Gungstol (91 Bilder): Fällbara, Smidda Och Lädermodeller. Hur Väljer Du En Gungstol För Ditt Hem? Mått Och Utrustning

Innehållsförteckning:

Gungstol (91 Bilder): Fällbara, Smidda Och Lädermodeller. Hur Väljer Du En Gungstol För Ditt Hem? Mått Och Utrustning
Gungstol (91 Bilder): Fällbara, Smidda Och Lädermodeller. Hur Väljer Du En Gungstol För Ditt Hem? Mått Och Utrustning
Anonim

En gungstol anses vara en universell lösning för rekreation utanför staden; den är ofta en av symbolerna för komfort och fred. Moderna tillverkare är redo att erbjuda fällbara, smidda och lädermodeller i olika storlekar och konfigurationer, traditionella rottingalternativ. För de lataste idag finns det till och med stolar med elektrisk svängmekanism; de används aktivt som tillbehör för barn. Men det mest populära är de gamla goda klassikerna: fåtöljer vävda av en vinstock är vackra, bekväma, inte rädda för fukt och andra atmosfäriska influenser.

En sådan möbel kan säkert lämnas på verandan, balkongen, uteserveringen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du väljer en gungstol för ditt hem bör du studera alla dess detaljer mer detaljerat. Gungstolen kan se modern och original ut, till exempel som « Poeng”är favoritvarianten av grundaren av IKEA -företaget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många gillar kombinationsversionen av stolen med ett lädersäte och en trä- eller metallram. Dessutom kan du för sommarstugor köpa hopfällbara modeller eller välja en plastanalog av rotting, billig och ganska praktisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

En gungstol är en typ av fritidsmöbler med en icke-standardiserad basdesign. Istället för de klassiska benen har den en speciell formad löpare som låter dig svänga fram och tillbaka i sittande ställning. I vissa fall är en speciell mekanism på rullar eller gångjärn ansvarig för pendelvibrationerna.

Uppfinnaren av gungstolen är inte känd med säkerhet. Enligt vissa legender hade Benjamin Franklin en hand i skapandet . - en av de grundande fäderna i USA. Det finns dock historiska bevis på att stolar av denna design användes fram till 1700 -talet. På engelska dök definitionen av gungstol upp 1766, men inte heller här är allt så enkelt.

I Storbritannien fanns gungstolar redan vid den här tiden och åtnjöt en viss popularitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dess moderna, Denna möbel fick sitt bekanta utseende tack vare den tyska snickaren Michael Tonet , som på 1800-talet började använda den teknik han utvecklade för tillverkning av wienerstolar vid tillverkning av gungstolar. Modellerna han skapade såldes under varumärket Thonet, gjorda av bockad bok och blev snabbt populära bland den kreativa intelligentsian och aristokratin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under andra halvan av 1900 -talet uppmärksammade modernistiska designers gungstolen . De ersatte den klassiska designen med löpare med stödringar, liknande i silhuett som konturen av ett ägg. De futuristiska modellerna var utformade med plastböjda säten och massiva träskidor. Massiva plastmodeller dök upp, metall med lädersäten. Idag är variationen av modellutbudet begränsad endast av fantasin hos designers av gungstolar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer: vad ska man föredra?

Moderna modeller av fåtöljer med gungfunktion kan ha en helt annan design, typ av konstruktion. Det kan vara gungstol med fällmekanism. Enfasad rund fåtölj formad som en skål med en exotisk blomma, glidflygmodell utan löpare. Ger inte upp och tidlös klassiker med fotstöd eller fotstöd , mjuk sits.

Vissa modeller använder uppgraderingselement - gångjärn mjuka lock och skär, elmotorer med svängmekanism. Elektroniska gungstolar eller modeller med gångjärn är inte längre förvånande. De mest populära lösningarna är värda att överväga mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk

Denna kategori inkluderar gungstolar på bågar eller löpare av den vanliga typen. De kan vara varierande eller elliptiska och ha olika längder. Det är värt att överväga att de klassiska modellerna av gungstolar rekommenderas att tillverkas enligt ägarens individuella parametrar. Annat svängamplituden blir otillräcklig eller överdriven , och själva möbeln kommer att vara instabil, kan den vända.

En gungstol med traditionell design har låg tyngdpunkt, vilket inte alltid är bekvämt för långa människor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilstol

Ett slags glidstolar. De skiljer sig från sin grundläggande motsvarighet genom närvaron av ett infällbart fotstöd. Kombinerad med en automatiserad resursjukdomsmekanism kan denna modell vara ett utmärkt val för att mata eller lägga din baby i sängen . Det justerbara ryggstödet är också en betydande fördel med fåtöljen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Poeng

Gungstol från IKEA, som har blivit ett känt namn i designvärlden. Denna modell introducerades först för världen för över 40 år sedan i form av den enklaste möbeln. Poeng gungstol dök upp senare och från sin första försäljning fick status som en ikonisk möbel. Hon ändrar enkelt sitt utseende tack vare en mängd olika mjuka kuddar och lock. Produkten designades av den japanska specialisten Noboru Nakamura.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Segelflygplan

Lugna gungstolar med en fast bas som står stadigt på golvet. Designen innehåller en pendelmekanism som gör att sätet kan röra sig fritt. Sådana stolmodeller är mycket populära bland unga mödrar . De används i barnkammaren för bekväm åksjuka hos barnet i föräldrarnas famn.

Glidstolar har inga begränsningar för typ av golv och är helt tysta under drift. Detta är en bekväm lösning för en stadslägenhet. Segelflygplan kompletteras ofta med elektroniska eller pekskontroller, kopplingsmekanismer för att automatisera svängande processer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ägg

Ovanlig gungstol, som inte är installerad på golvet, men är upphängd av kedjor och förankring, eller har en dubbel fixering med stöd på ett ben. Dessutom finns det modeller som är placerade på en speciell ram. Själva utformningen av gungstolen i minimalistisk design ser ut som en långsträckt halvklot, inuti vilken det finns mjuka kuddar. Äggfåtöljerna är i allt större utsträckning gjorda av rottingrotting , perforerad aluminium, polyamidfiber eller plast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Massage

Det här är gungstolar med inbyggd massagefunktion i ryggen eller sätet. Produkten är utrustad med en elektrisk motor, har en kontaktrulle, vibration eller punkt (shiatsu) effekt. Stolar av denna typ klassificeras som medicinsk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjäderbelastad

Den fjäderbelastade gungstolen är en version av möbler med en fast bas och en ringformad fjädermekanism. Sitsen kan vara klassisk eller i form av ett rundat "bo ". Sådana modeller kännetecknas av ökad bärighet, tål belastning upp till 150 kg. Fjäderelementet är helt säkert, det här alternativet är lämpligt för installation i ett barnrum.

Oftast är vårstolar gjorda av rotting.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

En gungstol i massivt läder eller en modern modell med tygkuddar, en mjuk eko-läderversion eller en stel ramversion. Vilket som helst av dessa alternativ kan användas i det inre av ett hus eller en lägenhet, installerad på en balkong, täckt terrass. Moderna tillverkare använder vanligtvis naturliga eller hållbara och praktiska konstgjorda material . Det är värt att överväga de mest relevanta alternativen mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Massivt trä är en evig klassiker som möbeltillverkare ofta använder i sina produkter. Gungstolar av ek, bok, ask, björk, lönn, rött körsbär ser ädla och respektabla ut, de är lätt valda för nästan alla interiörlösningar . Massivt trä lämpar sig väl för bearbetning, handgjorda modeller är snidade, tonade, lackerade, inlagda med andra material. Sådana fåtöljer passar bra med olika typer av läder och textilier, de kan komplettera klassisk inredning, lantlig eller modern inredning.

Förutom massivt trä används aktivt limmad faner - plywood vid tillverkning av moderna möbler. I detta fall är flerskiktsmaterialet också ganska hållbart. Samtidigt är en färdig gungstol mycket billigare än en analog från en matris.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

MDF

En budgetversion av en gungstol, kännetecknad av sin praktiska och lakoniska design. MDF används som ett alternativ till massivt trä. Tonade och träliknande sidoväggar och armstöd kompletteras med alternativ för mjukt tyg eller ekoläder. Produkter är billigare än naturliga motsvarigheter, de ser moderna och attraktiva ut. Men MDF kan knappast kallas ett helt miljövänligt material, det är mer ömtåligt och brandfarligt än massivt trä eller faner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rotting

Vinstocken som används för att väva möbler är ett robust rottingträd som har torkats och bearbetats. Skurar av olika tjocklekar används för ramdelen, för att skapa säten och stolrygg . Sådana produkter används ofta i inredningen i hus i kolonialstil, på terrasser och verandor i sommarstugor. Gungstolar i rotting används i kombination med färgglada dekorativa kuddar, fluffiga filtar och kappor av olika slag.

Korgmöbler ser harmoniskt ut med lantlig och skandinavisk design . Naturlig rotting är miljövänlig, helt säker för hälsa och miljö. Gungstolar av den väger lite, är praktiska att använda, har ett presentabelt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom naturlig rotting är dess konstgjorda motsvarigheter ganska populära i användning. De kan ha olika sammansättning, gjorda av PVC och andra typer av syntetiska material. Sådana korgstolar används utomhus - de är inte rädda för atmosfäriska påverkan.

Metall

Metallelement - smidda eller förkromade - används oftast som ramdelar som stöder konstruktionselement. I högteknologisk stil kombineras en sådan bas med ett plastsäte och rygg. I en smidd ram är resten av elementen vanligtvis av trä, och själva stolen liknar en schäslong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Vid tillverkning av gungstolar används ett standardgaller av storlekar. Den vanliga tjockleken på ramens sidelement bör vara minst 30 mm, längd - upp till 140 cm, höjd - upp till 120 cm. Lådorna är gjorda i storlekarna 80x15x2 cm. Sätet har en längd på cirka 120 cm från nackstödet till nedre kanten, och bredden är 60-80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Populära stilar för gungstolar inkluderar flera alternativ kan noteras.

Högteknologisk . Det kännetecknas av användningen av en krombas och ett plastsäte. Det kan vara en vit eller svart vinylstol, modell med ett perforerat säte i aluminium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk . Massiva antika, antika fåtöljer är bekväma för vuxna, de ser respektabla och snygga ut. Moderna modeller i klassisk stil är gjorda av naturligt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Land . Designer gungstolar i denna stil är vävda av vinstockar eller rotting, kompletterade med ljusa kuddar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern . Snygga gungstolar i trenderna i denna design är gjorda av plywood eller MDF. De kännetecknas av mjukt ekoläderklädsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Loft . Gungstolar i andan av lakonisk enkelhet i industridesign är gjorda av plywood eller metall, kompletterade med enkla tygklädsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolonial . Den traditionella stilen i eran av erövring av Indien och Afrika. Det kännetecknas av användning av rottingvävning, exotisk inredning av möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skandinavisk minimalism . En lakonisk stil som enkelt kan kombineras med enkla interiörer utan onödig pretentiöshet. Det kännetecknas av naturmaterial, lätthet och nåd av linjer.

Bild
Bild

Tillverkare

Det finns ledare inom produktion av gungstolar. Wickerwork tillverkas i Indonesien och andra asiatiska länder. Det är bättre att leta efter massiva trämöbler från ryska, vitryska eller italienska tillverkare. Det finns flera företag bland ledarna.

IKEA . Märket producerar tre grundläggande gungstolar. Detta är Poeng av ek, bok, björkfaner - den dyraste och mest sålda versionen. Gungstolen "Overalt" med stålram och ett säte i polyeten, dekorerat i afrikansk stil, anses vara en budgetstol. "Grönadal" är en dyrare modell i ekostil med rottingvävning, löpare och armstöd av massiv aska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Secret De Maison . Franskt märke som levererar gungstolar i kolonial stil från Indonesien. Premiumprodukter av naturlig rotting ser attraktiva ut, lämpade för användning i interiören eller på en inglasad veranda eller terrass. Produktpriserna är högre än marknadsgenomsnittet.

Bild
Bild
Bild
Bild

CampingGrupp . Ryskt företag grundades i Chelyabinsk år 2000. Dess produkter är inriktade specifikt på organisationen av en bekväm vistelse. Företaget är specialiserat på tillverkning av massiva trä gungstolar och plywood av hög kvalitet. Modeller för hemmet finns med tygklädsel eller ekoläderklädsel. Huvudnamnen är Garda, Veneto, Malta, Tyrolen, Villa, Rhodos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinotti . Polskt möbelföretag som specialiserat sig på att skapa möbler i Sydostasiens anda. Produktdesign är utvecklad i Europa och gungstolar tillverkas i Indien, Indonesien, Kina. Sortimentet innehåller ett brett urval av klassiska och originella designervävda produkter av naturlig rotting.

Produkterna ligger över genomsnittet i sin kategori.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mebelik ". Ryskt företag som tillverkar olika typer av hemmöbler. Produktsortimentet inkluderar fåtöljer och glidpuffar med en självbalanseringsmekanism. Dessutom producerar varumärket klassiska gungstolar av möbelplywood med en mjuk sits och eko-läderklädsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer gungstolar måste du vara uppmärksam på ett antal viktiga parametrar

  1. Åldersbegränsningar . Babymodellen ska vara utrustad med speciella selar och säkerhetsförstärkare. För äldre barn är en transformator lämplig, som kan modifieras när barnet växer. För vuxna måste du välja gungstolar baserat på deras viktkategori med en marginal på 10-15 kg från den högsta tillåtna belastningen.
  2. Utnämning . För hemmet bör du välja möbler baserat på rummets design. För matsalen eller hallen är alternativ från massiv ceder eller mörk körsbär lämpliga; mer solida modeller av ek, bok, lönn väljs för vardagsrummet. På balkongen, verandan, öppen terrass är det värt att plocka upp lättare korg- eller metallmöbler med linneskär eller andra kombinerade material.
  3. Förekomsten av en transformationsmekanism . Fällbara stolar är praktiska för långtidslagring på vintern. Det är bättre att använda dem som sommarstuga, picknick eller camping.
  4. Stabilitet . Avståndet mellan gungstolens löpare måste vara sådant att det inte välter även när det gungar kraftigt.
  5. Stolens elasticitet och styvhet . Optimal prestanda bör vara sådan att den ger en bekväm passform. Extra avtagbara kuddar eller överlägg kan läggas till för att förbättra komforten.
  6. Tillförlitligheten i anslutningar . Alla ramelement måste passa tätt ihop. Strukturen måste vara någorlunda robust för att klara tung användning. Ett litet knark är ganska acceptabelt vid första gången efter driftstart, om det inte går över efter tidens utgång kan vi prata om ett fabriksfel.
  7. Design egenskaper . Bekväma armstöd, extra fotstöd, bekvämt sittdjup - allt detta är viktigt under gungstolens funktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa egenskaper är mycket viktiga och de bör definitivt beaktas när du väljer en lämplig modell av en gungstol för ditt hem eller sommarstuga.

Exempel i interiören

En designerfåtölj i rotting från IKEA i vardagsrummet. Ett sådant element passar harmoniskt in i ekostilens estetik . Rena naturliga färger, naturliga materialstrukturer ser ganska harmoniska ut i kombination med levande grönska.

Bild
Bild

Minimalistisk designlösning - gungstol i målat massivt trä. Ramen kompletteras med en uppsättning mjuka kuddar, färgschemat matchar exakt de andra möblerna. Det är det perfekta tillägget till rummet i ett mysigt modernt vardagsrum eller sovrum.

Bild
Bild

Snygg gungstol med förkromad metallram . En ljus kappa av fuskpäls tillför designen elegans och gör den till en del av den övergripande interiörkompositionen.

Bild
Bild

Granska översikt

Enligt de flesta köpare kan köp av en gungstol kallas en verkligt viktig händelse. Naturligtvis är det valfritt att köpa ett sådant tillbehör. Det är just en lyxartikel som gör livet mer bekvämt och bekvämt. Älskare av retrostil väljer traditionella fåtöljer av massivt naturligt trä, och noterar att de ger en unik känsla av komfort och avkoppling.

Bild
Bild

Modellens stol förtjänar också de bästa recensionerna. Poeng från IKEA … Bland moderna gungstolar väcker den största beundran för sin ergonomiska design, snygga design och högkvalitativa utförande. Modellen levereras med avtagbara lock och kuddar, och dess utseende motsvarar helt de skandinaviska idéerna om hygge - ett liv i nöje.

Inte mindre populärt bland köpare och korgstolar … Om naturlig rotting används i premiumsegmentet är budgetmodeller gjorda av dess syntetiska substitut. Det är de som aktivt produceras idag i asiatiska länder, och konsumentrecensioner av sådana produkter är ganska positiva. Det noteras att sådana modeller inte ser sämre ut än naturliga, de tjänar länge och är inte rädda för atmosfäriska influenser.

Rekommenderad: