Kranmuttrar: Muttrarnas Storlek För Fastsättning Av Kranar I Badrummet Och I Köket, Avståndet Mellan Diskmuttrarna I Diskbänken. Hur Kan Jag ändra Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Kranmuttrar: Muttrarnas Storlek För Fastsättning Av Kranar I Badrummet Och I Köket, Avståndet Mellan Diskmuttrarna I Diskbänken. Hur Kan Jag ändra Dem?

Video: Kranmuttrar: Muttrarnas Storlek För Fastsättning Av Kranar I Badrummet Och I Köket, Avståndet Mellan Diskmuttrarna I Diskbänken. Hur Kan Jag ändra Dem?
Video: Montera blandare med Christoffer 2024, Mars
Kranmuttrar: Muttrarnas Storlek För Fastsättning Av Kranar I Badrummet Och I Köket, Avståndet Mellan Diskmuttrarna I Diskbänken. Hur Kan Jag ändra Dem?
Kranmuttrar: Muttrarnas Storlek För Fastsättning Av Kranar I Badrummet Och I Köket, Avståndet Mellan Diskmuttrarna I Diskbänken. Hur Kan Jag ändra Dem?
Anonim

Blandare - enheter som låter dig reglera flödet och temperaturen på vatten, består av ett stort antal delar, som var och en utför en specifik funktion . I ett sådant system kan det inte finnas några onödiga eller otillräckligt viktiga element, och en sådan del som en mutter säkerställer hela kranens funktion som helhet.

Bild
Bild

Beskrivning

En mutter är ett fästelement som har ett gängat hål, anslutningen bildas med hjälp av produkter som en bult, skruv eller tapp

Blandarmuttern är ett element som pressar systemet från insidan till ytan.

Bild
Bild

Under installation eller reparation kan muttern hittas på olika noder

  • Fäst vid vatteninloppsrören i badrum eller duschkabiner . I denna utföringsform är muttern vanligtvis på utsidan och fast ansluten till strukturen. Att byta ut det är nästan omöjligt. Därför krävs maximal omsorg under arbetet för att inte skada elementet.
  • Mutter på blandarkroppen för pipen … Behövde fixa gander. Det finns en speciell expanderande bricka inuti strukturen, som gör att kranen kan svänga åt höger och vänster, samtidigt som den sitter fast ordentligt. Installation bör också ske utan ansträngning för att inte repa beläggningen.
  • Spännmutter - system av denna typ ses oftast i köket. Vanligtvis används för att fästa på ett handfat eller handfat. Priset för sådana blandare är lågt och det är bättre att köpa en mässingskonstruktion så att enheten är mindre mottaglig för korrosionsprocessen. Du kan helt enkelt fixa systemet med dina händer utan att använda en nyckel.
  • Fästelement för patronen på spaken av ventilen . Det är dolt under inredningen och det går inte att komma till det bara om du tar bort handtaget. Designen har en stor storlek och nyckelfärdiga kanter upptill och längst ner - en tråd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Materialet som används för att göra muttrarna är koppar, stål eller mässing. Muttrarna är fintrådade, så sannolikheten för att lossna är minimal.

Märkningen ska innehålla information om produktens dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardparametrar för muttrar för blandare: diameter - 35, 40 millimeter, tjocklek - 18, 22, 26 mm, nyckelfärdiga storlek - 17, 19, 24 mm

Fackmutter (eller bakre fästning) - fixar systemet från baksidan till ytan. Detta tillbehör är installerat mellan kranstrukturen och väggmonterade adaptrar.

Bild
Bild

Adaptermutter - behövs för att byta från en tråd med en diameter till en tråd med en annan diameter. Har en utvändig och inre gängad yta, samt ett hål för en insexnyckel. Elementet är resistent mot korrosion och alkalier och har hög hållfasthet.

Bild
Bild

Patronmutter - del med sex kanter, utformade för att installera patronen i mixerstrukturen. Resistent mot deformation, tillverkad av höghållfasta metaller, har ett lågt pris på marknaden.

Bild
Bild

Intern sexkant - används för att montera en mixer eller för en handdukstork. Håller fackmuttrarna på blandarkroppen. Det måste finnas en vänster gänga så att elementet inte "vrider" sig från kroppen när du drar åt fackmuttern.

Bild
Bild

För att hålla kostnaderna nere utrustar vissa tillverkare blandare med delar av dålig kvalitet. Så till exempel i badkranar kan du ofta se klämmuttrar utan tydliga kanter. De är inte bara problematiska att skruva på, men med tiden är det nästan omöjligt att demontera dem.

Bild
Bild

Urvalstips

Det finns situationer när muttern för mixern måste väljas separat utan att köpa hela strukturen. Det finns några regler att tänka på.

  1. Urval efter storlek . De två systemen jämförs för att säkerställa att diametrarna är identiska. Det räcker att ta med dig den del som du behöver fästelementen för.
  2. Kvalitetsnivå . Muttern måste vara fri från grader på tråden och själva tråden måste vara likformig, det finns inga bucklor, skador eller fläckar på ytan. Efter att ha studerat så små saker kan vi dra slutsatsen hur bra delen är gjord.
  3. Blandarens lock . Att montera en krommutter på en kopparkran är inte en bra idé. Estetiskt sett är detta oattraktivt. Ett undantag om delen är dold inuti strukturen.
  4. Produkt vikt . De högre kvalitetsversionerna väger mer. Bräckliga nötter är gjorda av pulverblandningar och legeringar, de har en liten massa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ändrar?

Innan du börjar installera mixern måste du demontera den gamla. Ytterligare material och verktyg krävs, till exempel skiftnycklar med storlekarna 10, 11, 22 och 24, och två justerbara skiftnycklar för att ta bort fackmuttrar. Oftast krävs nya undervattensslangar vid byte. Vanligtvis är blandarna redan utrustade med dem, men deras längd är 30 centimeter.

Innan du börjar byta ut strukturen måste du se till att denna storlek är tillräcklig.

Bild
Bild

Kom också ihåg när du väljer en slang avståndet från kranen till varm- och kallvattenintagen . Trycket i systemet ändras kraftigt när kranen slås på eller av, medan slangarna "ryckar". Följaktligen, så att det inte bildas läckage vid korsningen, bör elementen inte vara för täta, det är bättre om de sjunker. För en slang från satsen, 30 centimeter, bör avståndet från mixern till rören inte vara mer än 25 centimeter. Livslängden kommer att öka om materialet finns i en flätad rostfri eller korrugerad rör av rostfritt stål.

Bild
Bild

Anslutningsschemat till kommunikation är identiskt överallt: på vänster sida - varmt vatten, till höger - kallt vatten

Det är också möjligt att problem kan uppstå när du tar bort den gamla kranen, när muttern fastnar. För sådana fall finns det ett speciellt WD -40 -fett - detta är en speciell penetrerande blandning. Det sprutas på den fastna föreningen och väntar 15-20 minuter.

Om inga metoder hjälper till att vrida muttern, kan detta göras med en skär- och slipmaskin genom att skära kroppen tillsammans med fästelementen. Denna design behöver inte längre installeras om.

Bild
Bild

Kranen, monterad på bordsskivan, demonteras inifrån.

Installationen av en kran med en mutter börjar med att fästa den på diskbänken. Det finns en speciell urtagning i ventilens ände, i vilken en gummipackning är installerad för att täta mekanismen. Det bör ingå i systemet.

Därefter placeras en cylindrisk gängad stång i diskhålets hål, medan tätningen inte ska röra sig. En liknande gummipackning är också installerad längst ner.

Bild
Bild

Nu måste du dra åt låsmuttern. Den har ett slags "kjol" i form av en bricka, som täcker graden av klämning av gummiringen. Därefter dras muttern med en justerbar skiftnyckel av önskad storlek, medan kranen måste förbli orörlig på diskbänken. Det är viktigt att piphålet är i mitten, och de roterande (vänster och höger) sektorerna är lika, omkopplingsventilerna eller spaken är placerade exakt i förhållande till diskbänken . Den diagonala positionen väljs om kranen är monterad på ett bordshörn.

Du kan justera blandarens position genom att först lossa muttern, utföra nödvändiga åtgärder och sedan dra åt den igen.

Bild
Bild

Nästa steg är att installera undervattensslangarna. Först skruvas den in med en kort passform, du kan dessutom, men utan ansträngning, dra åt den med en skiftnyckel.

Om diskbänken togs bort måste du ansluta den igen till avloppsröret. För detta installeras sifonen på sin ursprungliga plats och det korrugerade röret sätts in i avloppssystemet.

Efter installationen rekommenderas att slå på vattnet utan luftare (handstycke), detta hjälper till att undvika snabb kontaminering … Samtidigt som vattnet dräneras kontrolleras alla anslutningar för läckage. Eventuella läckor repareras omedelbart.

Nästa steg är att installera en slang med en lång passform. Och det sista steget är att installera diskbänken.

Bild
Bild

När installationen av en ny mixer startas, rekommenderas att linda rörtråden med FUM -tejp. Det kommer att förhindra vattenläckage.

Det är också möjligt att byta separat en mutter i mixern. För detta stängs vattnet av och dess rester dräneras. Kopplingsmuttrarna skruvas loss och hela kranstrukturen tas bort. Det finns ett hål för en sexkantnyckel i slutet av systemet. Det är bättre att bryta av en mutter som sprack omedelbart så att den inte stör i framtiden . Det rekommenderas inte att skruva loss anslutningarna med en platt skruvmejsel eller en triangulär fil (mejsel), eftersom kanterna helt enkelt skärs av. Efter att allt har tagits bort ändras muttern och bussningen vrids på plats. Det är lämpligt att byta gummipackning.

Rekommenderad: