Rörställningar: PVC- Och Polypropylenrör. Kan Du Göra Dem Själv Från Vattenledningar? Beslag Och Ritningar

Innehållsförteckning:

Video: Rörställningar: PVC- Och Polypropylenrör. Kan Du Göra Dem Själv Från Vattenledningar? Beslag Och Ritningar

Video: Rörställningar: PVC- Och Polypropylenrör. Kan Du Göra Dem Själv Från Vattenledningar? Beslag Och Ritningar
Video: Bygghemma.se - VVS Del 1 2024, Maj
Rörställningar: PVC- Och Polypropylenrör. Kan Du Göra Dem Själv Från Vattenledningar? Beslag Och Ritningar
Rörställningar: PVC- Och Polypropylenrör. Kan Du Göra Dem Själv Från Vattenledningar? Beslag Och Ritningar
Anonim

Rörställningar är praktiska och mångsidiga - de är lämpliga för odling av plantor i ett växthus och för lagring av bildäck i garaget. Det är lätt att göra en sådan bokhylla själv av metall-, polypropen- eller PVC -rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En särskiljande egenskap hos stället är fullständig tillgänglighet för innehållet. Det är enkelt att hitta det du vill ha, så det som är perfekt för att lagra verktyg, böcker, dokumentation och allt annat du kan behöva när som helst.

Samtidigt är de bra för långvarig förvaring av saker - på grund av sin styrka och stabilitet tål hyllorna en stor massa. Hyllan kan ta upp hela rummets höjd och utrymmet är fullt utnyttjat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför följer den största nackdelen med köpta modeller - deras standardstorlekar. Det är inte alltid möjligt att hitta ett ställ med de nödvändiga måtten, så det passar antingen inte in i en nisch, eller så går den nyttiga volymen i rummet förlorad. Men ett sådant köp har andra nackdelar:

  • oförutsägbar kvalitet - även utan att belastningen överskrids kan materialet spricka, särskilt vid fästpunkterna;
  • om produkten är certifierad kommer priset att stiga;
  • du måste vänta tills racket kommer;
  • och montera det fortfarande själv (eller betala igen för monteringen).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är det vettigt att göra bokhyllan själv. På så sätt garanteras tillförlitlighet och måtten är exakta. Och det kommer att kosta mindre - valsade metall- och PVC -rör är mycket prisvärda.

Arbetet är enkelt - även en nybörjare klarar det. Och resultatet är uppenbart - komplett order på lagret. Därför är det också ett nöje att göra en rack själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Vi förbereder allt du behöver. Grunden för den framtida produkten är en ram av rullade rör. Och eftersom belastningen på staplarna är annorlunda, så är materialet de har olika.

Rör kan vara:

  • metall (stål, gjutjärn);
  • polypropen;
  • tillverkad av PVC -plast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet skiljer sig såväl i styrka som i det första och efterföljande syftet:

  • tunga ställningar kräver tjockväggiga avloppsrör av stål;
  • för förvaring av lätta saker kan du göra med plast VVS;
  • Om racket ska vara estetiskt tilltalande fungerar kromstålrör bra, men kom ihåg att arbete med dem kräver skicklighet, annars kan beläggningen skadas.
Bild
Bild

Själva rören kan vara runda eller fyrkantiga - detta påverkar bara anslutningstypen. Det beror på typen av rör, verktyget som används, befälhavarens önskan och kapacitet.

  • Standardbeslag (vinklar, tees) . Det är hållbart, pålitligt och estetiskt tilltalande. Men det finns också nackdelar - fästelement måste köpas och installeras. För installation behöver du antingen ett speciellt lödkolv (för plast) eller en svetsmaskin (för metall). Om dessa verktyg inte finns tillgängliga kan de hyras eller en annan typ av förankring användas.
  • Limning av beslag . Lim gör att du kan klara dig utan verktyg, men styrkan går något förlorad. Men monteringshastigheten sjunker betydligt - du måste vänta länge tills limmet torkar och produkten är klar.
  • Ett alternativ är en skruvanslutning . I detta fall är kopplingarna anslutna med självgängande skruvar. Tillförlitligheten faller inte mycket - all belastning går till rören, och inte till skruvarna. De fixar bara anslutningen.
  • Fästning med hörn . Lämplig för fyrkantiga rör. Hörnen kan köpas och hemmagjorda, och de bultas igenom och igenom. Konstruktionen är tillförlitlig, men hålen försvagar rören. En sådan genomgående anslutning är starkare än en skruvanslutning.
  • Säkring genom svetsning . Det är det mest pålitliga, det gör att du kan klara dig helt utan beslag. Nackdelar - endast lämplig för metallrör och kräver utrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att säga det när det skruvas fast kan hyllornas läge justeras . För att göra detta måste ett antal hål borras i ställen i önskad höjd. Men kom ihåg att detta minskar styrkan.

Dessutom behöver du pluggar - både som ben och för att stänga ändarna . Fästelement - bultar, muttrar, brickor (helst spår). För ökad stabilitet kan toppen av stapeln förankras i väggen med ankarbultar. Dylarna kanske inte tål belastningen.

För att avsluta ramen behöver du en primer, färg och lack. Trädet måste behandlas med en fläck eller ett antiseptiskt medel.

Viktig! Måla alltid produkten. Damm, fuktighet, temperaturförändringar och andra faktorer kommer att leda till korrosion av ramen och fästelement, och träet börjar ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är här materiallistan kan fyllas i - i vissa mönster finns det inga hyllor.

Bild
Bild

Och om de krävs, kan de vara gjorda av trä eller metall

  • Tjocka brädor och stålplåtar är lämpliga för robusta hyllor som tål tung belastning. För större styrka trimmas brädorna längs konturen med metallplåtar.
  • Spånskivor kan användas för hyllor med måttlig styrka - till exempel vid förvaring av verktyg.
  • För lätta föremål kan du använda plywood.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Resten av verktygen beror på typ av fästelement:

  • lödkolv för plaströr;
  • svetsmaskin och elektroder till den;
  • slipmaskin med skärhjul eller handsåg;
  • skruvmejsel eller skruvmejsel;
  • skiftnycklar;
  • pensel eller sprayflaska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På ramen fixeras hyllorna med skruvar, fästen eller går igenom. Det beror redan på önskan.

Men den framtida designen bestämmer uppsättningen verktyg. Några av dem krävs.

  • Avståndsmätare eller måttband . Med deras hjälp måste du mäta platsen där stället kommer att stå. Dess dimensioner beror på dessa dimensioner.
  • Penna, papper . För att bokhyllan ska vara stabil måste den vara korrekt utformad, och för detta kan du inte klara dig utan en ritning.
  • Linjal, tjocklek, markör . Nödvändigt för märkning av material.
  • Sandpapper . Montering av delar utförs till den.
  • Byggnadsnivå . Med sin hjälp kontrolleras monteringen så att racken är strikt vertikala och balkarna horisontella.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är en mycket viktig punkt. En krökt bokhylla kommer inte att vara solid, och det är nästan omöjligt att rätta till det första misstaget. Var försiktig och ta dig tid.

När allt är klart, låt oss börja arbeta.

Monteringssteg

Till att börja med bestämmer vi storleken på vårt framtida ställ. Här är några rekommendationer:

  • för lager bör höjden på stapeln vara i taket, djupet - längden på en utsträckt arm (så att det är bekvämt att få föremålet);
  • om infarten till stället är möjlig från båda sidor, kan dess djup ökas;
  • för förvaring av verktyg: höjd - 2 m, djup - 50 cm, antal hyllor - 4, avstånd mellan dem - 45 cm;
  • för förvaring av konserver kan steget mellan hyllorna minskas (upp till 30 cm) och deras antal kan ökas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är bokhyllans dimensioner följande:

  • 180x50 cm - med 4 hyllor;
  • 200x60 cm - med 3 hyllor;
  • 180x50 cm - med en hög bottenhylla, resten - med ett steg på 35 cm.

Naturligtvis är dessa dimensioner inte absoluta; de kan ändras när du gör med dina egna händer.

När detta steg har passerat, förbered en ritning. Som en sista utväg, systemet. Men var noga med att lägga ner de mått som du behöver motstå vid montering.

Viktig! Följ alltid säkerhetsåtgärder, särskilt när du arbetar med vassa föremål och elverktyg. Försumma inte skyddslocket på kvarnen. Använd andningsskydd och skyddsglasögon för att skydda mot plast- och metalldamm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När denna dokumentation är klar kan du börja tillverka

  1. Skär profilen i lika långa längder. Om detta inte fungerar, ta med önskad längd genom att slipa arbetsstyckets ände.
  2. Avgräva och fasa.
  3. Om rören kommer att anslutas med kopplingar måste skyddslacken avlägsnas från ämnets ändar. För att göra detta, använd ett sandpapper igen. Dessutom fäster en grov yta bättre än en perfekt slät yta.
  4. Börja med stolparna. Anslut dem sedan med tvärbalkar. Fäst delarna i önskad ordning. Fästmetoden beror på materialet i arbetsstyckena och typen av fogar.
  5. Var noga med att använda en nivå - produkten måste vara jämn. Ju oftare kontrollerna är, desto färre fel.
  6. Montera hela ramen med denna teknik.
  7. Installera hyllorna. Om infästningen är genomgående monteras ramen till höjden på den nedre hyllan, som sedan placeras på rören. Därefter växer du ramen till önskad höjd.
  8. Om hyllan visar sig vara hög, förankra den övre tvärstången till väggen med ankare.
  9. När stället är monterat målar du det. Gärna i flera lager.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen är klar . Detta system används för att montera både plast- och metallhyllor. En hemlagad hylla behöver inte vara rektangulär, den kan också göras kantig. Samtidigt förändras inte generalmonteringstekniken.

Och slutligen ett viktigt råd. Ladda både fabriken och det hemlagade vad som inte är kompetent. Placera tunga föremål på de nedre hyllorna och lätta föremål på de övre . Kontrollera regelbundet fästpunkterna, eftersom det är med dem som förstörelsen börjar.

Rekommenderad: