Ledning För LED -remsor: Hur Man Lödar En Kabel Till En 12 Volts Remsa? Vilken Strömkabel Kan Användas För Att Ansluta LED -remsan? Beräkning Av Trådens Tvärsnitt För Anslutning

Innehållsförteckning:

Video: Ledning För LED -remsor: Hur Man Lödar En Kabel Till En 12 Volts Remsa? Vilken Strömkabel Kan Användas För Att Ansluta LED -remsan? Beräkning Av Trådens Tvärsnitt För Anslutning

Video: Ledning För LED -remsor: Hur Man Lödar En Kabel Till En 12 Volts Remsa? Vilken Strömkabel Kan Användas För Att Ansluta LED -remsan? Beräkning Av Trådens Tvärsnitt För Anslutning
Video: How to cut, connect & power LED Strip Lighting 2024, April
Ledning För LED -remsor: Hur Man Lödar En Kabel Till En 12 Volts Remsa? Vilken Strömkabel Kan Användas För Att Ansluta LED -remsan? Beräkning Av Trådens Tvärsnitt För Anslutning
Ledning För LED -remsor: Hur Man Lödar En Kabel Till En 12 Volts Remsa? Vilken Strömkabel Kan Användas För Att Ansluta LED -remsan? Beräkning Av Trådens Tvärsnitt För Anslutning
Anonim

Det räcker inte att köpa eller montera en lysdiodlampa (LED) - du behöver också kablar för att försörja diodenheten. Från hur tjockt trådens tvärsnitt blir, det beror på hur långt från närmaste utlopp eller kopplingsdosa det kan”vidarebefordras”.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kriterier för trådstorlek

Innan de bestämmer vilken storlek ledningarna kommer att ha, räknar de ut vilken total effekt den färdiga lampan eller LED -remsan kommer att ha, vilken effekt strömförsörjningen eller föraren kommer att "dra". Till sist, kabelmärket väljs utifrån det sortiment som finns på den lokala elmarknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Föraren befinner sig ibland på ett betydande avstånd från ljuselementen. Skyltarna lyser på ett avstånd av 10 m eller mer från ballasten . Det andra tillämpningsområdet för en sådan lösning är inredningen av stora försäljningsytor, där ljustejpen är placerad i taket eller direkt under den, och inte bredvid anställda i butiken eller stormarknaden. Ibland är spänningen som går till ingången på ljusremsan väsentligt annorlunda än värdet som produceras av strömförsörjningsenheten . På grund av den minskade trådstorleken och den ökade kabellängden förloras ström och spänning i ledningarna. Ur denna synvinkel betraktas kabeln som ett ekvivalent motstånd, som ibland når ett värde från en till mer än tio ohm.

Så att strömmen inte går förlorad i ledningarna ökar kabeltvärsnittet i enlighet med bandets parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En spänning på 12 volt är mer att föredra än 5 - ju högre den är, desto mindre förlust . Detta tillvägagångssätt används i drivrutiner som matar ut flera tiotals volt istället för 5 eller 12, och lysdioderna är seriekopplade. 24-voltsband kan delvis lösa problemet med att förlora överskottsström i ledningarna, samtidigt som det sparar på själva kopparen i kabeln.

Så, För en LED-panel bestående av flera långa remsor och som förbrukar 6 ampere finns 0,5 mm2 tvärsnitt per 1 m kabel i var och en av ledningarna . För att undvika förluster är "minus" anslutet till strukturkroppen (om den sträcker sig långt - från strömförsörjningen till bandet), och "plus" körs genom en separat tråd. En sådan beräkning används i bilar-här ger hela ombordnätet ström via enkeltrådsledningar, varav den andra ledningen är själva kroppen (och förarhytten). För 10 A är detta 0,75 mm2, för 14 - 1. Detta beroende är olinjärt: för 15 A används 1,5 mm2, för 19 - 2 och slutligen för 21 - 2,5.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om att driva ljusremsor med en driftspänning på 220 volt, väljs bandet för en specifik automatisk säkring enligt den aktuella belastningen , märkbart mindre än maskinens driftström. Men när uppgiften är att göra avstängningen påtvingad (mycket snabb), kommer belastningen från bandet att överstiga en viss gräns som anges på maskinen.

Lågspänningsband är inte hotade med överström . När man väljer en kabel förväntar sig konsumenten att eventuellt fall i matningsspänningen om kabeln är för lång täcks nästan helt.

Ledningen ska vara så kort som möjligt - låg spänning kräver en större kabeldel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med remlast

Tejpens effekt är lika med strömstyrkan multiplicerad med matningsspänningen. Helst drar en 60-watts ljusremsa vid 12 volt 5 ampere. Det betyder att den inte ska anslutas via en kabel vars ledningar har ett mindre tvärsnitt. För problemfri drift väljs den största säkerhetsmarginalen - och ytterligare 15% av sektionen är kvar . Men eftersom det är svårt att hitta ledningar med 0,6 mm2 tvärsnitt ökar de omedelbart till 0,75 mm2. I detta fall är ett betydande spänningsfall praktiskt taget uteslutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med block power

Den verkliga effekten från en strömförsörjning eller drivrutin är det värde som ursprungligen deklarerades av tillverkaren. Det beror på kretsen och parametrarna för var och en av komponenterna som utgör denna enhet. Kabeln som är ansluten till ljusremsan ska inte vara mindre än den totala effekten för lysdioderna och förarens totala effekt när det gäller den ledda effekten . Annars blir inte strömmen på ljusremsan allt. Betydande uppvärmning av kabeln är möjlig - Joule -Lenz -regeln har inte avbrutits: en ledare med en ström som överskrider sin övre gräns blir minst varm. Den ökade temperaturen påskyndar i sin tur försämringen av isoleringen - den blir spröd och spricker med tiden. En överbelastad förare värms också upp betydligt - och detta accelererar i sin tur sitt eget slitage.

Reglerade drivrutiner och reglerade strömförsörjningar justeras så att lysdioder (helst) inte blir varmare än ett mänskligt finger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter kabelmärke

Kabelmärke - information om dess egenskaper, gömd under en särskild kod. Innan han väljer den optimala kabeln kommer konsumenten att bekanta sig med egenskaperna hos vart och ett av proverna i sortimentet. Kablar med strängade trådar anses vara det bästa alternativet - de är inte rädda för onödig böjning -omböjning inom rimlig anledning (utan skarpa böjningar) . Om en skarp böj ändå inte kan undvikas, försök att undvika den igen på samma plats. Tjockleken (tvärsnittet) på nätsladden med vilken adaptern är ansluten till 220 V-belysningsnätet får inte överstiga 1 mm2 per kabel. För tricolor-lysdioder används en fyrtrådig (fyrtrådig) kabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad krävs för lödning?

Förutom ett lödkolv behövs löd för lödning (du kan använda standarden - 40: e, där 40% bly, resten - tenn). Du behöver också kolofonium och lödningsmedel. Citronsyra kan användas istället för flussmedel. Under Sovjetunionens era var zinkklorid utbredd - ett speciellt lödsalt, tack vare vilket tennning av ledare utfördes på en eller två sekunder: lödet spred sig nästan omedelbart över nyrenat koppar.

För att inte överhetta kontakterna, använd ett lödkolv med en effekt på 20 eller 40 watt. Ett 100 -watts lödkolv överhettas omedelbart PCB -spår och lysdioder - tjocka trådar och trådar löds med det, inte tunna spår och trådar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man löder?

Fogen som ska behandlas - av två delar, eller en del och en tråd, eller två trådar - måste förbeläggas med flussmedel. Det är svårt att applicera lödmedel även på färsk koppar utan flussmedel, vilket är full av överhettning av lysdioden, brädspåret eller tråden.

Den allmänna principen för varje lödning är att ett lödkolv som värms upp till önskad temperatur (ofta 250-300 grader) sänks ner i lödet, där dess spets tar upp en eller flera droppar legering . Sedan är han nedsänkt till ett grunt djup i kolofonium. Temperaturen ska vara sådan att kolofonium kokar vid spetsen av sticket - och inte omedelbart brinner ut, stänker ut. Ett normalt uppvärmt lödkolv smälter snabbt lödet - det gör kolofoniumet till ånga, inte rök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera polariteten hos strömförsörjningen vid lödning. Tejpen ansluten "bakåt" (användaren förvirrar "plus" och "minus" vid lödning) tejpen kommer inte att lysa - lysdioden, som vilken diod som helst, är låst och passerar inte strömmen vid vilken den skulle lysa . Motparallellkopplade ljusremsor används i den externa konstruktionen (utsidan) av byggnader, konstruktioner och konstruktioner, där de kan förses med växelström. Polariteten för att ansluta ljusremsorna när den drivs av växelström är oviktig. Eftersom människor är mycket mindre utomhus än inomhus, är flimrande ljus inte lika kritiskt för det mänskliga ögat. Inuti, vid ett föremål där en person noggrant arbetar länge, i flera timmar eller hela dagen, kan ljus som flimrar med en frekvens på 50 hertz tröttna ögonen på en eller två timmar. Det betyder att ljusremsorna inuti lokalerna förses med likström, vilket tvingar användaren att observera lampkomponenternas polaritet vid lödning.

För ett färdigt ljusband används ofta de medföljande standardterminalerna och kopplingsblocken, vilket gör det enkelt att byta ut ledningarna, själva tejpen eller drivrutinen utan att demontera hela delsystemet . Terminaler och kopplingsplintar kan anslutas till ledningar genom lödning, pressning (med ett speciellt pressverktyg) eller skruvanslutningar. Som ett resultat kommer systemet att få ett färdigt utseende. Men även för uteslutande lödda ledningar kommer kvaliteten på ljustejpen inte att lida alls. I alla fall av montering och installation av belysningsprodukter krävs viss skicklighet för att montera, fästa och ansluta dem snabbt och effektivt.

Rekommenderad: