Gör-det-själv-sänggavel (82 Bilder): Hur Man Gör En Mjuk Sänggavel Och En Mästarklass Av Trä, Inredningsidéer Och En Vagnskopplare

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-sänggavel (82 Bilder): Hur Man Gör En Mjuk Sänggavel Och En Mästarklass Av Trä, Inredningsidéer Och En Vagnskopplare

Video: Gör-det-själv-sänggavel (82 Bilder): Hur Man Gör En Mjuk Sänggavel Och En Mästarklass Av Trä, Inredningsidéer Och En Vagnskopplare
Video: Så bygger du en sänggavel - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Gör-det-själv-sänggavel (82 Bilder): Hur Man Gör En Mjuk Sänggavel Och En Mästarklass Av Trä, Inredningsidéer Och En Vagnskopplare
Gör-det-själv-sänggavel (82 Bilder): Hur Man Gör En Mjuk Sänggavel Och En Mästarklass Av Trä, Inredningsidéer Och En Vagnskopplare
Anonim

Den kanske viktigaste accenten i varje sovrum är den vackert designade sänggavel. Eftersom möbelmarknaden erbjuder monotona standardalternativ, och så du vill ha en exklusiv inredning i sovrummet, kan du vända dig till din kreativitet och göra en sänggavel med dina egna händer.

Bild
Bild

Visningar

Beroende på installationsmetod och form finns sänggavlarna av två typer: med ett lutande ryggstöd och en enkel vertikal panelkonstruktion.

Med tanke på den liggande sänggavel, bör du vara uppmärksam på dess tydliga fördel i att ge komfort för ryggen medan du ligger medan du tittar på TV eller läser böcker.

Bland fördelarna med panelen finns spara utrymme i rummet (till skillnad från den lutande ryggen, vilket ökar sängens längd, tar upp ytterligare golvyta, tar den raka panelen bara upp icke-funktionellt väggutrymme).

Bild
Bild
Bild
Bild

Den lutande sänggavel kan tillverkas för hand av en träprofil upp till 20 mm tjock eller av en spånskivprofil. Delar ritas på arket, ämnen skärs ut, som slipas noggrant och jämnas med en fil. Med hjälp av träpinnar och epoxilim fästs alla delar ihop.

Efter att ha kontrollerat limningens styrka kan du börja avsluta strukturen: använd både en självhäftande dekorativ film som imiterar ett träd och motstående paneler, klädsel. Ryggstödet fästs på sängramen med skruvar eller bultar och muttrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjdpunkter när du väljer en sänggavel

Huvudparametrarna när du väljer en sänggavel är utseende och komfort. För dem som tillbringar mycket tid i sängen med att läsa böcker och titta på film, är en mjuk sänggavel mer lämplig.

Med tanke på att människor ofta kommer att luta sig mot sänggavel, bör du välja ett klädselstyg som är lätt att ta hand om (slitstarkt konstläder eller naturläder kommer att fungera som det bästa materialet).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den hårda ryggalternativet är lämpligt för dem för vilka produktdesign är viktigare än komfort och funktionalitet (till exempel är det mycket obekvämt att luta sig mot en sänggavel i smidesjärn och lägga en kudde). Här kan du experimentera med formen på ryggen, med hänsyn till interiören och sovrumskonceptet. Lämpliga material är trä-, metall-, plastprofiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller valet av sänggaveltyg är det värt att uppmärksamma följande nyanser:

  1. baksidan av det valda tyget ska passa in i sovrummets inre;
  2. det är önskvärt att tyget är slitstarkt och skötsel av det inte medför besvär;
  3. när du väljer textilier med stora mönster (blommor, geometriska former) i ljusa färger, rekommenderas det att begränsa interiören till endast dessa tryck, för att inte överbelasta utseendet på rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha övervägt inredningsstilarna nedan kan du bestämma hur sänggaveln ser ut, som harmoniskt passar in i sovrummet, skapar mys och definierar de nödvändiga accenterna:

Klassisk stil antar möblernas rätta geometriska form. Pastell, lugna nyanser kombineras med träets färg. Ofta för ett sovrum i klassisk stil väljs sänggavlar av trä eller rika alternativ med bussstygn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil barock mycket pretentiös och pompös. Mycket stuckatur, gips och förgyllning är de karaktäristiska elementen i barockinredningen. Ryggstöden för sängar i komplexa böjda former med mönster är lämpliga här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populärt nu Skandinaviska stilen kännetecknas av övervägande av naturmaterial i ljusa färger. Funktionalitet, enkelhet och ljus är huvudattributen för en skandinavisk inredning. När du väljer en sänggavel, bör du fokusera på alternativ från trä, bomull och linnetyger, lådor på baksidan av profilen eller bokhyllor är välkomna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högteknologisk älskar kromprodukter, blank metall och glas. Den strikta geometriska formen på sänggaveln i svart och vitt är det perfekta valet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikansk stilen förutsätter mörka träslag i kombination med ljusa väggar och textilier. När du väljer en sänggavel kan du i det här fallet fokusera på de klassiska alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minimalism precis som den skandinaviska stilen välkomnar den återhållsamhet och funktionalitet i allt. Huvudgavel färger kan vara pastell, ljusgrå, blå och beige.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modern tål inte grov design och skarpa hörn. Smidiga linjer på en sänggavel av plast eller metall kommer till nytta här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orientalisk stil är en mängd väggmålningar och färger. Snidade ryggar eller baldakiner passar perfekt in i sovrumsinredningen i orientalisk stil. Ingen avbröt inlägget heller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nautisk stilen är känd för övervägande av färska färger i interiören. Därför är det bättre att välja en sänggavel i blå, vita eller turkosa färger. Produktmaterial: åldrat trä, metallsmide, naturliga textilier (utom läder).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil Land - det är ett varmt och ljust utbud av färger i interiören, trämöbler, prydnader, naturliga textilier. Den perfekta sänggaveln för en säng i lantlig stil kommer att vara en produkt gjord av läder, gobeläng, från en mängd mångfärgade kuddar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil imperium tvärtom, dyrt och lyxigt. Endast högkvalitativa material är acceptabla. En sänggavel av brons eller läder skulle vara lämplig för detta sovrum.

Bild
Bild

Ecostyle antar mycket ljus och ledigt utrymme. Sänggavlar av naturliga textilier som linne och bomull kommer att se perfekt ut. Hårda ryggar av trä kommer också att fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Franska stilen förkroppsligar romantik och en speciell atmosfär. Smide, snidade träelement passar bra in i ett franskt sovrum. Antika tyger eller åldrade material kommer att lägga till sofistikering i sängen och interiören som helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolonial stil, liksom den orientaliska, välkomnar baldakiner dekorerade med tofsar. Massiva sänggavlar kommer framgångsrikt att passa in i en solid sovrumsinredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chalet - stil utan krusiduller. Austerity och korrekt geometri kan spåras i hela interiören. Det bästa valet för sänggavel i ett sovrum i chalet-stil är en träram mantlad med gobelänger i dämpade toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska stil - mycket trä i inredningen. Därför är en matchande sänggavel lämplig för samma träsäng. Alternativ med åldrade möbler ser särskilt intressanta ut. Du kan göra sänggaveln med element i designen av den ryska spisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man sin egen hårda rygg?

Om du bestämmer dig för att göra sänggaveln själv, är det första du behöver bestämma om materialet som ramen kommer att tillverkas av, klädmaterial, utseende och styvhet. Hårda sänggavlar är gjorda av trä, laminat, prefabricerade väggpaneler, plast, metall och till och med keramik. Om du väljer ett trägavel utan vändmaterial, ska den färdiga versionen av produkten vara jämn, jämn, utan sprickor och naturliga spår i trädet.

För att undvika svårigheterna att slipa obehandlat trä, välj en färdigprofilad massiv profil eller parkettbräda.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en sänggavel av hårt trä behöver du:

  • träbotten upp till 20 mm tjock;
  • fästelement (bultar, muttrar, skruvar, gångjärn);
  • ett ark sandpapper;
  • elektrisk borr;
  • penna på trä;
  • skruvmejsel;
  • en hammare;
  • konstruktionstejp.
Bild
Bild

Först måste du rita en skiss på den framtida produktens träprofil med en enkel penna och markera punkterna där fästhålen kommer att placeras.

Man måste komma ihåg att bredden på ryggstödet måste motsvara sängens dimensioner.

Efter att noggrant verifierat alla dimensioner, skär produkten längs konturen, gör hål (från två eller fler för varje sida).

Slipa försiktigt all grovhet med sandpapper. Om så önskas kan produktens ämne lackeras. Efter att ytan har torkat helt fästs denna struktur på sängramen med hjälp av självgängande skruvar eller bultar, eller hängs på gångjärn på sängväggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en mjuk sänggavel själv?

Enkel klädsel

Att göra en vadderad rygg är mer krångel, men dess rika utseende är värt kostnaden, fysisk och tid.

För att göra en sådan sänggavel behöver du:

  • Spånskivprofil eller plywood, med vald höjd;
  • klädsel, vars längd och bredd kommer att överstiga måtten på plywood med cirka 20-30 cm för grepp med en häftapparat;
  • syntetisk vinterisator, skumgummi eller vadd (grepp för fixering med en häftapparat måste beaktas på samma sätt som för klädsel);
  • fästelement (bultar eller skruvar);
  • möbellim;
  • borra;
  • häftapparat för möbler.
Bild
Bild

Rita en skiss på ett plywoodark, markera hål för fästelement. Rita upp en lockig kant om så önskas. Skär försiktigt ut ämnet på produkten.

Det valda mjuka fyllmedlet (syntetiskt vinterisator, skumgummi eller vadd) läggs ut på sänggaveln, anpassat efter produktens dimensioner.

Om en skiktad syntetisk vinterisator används, fixeras dess första lager med en möbelhäftapparat från baksidan, och det sista lagret av syntetisk vinterisator strös med lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att limmet torkat dras manteln ovanpå (velour, gobeläng, läder eller eko-lädermaterial används oftast som mantelmaterial). Det valda tyget är jämnt fördelat över arbetsstyckets yta utan klämmor och kanterna på vadderingspolyestern och tyget från fel sida fixeras med clips av en möbelhäftapparat. Med självgängande skruvar eller bultar fästs produkten på sängväggen eller på själva sängens ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Quiltad i "vagnband" -teknik: mästarklass

Älskare av klassikerna kommer att älska det quiltade sänggavel med hjälp av "vagnband" -tekniken. Denna teknik uppfanns i Frankrike för utformning av vagnssadelar. Den lyxiga designen av stoppade möbler i denna teknik används än idag. Och att göra infällda knappar i ett grönskande utrymme är ett ögonblick. Arbetsstycket skärs på det sätt som beskrivs ovan.

Hål markeras på ytan av sänggavelramen, borras och täcks med ett lager skumgummi ovanpå. På lämpliga platser dras hål på skumgummit. Sedan, med hjälp av lim, fixeras skumgummit på ytan på sänggaveln (i detta fall bör du vara uppmärksam på att hålen på skumgummit motsvarar hålen på produktramen). En syntetisk vinterisator appliceras ovanpå skumgummit och klädningstextiler dras över den (fånga 10-15 cm på den sömlösa sidan). Fixera tyget och den syntetiska vinteristern med en häftapparat på produktens baksida.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer tillbehör - knappar i huvudproduktens färg, är de preliminärt mantlade med samma tyg som sängens huvud. Du kan använda flerfärgade knappar och till och med glasknappar.

En tourniquet dras genom basen av varje knapp och knyts i en knut. Varje knapp placeras i det förberedda hålet på framsidan av sänggaveln.

Med hjälp av en virknål eller nål, trä in tourniqueten i hålet, dra den och fixera den på baksidan av produkten. Således visas veck i tyget i knapparnas område. Om så önskas kan sänggavelns baksida täckas med samma klädsel för att dölja alla sömmar och häftklamrar. Med självgängande skruvar eller med hjälp av markiser fixeras sänggaveln också på väggen eller på sängramen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från kuddar

Sättet att dekorera sänggaveln med hjälp av dekorativa kuddar kommer att vara mycket originellt och enkelt att implementera. Ryggstödet kräver ingen plywoodprofil. Du behöver inte borra eller skära någonting. Och kuddar finns i allas hus, eller så är de lätta och inte dyra att köpa i en butik.

Det ursprungliga kuddehuvudet ser inte mindre mysigt ut än velour eller gobeläng. Dessutom är de så fina att luta sig mot eftersom de är mjuka och bekväma. Enkel installation gör att du snabbt kan installera en sådan sänggavel. Det räcker bara att fästa en dekorativ gardinstång på en viss höjd ovanför sängen och hänga kuddar med hjälp av gångjärn.

Sänggaveln av kuddar har också fördelen att om gamla lock är trötta kan de alltid bytas ut mot mer intressanta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi syr ett lock

För att sy ett omslag på sängens huvud, välj ett lämpligt klädselstyg. Tidigare, för att tyget ska krympa, tvättas det vid en temperatur på 30-40 grader, torkas och strykas.

Sedan skärs en rektangel ut på tyget enligt följande formler:

  • produktlängd = A + 2h + 10 cm + 2 cm;
  • produktbredd = B + 2h + 10 cm + 2 cm;
  • A är kuddens längd;
  • B är kuddens bredd;
  • h - tjockleken på skumgummit (du kan minska mönstret till 0,5 cm, så att locket passar produkten ordentligt);
  • 10 cm - grepp på varje sida av fel sida;
  • 2 cm - grepp om sömmarna.

Mät 1 cm + 5 cm = 6 cm längs varje kant och rita en linje. Stryk 4,5 cm, rita ytterligare en linje. Rita en diagonal genom hörnen på den här rektangeln så att dess skärning sker med lika stora mellanrum från hörnen. Efter att ha tagit hänsyn till 2 cm avstånd för sömmarna, skär längs konturen. Upprepa samma steg för varje hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnen viks diagonalt. Längs sömmens bredd trimmas de på en symaskin till nedre kanten och fästs. Efter att ha mätt fönstrets storlek, lägg till ytterligare 2 cm till dem (med hänsyn till att sömmarna fångas med ytterligare 1 cm). Klipp ut en rektangel.

Dragkedjan sitter fast på ena sidan. Dragkedjans framsida placeras på framsidan av det grova kalikomönstret och fästs, varefter dragkedjan sys fast på produkten. Serif är placerade på båda sidor av dragkedjan. Sprid handtagen på sömmarna på den plats där duken sys till dragkedjan. Till mitten räknas dessa grepp på sömmarna som är relaterade till lederna i den grova kalikonen och produktens tyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tredje part utförs operationerna på ovanstående sätt. Därefter skakas alla yttre och inre kanterna i följd. Skumgummi skjuts inuti det färdiga locket, alla hörn är raka och dragkedjan är stängd. Bälten kan användas för att göra kuddbindningar.

Produkten skärs ut enligt formeln: produktlängd = 2B + 2h + 10 cm. Produktens bredd ska vara ungefär 9-10 cm.

Vik mönstren på mitten längs hela längden och sy på en skrivmaskin. Sömmen slätas ut på sidorna i mitten av produkten, sedan vrids arbetsstycket i motsatt riktning. Kardborrband sys på bältet längs kanterna. De färdiga remmarna fästs på de färdiga kuddarna. Produkten är klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fäster man?

Det finns tre huvudtyper av sänggavlar, beroende på hur de är fästa: monterade, stationära och fästa:

Den bifogade sänggaveln är en slags modul och kan innehålla en spegel eller förvaringslådor. Fördelen med denna sänggavel är dess obestridliga funktionalitet, men den tar mycket mer plats jämfört med andra alternativ, och tillverkningen av en sådan modul kommer att kräva mycket mer tid och pengar

Bild
Bild

Den gångjärniga sänggaveln är fäst på sängväggen med självgängande skruvar eller med hjälp av speciella markiser. Den är mångsidig och passar alla sängar

Bild
Bild

Den stationära sänggaveln är fäst på sängramen med skruvar eller självgängande skruvar. Att byta en sådan sänggavel, om du är trött på det, är väldigt svårt

Bild
Bild

Vackra sänggaveldekoridéer

För att ge sänggaveln ett färdigt utseende används olika metoder för att dekorera det. Först kan du ge sänggaveln en pretentiös form. Detta kommer att betona originaliteten i sovrummet. En sänggavel med rätt geometrisk form kan levandegöras med en intressant ram. En strömlinjeformad säng kan skapas med en kokongformad sänggavel eller sänggavel med rundade ändar.

Bild
Bild

För det andra, använd färgglad beklädnad. Detta gör att produkten kan bli en slags punkt i interiören. Ytans förgyllning och silverfärgning kommer att lägga till sofistikering i lagret, och de dekorativa knapparna skapar ett lyxigt och dyrt utseende i hela sovrummet.

Rekommenderad: