut en sifon är en enkel process som även oerfarna hantverkare kan utföra. Experter rekommenderar att inte vänta på fullständig igensättning av enheten, sprickor eller en obehaglig lukt. Om strukturen läcker måste lämpliga åtgärder vidtas omedelbart. Genomförande av förebyggande åtgärder hjälper till att undvika problemstunder och avsevärt spara ekonomiska kostnader för att köpa en ny sifon.

Rekommenderad: