Fästsele: Vilken Kan Användas I System? GOST, Bruksanvisning

Innehållsförteckning:

Video: Fästsele: Vilken Kan Användas I System? GOST, Bruksanvisning

Video: Fästsele: Vilken Kan Användas I System? GOST, Bruksanvisning
Video: Тренинг по командообразованию для доровольцев ДагГАУ. 2024, April
Fästsele: Vilken Kan Användas I System? GOST, Bruksanvisning
Fästsele: Vilken Kan Användas I System? GOST, Bruksanvisning
Anonim

För att garantera säkerheten för liv och hälsa under utförande av arbete på hög höjd används fasthållningsbälten mycket ofta. De är gjorda på ett visst sätt för att maximera en persons säkerhet vid ett oavsiktligt fall. Det är mycket viktigt att sätta på selen korrekt innan du använder den.

Bild
Bild

Funktioner och krav

Om en person under utförandet av sina yrkesuppgifter befinner sig från marken på ett avstånd av mer än 2 meter, har sådant arbete redan klassificerats som höghus -.

I sådana fall rekommenderar experter att använda en särskild försäkring som kallas en sele.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att bära försäkring i sådana fall som:

  • utförande av höghusarbeten på byggarbetsplatser;
  • reparation och installation av kraftledningar;
  • takarbeten på byggnader och konstruktioner i olika höjder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kärnan i säkerhetsutrustning är att förhindra att en person faller, eller åtminstone minimera dess negativa konsekvenser. Oavsett typ består säkerhetsstrukturen alltid av flera element: axelremmar, ryggstänger, justeringsspänne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spännet bör ägnas särskild uppmärksamhet eftersom det är en mycket viktig komponent. De är i sin tur indelade i flera sorter enligt föremålet för reglering:

  • ryggpunktshöjd;
  • skärmbredd;
  • benslingor.
Bild
Bild

Eftersom säkerheten för människors liv och hälsa direkt beror på detta tillbehör, måste det väljas noggrant. Bindningen är bra om den uppfyller ett antal parametrar.

  1. Materialet från vilket repen är gjorda måste vara hållbara. I vilket fall som helst måste sådana remmar klara en persons vikt. Experter rekommenderar att man väljer polyamidsystem, eftersom de har visat sig bra i praktiken.
  2. Selen ska inte vara alltför tung.
  3. Det rekommenderas att välja pålitliga system som är lätta att använda.
  4. Ett skärp bör inte bara stödja ryggen, utan också minska belastningen på denna del av kroppen.
  5. Axelremmarna ska vara på ett optimalt avstånd från varandra. Detta för att förhindra nackskador vid fall.
  6. Alla parametrar och material i denna enhet måste nödvändigtvis överensstämma med de fastställda GOST -standarderna.
Bild
Bild

Designen ska vara sådan att personen som bär den inte upplever några obehag även under långvarigt arbete. Trötthet och besvär i en sådan fråga i sig kan bli provokatörer för ett oavsiktligt fall från en höjd.

Bild
Bild

Vad är dem?

Bindningar till varandra är indelade i flera typer

  1. Axelbandslös och rem … De senare har axel- och höftremmar, samt ett säkerhetsbälte. Det är dessa detaljer som skyddar en person från att falla. Denna design används för både hållning och fördröjning. Axelbandslösa selar kan endast användas för fördröjning. Huvudelementet i en sådan sele är ett säkerhetsbälte.
  2. Återhållande koppel - ska begränsa arbetstagarens rörelse. Sådana strukturer måste nödvändigtvis uppfylla kraven i GOST R EN 358.
  3. Säkerhetssele skyddar inte mot att falla, utan minskar avsevärt de negativa konsekvenserna av det som hände. Sådana konstruktioner överensstämmer med GOST R EN 361.

En separat kategori är selen som används av en person i sittande läge . De används ofta när man arbetar på stolpar eller träd. Kvalitetskraven för sådana strukturer anges tydligt i GOST R EN 813.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Försäkringstillverkare måste bifoga detaljerad information till varje produkt. instruktion efter ansökan. Men vissa regler är allmänna.

  1. Innan kopplingen sätts på måste den visuellt inspekteras för skador. Dessutom måste detta göras varje gång, oavsett om det är en ny enhet eller redan används.
  2. Sedan kan du ta på kopplet. Det första steget är att justera benremmarna.
  3. Därefter justeras höjden på ryggpunkten.
  4. Med hjälp av speciella karabiner måste du justera axelremmarna och bältet.
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att testa enheten på låg höjd innan du använder den direkt. Du bör också vara uppmärksam på tillverkarens rekommendationer angående temperaturregimen vid vilken denna eller den här enheten kan användas.

Bild
Bild

Efter avslutat arbete på höjden måste kopplet tas bort, men i omvänd ordning . TILL lagring sådana enheter tillämpar också ett antal krav. Det är nödvändigt att utesluta någon mekanisk effekt på kopplet. Du kan inte hålla den bredvid kemiska föreningar. De kan orsaka gradvis förstörelse av vissa strukturella komponenter. Om du följer alla krav kommer kopplet att vara mer än ett år.

Rekommenderad: