Obzol (22 Foton): Vad är Det? Avtagande Staket, Vassa Och Tråkiga Avtagna, Kantade Och Okantade Brädor, Konsekvenserna Av Träavtagning Och Borttagning Av Bark

Innehållsförteckning:

Video: Obzol (22 Foton): Vad är Det? Avtagande Staket, Vassa Och Tråkiga Avtagna, Kantade Och Okantade Brädor, Konsekvenserna Av Träavtagning Och Borttagning Av Bark

Video: Obzol (22 Foton): Vad är Det? Avtagande Staket, Vassa Och Tråkiga Avtagna, Kantade Och Okantade Brädor, Konsekvenserna Av Träavtagning Och Borttagning Av Bark
Video: Stress Grading 2024, April
Obzol (22 Foton): Vad är Det? Avtagande Staket, Vassa Och Tråkiga Avtagna, Kantade Och Okantade Brädor, Konsekvenserna Av Träavtagning Och Borttagning Av Bark
Obzol (22 Foton): Vad är Det? Avtagande Staket, Vassa Och Tråkiga Avtagna, Kantade Och Okantade Brädor, Konsekvenserna Av Träavtagning Och Borttagning Av Bark
Anonim

Virke är annorlunda. Inför konceptet "avtagande" förlorar mannen på gatan. Materialet i vår artikel kommer att berätta vad detta betyder, vilken typ av avtagna brädor är och även var de används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Avverkning är en vanlig defekt i timmer som uppstår vid sågning av stockar på träbearbetningsmaskiner . I själva verket är detta oskördade områden av bark på en träbit eller en mekanisk defekt i form av grova träbitar vid kanterna eller skikten. Skabb anses vara en industriell produktionsfel, en biprodukt från tillverkning av kantmaterial. Detta händer om en del av trädet inte ramlade under maskinen av två skäl: på grund av den lilla bredden eller den stora volymen material. Denna defekt är tillåten för låga sorter av virke och anses vara eliminerad. Det påverkar inte arbetsstyckenas hållbarhet, men det försämrar deras estetiska egenskaper och begränsar deras användning.

Det föråldrade kan lokaliseras på en eller samtidigt två kanter av produkter … Dessutom bör det för varje sågat virke inte överskrida det högsta tillåtna värdet. Dess mätning utförs i bråkdelar av arbetsstyckets längd, ansiktsbredden och kanten. Hänget kan se ut som ränder, fläckar eller ett fast område . Bristen i timret detekteras av speciella skanningsenheter. De är utrustade med höghastighets lasersensorer som ligger 30 och 15 cm längs brädans längd.

Noggrannheten för betygsfördelning på sådana enheter är 90% med en avtagande grad på 0, 1 eller 0,3 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkan på prestanda

Konsekvenserna av defekten beror på omfattningen av det sågade virket . Det kan lämnas utan ytterligare bearbetning, eller det kan rengöras och bli av med barken för hand. Om detta inte görs ökar sannolikheten för rötspridning, liksom reproduktionen av skadliga insekter som slipar trä. Förekomsten av en defekt ökar avfallsmängden vid sågning av virke. Ju mer avtagande, desto högre inverkan har det på virkets prestanda . Samtidigt försvagar försvårandet montering av produkter från ämnen. Det ökar risken för att spricka brädorna från att hamra i spikar och kräver hög precisionsmontering av produkter. Närvaron av bark på ytan ökar risken för skador på träet av skadliga insekter, liksom sannolikheten för att drabbas av svampinfektioner.

Om arbetsstycket har avtagit anses dess kvalitet vara låg. Du kan använda sådant virke endast för hjälparbete. Virke med avtagande används inte i konstruktion. Om de sparar på material måste barken tas bort från brädorna. Förutom det de torkar inte bra Till skillnad från högkvalitativt material växer mögel under barken. Vid bearbetning av sådana brädor med kemikalier impregneras endast barken, som så småningom kollapsar och exfolierar och insekter är under den. Skalbaggar påverkas inte av kemikalier, eftersom de lever mellan barken och själva trädet. Mantlar av byggnader med sådant material är kortlivade och oestetiska.

Som regel skiljer sig dessa brädor i tjocklek, en sådan beläggning ser inte monolitisk ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det är möjligt att klassificera kantade brädor med en villkorligt eliminerad kränkning enligt två kriterier: sågning och bearbetning. Typen av överträdelse påverkas av platsen för platsen och områdets täckning. Wane bedöms längs längden och den största minskningen i bredden på produktens sidor (i linjära enheter eller fraktioner av dimensioner).

Bild
Bild
Bild
Bild

Av såg

Baserat på egenskaperna hos sågning av trä kan avtagande vara skarp och tråkig. Billets av den första typen har en kant som helt och hållet består av avtagande. Kryddad avtagande på färdiga produkter leder till en kränkning av produktens integritet (till exempel är det omöjligt att lagra massmaterial i den). Trubbig (penna) typ av sågning sågat virke upptar inte hela området av arbetsstyckets kant. Under snittet behålls det bara delvis vid kanten. Ett sådant material är lämpligt för att skapa strukturer som inte ställer strikta krav på estetik. Men samtidigt bör en tråkig tappad bräda ha en optimal styrka.

Tråkigt avtagande kan placeras på baksidan av profilerade träämnen. men det ska inte gå in i ett spår eller en spik och störa låsning av timmer.

Det är oacceptabelt att längden på den trubbiga avtagningen på ytorna och kanterna är mer än 1/6 av arbetsstyckets längd. Om det finns mer är det grad 4 (lägsta) material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom bearbetning

Beroende på bearbetning är avtagna brädor kantad och oförsedd . I kantat sågvirke överstiger det avtagna inte det tillåtna värdet GOST 2140-81 … Kantade brädor erhålls genom att såga förbehandlade stockar för att utesluta rester av avtagande på kanterna och ändarna på arbetsstyckena. I detta fall är en strikt minimal fläck tillåten i produkter från olika trädslag (lövträd och barrträd). Tekniska egenskaper och externa data beror på typ av skärning. I analoger av den okända typen är de minskade värdena högre än de fastställda standarderna.

Edged wane board har en villkorlig gradering av sorter beroende på träets kvalitet. Grad 1-2 av material med brister är dock inte lika med grad 1 eller 2 av kvalitetssågt virke. Okantade sorter erhålls genom att såga stockar i längdriktningen. De har skarpa kanter och varierande kantbredder. Produktionstekniken innebär en lägre volym av industriella kostnader, vilket förklarar den låga kostnaden för materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En avtagande bräda med avtagande på ena sidan kallas halvkantad … Resten av arbetsstyckets ytor är rena, bearbetade och släta. Sådant virke anses vara bättre än andra avtagna analoger när det gäller tekniska egenskaper. Samtidigt är det budgetmässigt, med ett minimum av skrot, det anses vara ett alternativ till den optimala kantade brädan utan avtagande.

Tvätt finns inte i utvalda och första träslag på båda sidor av arbetsstycket … Annars lurar säljaren helt enkelt köparen genom att försöka sälja en produkt av låg kvalitet som kräver ytterligare bearbetning.

När du köper material måste du vara extremt försiktig, eftersom skrupelfria säljare ofta säljer defekta produkter av sämre kvalitet till kunderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Virket som har bevarat skalet efter bearbetning på maskinen används för installation av byggnadsställningar, byggande av uthus, bostäder, golv samt tillfälliga konstruktioner. Pallar och andra behållare är gjorda av den. För att använda ämnena för andra ändamål är det nödvändigt att ta bort barken. Att ta bort barken tar dock tid. Krypbrädorna används i strukturer som inte kräver noggrannhet i materialets passform. Trotts detta, de används för att dekorera väggarna i arbors, bad.

Men i ett försök att spara på beklädnad får kunden en kortlivad och lågkvalitativ beläggning. På grund av närvaron av bark kommer fukt att förbli under den, sådana brädor kommer att skeva. Någon köper avmattat material för att skapa staket. Staket av denna typ ser inte estetiskt tilltalande ut, brädor köps på grund av låga priser … Staket har olika bredder på "picket", men de kan justeras längs överkanten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även avtagna brädor tas för konstruktion av tillfälliga skiljeväggar, slutna bärande konstruktioner och staket . Okant timmer med avtagande används för hjälpbyggnadsarbeten (som form, byggnadsställning, golv, tillfälliga hjälpponstruktioner). Dessutom tas materialet för tillverkning av ett undergolv, som därefter täcks med ark eller tätt rullmaterial.

Denna typ av råmaterial lätt att förvandlas till ovanliga inre element . Till exempel är galgar, stolar och andra hantverk gjorda av det, så det används ofta i en kreativ riktning. Sådana produkter är emellertid specifika, de ser inte lämpliga ut i alla inredningsstilar. Överflödet av avtagna brädor i designen trycker på ögat.

Rekommenderad: