Stegstegshöjd: Har Stegar I Aluminium Och Stål Med 6-7 Steg Och 8-10 Steg. Hur Väljer Man En Dubbelsidig Modell Med 12-15 Steg?

Innehållsförteckning:

Video: Stegstegshöjd: Har Stegar I Aluminium Och Stål Med 6-7 Steg Och 8-10 Steg. Hur Väljer Man En Dubbelsidig Modell Med 12-15 Steg?

Video: Stegstegshöjd: Har Stegar I Aluminium Och Stål Med 6-7 Steg Och 8-10 Steg. Hur Väljer Man En Dubbelsidig Modell Med 12-15 Steg?
Video: Stege Combi aluminium 2024, Maj
Stegstegshöjd: Har Stegar I Aluminium Och Stål Med 6-7 Steg Och 8-10 Steg. Hur Väljer Man En Dubbelsidig Modell Med 12-15 Steg?
Stegstegshöjd: Har Stegar I Aluminium Och Stål Med 6-7 Steg Och 8-10 Steg. Hur Väljer Man En Dubbelsidig Modell Med 12-15 Steg?
Anonim

På ryska var det vanligt att kalla en trappstege för alla bärbara (icke-stationära) stegar. Namnet på denna utrustning kommer från ordet "stigbygel" - en rörlig enhet som hjälper dem att sitta bredvid en häst, ett slags rörligt steg, som sedan rider tillsammans med hästen och ryttaren.

Det vill säga att bilden av en trappstege har förankrats i det populära medvetandet under lång tid och innehåller följande huvuddrag: lätthet, bärbarhet, rörlig artikulation av enskilda noder. Med tiden har allt detta blivit ett attribut för den moderna bärbara trappstegen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är en trappstege för?

Ursprungligen konstruerades trappstegar för bibliotek med högt i tak och följaktligen med höga hyllor för böcker, ibland gjordes de till och med på hjul för att underlätta förflyttning mellan hyllor. De klarade sig inte utan dem när de tände ljus, och när de städade och reparerade lokaler. Det är inte känt när och var den första användningen av bärbara stegar med betoning gjordes för fruktskörd.

Gradvis, med utvecklingen av trappans form och konstruktion, skedde deras specialisering också. Så för hushållsbehov, när användningen inte är konstant, började de använda relativt låga, lätta och små stegar. Och för yrkesmännens behov har starka, stabila, om än tyngre, vikbara stegar utvecklats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är stegen

Utbudet av moderna stegar är fantastiskt. De kan kännetecknas av material, höjd, design.

Materialklassificering

Du kan fortfarande hitta trappsteg i trä. Det är sant att nu är denna sort mycket sällsynt. Oftast är hemgjorda trappor gjorda av trä.

Fördelen med trä som material för att göra en trappstege är dess tillgänglighet och lätthet att bearbeta. Detta traditionella och sedan länge etablerade material har emellertid också nackdelar. För att göra konstruktionen av en trätrappa riktigt pålitlig måste du använda ganska tjocka och massiva ämnen, och detta kommer att lägga vikt på produkten. Det blir väldigt svårt att montera en riktigt kompakt stege och det är nästan omöjligt att göra den vikbar och transportabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är det lättare att hitta metallstegar till salu.

En stålstege är en mycket tillförlitlig struktur . Fällbara ståltrappor med breda steg kan framgångsrikt användas i vardagen. När de är hopfällda passar de enkelt i garderoben i en vanlig stadslägenhet eller på en balkong. Konstruktioner kan vara gjorda av runt eller rektangulärt valsat stål. Stegen är ribbade och har en ribbad yta för att minska risken för halka. Mer avancerade modeller kan ha lätta konstruktionselement förstärkta med speciella väggböjningar som ger ytterligare styvhet.

Om du regelbundet ska använda en mobil stege för att få något från de övre hyllorna eller mezzaninerna, för vanliga kosmetiska reparationer eller rengöring, kommer en sådan stege att vara en pålitlig assistent. Om en äldre person måste använda stegen, är en stål det bästa alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste numera är trappstegar i aluminium . Faktum är att aluminiumlegeringar med reducerad duktilitet, förenade med det vanliga namnet duralumin, används oftare.

Fördelarna med detta material är uppenbara. Den viktigaste är lätthet . När det gäller styrka och tillförlitlighet är aluminiumprodukter praktiskt taget inte sämre än stålprodukter. Och med tanke på att strukturerna på grund av den lägre massan kan vara tjockare kan du föreställa dig vilken fördel aluminiumstegar får. Dessutom är aluminium, till skillnad från stål, inte utsatt för korrosion, vilket är mycket viktigt vid kontakt med aggressiva medier som vissa byggmaterial kan bli. I arbetet skadas också den skyddande färgbeläggningen lätt - för en aluminiumstege är det inte hemskt, och detta problem har i allmänhet oftast inte en sådan beläggning.

Om en stege är nödvändig för arbete är det naturligtvis bättre att överväga att köpa en stege av aluminium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av stegar

Den enklaste designen av en mobil stege är en förlängningsstege . Oftast tillverkas hemmagjorda träredskap bara genom tillbehör. Höjden kan variera. Med dess ökning, följaktligen, ökar också massan. Fällbara trappsteg med betoning är den vanligaste typen. Designen förutsätter två rörliga ledade ramar: steg är fixerade på en, och den andra tjänar till att ge stabilitet. Det översta steget är som regel i form av en plattform och är främst avsett för placering av verktyg.

Den högsta höjden är trapetsformade stegar med ett stopp av ett metallrör utrustat med en speciell sko för att förhindra glidning. Materialet för sådana trappor kan vara antingen aluminium eller stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland proffs är dubbelsidiga stegar utbredda . Du kan arbeta på en sådan stege tillsammans, vilket ibland är nödvändigt när du utför professionellt bygg- eller reparationsarbete. Det är möjligt att använda en sådan stege ensam, med fötterna på motsatta sidor av stegen. Detta arrangemang tillåter maximal användning av dess höjd, vilket är svårt att göra med ensidiga stegar.

De mest transportabla och kompakta är teleskopiska metallstegar - utan stopp kan de bara användas fäst på väggen, vilket minskar användarvänligheten avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i stegarnas höjd

Genom att köpa en stege vill du naturligtvis få den bekvämaste utrustningen. Ett av de viktigaste kriterierna är dess höjd. En för låg stege kan visa sig vara oacceptabel ur säkerhetssynpunkt: du måste klättra upp till det högsta steget, vilket utesluter möjligheten att använda andra ytor på stegen som stöd. För högt kan också vara obekvämt, eftersom plattformen för verktyg kan vara precis under taket, och naturligtvis kommer en för hög stege att vara onödigt tung och överdimensionerad.

Först och främst kommer dess steg, mer exakt, deras antal att berätta om stegehöjden. I genomsnitt kan avståndet mellan stegen enligt GOST variera från 30 till 34 cm , de flesta tillverkare försöker uppfylla just denna standard. Vart i det första steget kan vara 40 cm från basnivån (från stödskorna) . Således kan du beräkna den ungefärliga höjden genom att veta antalet trappor. Så en trappstege med 6 steg kommer att ha en höjd av cirka 2 meter, och en med 7 steg kommer redan att lägga till cirka 30 cm i höjd.

Bild
Bild

Beräkningen av höjden kan presenteras i tabellen

Antal steg

Ungefärlig höjd

5 steg 1,6-1,75 m
6 steg 2-2,2 m
7 steg 2, 3–2, 45 m
8 steg 2, 5–2, 7 m
9 steg 2, 8–3, 1 m
10 steg 3, 1–3, 5 m
12 steg 3, 7–4, 1 m
15 steg 4, 6-5, 15 m
Bild
Bild

Naturligtvis gäller dessa dimensioner endast för standardprodukter. Och det måste man också komma ihåg det övre steget för att stödja benet är inte avsett, det har oftast en kombinerad funktion : förstyvning av den rörliga strukturen och plattformen för placering av verktyget.

För korrekt val av trappstege måste du komma ihåg en formel: maxhöjden för arbetsobjektet - till exempel taket i rummet - minus arbetarens armlängd (cirka 75 cm).

Så för en standardlägenhet är en trappstege med en höjd av 250 cm - 75 cm = 175 cm lämplig, så för arbete i en standardlägenhet krävs en trappstege på 5-6 steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stepladder säkerhet

Mobila och glidande stegar, trots de många enheterna som syftar till att öka deras tillförlitlighet, är fortfarande en ganska farlig utrustning. Naturligtvis, som det ofta händer, om man ignorerar grundläggande regler blir det till sådana:

  • trappstegen och trappans landning måste ha en halkskyddande beläggning, i den mest budgetmässiga versionen - en korrugerad yta;
  • drift av stegen utan halkskydd är oacceptabelt;
  • en enkelriktad stege kan inte användas för två personer;
  • att placera en stege bredvid ett fönster rekommenderas inte;
  • trappstegen kan inte användas som en stege;
  • dubbelsidiga stegar måste vara utrustade med bandband, annars finns det risk för att stöden går sönder.

Rekommenderad: