Fåtölj I Plywood: Hur Gör Man Det Själv? Ritningar Av Böjda Plywoodramar Med Mått, Parametrisk Och Designerrandig Fåtölj

Innehållsförteckning:

Video: Fåtölj I Plywood: Hur Gör Man Det Själv? Ritningar Av Böjda Plywoodramar Med Mått, Parametrisk Och Designerrandig Fåtölj

Video: Fåtölj I Plywood: Hur Gör Man Det Själv? Ritningar Av Böjda Plywoodramar Med Mått, Parametrisk Och Designerrandig Fåtölj
Video: How to make a modern Armchair part1. Woodworking. Как сделать мебель. 2024, Mars
Fåtölj I Plywood: Hur Gör Man Det Själv? Ritningar Av Böjda Plywoodramar Med Mått, Parametrisk Och Designerrandig Fåtölj
Fåtölj I Plywood: Hur Gör Man Det Själv? Ritningar Av Böjda Plywoodramar Med Mått, Parametrisk Och Designerrandig Fåtölj
Anonim

En nybörjare kan göra en enkel och bekväm plywoodstol för ett sommarboende. En specialist har tillräckligt med skicklighet och kapacitet för att skapa en exklusiv spektakulär produkt som kommer att dekorera vardagsrummet. I artikeln kommer vi att berätta vilka typer av stolar som är och hur du kan göra dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av stolar

Idag kommer vi att prata om fåtöljer, som inte finns i alla hem. Deras unika karaktär ligger i det material som används. Om du vill kan du självständigt göra produkter från en böjd yta eller av lameller (remsor) . Designerprodukter är mycket mer komplexa, nyligen har parametriska plywoodmöbler populariserats. Den innehåller extraordinära linjer - släta, krökta, strömlinjeformade, men förlorar samtidigt inte funktionaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sina produkter väljer designers hypoallergena säkra material; de kan installeras i alla vardagsrum, inklusive barnrum.

Fåtöljer i plywood är varierade i form, storlek, syfte och metoder för utförande. Konventionellt kan de delas in i fasta och gungstolar. Låt oss försöka förstå deras mångfald med hjälp av några exempel.

Designer roterande modell skapad genom tvärfällning av lameller

Bild
Bild

Exklusiv uppsättning möbler av plywood i form av en fåtölj och en pall

Bild
Bild

Produkten är tillverkad av limmade plywoodskivor sammanfogade i ett tjockt massivt trä

Bild
Bild

Ett exempel på en parametrisk plywoodstol. Den produceras i form av en våg, som gör att den kan svänga utan att tillgripa löpare

Bild
Bild

Tvåfärgad fast modell gjord av små figurerade element

Bild
Bild

Standardprodukten är "skal". Den är installerad på 3 eller 4 ben

Bild
Bild

Datorstol gjord av fragment av plywood

Bild
Bild

Modell med ett "hus" för husdjur

Bild
Bild

Ett exempel på hur du kan dekorera en produkt med en mjuk sits och rygg

Bild
Bild

Snidad modell av en gungstol

Bild
Bild

Dubbel parametrisk produktdesign

Bild
Bild

Den ursprungliga modellen av författarens stol på tre stöd

Bild
Bild

En extravagant bit böjd plywood för modern inredning

Bild
Bild

Gungstol på löpare, i kontrasterande design

Bild
Bild

Tronstol i björkplywood

Bild
Bild

En vacker ovanlig modell, men inte designad för tung vikt

Bild
Bild

Urval och beredning av plywood

Plywood är en produkt tillverkad av flera lager träfaner, och ju fler det finns, desto tjockare och starkare blir plåten. Fanen är limmad med en speciell förening och blir till släta, pålitliga ark. I många avseenden beror produktens styrka och hållbarhet på limet, så produkten bör köpas från pålitliga tillverkare . Kvalitetsplywood har höga tekniska egenskaper. Trots sin låga vikt är den tillräckligt stark och tillhör en miljövänlig produkt. Korrekt bearbetat material är slitstarkt, motståndskraftigt mot fukt och mekanisk belastning.

Produkten är lättillgänglig, köpt i alla järnaffärer och är billig. Materialet bearbetas fritt, det är lätt att såga, limma, måla eller lackera.

Bild
Bild

Du kan klippa eller bränna vackra mönster på den. Plywood är tillverkad av faner av olika träd. Till exempel har en produkt gjord av barrträd en vacker struktur och en unik prydnad. Björk har en rik, jämn ton, den är spänstig och elastisk. När du väljer plywood för en produkt bör du komma ihåg att det finns tre typer av plywood:

  • helt opolerad;
  • bearbetad på ena sidan;
  • bearbetas på båda sidor.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en stol är det nödvändigt att köpa det tredje alternativet, och dess tjocklek bör vara minst 15-20 mm. Förutom, du måste vara uppmärksam på materialets kvalitet … Det ska inte vara fuktigt eller grovt, den fibrösa strukturen spricker ofta och flisas under bearbetningen. Stolen kan behöva ark med olika tjocklekar, tunna (1,5 mm) bearbetas för hand, för en tjock yta används en elektrisk sticksåg. Ett tvärsnitt kan göras med en vass arbetskniv längs de markerade konturerna.

Nödvändiga material och verktyg

Innan du börjar arbeta måste du börja förbereda ett arbetsverktyg och material. För att arbeta på stolen behöver du:

  • hållbart plywoodskiva, minst 20 mm tjockt;
  • manuell och elektrisk sticksåg;
  • borra;
  • skruvar och spikar med skrymmande huvuden;
  • smörjduk för injektering;
  • fläck, lack eller färg;
  • snickerilim.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver också ett måttband och en penna. När verktygen och materialet samlas in kan du gå direkt till jobbet på stolen.

Arbetsinstruktioner

En plywoodstol är ganska realistisk att göra med egna händer. Först och främst måste du göra en ritning och bestämma måtten. Om du inte vill fantisera kan du hitta ett färdigt schema på Internet. Som ett exempel, överväga en modell av en gungstol gjord av individuella remsor av plywood.

  1. Enligt ritningen förbereds en pappersmall som sedan appliceras på ett massivt plywoodark och varje detalj ritas. Mallen överförs till arbetsmaterialet så ekonomiskt som möjligt.
  2. Varje detalj skärs noggrant med en sticksåg.
  3. Emery -papper bör användas för att bearbeta sågsnittet.
  4. Alla element är täckta med en speciell antibakteriell lösning med en borste. När det är torrt appliceras trälim på alla ytor för att förhindra att delar rinner ut under montering.
  5. Hål för skruvar och spikar är märkta och borrade på detaljerna.
  6. Stommen för sätet är monterad av de förberedda delarna.
  7. Kryssfiner lameller fästs på ramen.
  8. Samma sak görs med ryggen.
  9. Löpare (4 bitar) skärs med en båge.
  10. Sätet och löparna hålls ihop av skärade plywood -kontakter.
  11. Sedan är ryggen fäst. Den kan installeras permanent eller med hjälp av justeringsdelar, göras rörlig (kan ändra lutningen).
  12. I det sista steget monteras räcken på sitsramen.
Bild
Bild

När huvudarbetet på stolen är klart kommer ögonblicket för efterbehandling. Allt beror på produktens syfte . Om det är avsett för ett lusthus i trädgården, bör det täckas med en svampdämpande förening och skyddas med ett färg- och lackskikt. För ett rum kan stolen få ett mer hemtrevligt utseende: klädd med tyg eller konstläder, använd fyllmedel för sätet och ryggen, lägg till mys med kuddar.

Produktens klädsel bör startas bakifrån och spika tyget med små naglar . Om det inte finns någon önskan att engagera sig i arrangemanget, men komfort är nödvändigt, rekommenderar vi att du tittar närmare på det färdiga euro-locket, lämpligt i storlek, det kommer att helt upprepa modellens form. Genom att göra en stol med dina egna händer kan du inte bara göra en funktionell möbel utan också spara pengar och få mycket glädje av kreativiteten.

Rekommenderad: