Stolgaslyft: Pneumatiska Möbler Och Förstärkt Gaslyft, Mått. Hur Väljer Och Byter Man Ut?

Innehållsförteckning:

Stolgaslyft: Pneumatiska Möbler Och Förstärkt Gaslyft, Mått. Hur Väljer Och Byter Man Ut?
Stolgaslyft: Pneumatiska Möbler Och Förstärkt Gaslyft, Mått. Hur Väljer Och Byter Man Ut?
Anonim

Idag har nästan alla kontor en speciell, så kallad kontorsstol, på vilken anställda sitter vid sina skrivbord. Den är mycket bekvämare än en vanlig stol, eftersom den låter dig justera höjden, så att du kan välja den bästa nivån för en viss person som sitter. Dessutom kan du i en sådan stol luta ryggen om det behövs. En av de vanligaste haverierna hos sådana stolar är förlusten av möjligheten att justera sätets höjd. Och anledningen till detta är ett fel på en sådan del som ett gaslift. Låt oss försöka ta reda på vilken typ av detalj det är och vad det är.

Bild
Bild

Vad det är

Gaslyften, som är en integrerad del av kontorsstolar, är en anordning som i sitt utseende liknar ett lyftsystem för lastbilar, men är något mindre i storlek. Ett annat namn på denna enhet är en gasfjäder.

Externt är gaslyften för stolen ett metallrör med ett par delar av olika storlekar.

Mekanismen för denna gasfjäder är fäst vid ovansidan av sätesbasen och från botten är den fäst vid tvärstycket. Lyfthöjden beror på dimensionerna på den pneumatiska chucken . Vanligtvis sträcker sig längden från 13-16 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att gaslyften har 3 funktioner

  • Dämpning av chockbelastningen på ryggraden . Poängen är att när en person sätter sig ner i en stol, fungerar mekanismen som en stötdämpare, som fjädrar sätet och minskar belastningen på ryggraden avsevärt. Tack vare dessa egenskaper blir stolarna mycket bekvämare och lättare att använda. Det vill säga att du snabbt kan sätta dig ner och gå upp utan rädsla för att ryggproblem kan dyka upp.
  • Sittjustering . Med hjälp av en pneumatisk chuck kan stolen höjas eller sänkas på några sekunder utan några större ansträngningar. Det räcker att bara trycka på spaken underifrån, så kommer strukturen antingen att falla under vikten av sin massa eller stiga om du reser dig från det, vilket kommer att minska motståndet.
  • Möjligheten till cirkulär rotation av stolen . Detta gör att du fritt kan komma åt allt som finns på ett avstånd av upp till 50 centimeter och vända vid behov, om det behövs. Den speciella mekanismen är gjord på ett sådant sätt att du kan rotera runt dess axel utan problem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I själva verket är gaslyften en speciell cylinder av hydraulisk typ utformad speciellt för kontorsstolar.

Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Om vi pratar om enheten för den aktuella delen, ska det sägas att huvuddelarna i denna design är sådana element.

Knapp . Genom att trycka på den stängs ventilen och öppnas, vilket frigör gas från en kammare till en annan, vilket gör att du kan justera höjden på hela strukturen. Tryckning sker med en spak under stolens säte. Även om det ibland kan placeras någon annanstans.

Bild
Bild

Lyftstång . Denna del sträcker sig eller faller in i kroppen, beroende på höjningen eller minskningen av sätets höjd. Förresten, denna del är särskilt hållbar, eftersom massan av en sittande person utövar det största trycket på honom.

Bild
Bild

Olika typer av tätningar och bussningar . De behövs för högkvalitativ anslutning av olika delar och för tätning av hålrum där gas vanligtvis finns.

Bild
Bild

Gasventil . Denna del håller hela mekanismen på plats och öppnas när säteshöjden behöver ändras.

Bild
Bild

Externa och inre hålrum, samt bypass . På grund av gasens rörelse genom dessa delar av mekanismen regleras höjden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stödlager . Den ligger längst ner och är ansvarig för stolens fria rotation i olika riktningar. Styrkan i denna typ av anslutning är dess enkelhet, vilket garanterar dess hållbarhet.

Bild
Bild

Om vi pratar om principen för gaslyften, kan det inte kallas komplicerat. Låt oss börja med det mekanismen består av ett par reservoarer och en ventil som kan öppnas och stängas . Det är hans arbete som får gasen att röra sig längs förbikopplingskanalen mellan tankarna. Om sätet är i nedåtläge kommer kolven att vara i högsta läge. När du trycker på spaken öppnas ventilen, gasen börjar röra sig in i en annan behållare och trycker därigenom kolven, som rör sig nedåt och höjer stolen.

När stolen är på önskad nivå, släpp bara spaken för att låsa den . Ventilen stängs omedelbart och stolen kommer att vara i önskat läge. Om du behöver sänka stolen behöver du bara trycka på spaken, varefter den kommer att sjunka under vikten av personens massa. Det vill säga att för att höja stolen måste du stå upp från den. Som du kan se är principen för gaslyften extremt enkel.

Bild
Bild

Typer och storlekar

Det finns olika typer av gasliftar, varför för att välja rätt alternativ bör du känna till de olika modellerna av mekanismer och vad som är speciellt med dem. Vanligtvis är de alla gjorda av stål av högsta kvalitet. Vanligtvis är gasliftar indelade i klasser beroende på tjockleken. Det finns 4 av dem.

  • En egenskap hos de modeller som tillhör den första är att stålets tjocklek bara är 1, 2 millimeter. Det här är de billigaste enheterna;
  • I den andra gruppen blir stålets tjocklek något mer - 1,5 millimeter;
  • Den tredje gruppen kommer redan att ha en ståltjocklek på 2 millimeter. Sådana gasliftar tål en belastning på upp till 120 kilo.
  • Den sista gruppen består av de mest hållbara enheterna, där ståltjockleken är 2,5 millimeter. En sådan förstärkt gaslyft tål 30 kilo mer än modeller från den tredje gruppen.

Dessutom kan de övervägda enheterna skilja sig åt i fodralets diameter. De kan vara av 2 typer.

  • 38 millimeter . Detta alternativ används inte särskilt ofta. Det används vanligtvis i chefsstolar där korset är för högt.
  • 50 millimeter . Används i 90% av stolarna.

En annan viktig parameter är längden på den aktuella mekanismen. Räckvidden för höjdinställningar beror på det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns följande grupper av gasliftar för detta kriterium

  • Från 20,5 till 28 centimeter . Denna version kommer att användas i relativt prisvärda kontorsprodukter avsedda för sittplatser vid bord med standardegenskaper. En sådan gaslyft blir kort på grund av att dess justeringsområde är extremt litet.
  • Från 245 till 310 millimeter . Sådana gasliftar används på platser där strukturen måste höjas högre. Även om enhetens längd är längre, kommer inställningsområdet här att vara ännu mindre än det för den ovan nämnda analogen.
  • Från 290 till 415 millimeter . Dessa är de längsta mekanismerna som har gott om möjligheter när det gäller att justera höjden, vilket gör det möjligt att kraftigt ändra positionen.
Bild
Bild

Dessa grupper av gasliftar anses vara de viktigaste, även om andra modeller finns på marknaden. Till exempel 180 mm. Men de används ganska sällan, varför de mer är ett undantag från regeln.

Bild
Bild

Hur man väljer

Med tanke på att det finns olika kategorier av gasliftar, och detta är en del som går sönder ibland, blir det inte överflödigt att överväga hur man väljer rätt gaslyft. Till att börja med bör det sägas att anledningen till gaslyftens haverier, på grund av vilka de måste ändras, är följande punkter.

  • Tillverkningsfel . Detta problem är snarare ett undantag, men det förekommer fortfarande, särskilt i de mest tillgängliga versionerna.
  • Gaslift överbelastning . Det händer så att en struktur som är avsedd för en massa används av personer vars vikt överstiger denna indikator, på grund av vilken slitage på komponentdelarna sker i en accelererad takt.
  • Felaktig användning . Det händer så att en möbel eller någon annan gaslyft kan misslyckas på grund av att en person sitter plötsligt i en stol eller till och med gör det vid en springning. Sådan användning av stolen är förenad med enkel klämning ur ventilen.
Bild
Bild

I sådana fall krävs byte av gaslyften. Men för att genomföra det måste du välja rätt. Detta är extremt viktigt, eftersom en skillnad i vissa egenskaper kan leda till accelererat slitage på den nya enheten och dess efterföljande haveri. För att förhindra att detta händer bör du göra ett val baserat på sådana stunder.

  • Kopphållarens diameter . Det kan vara av två typer, därför kommer det enligt detta kriterium att vara lätt att bestämma det önskade alternativet.
  • Gaslyftshöjd . I detta fall är det nödvändigt att mäta längden, med hänsyn till att delen kommer att vara placerad inuti korset.
  • Produktens mått . Observera att gasliftar är gjorda med olika dimensioner, så storleken måste beaktas när du väljer.
  • Maximal belastning . Det är nödvändigt att välja mekanismens klass beroende på massan som den måste tåla under användning. Dessutom bör det beaktas att andra människor kan använda stolen.
Bild
Bild

Hur man ändrar

Som sagt, om gaslyften går sönder är det nästan omöjligt att reparera det, vilket innebär att det måste bytas ut. För att göra detta måste du först förbereda vissa verktyg och förstå algoritmen för åtgärder. Du måste ha följande saker till hands:

  • en ny gashiss för att ersätta den gamla;
  • korsskruvmejsel;
  • en hammare;
  • ringformad drift;
  • flytande WD-40;
  • vice.
Bild
Bild

Så innan du byter gaslift med en ny måste du ta bort den gamla.

För detta vi bearbetar lederna i stolens delar med WD-40 vätska … Vi lämnar strukturen i detta tillstånd i cirka 12 timmar så att blandningen kommer på lederna. Nu måste du börja demontera stolen och koppla bort sätet. Detta kräver en Phillips -skruvmejsel. Med dess hjälp lossar vi bultarna som fixerar sätet till piastern. Efter det vänder vi stolen och demonterar sätet tillsammans med det dekorativa locket, som finns på hissen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu måste du koppla bort hissen från tvärstycket och piastret . Detta kan göras genom att slå ut gaslyften med en hammare med gummi. För att påskynda denna process kan du använda en drift. Innan arbetet påbörjas, ta bort den speciella fästringen från korset. Detta är en kontroll, som är placerad på baksidan av korset, där den pneumatiska chucken är fäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu är det nödvändigt att ta bort den pneumatiska patronen från piastern . Detta arbete bör utföras så noggrant som möjligt för att inte deformera anslutningarna. Knackning av hammare bör göras på olika ställen så att gaslyften försiktigt kan nås.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bara nödvändigt att installera en ny gaspatron.

Först sätter vi in det i tvärstycket tills det klickar, gör en viss ansträngning och sätter på ett skyddshölje, varefter vi ansluter allt till piastra. Det återstår bara att montera stolen i omvänd ordning.

Rekommenderad: