Svetsglasögon: "kameleont" För Svetsaren Och Andra För Gassvetsning, Valet Av Skyddsglasögon För Gassvetsning

Innehållsförteckning:

Video: Svetsglasögon: "kameleont" För Svetsaren Och Andra För Gassvetsning, Valet Av Skyddsglasögon För Gassvetsning

Video: Svetsglasögon:
Video: Top 5 Best Welding Goggles Review 2021 2024, April
Svetsglasögon: "kameleont" För Svetsaren Och Andra För Gassvetsning, Valet Av Skyddsglasögon För Gassvetsning
Svetsglasögon: "kameleont" För Svetsaren Och Andra För Gassvetsning, Valet Av Skyddsglasögon För Gassvetsning
Anonim

Skyddsutrustning för farligt arbete är ett mycket viktigt ämne. Nuförtiden, på grund av bristen på bra specialister, tas de ibland av lite lärda amatörer. Det är viktigt att orientera dem korrekt, ge grundläggande primärkunskap. Detta är vad denna artikel tjänar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Skyddsglasögon är det viktigaste attributet för svetsning. Deras användning är strikt bestämd av säkerhetsföreskrifterna. Specificiteten för varje svetsning är sådan att ögonskydd är avgörande . Utan det kan ljusa blixtar skada näthinnan och leda till synförlust. Glasögon krävs för svetsarbete oavsett omständigheterna.

Svetsglasögon är ett mycket speciellt professionellt tillbehör . De är endast avsedda för svetsning. Deras ljusfiltrerande glasögon skyddar ögonen från starkt ljusstrålning, gnistor och andra traumatiska påverkan. På grund av denna specificitet kan de inte användas för annat än svetsning (med undantag kanske för vissa typer av metallskärning).

Dessutom är det en ganska komplex optisk-mekanisk och elektronisk produkt. Allt detta förklarar det ganska höga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Huvudsyftet med svetsglasögon är att skydda svetsarens ögon under arbetet. De används främst för gassvetsning. Elsvetsning kräver ett kraftfullare skydd i form av en mask . Den traumatiska strålningen från bågsvetsning är sådan att den inte bara skyddar ögonen utan också hela ansiktet. Enligt syftet kan svetsglasögonen variera i graden av skydd. De bör vara utrustade med kraftfulla dimljusfilter - grundläggande och, om möjligt, ytterligare, sänkande filter baserat på olika driftlägen.

Svetsaren arbetar oftast med en assistent . Svetsassistenten har inte så nära kontakt med strålkällan och gnistor. Därför kan glasögon för assistenten vara enklare. Glasögon kan också skydda under elektrisk svetsning, men detta kräver mer komplexa och mörka filter. Dessutom kommer andra delar av ansiktet att förbli oskyddade, och strålningen från bågsvetsning är mycket stark och orsakar skador på huden.

Kunniga människor kommer omedelbart att komma ihåg den karakteristiska "svetsbrännan". Så glasögonen används främst för gassvetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

Den moderna marknaden erbjuder en mängd olika svetsglasögonmodeller. Från relativt billiga - enkla med elementära ljusfilter - till komplexa med utbytbara filter och till och med flytande kristallelement. Dessa är naturligtvis mycket dyrare.

Svetsglasögon "kameleoner" med auto-mörkare glas anses nu vara de mest populära . Deras särart är att filtren automatiskt dämpas med ljusa blixtar. "Kameleoner" är universella: de kan användas vid gas- och bågsvetsning. Det är hjärnbarnet till modern elektronisk teknik. Den skyddande skärmen är en komplex enhet som består av polariserande filmer och flytande kristaller. Med en kraftig förändring i belysning (blixt) skickar styrenheten en signal till skyddsanordningen, vätskekristallerna ändrar sin position. Detta ändrar också positionen för de polariserande filmerna. Som ett resultat uppstår blackout. När lågan (bågen) släcks blir de automatiska filtren genomskinliga och tillåter, utan att ta bort glasögon, visuellt att kontrollera svetsningskvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett enklare alternativ är glasögon med permanenta filter. Oftast är detta en icke-separerbar design, och sådana glasögon måste tas bort för noggrann kontroll av svetsningen . Ljusfilter kan tillverkas av höghållfast glas, liksom av polymermaterial. De har olika nyanser och används beroende på typ av svetsning och arbetsförhållanden.

Glasögon med droppfilter är mycket bekvämare för svetsaren . Två runda linser är fästa på glasögonen på speciella gångjärn. Om det behövs stiger de till befälhavarens panna och låter dig inspektera svetsplatsen och sömmens kvalitet. Detta sparar tid och ansträngning: att ta av och på glasögon - särskilt under den kalla årstiden och med full arbetsutrustning - är ett ganska komplicerat förfarande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Valet av glasögon bestäms av typen av svetsning, arbetsförhållanden och, naturligtvis, den mängd pengar som är tillgänglig för köparen. Om "smarta" glasögon "kameleoner" kan användas för både båg- och gassvetsning, är de vanliga huvudsakligen tillämpliga för gassvetsning . Deras filter är för svaga för att utstråla en båge. Om arbetet utförs utomhus och ytorna som ska svetsas ligger under svetsarens huvud räcker det med enkla skyddsglasögon. Dagsljuset är mer spritt och mindre skadligt för ögonen. Friluft minskar koncentrationen av skadliga ämnen som avges under svetsning som irriterar ögonen.

I alla fall är vippglasögon att föredra . Det är bättre att förse assistenten med glasögon med stationära filter. För inomhusarbete är därför "kameleoner" med ytterligare sköldar som skyddar ansiktsdelar att föredra. För svetsning "ovanför huvudet" kommer du troligtvis att behöva köpa en skyddande svetshjälm för att inte skada hårbotten, inte för att få håret att stryka, för att förhindra att gnistor och het skala kommer bakom kragen.

Låt oss vara irriterande och upprepa att det bästa alternativet i dessa fall skulle vara en svetsmask.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kameleonglasögon på den ryska marknaden tillverkas huvudsakligen i Kina. De kostar cirka 450 till flera tusen rubel. Billiga modeller har kvalitetsklagomål. " Kameleoner" är det bästa alternativet för dem som yrkesmässigt sysslar med svetsning.

När du väljer bör du vara uppmärksam på produktens strömförsörjningssystem . Det är önskvärt att det finns två av dem - den huvudsakliga och reserven. Batteri och fotocell. Detta kommer att rädda dig från plötsliga misslyckanden. Dessutom är det nödvändigt att uppmärksamma svarshastigheten för det elektroniska filtret. Det måste vara mindre än 1 millisekund. Om mer är detta redan en hög risk för näthinneskada.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga glasögon, beroende på modell, kostar från 100 (de mest elementära, lämpliga, snarare, inte för svetsaren, men för hans assistent) till 2000 rubel (med vikbara ljusfilter). Det är viktigt att välja den "gyllene medelvägen" här . Sådana glasögon köps av dem som sysslar med oregelbunden svetsning, som till exempel behöver bygga en ram för ett staket i landet eller något liknande. Det rekommenderas att välja glasögon med möjlighet att byta ljusfilter.

Det viktigaste, med valfrihet, är att inte glömma säkerhetsåtgärder . Glasögon måste skydda ögonen på ett tillförlitligt sätt från strålning. Svetsglasögon ska passa tätt runt ansiktet runt ögonen på samma sätt som en dykares mask. Detta kommer att rädda dig från sidbländning. Glasögon utan tät passform är mer lämpliga för metallskärning, avskalning och annat arbete som inte är relaterat till svetsning. Man bör komma ihåg att svetsning klassificeras som särskilt hälsoskadligt. Underlåtenhet att förstå detta och hoppas på "kanske" kan leda till synförlust.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnyttjande

Svetsglasögon och annan skyddsutrustning bör bäras innan arbetet påbörjas vid förberedelserna för dem. Innan dess måste du bekanta dig med bruksanvisningen som tillverkaren bifogar produkten. Innan du börjar arbeta med glasögon "kameleont" behöver du:

  • utför en grundlig inspektion av produkten: se till att det inte finns några mekaniska skador, avbrott i elektriska ledningar (slinga);
  • Justera glasögonen individuellt: justera öppningen och stängningen av ljusfiltret med hjälp av klämmorna, glasögon sitter ordentligt på ansiktet runt ögonen;
  • kontrollera laddningen av batterierna så att de inte misslyckas vid ett avgörande ögonblick av arbetet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under drift bör det elektroniska ljusfiltrets funktion övervakas, beroende på synkomforten . Om det inte finns några bländning, karakteristiska "kaniner", fungerar glasögonen effektivt och växlar i tid från ett läge till ett annat. För glasögon med konventionella filter är prestandakraven desamma, med hänsyn till den enklare designen. Det är också nödvändigt att kontrollera användbarheten, integriteten, tillförlitligheten hos vikningsanordningen, individuella inställningar av occipitalbältet. Alla tvivel bör tolkas som en kontraindikation.

Ljusfiltren kan kastas tillbaka först när strålningen helt har upphört. Bättre att slösa några sekunder än att skada ögonen.

Denna översyn av sorterna av svetsglasögon gör inte anspråk på att vara fullständig, dess syfte är att skapa korrekta idéer bland nybörjare svetsare och att varna för farliga misstag.

Rekommenderad: