Badrumstätningsmedel: Vilket är Bättre - Silikon Eller Akryl, Vattentätt Och Fuktbeständigt Lim För Duschkabin Som Inte Svärter

Innehållsförteckning:

Video: Badrumstätningsmedel: Vilket är Bättre - Silikon Eller Akryl, Vattentätt Och Fuktbeständigt Lim För Duschkabin Som Inte Svärter

Video: Badrumstätningsmedel: Vilket är Bättre - Silikon Eller Akryl, Vattentätt Och Fuktbeständigt Lim För Duschkabin Som Inte Svärter
Video: Silicone or Caulk, Which one to use and why. 2024, April
Badrumstätningsmedel: Vilket är Bättre - Silikon Eller Akryl, Vattentätt Och Fuktbeständigt Lim För Duschkabin Som Inte Svärter
Badrumstätningsmedel: Vilket är Bättre - Silikon Eller Akryl, Vattentätt Och Fuktbeständigt Lim För Duschkabin Som Inte Svärter
Anonim

Om ägaren reparerar badrummet kan han inte klara sig utan ett högkvalitativt tätningsmedel. Sådana blandningar är nödvändiga för att förhindra att vatten tränger in i luckorna mellan badrummet (eller duschen) och väggen. Dessutom isolerar tätningsmassor även kakelfogar, rörfogar och till och med möbelkanter.

Särdrag

Renovering av ett badrum bör tas särskilt ansvarsfullt, eftersom en hög luftfuktighet alltid bibehålls i detta rum. Under sådana förhållanden kan inte alla efterbehandlingsmaterial hittas, utan bara de som är konstruerade för en sådan operation - de måste skyddas på ett tillförlitligt sätt mot djup penetration av fukt och fukt. För att klara dessa uppgifter kan du använda ett tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

En högkvalitativ komposition kommer inte bara att dölja kakelsömmarna och olika luckor i dekoration eller möbler, utan ger också ett mer attraktivt och snyggt utseende, eftersom mörka och fuktiga luckor ser väldigt fula och slarviga ut. På grund av sådana element kan badrumsdesignen hopplöst förstöras.

Moderna tätningsmassor används för att öka hållfastheten hos skarvar vid montering av avlopp , samt för att förhindra vattenläckage från gapet mellan duschkabinen och brickan. Dessa element kan inte lämnas utan högkvalitativ tätning, eftersom rummet annars alltid är blött och orent.

Bild
Bild

Med hjälp av ett tätningsmedel kan kakel limas inte bara på betonggolv utan också på underlag som gips, plywood, spånskiva eller plast. Denna egenskap hos kompositionerna glädjer konsumenter som har badrum med ojämna och deformerade väggar. Kakel bör inte läggas på sådana underlag förrän de är helt plana. Olika foder är den enda effektiva vägen ut i denna situation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvplattor fodrade med kvalitets tätningsmedel tål tung belastning. Efterbehandlingsmaterialet kommer att fungera i många år utan att orsaka några problem.

Numera kan du hämta ett tätningsmedel för badrummet tillverkad i valfri färg. Utbudet av dessa blandningar presenteras inte bara i enkelt vitt och genomskinligt, utan också i flerfärgade kompositioner. Som regel väljs de enligt plattans färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det flera varianter av tätningsmedel som kan användas i badrummet. Var och en av dem har sina egna egenskaper och prestandaegenskaper.

Visningar

Silikon

Sådana exemplar är bland de mest populära typerna. Oftast väljs de för tätning av badrummet. Silikon är grunden för dessa formuleringar.

Fördelar

  • Sådana material har utmärkta vattenavvisande egenskaper. Tack vare denna fördel kan de säkert användas i badrummet.
  • Det silikonbaserade tätningsmedlet är hållbart.
  • En sådan blandning garanterar utmärkt vidhäftning av olika typer av vätskor och fasta ämnen på molekylär nivå.
  • Formuleringarna finns i ett stort antal färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Spalter och kakelfogar behandlade med silikontätningsmedel kommer inte att vara känsliga för mögel- och mögelbildning.
  • Efter fullständig torkning krymper blandningen högst 2%.
  • Silikonföreningar kan användas inte bara för badrummet, utan också för andra inomhus- och utomhusytor.
  • Sådana kompositioner är inte rädda för temperaturfall. Så ett silikontätningsmedel av hög kvalitet överför sömlöst temperaturer från -50 till +200 grader. Under dessa förhållanden påverkas inte blandningens prestanda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av silikontätningsmedel

  • Sur (ättik) sammansättning. Dessa alternativ är mycket populära eftersom de är mycket billiga. Ett sådant tätningsmedel kan emellertid endast appliceras på rostfria och icke-oxiderande material.
  • Neutral sammansättning. Det finns inga syror i detta tätningsmedel. Det kostar mer än en sur produkt. Detta material har dock inga allvarliga nackdelar - det kan användas för att belägga olika ytor utan begränsningar. Den kontaktar sömlöst alla underlag: från akryl till stål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Denna typ av tätningsmedel är billigare än silikon, men det känns inte lika bra i ett vått badrum.

Fördelarna med akrylkomposition inkluderar:

  • låg kostnad;
  • tolerans mot temperaturförändringar;
  • inte mottaglig för utbrändhet
Bild
Bild
Bild
Bild
  • möjligheten att avsluta med färg, lack eller kitt efter fullständig torkning;
  • enkel applicering - det är mycket bekvämt att arbeta med ett sådant tätningsmedel;
  • höga vidhäftningshastigheter - kompositionen fäster lätt på de flesta olika material.

Akryl är dock inte tillräckligt flexibla. På grund av denna funktion bör de endast användas i de områden som inte utsätts för deformation under drift.

Bild
Bild

Det finns inga organiska komponenter i sammansättningen av akrylföreningar . De flesta experter tillskriver denna funktion till fördelarna med akrylblandningar, eftersom det på grund av detta är möjligt att arbeta med dem utan ytterligare skydd - tätningsmedel utstrålar inte skarp och obehaglig lukt under appliceringsprocessen.

Flera typer av akryltätningsmedel finns i butikerna idag. Vissa formuleringar är fuktresistenta, medan andra är rädda för fukt, så du måste ägna särskild uppmärksamhet åt sammansättningen av den köpta produkten för att inte stöta på en blandning som inte kommer att hålla länge i ett badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon-akryl

Sådana blandningar innehåller akryl och silikon. Denna typ av tätningsmedel är avundsvärd efterfrågan eftersom den har många positiva egenskaper och ett minimum av nackdelar. Efter fullständig härdning blir en sådan komposition mycket hård, men förblir samtidigt elastisk, som gummi.

Silikoniserat akryltätningsmedel är mycket hållbart och pålitligt. Det används ofta som lim när du behöver ansluta två olika ytor samtidigt som du isolerar dem samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Detta tätningsmedel är baserat på polyuretan. Sådana kompositioner kännetecknas av enkel applicering, hållbarhet och hög effektivitet. Innehållet i polyuretankittet innehåller fukt, som, när det kommer i kontakt med omgivande luft, startar polymerisationsprocessen.

Polymerkompositionen är perfekt för badrummet, eftersom den blir ännu mer hållbar vid kontakt med överflödig fukt. Dessutom är polyuretanskitt resistenta mot mekaniska skador och tunga belastningar, därför bildar de en ganska hållbar och elastisk beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel av polyuretan har sina egna särdrag . Så de utmärks av snabb vidhäftning till de flesta ytor, lika snabb härdning och ökade vidhäftningsegenskaper.

Dessutom är dessa typer av tätningsmedel ekonomiska och enkla att använda. Om lagret har skadats på något område kan det mycket enkelt och snabbt återställas. Polyuretanföreningen kan appliceras på en mängd olika material.

Bild
Bild
Bild
Bild

När de är helt torra kan dessa spacklar målas eller lackeras. Det bör dock komma ihåg att öppna förpackningar måste användas så snart som möjligt - tätningsmedelspolymeriseringsprocessen börjar redan inuti. När du applicerar ett sådant material bör du använda personlig skyddsutrustning och se till att det inte kommer i kontakt med huden eller slemhinnorna. Experter rekommenderar att du fyller på täta handskar och arbetar i dem.

Bild
Bild

Färger

Moderna tätningsmedel tillverkas inte bara i vitt och transparent, utan också i olika färger. Genom att köpa en färgkomposition med en lämplig ton kan du ge ditt badrum ett mer komplett och harmoniskt utseende.

Idag kan du i butikerna hitta tätningsmedel i följande färger:

  • grå;
  • svart;
  • brun;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • metallisk;
  • kola;
  • gul;
  • korall.
Bild
Bild

Färgkompositioner av hög kvalitet förlorar inte sin mättnad med tiden, med de enda undantagen är akrylblandningar. I ett badrum kan de bli gula, så det är bättre att inte ta ljusalternativ - de måste ändras snart. För ett sådant rum är en färgad eller transparent akrylkomposition mer lämplig. På sådana tätningsmedel är gula fläckar nästan osynliga.

Hur väljer man?

Många konsumenter underskattar tätningsmedelens roll i utformningen av ett badrum eller en toalett, och det är just sådana kitt som direkt avgör hur väl alla sömmar och leder ska förseglas. Lyckligtvis erbjuder moderna tillverkare ett brett utbud av limblandningar av olika kompositioner och färger att välja mellan.

När du väljer sådana produkter bör du lita på ett antal viktiga kriterier

Färg . Som nämnts ovan är tätningsmedel inte bara tillgängliga i transparent form. Naturligtvis är dessa alternativ lika mångsidiga som de vita. Ett rum som är modifierat med ett tätningsmedel av lämplig färg kommer dock att se mer intressant och harmoniskt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vattentålighet . Ett badrum är ett rum med hög luftfuktighet, därför är det nödvändigt att välja kompositioner för det som kommer att tolerera de destruktiva effekterna av fukt och fukt utan problem. Dessa egenskaper hos tätningsmedlet anges alltid på förpackningen.
  • Utnämning . Tätningsmedel är tillgängliga för hushållsbruk och yrkesmässigt bruk. De senare har förbättrade tekniska egenskaper, men de är lite svårare att arbeta med, och de är dyrare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Yta . För vissa typer av ytor är det nödvändigt att välja speciella tätningsmedel. Sådana baser inkluderar PVC -paneler eller metall.
  • Volymen av orenheter . Det är värt att uppmärksamma antalet ytterligare komponenter i tätningsmedlets sammansättning - det borde inte vara för många av dem.
  • Varumärke . Du bör bara köpa högkvalitativa tätningsmassor från kända tillverkare-på så sätt kan du rädda dig själv från att köpa en produkt av låg kvalitet. Många märktätningar är dyra, men deras prestanda och hållbarhet motiverar priset.
Bild
Bild
Bild
Bild

För limning av speglar rekommenderar experter att köpa ett neutralt silikonfogmassa. När det gäller den mer aggressiva sura versionen, behandlas de ofta med bänkskivor, handfat och möbelkanter, inte bara i badrummet, utan också i köket.

Om plattorna har fallit av i badrummet kan de fästas tillbaka med en polyuretanbaserad förening av hög kvalitet. Ett sådant tätningsmedel kännetecknas av ökad vidhäftningsförmåga, så med hjälp kan du snabbt och pålitligt fixa den fallna delen på sin ursprungliga plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill välja ett lämpligt tätningsmedel för tätning av rörfogar i badrummet, bör du vara uppmärksam på vad de är gjorda av. Så för stålkonstruktioner kan du köpa en silikon- eller polymersammansättning. När det gäller plast- och metall-plaströr är det bättre att inte köpa polyuretanblandningar för dem-istället bör du leta efter ett högkvalitativt silikontätningsmedel.

Bild
Bild

Badrum i trähus är oftast färdiga med vattentäta gipsskivor . Men de "spelar" ofta i höjdled, så det är vanligtvis märkbara luckor mellan gipsskivorna och taket. De ska inte lämnas öppna, annars kommer destruktiv fukt att komma dit. Mellanrummen måste fyllas med en lämplig och elastisk förening. Högkvalitativt silikon- eller polymermaterial klarar enkelt dessa uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sömmar som behandlas med ett tätningsmedel börjar ofta svarta med tiden. För att undvika sådana problem bör du köpa limblandningar som innehåller antibakteriella komponenter. I butiker kan du hitta speciella sanitära tätningsmedel som inte är rädda för svamp och mögel.

Hur man förseglar med egna händer?

Du kan själv täta en eller annan yta i badrummet. Du behöver inte ha särskild kunskap och rik erfarenhet för detta. Det räcker med att följa enkla instruktioner. Om det görs korrekt kommer resultatet inte att göra dig besviken.

Förberedelse av basen

Tätningsmedlet ska endast appliceras på noggrant förberedda ytor. Till att börja med bör basen rengöras från damm, smuts och rester av det gamla tätningsmedlet. Då måste ytan vara avfettad - alkohol eller aceton passar bäst för detta. Efter bearbetning med dessa föreningar bör basen torkas torr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns sömmar med stort djup på basen, rekommenderas det att skölja dem med varm luft - för detta kan du använda en vanlig hårtork. Som ett resultat blir ytan helt ren och helt torr.

Sedan ska du noggrant och jämnt limma maskeringstejpen på båda sidor längs sömmen. Detta är nödvändigt så att ytbeläggningen skyddas från att kitt tränger in. Detta steg är valfritt, men experter rekommenderar att du använder det. Detta kommer att hålla tätningsremsan snyggare och hålla de omgivande materialen rena.

Bild
Bild

Tätningsmedel

Moderna tätningsmedel säljs i rör om 80-400 ml. Enligt professionella efterbehandlare är det mycket bekvämare att använda små flaskor. En applikator för applicering kan inkluderas i röret. Om den inte finns där, är det värt att använda en speciell pistol (manuell eller batteridriven).

Flaskans spets måste skäras av. Det är önskvärt att göra snittet i en vinkel på 45 grader. Skärets placering måste väljas beroende på fogarnas bredd, vilket kräver tätning. Efter det kan du sätta in röret i den förberedda pistolen.

Bild
Bild

Ansökan

För att noggrant applicera tätningsmedlet är det nödvändigt att placera rörets spets vid sömmens utgångspunkt och klämma ut blandningen smidigt, långsamt framåt. Det är nödvändigt att "hamra" kompositionen så djupt som möjligt och alltid trycka på utlösaren för byggpistolen med en ansträngning. Undvik att riva det applicerade lagret, annars kommer vatten att sippra in i sömmen.

För att göra sömmen mjukare kan du helt enkelt köra fingret doppat i tvålvatten över den. Du kan också använda en speciell elastisk murslev för att jämna ut tätningsmedlet. Vissa mästare sätter på ett speciellt munstycke på röret, vilket jämnar ut det applicerade lagret av tätningsmassan. En sådan anordning gör att tätningsmedlet kan appliceras och slätas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutbehandling

I slutet av allt arbete ska remsorna av maskeringstejp tas bort. Detta måste göras tills tätningsmedlet äntligen har härdat. Om det applicerade skiktet av tätningsmassan är på väg att ta bort tejpen måste den lätt fuktas och jämnas ut.

Om tätningsmedlet kommer på de omgivande föremålen (VVS, kakel eller möbler), bör det snabbt tas bort med en vanlig våt trasa. Det rekommenderas att använda tunnare eller raffinerad bensin för att avlägsna envis smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att ventilera rummet efter avslutat arbete. Du kan använda badrummet så snart tätningsmedlet är helt torrt.

Tips

För kvalitetsimplementering av allt arbete bör du lita på råd från proffs.

  • Om det är nödvändigt att fylla sömmen mellan badkaret och väggen, bör man komma ihåg att det vanligtvis är ganska djupt. Du måste limma en smal remsa av polystyren under badrumshyllan och först sedan bearbeta fogen. Tack vare denna åtgärd rinner inte tätningsmedlet ut.
  • Ibland är det nödvändigt att installera ett hörn mellan badrummet och taket. Denna del är nödvändig för att förhindra att vatten droppar ner på golvet. I detta fall används ett tätningsmedel för ytterligare fästning av hörnet. Det ska dock inte appliceras på själva trottoarkanten, utan på väggen och badrumshyllan. Efter det ska hörnet sättas på rätt plats och pressas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ofta används ett lufttätt material för att limma kakel. I detta fall bör kompositionen endast appliceras på själva plattan i små ränder längs hela omkretsen och diagonalen. Därefter måste efterbehandlingsmaterialet pressas tätt mot den tidigare förberedda basen.
  • Kakelfogar kan också tätas med ett tätningsmedel. Under sådant arbete rekommenderas att använda maskeringstejp för att skydda plattan och ta bort överflödigt material så snabbt som möjligt med en spatel. Alla fogar måste fyllas till hela djupet.
  • För att förhindra att svamp eller mögel uppträder på ytan av de tätade luckorna måste rummet vara utrustat med högkvalitativ ventilation och tillräcklig uppvärmning.
  • För tätning är det nödvändigt att använda föreningar som innehåller ytterligare komponenter mot mögel och mögel. Sådana blandningar blir inte svarta med tiden. Du bör dock inte köpa produkter som har för många tillsatser (mer än 10%).
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om det är nödvändigt att applicera tätningsmedlet så noggrant som möjligt, kan du använda en liten plastspatel - med dess hjälp blir det möjligt att snabbt och effektivt täcka sömmarna.
  • Använd inte badrummet förrän tätningsmedlet är helt torrt. Oftast tar det cirka 8-10 timmar.
  • Det är absolut nödvändigt att ta bort det gamla tätningsmedlet innan du applicerar ett nytt tätningsskikt. I annat fall kommer blandningen inte att fästa bra vid basen.
  • Experter rekommenderar att behandla olika ytor i badrummet med märkesvaror och högkvalitativa föreningar från välkända märken. Dessa inkluderar produkter från Ceresit, Somafix, Boxer, Belinka, Tytan, Krass, Moment, Ciki Fix.

Rekommenderad: