Stegpallar: Fällbara Stegar I Trä, Barnpallar I Plast, Aluminiummodeller För 2 Steg

Innehållsförteckning:

Video: Stegpallar: Fällbara Stegar I Trä, Barnpallar I Plast, Aluminiummodeller För 2 Steg

Video: Stegpallar: Fällbara Stegar I Trä, Barnpallar I Plast, Aluminiummodeller För 2 Steg
Video: HUR MAN MÅLAR KAKEL / HOW TO PAINT TILES 2024, Maj
Stegpallar: Fällbara Stegar I Trä, Barnpallar I Plast, Aluminiummodeller För 2 Steg
Stegpallar: Fällbara Stegar I Trä, Barnpallar I Plast, Aluminiummodeller För 2 Steg
Anonim

Huvudproblemet med de flesta moderna lägenheter är deras blygsamma storlek. Till skillnad från ett lanthus är det mycket svårt att organisera ett bra förvaringssystem för köksredskap, vitvaror eller saker i sådana bostäder. Ju fler sängbord som är installerade, desto mindre ledigt utrymme kommer att finnas kvar för invånarna, varför i många lägenheter är olika hängande hyllor och mezzaniner monterade nästan under själva taket. För att få en burk eller mugg från hyllan måste du använda speciella stegar eller stativ. Men de måste också förvaras någonstans och tas ut endast efter behov, och de tar mycket plats. För att lösa detta problem måste du köpa en stegpall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En pall eller trappstol är en speciell möbel som kombinerar 2 funktioner samtidigt. Å ena sidan är detta en vanlig pall eller barnstol med en liten rygg, och å andra sidan är det en liten stabil stege. Denna design är helt oberoende och, till skillnad från en konventionell stege, behöver inte ytterligare stöd . Det finns ingen anledning att ha en uppsättning verktyg till hands för att ändra funktionerna hos en sådan pall, eftersom den antingen är gjord i form av en stege, eller den kan fällas ut exklusivt för hand.

Bild
Bild

Utåt ser en sådan trappa mer ut som en vanlig stol. Hon har ben i form av ben och en liten sittplats, och stegen är oftast gömda antingen under sätet eller bakom ryggen. Som med alla lyftmekanismer ställs vissa krav på alla stegpallar.

  • Stabilitet . Även en mycket hög trappstege bör ha ökad stabilitet, inte svänga eller avvika från vertikalen.
  • Pålitlighet . En sådan stol måste tåla även en mycket stor vikt, inte böja sig under en vuxen och inte bryta hela dess livslängd.
  • Tydlig fixering . Fällanordningar måste ha god positionskontroll, särskilt när de fälls ut. Annars riskerar en person att falla från en höjd och bli skadad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Det finns två berättelser om uppfinningen och skapandet av en sådan pall, men båda indikerar att ursprungligen behövdes sådana möbler uteslutande på bibliotek. Enligt den första versionen röstades denna idé först av den amerikanska politikern, uppfinnaren och journalisten Benjamin Franklin. Enligt den andra versionen tillhör uppfinningsförfattaren den skotska forskaren Robert Campbell, som patenterade den. På den tiden hade många hus omfattande bibliotek med mycket höga bokhyllor. För att få en bok från de övre hyllorna var man tvungen att använda olika puffar, bänkar och fåtöljer. Efter att en liknande stol presenterades för en förmögen allmänhet började dess popularitet växa snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När trappstolar dök upp i de rika herrarnas bibliotek började liknande mönster spridas bland den vanliga befolkningen. Idag har denna möbel många andra användningsområden, även om den fortfarande ofta används i stora biblioteksrum. En sådan stol är en oersättlig assistent i köket och i skafferiet, källaren eller garaget: överallt där höga hyllor finns. Dessutom är de mycket praktiska att använda för barn som fortfarande är för korta och inte kan nå önskat föremål på bordet eller hyllan. Trots att en sådan pall kan sitta, föredrar vissa att använda den bara för tillgång till höga hyllor. Resten av tiden utför stolen en dekorativ funktion och blir ofta till ett litet skåp för blommor, en ljusstake eller fotografier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana möbler är perfekta för att ge när du plockar äpplen eller körsbär, så att du kan nå trädets övre grenar. Och efter skörden kan du sitta på stolen och koppla av och sola.

Fördelar och nackdelar

Under de senaste åren kan sådana möbler för barn och vuxna inte bara göras på beställning i verkstaden, utan också köpas i alla köpcentrum. Spridningen av stege pallar beror på det faktum att de har ett stort antal fördelar jämfört med konventionella stegar eller stegar.

Kompakthet

När de monteras tar dessa pallar mycket mindre plats än en vanlig stege. Det kan enkelt skjutas in i hörnet av ett rum eller placeras bredvid ett bord bredvid vanliga stolar.

Styrka

Lyftmekanismer, till skillnad från vanliga kökspallar, är mer hållbara och pålitliga: de är trots allt inte utformade för en lugn hållning hos en person, utan för hans aktiva rörelser. Även den mest bräckliga stegen är tillräckligt stark för att en vuxen ska klättra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rörlighet

Till skillnad från en inbyggd stege är pallen lätt att flytta eller bära. Därför är det inte nödvändigt att ha en sådan enhet nära varje hylla. Den passar lätt in i bagageutrymmet på en bil när du reser i naturen, till skillnad från en trappstege. Det är av denna anledning som sådana bänkar ofta kan hittas i sommarstugor och i lanthus.

Enkel användning

För att trycka på stegpallens steg räcker det med 1-2 handrörelser. Du behöver inte ha en uppsättning skruvmejslar eller en skiftnyckel nära till hands. Även en person i pensionsåldern eller en tonåring klarar enkelt uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhet

Att klättra i trappan är flera gånger säkrare än att försöka få ett glas eller en burk från den översta hyllan, balansera på en vanlig stol. Naturligtvis behöver du inte studsa på pallens översta steg. Att luta sig åt sidan eller stå på tå rekommenderas inte heller. Med förbehåll för grundläggande säkerhetsåtgärder tenderar dock riskerna med att använda sådana stegar till noll.

Olika modeller

Ett stort antal mönster, former, färger och material gör att du kan välja den perfekta modellen för specifika behov och för ett specifikt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots ett så stort antal fördelar föredrar vissa att köpa en vanlig trappstege för hemmabruk. Oftast beror detta på en av nackdelarna med trappstolar.

  • Behovet av noggrann användning . Pallar är inte bara användbara, utan också en dekorativ möbel. Under reparation och speciellt målningsarbete som utförs på en sådan stege är det stor risk att fläckar och förstör en vacker bänk. Efter det kan du inte lägga det i köket eller i vardagsrummet.
  • Kan inte lämnas utanför . Pallar av trä eller järn tål inte fukt och plötsliga temperaturförändringar.
  • Det är inte alltid möjligt att passa in i interiören . I vissa fall innebär köksdesignen helt enkelt inte närvaron av så enkla möbler som en trappstol. Du måste spendera mycket tid för att hitta en intressant designlösning och samtidigt bevara all funktionalitet i trappan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Oftast kan du hitta flera typer av trappstegsbänkar till salu.

  • På 6 ben . I den hör 4 ben till en pall och 2 till ett litet steg. Ett sådant steg är anslutet till pallen med gångjärn eller speciella rullar, på vilka det glider ut.
  • På 4 ben . Stegen i sådana pallar är oftast fästa på benen själva.
  • Med solida stöd . Dessa är låga bänkar, vars steg har gemensamma sidoväggar. Översta steget är stolens säte.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Oavsett antal ben eller stil kan hela sortimentet av pallar med steg delas in i tre typer.

Stationär

Denna design innebär inte att vikningen och utfällningen avföras. Dess steg tas inte bort någonstans och är inte maskerade. De installeras från botten till själva sätet. Denna typ av barnstol har högsta tillförlitlighet och säkerhet. Samtidigt kräver det mest ledigt utrymme och ser inte så vackert ut i köket eller barnkammaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hopfällbar

Denna stol liknar en vanlig trappstege, eftersom den enkelt kan fällas ihop till en kompakt design och förvaras i en garderob eller garderob. Oftast är sådana möbler gjorda med den enklaste designen för att sänka priset. När allt kommer omkring kommer ingen att sätta extra möbler i ett litet rum om det är lätt att förvara det vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transformator

Denna typ har den mest komplexa designen och har därför det högsta priset. Det finns infällbara och lutande pallar. I det första fallet skjuts stegen upp eller i sidled, och i det andra kastas ryggstolen framåt och bildar en stege. I detta fall kan även en liten liten pall förvandlas till en trappstege med en höjd av minst 1 m.

I de fall där det är mycket högt i tak i en lägenhet eller ett hus blir en sådan stol helt enkelt oersättlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du går och handlar efter en hiss, du måste bestämma rummets egenskaper och dina egna möjligheter.

  • Budget . Huvudrollen vid köp av möbler spelas av den summa pengar som kunden har råd att spendera. Ju mindre budget, desto enklare och mer funktionell bör avföringen vara. Om pengar inte spelar huvudrollen kan du titta närmare på dyra designermodeller eller vintage trappstolar från gamla bibliotek.
  • Mått . Du bör inte förvärva en för massiv struktur om dimensionerna i rummet där installationen är planerad är mycket blygsamma. Dessutom bör pallens höjd inte överstiga höjden på köksstolar, annars är det obekvämt att använda den för att sitta vid bordet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stegbänkens material och form beror på rummets huvudstil: till exempel i en klassisk inredning kommer glänsande krommöbler att se konstiga ut.

Dimensioner

Varje möbeltillverkare, vare sig det är en liten privat verkstad eller en stor fabrik, tillverkar stegar i sina egna storlekar: det finns ingen enda modell. Det finns dock vissa standarder som alla försöker följa. Sitthöjden ska vara 35 - 45 cm från golvet. För en person med medelhöjd kommer detta att vara mest bekvämt. Sittdjupet måste vara minst 30 cm och inte mer än 40 cm.

Bild
Bild

Avståndet mellan steg mindre än 10 och mer än 15 cm rekommenderas inte av experter. Det är detta steg som kommer att vara så säkert som möjligt för både den vuxna och barnet.

Material (redigera)

Olika material kan användas för tillverkning av trappstegar.

Trä

Kraftigt och hållbart trä är mycket populärt. Det kan enkelt tåla även extremt höga belastningar, och om det är tillverkat av naturligt massivt trä, då ändras temperatur eller luftfuktighet. De första trappstegen var gjorda av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood

Billigare men mindre hållbart material. Lämplig för personer som väger upp till 80 kg, tål inte kontakt med vatten eller snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Ett bra alternativ för barnmöbler. En lätt plaststol kommer inte att stödja en vuxens vikt, men samtidigt kan den ha ljusa färger och till och med ett mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Stepladderstolar med mycket hög hållfasthet, som tål även mycket tunga belastningar. Oftast är transformerande stolar gjorda av metall, som kan förlängas 2-3 gånger. Om det är planerat att använda stegen i landet eller i trädgården är det bäst att välja en aluminiumkonstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad

I vissa butiker kan du se produkter kombinerade av trä och metall eller metall och plast. I det här fallet är det bättre att välja dem med hänsyn till specifika tekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal fot

En viktig parameter när du köper en stegpall är antalet steg. Pallar med 3-5 steg med en höjd av högst 1,3 meter anses vara optimala. Högre stegar med 6-10 steg tar mer plats och är tyngre. De ska endast vara gjorda av metall eller massivt lövträ som ek.

Ganska ofta kan du hitta mycket små ställpallar med 1-2 steg. Sådana lyftstrukturer är lätta att göra på egen hand, även utan speciella färdigheter.

Rekommenderad: