Fönster (97 Foton): Vad är Det I Arkitektur? Storlekar På Burspråk I Huset Och Lägenheten, Rektangulära Och Triangulära Burspråk, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Fönster (97 Foton): Vad är Det I Arkitektur? Storlekar På Burspråk I Huset Och Lägenheten, Rektangulära Och Triangulära Burspråk, Andra Typer

Video: Fönster (97 Foton): Vad är Det I Arkitektur? Storlekar På Burspråk I Huset Och Lägenheten, Rektangulära Och Triangulära Burspråk, Andra Typer
Video: Arkitektur 2024, April
Fönster (97 Foton): Vad är Det I Arkitektur? Storlekar På Burspråk I Huset Och Lägenheten, Rektangulära Och Triangulära Burspråk, Andra Typer
Fönster (97 Foton): Vad är Det I Arkitektur? Storlekar På Burspråk I Huset Och Lägenheten, Rektangulära Och Triangulära Burspråk, Andra Typer
Anonim

Ganska ofta, när det finns en beskrivning av alla bostäder, vare sig det är en lägenhet eller en privat stuga, nämns arkitektoniska termen "burspråk". Men de flesta vet inte ens vad det är. Därför blir artikelns uppgift att förstå frågan: vad är ett burspråk och hur är det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett burspråk är en del av ett rum eller något annat rum som sticker ut utanför ytterväggen . Det ser alltid intressant och ovanligt ut på fasaden. Många människor kan dock inte alltid förstå hur till exempel ett burspråk skiljer sig från en loggia eller balkong. Det är därför det är viktigt att definiera dessa termer och förstå vad deras skillnader är.

Bild
Bild
Bild
Bild

En balkong är ett utskjutande element i en byggnad som gränsar till husets vägg med bara ena sidan av den . Dess tre andra sidor förblir antingen öppna eller inglasade. Och balkongstrukturen är nödvändigtvis åtskild av en vägg från det inre rummet i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Loggia är en del av ett bostadshus, endast öppet från framsidan . Den största skillnaden mellan en loggia och ett burspråk är att det fördjupas i rummet och inte sticker ut utanför dess gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fönstret ser nästan ut som en balkong, det sticker också ut ur rummet . Men det finns ingen partition som skiljer denna utskjutande del från rummet inuti rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, burspråk kan hittas inte bara i arkitekturen. Så, utskjutande element i vissa typer av transporter, som har glasrutor, vilket ökar synligheten, kallas också burspråk. Till exempel, ett sådant element installerades på specialiserade järnvägsvagnar (dynamometrar, spårmätare och andra), som förutsätter en fullständig översikt över räls och järnvägsspår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis har karnappfönstret både fördelar och nackdelar. Först och främst har karnappfönstret några obestridliga fördelar. Låt oss börja vår bekantskap med dem.

  • Ett ovanligt element med inglasning på fasaden kan skapa en originalrelieff av byggnaden som skiljer sig från en enkel rektangulär form, vilket ger byggnaden ett unikt utseende.
  • Avsatsen på fasaden gör det möjligt att öka användbar yta i alla rum … Detta innebär att detta element ökar funktionaliteten i ett bostadshus. När allt kommer omkring är en viss mängd ytterligare kvadratmeter kanske en av de viktigaste fördelarna med denna design. Och hur hyresgästerna kommer att använda dem kommer de att hitta på själva.
  • Många fönsteröppningar ger bra insolering , naturligtvis, om fönstren inte är täckta med mörkläggningsgardiner hela tiden. Ett rum som har en så intressant nyans i sitt inre som ett karnappfönster verkar mycket rymligare och ljusare, samtidigt som det alltid är skyddat från solens direkta strålar, eftersom ljuset kommer in måttligt från olika sidor. Kostnaden för ytterligare belysning och till och med uppvärmning kan reduceras tillsammans med förbättringen av naturlig belysning och bildandet av en optimal temperaturregim i rummet.
  • Varje rum, till exempel ett sovrum, kök, barnkammare, om närvaron av ett burspråk finns i det, blir mer intressant , har en form som skiljer sig från standardalternativen. Ett sådant hörn kan spelas på ett icke-trivialt och intressant sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med de befintliga många fördelarna har det faktum att det finns ett karnappfönsterelement i lägenheten också nackdelar, som dock är väldigt få

  • Arrangemanget av ett burspråk är mycket mer komplicerat än en rak vägg, så det kommer att kosta mer.
  • Om burspråkets väggar och fönster inte har tillräcklig isolering och isolering, kommer det att koncentreras en källa till ganska stora värmeförluster i hela rummet på natten, sent på kvällen, i kylan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Det finns ganska många versioner av utseendet på ett burspråk. Men det finns tre huvudsakliga. Först och främst tror man att rötterna till framväxten av detta element i arkitekturen går långt tillbaka under medeltiden . I slott och andra strukturer utrustades en särskild avsats, vilket ökade området för bågskytte och därmed förbättrad försvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra versionen är katolska kyrkans altare , som utfördes i form av ett utskott bortom väggplanet, eftersom det enligt katolska lagar inte borde finnas några andra lokaler ovanför det.

Bild
Bild
Bild
Bild

På medeltidens slott fanns det ett annat syfte med detta strukturella utsprång . Enligt en version fungerade karnappfönstret till och med som en toalett.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller den ryskspråkiga termen kommer den från den tyska erkeren - i översättning "avsats, lykta ". Det är sant att andra forskare tror att namnet kommer från den gamla franska termen arquier - "försvarare, bågskytt". Mest troligt är båda versionerna korrekta.

Varianter av karnappfönsterdesign uppträdde oberoende av varandra i olika epoker, i olika territorier. Och varje region hade sin egen utvecklingsväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför har burspråk som en arkitektonisk teknik länge bosatt sig i arsenalen för alla arkitekter i världen. Lusten att separera en viss utskjutande del av rummet kom till många samtidigt. Till exempel, idag är det omöjligt att ens föreställa sig inte bara gamla slott, utan också palats i samma Europa utan sådana arkitektoniska lösningar . Fönstertorn finns ofta här, som reser sig över gränsen för takfoten i huset.

Som ett annat exempel kan vi erinra oss de täckta balkongerna och burspråken, varifrån kejsarna uppträdde före massorna i det antika Rom.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Ryssland, på de mest förhöjda platserna på väggarna i fästningarna, hängdes timmerstugor, de så kallade oblomsna, och de användes på samma sätt som på medeltiden för att avvisa fiendens attacker från bågskyttar. Och på två våningar av boyars torn, skapades skåp-balkonger för att beundra omgivningens skönhet; för samma ändamål serverades en plattform ovanför verandan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fönster blev särskilt populära i viktorianska England . Och nu finns det hela kvarter i London, kvar från tiderna där du inte hittar ett enda hus utan ett burspråk.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Sovjetunionen blev burspråk populära i Stalintiden . Få bostadshus innehöll inte detta element. Vi tänkte inte så mycket på att använda den. Fönsterhyllan, som regel, trapetsformad, var huvudsakligen belägen i den så kallade hallen. På platsen fanns ett runt bord, oftast täckt med en fransad duk. För många ansågs detta vara ett tecken på rikedom och komfort. På vintern installerades en julgran i burspråket, naturligtvis, en riktig sådan, i en hink med sand. Och det såg fantastiskt ut både inne och ute, särskilt på kvällarna när lamporna tändes.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Då dök Chrusjtjov upp, panelhuskonstruktion och burspråk var glömda i flera decennier . Och så har den nuvarande väckelsen av dessa element gett oss deras storartade variation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Ett burspråk i arkitektur och konstruktion är ett utsprång av en byggnad som sträcker sig bortom fasadväggens linje. Den är ofta inglasad, har en av de geometriska formerna, till exempel rektangel, trapets, kvadrat, halvcirkel (dessa alternativ anses vara de vanligaste), mycket mindre ofta kan du hitta mer ovanliga konfigurationer. Ett burspråk kan dekorera arkitekturen på en eller flera nivåer, samt vara accenten för hela strukturen, som ligger på alla våningar i byggnaden.

Varianterna av denna arkitektoniska komponent är väldigt olika och till skillnad från varandra. Ibland är det till och med svårt att föreställa sig att dessa är ett och samma arkitektoniska element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns olika typer av karnappfönster . Genom sin form kan ett burspråk som ett arkitektoniskt element vara en klassiker eller ett halvfönster. Moderna byggnader är oftast dekorerade med en klassisk version, som har en polygonal eller halvcirkelformad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

I arsenalen av designers finns det flera former av karnappfönsterelement som ofta kommer i form av:

  • trianglar;
  • rutor;
  • rektanglar;
  • halvcirkel;
  • polyeder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rektangulär, fyrkantig, trapetsformad och triangulär - dessa alternativ tillhör gruppen med halvfönster. Planeringslösningen kan innehålla ett hörnfönsterelement, det vill säga det kan vara inskrivet i hörnet av byggnaden. Detta gäller ofta runda modifieringar av burspråk med torn.

Nyligen har en trend i privata hus blivit enheten för det så kallade burspråket, som i själva verket inte är ett burspråk . En sådan struktur är inte anordnad på rummets fulla höjd, utan är bara en fönsterhylla på väggen. Men den här lösningen har också sina fans.

Fördelen med ett sådant karnappfönster är möjligheten att installera det under arbetet i alla stadier av att bygga ett hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på funktionerna i olika designformer av burspråk

Fyrkantig, rektangulär . De mest enkla mönster som är lätta att designa och installera. De ser ganska representativa ut på alla byggnader, på deras område kan du implementera de mest oväntade inredningsidéerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Runda . Denna form är alltid accent i en byggnad byggd i vilken stil som helst (främst en av de europeiska designtrenderna). Ett runt karnappfönsterelement kan ge vilken hörndel som helst av byggnaden ett intressant utseende, ibland ligger den också i mitten av väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvcirkelformig . Ganska elegant detalj på alla byggnadsfasader. Designen av hus där ett sådant arkitektoniskt element används är alltid mycket effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mångfasetterad . Detta är den mest komplexa, men också den vackraste formen av ett burspråk. Denna konfiguration är vanligast i timmerbyggda hus.

Bild
Bild

Höjd och läge

Fönsterhyllor skiljer sig åt i hela byggnadens arkitektur; de kan vara en- och flera våningar. Bärande element för burspråk är fribärare eller plattor. Denna klassificering av burspråk beror på det totala antalet våningar i huset, liksom på platsen.

  • En våning ovan jord . I anslutning till en av väggarna på 1: a våningen. Grunden är en separat grund.
  • Enstaka portabla . Cantilever små strukturer. Stöder i form av balkar av trä eller stenplattor.
  • Flervåning över marken . Ordnat i hela husets höjd. De är fästa på bärande ytterväggar och kan också ha en egen grund.
  • Stödben i flera våningar . Avstängda komplexa strukturer med en flernivåstruktur. Kan sticka ut ovanför takfoten i hela byggnaden. Måste fixeras säkert med stenplattor eller fribärande massiva balkar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Alla burspråk som ligger i en lägenhet, hus eller flervåningsstuga, oavsett storlek, form, samt byggmaterial som används, måste stå på fundamentet - det kommer att ta all belastning som kommer från skiljeväggar (både vertikala, såsom väggar och horisontella, nämligen: golv och tak). Vart i den optimala lösningen är en grund, designad och gjord separat i analogi med grunden för huvudstrukturen . I vissa fall används dock fribärande stenplattor som basen i burspråkstrukturen.

Ibland används fästen av stål eller trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller materialet i karnappfönstret är detta i regel samma råvara som byggnaden uppfördes från, det vill säga karnappfönstret kan vara tegel, ram och trä, om det är ett hus på landet, och panel, och till och med glas, med panoramaglas, om det tillåter klimatförhållanden.

Ett runt arkitektoniskt element används oftare när man bygger av tegel eller skumblock.

Bild
Bild

Vad ska man ordna?

Som redan nämnts har karnappfönstret, förutom en kraftfull dekorativ komponent, också en betydande praktisk funktion. Designers kan placera den var som helst: i vardagsrummet eller i hallen, i sovrummet, i köket och till och med i barnkammaren.

Många burspråkägare är intresserade av frågan om vad de ska placera i den . Ett burspråkhörn i layouten på alla lägenheter är alltid både intressant och ovanligt. Och dess syfte beror på många faktorer, till exempel på vilken storlek den är, hur många fönsteröppningar som finns i den och mycket mer.

Oftast, med hjälp av detta element, är det möjligt att utföra zonindelning av territoriet, för att tilldela en viss del av rummets utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss föreställa oss hur du kan utrusta ett burspråk

Liten lounge i vardagsrummet för sammankomster med vänner . Den kan möbleras med fåtöljer och ett soffbord. Och om burspråket är stort, så passar soffan också. Ibland hittar även här en hemmabio en plats (detta gäller stängda burspråk).

Bild
Bild
Bild
Bild

Med gott om dagsljus är det här en bra arbetsplats på gymnasiet eller grundskolan med ett skrivbord . Eller bara ett mysigt utrymme för att arbeta vid en dator med ett avlägset arbetsschema. För att förhindra att solen stör ditt arbete bör du använda persienner eller mörkläggningsgardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mini matsal med matbord, möjligen rund … Den kan kompletteras med både soffa och stolar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Köks arbetsområde med handfat . Det är mycket trevligt att diska och beundra landskapet utanför fönstren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett burspråk utan fönster används som omklädningsrum eller bara en oansenlig garderob som inte tar upp plats från rummet . Det kommer att vara bekvämt att placera ett bibliotek här, till exempel. Eller så blir det en förvaring för hushållsartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panoramafönster Är bara den perfekta platsen för ett rekreationsområde.

Bild
Bild

Om karnappfönstret tillåter kan även en säng installeras på dess territorium . Och det kommer inte bara att vara en favoritplats för en natts vila, utan också ett hörn för en trevlig tidsfördriv med en bok, bärbar dator under dagen eller på kvällarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En oväntad lösning: om storleken på karnappfönsterområdet tillåter är det fullt möjligt att ordna ett litet gym här . Det kommer att vara ett aktivt rekreationsområde med panoramautsikt, vilket kommer att skapa en fullständig illusion av att vara engagerad i naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland händer det att det inte finns något sätt att tilldela ett separat rum för barnkammaren . Då kan det bifogade burspråket bekvämt ordnas som ett lekhörna. Här kommer barnet att få ett avskilt utrymme, samtidigt som han kommer att se hela mamman.

Bild
Bild
Bild
Bild

En stor mängd dagsljus i burspråket gör att du kan skapa ett representativt grönområde och till och med ett växthus här . Och att odla där inte bara prydnadsväxter, men till exempel något gott och naturligtvis användbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snygga exempel

En magnifik sju vackra designalternativ för utrymmet i karnappfönsterhyllorna

Halvcirkelformat burspråk med känslig inredning . Det ligger i vardagsrummet i ett lanthus, dit du alltid vill återvända efter en hård dag.

Bild
Bild

Ett snövit hörn av vila och avkoppling . Du kanske inte ens märker att en sådan inredning är ordnad i det vanligaste traditionella burspråket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Triangulärt burspråk i ett litet kök gör det rymligare och större.

Bild
Bild

Och det här alternativet är inte så vanligt . Detta karnappfönsterelement är från kategorin mångfacetterade strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrummet har alltid bra utsikt för morgonmakeup placera ett toalettbord i burspråket , där det hör hemma.

Bild
Bild

Mansardfönster tillverkad i en lakonisk och mysig skandinavisk stil.

Bild
Bild

Fransk version av burspråket kan inte vara utan sitt berömda fönster från golv till tak. Och räcken i smidesjärn ger parisisk chic.

Rekommenderad: