Madrass Mot Sängsår (59 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja, Polyuretanskydd, Typer Och Beskrivningar, Hur Man Använder, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Madrass Mot Sängsår (59 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja, Polyuretanskydd, Typer Och Beskrivningar, Hur Man Använder, Recensioner

Video: Madrass Mot Sängsår (59 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja, Polyuretanskydd, Typer Och Beskrivningar, Hur Man Använder, Recensioner
Video: Top 5 Best Pressure Relief Mattresses - Therapeutic Ulcer Prevention 2024, April
Madrass Mot Sängsår (59 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja, Polyuretanskydd, Typer Och Beskrivningar, Hur Man Använder, Recensioner
Madrass Mot Sängsår (59 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja, Polyuretanskydd, Typer Och Beskrivningar, Hur Man Använder, Recensioner
Anonim

Många undrar vad som är särart med madrassen mot decubitus, hur den skiljer sig från alla andra. När du väljer måste du dock tänka på vilken typ av prov du behöver: barns, ortopediska eller andra.

Bild
Bild

Vad det är?

Att ta hand om sängliggande patienter är ingen lätt uppgift. Många patienter är överviktiga, vilket gör det ännu svårare att ta hand om dem, eftersom det inte går att vända en person ensam. Som regel börjar sängliggande människor snart snart drabbas av en ny sjukdom - liggsår.

Trycksår bildas som ett resultat av vävnadsnekros. Sådana sår på kroppen levererar outhärdlig smärta till en redan lidande person. Det hände bara att det är lättare att tillgripa förebyggande av trycksår än att behandla dem, desto mer är det ofta bara möjligt genom kirurgiskt ingrepp. Det är här anti-decubitus madrassen kommer till undsättning.

Anti-decubitus-komplex är det överlägset bästa profylaktiska medlet, vilket gör att det på lång sikt kan undvika bildning av liggsår helt och hållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är också lämpliga för att förbättra tillståndet för människor som redan lider av en sådan obehaglig sjukdom. Anti-decubitus-system ger en massageeffekt som stimulerar blodcirkulationen inte bara i huden, utan också i djupa vävnader.

Olika typer av system kan väljas för olika patienter: helt sängliggande, med partiell rörlighet, med skador på ryggrad och benmärg. Anti-decubitus-modeller är gjorda inte bara för sängar, utan också för soffor och till och med fåtöljer.

Innan du väljer systemet med intresse är det nödvändigt att rådgöra med din läkare. En felaktigt monterad anti-decubitus madrass kan försämra patientens position.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och beskrivning

Det finns många typer av anti-decubitus madrasser. Först och främst är de indelade i statisk och dynamisk.

Statisk madrass mer som en vanlig ortopedisk, eftersom den låter dig tätt fixera positionen för patientens kropp. Sådana prover är endast lämpliga för personer med bevarad rörlighet, liksom för rehabilitering av ryggskador. Observera att om benmärgen är skadad kan endast en statisk madrass utan kompressor användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dynamiska modeller är gjorda i två varianter. Cellversionen är lämplig för dem som har delvis rörlighet. Det finns betydande begränsningar för hälsoindikatorer. För det första ska patienten inte väga mer än 120 kg. För det andra, om liggsår redan finns, bör deras svårighetsgrad inte överstiga 2 grader.

    1. Cellvarianten är en konstruktion som består av ett flertal luftkammare. De är ofta förskjutna.
    2. En rörformig madrass är lämplig för överviktiga och för dem som är helt orörliga. Graden av trycksår kan vara den högsta - den fjärde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ballongmadrass är vanligtvis utformade med en skeppsöppning för att underlätta vårdgivarens arbete och ge en acceptabel hygiennivå.

Bild
Bild

Var och en av dessa alternativ är vanligtvis utrustad med laserperforering, vilket ger sovplatsen tillräcklig ventilation. Det finns också luftblåsta madrasser: de kyler dessutom patientens kropp.

Sådana färgrutor är mest lämpliga för personer som lider av ökad svettning.

Bild
Bild

Klassiska dynamiska system är utrustade med kompressorer. Dyrare modeller levereras komplett med en kontrollenhet placerad på patientens sida.

  • Med kontrollenheten kan du växla madrasserna.
  • Kompressorn kan fungera från elnätet eller fungera som en fristående konstruktion.
  • Nätverksmodeller är utrustade med speciella kortslutningsskyddssäkringar, medan fristående modeller inte behöver ytterligare strömförsörjning. De kostar en storleksordning mer.
Bild
Bild

Separat finns det en barnmadrass, som skiljer sig från en vuxen liknande modell endast i storlek och täckning. Det ska vara allergivänligt och mjukt, användningen av naturliga tyger uppmuntras.

Mjuka silikonmodeller är lämpliga för operationsbordet. De är inte lämpliga för långvarig användning, men patienten kommer att vara bekvämare på ett sådant underlag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpämnen

I detta avsnitt kommer fyllning av statiska modeller att övervägas, eftersom fyllningen för dynamiska system är luften som pumpas in från kompressorn.

Flera material används som fyllmedel för statiska madrasser: polyvinylklorid, skumgummi (polyuretanskum) och gel.

  • Polyvinylklorid billigt, men det har en viktig nackdel. PVC -madrasser är praktiskt taget inte ventilerade, vilket leder till att den liggande patienten svettas mycket. PVC -system är dock lätta att rengöra, torka snabbt och absorberar inte obehaglig lukt.
  • Polyuretan Madrassen (skum) är mycket bättre ventilerad än den billiga motsvarigheten. Det rengör lika bra och absorberar inte främmande lukt, men sådana modeller kan inte tvättas med rent vatten. Det är lämpligt att inte blöta basen alls och rengöra den med lite fuktiga våtservetter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Polyuretanskum Funktionell sängmadrass är lämplig för stora liggande personer med ryggradskador. Det är absolut nödvändigt att välja de mjukaste modellerna som låter dig liksom dränka kroppen inuti dem. Rumpan, axelbladen och andra utskjutande delar kommer att försänkas i madrassen, och nedre delen av ryggen får en tillräcklig stödnivå.
  • Gel madrasser är ett mellanliggande alternativ mellan statiska och dynamiska modeller. På grund av svängningen av gelén inuti utförs kroppsmassage inte bara från vänster till höger, utan också från botten till toppen. Sådana modeller är inte lämpliga för personer med redan befintliga liggsår, liksom för dem som ständigt ligger sängliggande. Gelmadrasser är ett bra alternativ till cellkomplex.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar, nackdelar och kontraindikationer

Det finns många fördelar med att använda anti-decubitus madrasser. Den första och främsta av dem är förebyggande av trycksår och förbättring av tillståndet hos patienter som redan lider av dem. Massagen som skapas av antidekubitussystemen stimulerar vävnaderna och förhindrar att blodet stagnerar i dem.

Anti-decubitus-systemet placeras direkt på huvudmadrassen.

Det är viktigt att följa urvalsreglerna, som är ganska enkla

  • Anti-decubitus-konstruktionen bör inte vara större eller mindre än den huvudsakliga. Det är nödvändigt att välja en modell som exakt matchar storleken.
  • Systemen är vanligtvis utrustade med nästan tysta kompressorer, men var uppmärksam på att bullret de producerar inte överstiger 10 dB.

Således är det enkla valet ett annat viktigt plus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga villkor - samråd med den behandlande läkaren, samt bekanta sig med listan över kontraindikationer.

Nackdelarna inkluderar omöjligheten att använda ett anti-decubitusprov som ett alternativ till det vanliga. När det gäller dynamiska system placeras de på en vanlig ortopedisk madrass, vilket är både ett plus och ett minus.

Bild
Bild

Inte varje anti-decubitus-kit kan användas i fall där patienten har drabbats av en skada i muskuloskeletala systemet. En höftfraktur, en allvarlig ryggmärgsskada (särskilt en som har påverkat hjärnans baksida) kräver en fast fixering av kroppen utan någon massageeffekt: det kommer bara att förvärra tillståndet.

När du väljer en madrass för cancerpatienter är det bäst att fokusera på cellsystem. I regel är sådana patienter inte helt orörliga och lider ofta av dystrofi. Massage hjälper dem att må bättre. Det är viktigt att se till att kompressorn inte bullrar, eftersom de dynamiska systemen inte stängs av under sömnen. Cancerpatienter sover ganska lätt, kompressorn ska inte störa dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Längden och speciellt bredden på madrasser mot madrasser varierar avsevärt, men dessa parametrar motsvarar vanligtvis de typiska parametrarna för konventionella madrasser.

Den vanligaste madrassen är för små enkelsängar som mäter 800 x 1900 mm, eftersom personer som lider av orörlighet sällan placeras på dubbla hulkar.

Det finns madrasser med en bredd på 70, 80 cm. Sjuttio centimeter design är mer avsedd för barn än för vuxna, eftersom få människor kommer att känna sig fria på en 70 centimeter säng. På längden tillverkas sådana madrasser vanligtvis antingen 190 cm eller 200 cm. Denna parameter beror på måtten på huvudmadrassen eller sängen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på förhållandet mellan sängen och antidububitamadrassen. Om du väljer en för stor modell som kommer att hänga på sidorna är det en del svårigheter, särskilt om patienten är överviktig.

Knark förhindrar att luft cirkulerar inuti madrassen, vilket gör att kompressorn ständigt överbelastas och eventuellt går sönder. Dessutom fördelas trycket i en sådan duk ojämnt, så att anti-decubitus-effekten reduceras till noll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är inte fallet med system som är för små. Patientens komfort bör vara i första hand, och att ligga på en madrass som inte motsvarar sängens dimensioner kan orsaka betydande obehag.

En annan hörnsten är att små system glider och inte kan fixas med stift eller andra vassa föremål - det finns en chans att punktera hålrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket väger det?

Madrassens vikt beror direkt på den valda modellen. Så, cellstrukturer kan väga inom 3 kilo, rörformade - upp till 5. Statiska madrasser väger mycket mer, i princip är deras vikt samma som för vanliga ortopediska modeller.

Kompressorn har också sin egen massa. Som regel är det han som är det svåraste, och du måste noga överväga hur du ordnar det på bästa sätt.

Vanliga krokar på väggarna håller kanske inte, så många tar till den här tekniken: häng kompressorn direkt från sängens sida. Ett sådant arrangemang av detta massiva föremål är mycket bekvämt, eftersom en delvis mobil patient kommer att självständigt kunna byta lufttillförsellägen, om madrassen är utrustad med en sådan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att tänka på vikten av patienten själv. Ju mer komplett patienten är, desto mer förfinad (och därför tyngre) behöver han en madrass. Rörformiga modeller bör vara utrustade med ytterligare perforering och luftflöde. Var och en av dessa alternativ lägger till både madrassens vikt och kostnaden.

Både statiska och dynamiska modeller har olika driftsprinciper. Medan statiska modeller enkelt kan installeras och omedelbart, utan föregående förberedelse, placeras patienten, kräver dynamiska alternativ ett mer seriöst tillvägagångssätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Statiska madrasser skiljer sig lite i sin funktionsprincip från ortopediska modeller, men de har en annan struktur, stöder hela kroppen på en gång och tillåter inte några enskilda punkter att få all påverkan.

I dynamiska system tillförs luft växelvis till den ena eller den andra kammaren. Vanligtvis fylls kamrarna i ett rutmönster. Cykeln för att byta fyllda celler eller ballonger överstiger inte 10 minuter, och en sådan snabb förändring tillåter inte blod att stagnera i hudvävnaderna. Dessutom kan du byta celler för att massera muskler och inre organ, vilket förbättrar patientens allmänna tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompressorn kan anslutas till elnätet, och sådana modeller är mer efterfrågade än fristående. Behovet av att placera kompressorn nära utloppet innebär vissa begränsningar för placeringen av sängen själv med en madrass. Kompressorrören bör placeras vid fötterna, och de får inte korsas och sammanflätas. Kompressorn blåser luft in i madrassen genom rören.

Gelkomplex behöver inte anslutas från elnätet, de rör sig själva under en sängpatients kropp. I detta fall är massageeffekten inte så uttalad, men det betyder inte att den är värre. Helkroppsavslappning sker på gelmadrasser. I vissa fall kan de användas för en frisk person som bara vill uppnå en massageeffekt under sömnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder: bruksanvisning

Varje specifik modell har dock sina egna driftsförhållanden det finns en uppsättning grundläggande egenskaper som är inneboende i alla dynamiska madrasser.

  • Blås inte upp madrassen efter att ha placerat patienten på den. Detta beror på att det är mycket lättare för kompressorn att klara uppblåsning av konstruktionen utan belastning, och i framtiden är det helt enkelt att upprätthålla den erforderliga trycknivån.
  • Fäst inte antidekubitosmadrassen, liksom lakan på den, med stift.
  • Alla slangar och kompressorer ska placeras vid foten av sängen. Var försiktig så att rören inte är sammanflätade eller placerade under madrassen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är vanligt att lägga absorberande blöjor ovanpå madrassen mot decubitus. De fungerar som en acceptabel ersättning för ett fartygsfack, men inte tillräckligt. Dessutom har absorberande blöjor å ena sidan en helt förseglad beläggning, vilket bidrar till växthuseffekten. Det är oerhört viktigt att omedelbart köpa en madrass, med hänsyn till att patienten inte går.
  • Använd ett enkelt test när du justerar trycknivån. När madrassen är uppblåst och patienten är på plats, försök att glida fingret mellan madrassen mot avkänning och en vanlig madrass. Om fingret passerar för lätt, blåses cellerna tätt upp och du måste tömma madrassen lite. Om fingret praktiskt taget inte passerar är det nödvändigt att öka trycket i madrassen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Idag är modeller från Europa de mest pålitliga.

  • Till stor ära - tyska bäddmadrasser … Företag som Titan Deutschland Gmbh, Belberg och andra har etablerat sig väl på marknaden. Deras prover är av utmärkt kvalitet och överkomliga priser, medan sortimentet ständigt uppdateras.
  • Kina och Taiwan erbjuder ganska anständiga prover, men du bör inte köpa komplicerade modeller från dessa tillverkare. Det bästa är att köpa kinesiska madrasser om du behöver ett alternativ under en kort period, till exempel för sex månaders rehabilitering efter en skada. Tyvärr är garantitiden från Kina ganska kort - bara 1 år. Efter avslutad garantiservice misslyckas madrasser, vilket praktiken visar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Köp polsk madrass Är nästan samma sak som att köpa tyska. När det gäller kvalitet är de nästan likvärdiga med varandra. Den största skillnaden ligger i prislappen för produkten: Polen levererar madrasser till ett högre pris, men i vissa fall är de utrustade med sällsynta extra alternativ, till exempel en speciell beläggning. Det mest kända är varumärket Armed, som har funnits på marknaden för medicintekniska produkter i flera decennier.
  • Tillverkare från Ryssland levererar också produkter av hög kvalitet, men prislappen förblir en storleksordning högre än andra företrädare. Detta beror på det faktum att ryska modeller är fullt utrustade för att garantera den sängliggande patientens komfort. De är gjorda av slitstarka material, och madrasserna själva ger en lång garanti.
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Många köpare delar med sig av sin erfarenhet av att köpa madrasser mot decubitus. De flesta förvärvar sådana mönster för sängliggande släktingar, och anledningen är enkel: att ta hand om en immobiliserad patient är extremt svårt. Nästan alla recensioner talar för att köpa en madrass mot decubitus av flera skäl.

  1. För det första är en sängliggande patient inte lätt att ta hand om, eftersom den måste vändas minst var 1-2: e timme. Med madrasser mot decubitus blir allt mycket lättare: nu måste en person vändas var 3-4: e dag. Detta gör vårdgivarens jobb mycket enklare.
  2. En annan skillnad mellan specialiserade komplex är att anti-decubitus madrasser är utrustade med fördjupningar för benen och ett fack för fartyget. Många köpare noterade att tillgången till sådana alternativ gjorde livet ännu enklare, och patienten började känna sig mycket mer bekväm.
  3. En annan sak som har noterats av människor är att ömtåliga madrasser garanterar en massageeffekt och därmed delvis förhindrar fullständigt muskelsvinn. Som ett resultat blir smärtan i patientens kropp mindre uttalad och hans lidande minskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet rekommenderas det att köpa en sådan madrass, men det är absolut nödvändigt att uppmärksamma att kompressorn inte bullrar: du kan inte stänga av produkten på natten, och det är viktigt att se till att den gör det inte störa patientens sömn.

Vilken är bättre att välja?

Valet av en viss modell beror helt på den önskade effekten som ska uppnås. Om en person är immobiliserad bara inte helt och har behållit åtminstone en partiell rörelseförmåga, är ett cellprov det bästa valet. Det är inte nödvändigt att välja en komplex design, du kan begränsa dig till 1-2 lägen för lufttillförsel.

I närvaro av svåra liggsår, med stor vikt eller fullständig orörlighet, är det bättre att föredra ballongmadrasser. De är bättre än cellens för att klara funktionen av att massera vävnader under högt tryck i kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

A priori är det värt att leta efter en madrass som garanterar god ventilation. Det är viktigt att vara uppmärksam på fyllmedlet och förekomsten av perforeringar.

Om patienten lider av ökad svettning och även fetma är det bäst att leta efter en modell med extra luftflöde. Detta kommer att göra personens vistelse i sängen mer bekväm.

Vid allvarliga skador på ryggraden bör du inte välja en dynamisk madrass, du behöver bara fokusera på en statisk. Under återhämtningen är fullständig fixering av patienten viktig, men liggsår kan uppstå ganska snabbt. För att förhindra att detta händer bör kroppens tryck på ytan fördelas jämnt utan mycket tryck på vissa områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tömmer man rätt?

Anti-decubitus-madrassen töms långsamt, var beredd på det. Många klagar över att när de försöker blåsa av det på egen hand, destilleras luften från en cell till en annan, och det är omöjligt att helt "utvisa" den från duken.

Det finns dock flera knep som gör denna procedur så bekväm som möjligt

  • Först måste du koppla bort kompressorn från elnätet eller stänga av strömmen från det fristående provet. När kompressorn är igång töms madrassen inte ut.
  • Koppla sedan loss kompressorn tillsammans med rören från madrassen. Ta inte bort madrassen från sängen.
  • Börja gradvis att släta ut madrassen med dina händer. Skynda dig inte eller tryck för hårt. Så småningom kommer luften att komma ut helt.
  • När cellerna nästan är tömda kan du gradvis vika madrassen i ett tätt bunt från sänggaveln till benen. Således kommer du äntligen att bli av med luften i hålrummen, samtidigt som du hindrar den från att "vandra" inuti madrassen från cell till cell.
  • Förvara madrassen hopfälld.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är det inget svårt att tömma en anti-decubitus madrass, det är bara viktigt att ha tålamod och följa instruktionerna.

Knacka inte på den eller försök att "driva ut" luften, trampa komplexet med fötterna, det hjälper inte.

Hur tar jag hand om en anti-decubitus madrass?

Rengöringsreglerna skiljer sig dock åt för olika typer av madrasser några typiska rekommendationer kan fortfarande ges.

  • Använd inte slipmedel eller material som hårda svampar eller järnborstar för att rengöra madrasser. Allt detta kan skada det skyddande lagret av modellens beläggning.
  • Madrassen ska endast rengöras när den är uppblåst. Se till att provet är tillräckligt spänstigt för att göra rengöringsprocessen mycket enklare.
  • Efter den allmänna rengöringen måste madrassen torkas i ett rum skyddat från solljus. Utsätt inte madrassen för direkt solljus.
  • Madrasserna får inte strykas även när de töms. Om du behöver desinficera dem används kvartsering och speciella antiseptiska sprayer.
  • Förvara anti-decubitus-satserna i en tömd upprullad form.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra underhållet så enkelt som möjligt rekommenderas det att utföra regelbunden förebyggande rengöring en gång i veckan.

Du kommer att lära dig ännu mer information om sängmadrasser i följande video.

Rekommenderad: