Stegstegar I Trä (24 Foton): Funktioner I Trappsteg. Hur Väljer Man En Liten Modell Med Trästeg?

Innehållsförteckning:

Video: Stegstegar I Trä (24 Foton): Funktioner I Trappsteg. Hur Väljer Man En Liten Modell Med Trästeg?

Video: Stegstegar I Trä (24 Foton): Funktioner I Trappsteg. Hur Väljer Man En Liten Modell Med Trästeg?
Video: trapprenovering 2024, Maj
Stegstegar I Trä (24 Foton): Funktioner I Trappsteg. Hur Väljer Man En Liten Modell Med Trästeg?
Stegstegar I Trä (24 Foton): Funktioner I Trappsteg. Hur Väljer Man En Liten Modell Med Trästeg?
Anonim

Om du behöver utföra åtgärder över nivån för din egen tillväxt bör du söka hjälp från en trappstege. Modeller av trä kan hittas både hemma och på offentliga platser - affärer, museer, bibliotek. Trä är trevligare att se än metall och uppfyller alla säkerhetskrav.

Bild
Bild

Vad det är?

En trappstege uppfattas som en vikningsanordning som underlättar åtkomst till föremål som ligger på en höjd. Den skiljer sig från en vanlig trappa genom sin form - när den fälls ut liknar sidovyn en stympad triangel. Dessutom behöver stegstegen ingen betoning - dess roll spelas av den andra sidan. Huvudelementen i en sådan träprodukt är:

  • ram - parallella stolpar, placerade i par på båda sidor av triangeln;
  • steg - tvärbalkar mellan stolparna;
  • brett område - ligger högst upp.
Bild
Bild

Dessutom innehåller stegstegspaketet:

  • screed - det är nödvändigt för att fixera ramen och är obligatoriskt för alla modeller över 4 steg;
  • ledstång för händer (säkerhetsbåge);
  • hjul underlätta rörelse från plats till plats;
  • pelare för stolpar och hörn - skydda mot skador och repor på golvet;
  • hyllor och verktygshållare - är sällsynta och ligger vanligtvis på ledstången.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stegparametrar varierar beroende på tillverkare och modell. För sällsynt användning kan du ta smala. Mer praktiskt är plattformssteg . Du kan stanna vid var och en av dem och lugnt göra ditt jobb. Ramstolparna kan vara fyrkantiga eller rundade.

Varje del av trappstegen kan dekoreras med sniderier och förvandlas till ett dekorativt element.

Fördelar och nackdelar

fördelar

Efterfrågan på trästegar är ganska hög. Detta kan förklaras av det stora antalet positiva egenskaper.

  • Brett modellutbud låter dig välja ett alternativ för alla interiörer.
  • Det finns en möjlighet att göra en trappstege på egen hand , enligt individuella parametrar.
  • Trädet har ett ganska vackert utseende ., dessutom finns det möjlighet att belägga med lack eller färg.
  • Alla modeller, tillverkade med hög kvalitet, har en lång livslängd … Mindre reparationer kan utföras för hand.
  • Ofta används en trappstege som en av möblerna . Detta gäller särskilt om du måste använda det ganska ofta.
  • En sådan produkt har ingen skadlig effekt på miljön och lätt att återvinna.
  • Av ett väl valt och torkat material skapas ganska lätta och kompakta stegar . Detta är särskilt bekvämt vid flytt och transport.
  • Inga höga klangljud när de fälls ut och ut som metallmodeller. Dessutom är träet mycket trevligare vid beröring. Steg och räcken av detta material glider inte ens utan gummibeläggning.
  • Trädet leder inte ström och är lämplig för arbete med el.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

Förutom proffsen finns det också nackdelar. De avser främst användnings- och lagringsvillkoren. Trädet används bäst i ett rum med konstant luftfuktighet och temperatur. Plötsliga förändringar i mikroklimatet kan orsaka sprickor och andra defekter . Om träet inte hanteras särskilt noggrant kan det dessutom vara svårt att rengöra det. Om en sådan stege hålls under olämpliga förhållanden kan materialet börja ruttna eller svamp och skadedjur kommer att dyka upp på den.

För att förhindra allt detta är det tillräckligt att placera stegen i en gynnsam miljö, regelbundet inspektera den och utföra den antiseptiska behandlingen i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Efter att ha studerat förslaget finns det flera typer av stegar. De kan vara:

  • ensidig;
  • dubbelsidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet ligger stegen endast på ena sidan, som används för att lyfta. Den andra sidan av triangeln fungerar som ett stöd så att strukturen kan installeras inte bara bredvid väggen, utan också i mitten av rummet. Det kan se ut vad du vill, men det bör vara lika brett som det stegade. När det gäller en dubbelsidig trappstege är stegen placerade på båda sidor. Därför kan arbetet utföras i två riktningar samtidigt och stegen måste flyttas mindre ofta. Stegplattor skiljer sig åt i antal steg. Höga är vanligtvis utrustade med mekanismer:

  • enkel (tillhandahålla utfällning av sidorna för lyft och stöd);
  • med ytterligare fällbara räcken för händer (när den är vikt, tar denna del mindre plats).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också mycket låga ministeg - i 2 eller 3 steg. De kan fällas ut och fixeras i form av en vanlig pall. Det är särskilt bekvämt för kontinuerlig användning så att du inte slösar tid på installationen. En speciell plats upptar trappstegar som förvandlas till möbler . De används vid behov, och resten av tiden kan de fungera som en stol, ett rack, en hängare, etc.

Sådana saker uppskattas inte bara för deras praktiska utan också för deras ovanliga utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på styrka, struktur, färg och pris kan du vara uppmärksam på ett visst material. För tillverkning av trappor används ek, bok, ask, lärk eller tall . Stegstegar av ek eller bok anses vara de mest hållbara. Tallar är något sämre i styrka, men de har en behaglig lukt, är lätta att dekorera och är prisvärda.

Stepladders kan behålla träets naturliga färg (lackad) eller målad i valfri färg (till exempel vit).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du fortsätter med valet av en viss modell är det nödvändigt att bestämma vilken egenskaper är mest föredragna.

  • Bestäm först stegehöjden . Hon borde vara bekväm. Vid installation på en övre plattform bör arbetsnivån inte vara högre än utsträckta händer. Detta bör särskilt beaktas om arbetet kräver arbete och tid. Händer som höjs upp blir snabbt trötta och försök att nå något kan hota med förlust av stabilitet. Om arbetshöjden ändras är det bättre att välja en modell med rymliga steg.
  • Om stegen används av en person , måste du fokusera på dess vikt. Alla träslag är lämpliga för en person med genomsnittlig byggnad. Om det finns flera användare bör styrkan maximeras.
  • För utomhusbruk det är nödvändigt att se till att stegen har behandlats korrekt.
  • Vikt och dimensioner i vikt läge är av stor vikt . De kommer att bestämma lagringsplats och transportmetod. Om trappstegen inte passar i kupén måste du i förväg köpa fästen för bagagerummet.
Bild
Bild

Omedelbart innan du köper måste du inspektera trappstegen - alla bucklor eller sprickor är en anledning att vägra att köpa. Det är bättre att kontrollera det för stabilitet direkt i butiken . Förlängningsmekanismen måste fungera bra.

Fogarna på delarna förtjänar särskild uppmärksamhet - de måste vara hållbara. Vassa utskott kan orsaka skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

Om en trappstege används i ett företag måste all verksamhet som är relaterad till det regleras av det relevanta dokumentet om arbetsskydd. Hemma är ansvaret att bekanta sig med dessa regler frivilligt och beror på individens ansvar. De allmänna reglerna för att arbeta med en stege är desamma för alla.

  • Om stegen används på en mjuk yta eller jord bör det finnas speciella ribbdynor på stolparnas nedre ändar. Gummikuddar är ett måste för hala eller släta ytor. De behövs också för att inte bucklor och andra skador ska finnas kvar på golvet.
  • Du kan inte arbeta på de övre stegen och plattformen utan handledsstöd. Detsamma gäller för att gå uppför stegen - du måste definitivt hålla i sidstolparna.
  • Stegsteg utan teleskopiska förlängningar bör endast installeras på en plan yta för att undvika att det välter. Lägg inga föremål under benen.
  • För att förhindra att stegen av misstag rör sig åt sidan kan den fixeras med ett rep.
  • Två personer kan inte vara på ena sidan samtidigt. Om vikten av en eller två personer på motsatta sidor överskrider den högsta tillåtna vikten, kanske konstruktionens fästelement inte tål belastningen.
  • Det är förbjudet att hänga över kanten, klättra och kliva över sidostolparna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om trappstegen har tjänstgjort i flera år och det finns tvivel om dess styrka kan ett test utföras. För att göra detta måste du hänga på den mellersta tvärstången en vikt som är lika med den för vilken strukturen är utformad.

Skötsel och förvaring

Korrekt vård hjälper till att förlänga stegen. Det bör inspekteras regelbundet för defekter. Den största faran utgörs av sprickor och luckor vid delarnas leder. De kan inte täckas med någonting. Det är bättre att helt överge användningen eller byta ut en opålitlig del. Mindre flis eller mindre skador kan repareras av dig själv. Den skyddande beläggningen behöver också uppdateras - på så sätt bevarar träet bättre . Smuts och fuktiga fläckar bör avlägsnas så snabbt som möjligt med en torr metod.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att lagra stegen behöver du ett torrt rum med konstant temperatur. Detta kan vara ett garage, en inglasad balkong, ett förråd eller en garderob (för små modeller). Det är omöjligt att lagra det utomhus, eller bara lämna strukturen där länge . Golvplacering är mindre bekvämt. Kompakta modeller kan hängas på väggen med hjälp av fästen eller krokar.

Rekommenderad: