Svetsdräkter: Vinter Och Sommar, Isolerade Från Moleskinn Och Duk, "Prometheus" Och Andra Dräkter För Svetsning

Innehållsförteckning:

Video: Svetsdräkter: Vinter Och Sommar, Isolerade Från Moleskinn Och Duk, "Prometheus" Och Andra Dräkter För Svetsning

Video: Svetsdräkter: Vinter Och Sommar, Isolerade Från Moleskinn Och Duk,
Video: Moleskine 2024, Maj
Svetsdräkter: Vinter Och Sommar, Isolerade Från Moleskinn Och Duk, "Prometheus" Och Andra Dräkter För Svetsning
Svetsdräkter: Vinter Och Sommar, Isolerade Från Moleskinn Och Duk, "Prometheus" Och Andra Dräkter För Svetsning
Anonim

Svetsutrustningens funktion är inte bara svår utan också farlig. Under arbetets gång kan artisten få brännskador och skador. För att minimera negativa konsekvenser rekommenderas att använda särskild skyddsutrustning. Svetsarens kostym skyddar arbetaren från gnistor, stänk av smält legeringar och skalor. Dessa kläder är tillverkade av speciella material. Den måste tillverkas i enlighet med GOST och uppfylla ett antal krav.

Bild
Bild

Funktioner och krav

Huvudkomponenterna i en svetsdräkt är jacka och byxor. De måste tillverkas i enlighet med kraven i GOST 12.4.250-2013 . Högkvalitativa arbetskläder är mycket motståndskraftiga mot bränning från smält metalldroppar på kort tid. På grund av dess värmebeständighet skyddar dräkten på ett tillförlitligt sätt arbetarens kropp mot mindre lokala brännskador.

Vid syning av arbetskläder ska endast naturmaterial behandlade med en speciell eldfast förening användas . Användning av syntetisk personlig skyddsutrustning (PPE) är förbjuden eftersom de omedelbart kan antända och skada svetsarens hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra krav som utrustningen måste uppfylla:

  • skydd av arbetstagaren från avdunstning av giftiga ämnen, optisk strålning;
  • ingen materialdeformation när den utsätts för höga temperaturer;
  • styrka, tillförlitlighet och motståndskraft mot mekanisk nötning;
  • beslag av hög kvalitet (täta fästelement, stängda med lameller);
  • lättviktig;
  • närvaro av kardborre på de breda fickorna, nödvändig för att förhindra penetration av gnistor;
  • tillhandahålla god ventilation för att undvika överhettning av arbetaren.

Skyddsutrustning för svetsaren måste vara av hög kvalitet. Klädstorlekar bör väljas så att det inte hindrar rörelse. Till exempel ska en anställd inte uppleva obehag vid huk eller böjning av armbågarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Overaller av hög kvalitet utmärks av täta manschetter, annars kan heta stänk av legeringar komma under dräkten. Ytterligare krav - en hel uppsättning knappar, en krage intill halsen, närvaron av specialiserade överlägg i bröstet, underarmen och framsidan av låren. De ger större värmebeständighet till de mest utsatta områdena i utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning

Tillverkare försöker göra arbetskläder inte bara pålitliga, praktiska och bekväma, utan också funktionella. För detta finns fickor och öglor i den. Vissa modeller av jackor har möjlighet att justera längden på ärmarna . Skyddsbyxor kan kompletteras med axelremmar (det är bäst att föredra modeller med avtagbara axelremmar), överlägg i knäområdet. Jackor och overaller är ofta försedda med huva. Det hjälper till att skydda huvudet från negativa effekter under svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svetsdräkter kan kompletteras med:

  • damasker - brandsäkra skyddshandskar;
  • täcken - PPE, tätt passande huvudet (tillverkare erbjuder även täcken med lock för axlarna);
  • förkläden;
  • överärmar;
  • knäskydd.

Dessa extra skydd ingår dock ofta inte - de måste köpas separat. Svetsarens arbetskläder bör också innehålla en skyddande sköld som skyddar ögonen från brännskador och speciella stövlar.

Bild
Bild

Översikt över arter

Arbetsklädselstillverkare producerar sommar- och vinterdräkter för svetsare. De första är lätta modeller, de andra är isolerade. Huvuddragen i vinterprodukter är skyddet av den anställde inte bara från de skadliga effekterna av svetsning, utan också från ogynnsamma väderförhållanden . (frost, stark vind, nederbörd).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar och vinter

Sommaroveraller för svetsaren är utformade för utomhusbruk under varma årstider eller inomhus. Den är tillverkad av slitstarka men lätta material som ger god ventilation. Tygerna som används måste vara behagliga för kroppen och inte orsaka allergiska reaktioner vid kontakt med huden.

Bild
Bild

De mest populära materialen som används för att sy sommardräkter för svetsare

Presenning . Det är ett slitstarkt och lätt tyg med goda ventilationsegenskaper. Man bör komma ihåg att en kanvasdräkt har ett lågt värmeskydd, varför arbetaren bör begränsa långvarig exponering för förhöjda temperaturer. Sådana arbetskläder är en idealisk lösning för att utföra enkelt och periodiskt arbete med svetsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moleskin . Slitstarkt material tillverkat av bomullsgarn. Det ger bra luftutbyte, har hög slitstyrka, är inte "rädd" för effekterna av syra-basiska föreningar. Tyget är miljövänligt och lätt att rengöra. Nackdelarna inkluderar krympning av materialet under tvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aramid . Det är en aromatisk polyamid med en komplex struktur. Produkter av aramiddyg är slitstarka, lätta, tål olika mekaniska påverkan, motståndskraftiga mot höga temperaturer. Nackdelarna med aramid arbetskläder är förmågan att absorbera, men inte avvisa fukt, "rädsla" för UV -strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bomull . En av de bästa tygerna för tillverkning av sommarutrustning för svetsaren. Materialet ger bra luftutbyte, är lätt och mjukt. Tack vare bearbetning med speciella föreningar är tyget motståndskraftigt mot fukt, heta metallstänk, gnistor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av sommarmodeller av kostymer används också canvas, flammesköld, twill och andra material.

Huvudskillnaden mellan arbetskläder för vintern är närvaron av ett varmt foder av naturlig päls eller ull. Vinter -PPE sys av splitläder, läder, tyg, mocka . En hel kostym är mycket efterfrågad. Detta material erhålls genom peeling av nötkreaturs hud och efterföljande avlägsnande av ansiktsskiktet. Overaller med presenning och split med ventilationshål kan användas inte bara på vintern, utan också på sommaren.

En ull (filt) kostym är gjord av ull eller halvull . Dessa overaller rekommenderas för användning under tuffa förhållanden. Det är impregnerat med flamskyddsmedel för att ge ett högt skydd av arbetstagarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av materialets ökade densitet kännetecknas läderdräkten av sin tillförlitlighet och hållbarhet . Den har låg luftgenomsläpplighet, vilket minskar risken för hypotermi. Äkta läder skyddar väl mot negativ påverkan vid arbete med svetsutrustning. Arbetskläder i läder anses dock vara en av de dyraste.

Svetsarens mockadräkt är lätt att torka . När du syr sådana overaller används ett speciellt foder för att skydda den anställde från olika negativa faktorer. Man bör komma ihåg att vid långvarigt arbete med eld och gnistor kan mocka antändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerat och samlat

Skyddsklädselproducenter erbjuder ett brett utbud av värmebeständiga arbetskläder i olika konfigurationer. En anställd kan välja en uppsättning inklusive en jacka och byxor eller en jacka och halvoveraller, ge företräde åt overall . Jackor och byxor säljs inte bara som en uppsättning, utan också individuellt, så att svetsaren kan välja PPE efter eget gottfinnande.

Overaller och halvoveraller kallas kombinerade arbetskläder, och vissa modeller av jackor och byxor kallas sammanställning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddsklasser

Arbetsklädselstillverkare producerar speciella märken för kostymer. Det anger standardens och skyddsklassens nummer. Enligt GOST -reglerna finns det totalt 3 sådana klasser.

  1. Sådan utrustning är avsedd för arbetstagare som är på ett avstånd av minst 2 meter från källan till heta metallstänk och gnistor. De används för svetsning på specialiserade linjer, liksom för skärning av metallkonstruktioner.
  2. Dräkter med skyddsklass 2 är utformade för inomhus- och utomhusbruk. I detta fall måste den anställde befinna sig på ett avstånd av 50 cm från gnistkällan.
  3. Overaller i klass 3 används vid svetsning i trånga utrymmen (till exempel i tankar eller rörledningar). Avståndet till källan bör vara cirka 0,5 m.

När du väljer en kostym bör du fokusera på de förhållanden under vilka du måste arbeta och i enlighet med dem bestämma skyddsklassen.

Bild
Bild

Toppmärken

PPE för svetsare tillverkas av inhemska och utländska företag. Nedan är en rankning av de ledande europeiska tillverkarna:

  • Dimex är ett finskt företag;
  • Weldmaster - tillverkare från Tyskland;
  • Portwest är ett engelskt märke.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Overaller med inhemsk skräddarsy är populära på grund av hög kvalitet och billiga priser. Populära tillverkare inkluderar företag:

  • "Avangard-Overalls";
  • "SpetsProekt";
  • "Prometheus";
  • "Unicom-Spetsproekt";
  • Technoavia.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skötsel och förvaring

Arbetsklädernas livslängd beror direkt på intensiteten i användningen. Samtidigt måste den behålla inte bara skyddande egenskaper, utan också ett anständigt utseende. För att personlig skyddsutrustning ska hålla så länge som möjligt måste den skötas ordentligt:

  • rengör efter varje användning;
  • tvätta när det blir smutsigt vid en temperatur av högst 50 grader;
  • järn vid t 150 grader;
  • göra reparationer i tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Overaller bör förvaras på produktionsplatsen i uppvärmda rum i lådor eller på ställningar som är särskilt avsedda för detta ändamål. I detta fall bör temperaturen ligga inom + 15 … +25 grader och den relativa luftfuktigheten ska vara 40-70%.

Bild
Bild

Det rekommenderas att förvara vinterplagg med pälsfoder med framsidan inåt . För att skydda arbetskläder från malskador bör speciella ämnen användas. Antimikrobiella påsar placeras inuti kläderna. Gummierade dräkter bör vara minst 1 m från värmekällor och värmare.

Om reglerna för skötsel och förvaring iakttas kommer overallerna för svetsare att vara minst 1 år vid intensiv användning.

Rekommenderad: