Glastätningsmedel: Isoleringstätning Av Glas, Polysulfidalternativ För Konstruktion Av Fasadglas, Hur Man Använder Det Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Glastätningsmedel: Isoleringstätning Av Glas, Polysulfidalternativ För Konstruktion Av Fasadglas, Hur Man Använder Det Korrekt

Video: Glastätningsmedel: Isoleringstätning Av Glas, Polysulfidalternativ För Konstruktion Av Fasadglas, Hur Man Använder Det Korrekt
Video: how to installed structure glazing at site | facade installation | Glass installation | Aluminium 2024, April
Glastätningsmedel: Isoleringstätning Av Glas, Polysulfidalternativ För Konstruktion Av Fasadglas, Hur Man Använder Det Korrekt
Glastätningsmedel: Isoleringstätning Av Glas, Polysulfidalternativ För Konstruktion Av Fasadglas, Hur Man Använder Det Korrekt
Anonim

Alla glasprodukter måste inte bara vara hållbara, pålitliga att använda utan också förseglade. Detta gäller främst vanliga fönster, akvarier, bilstrålkastare, lyktor och glas. Med tiden kan flis och sprickor dyka upp på deras yta, vilket vid fortsatt drift kan orsaka mekanisk skada. För att förhindra detta är det tillräckligt att täta med speciella glastätningsmedel. Denna byggprodukt är enkel att använda och låter dig samtidigt lösa två problem: den tätar anslutningspunkterna och skyddar glaset från de negativa effekterna av yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Glastätningsmedel är ett unikt material baserat på flytande polymerer och gummi. På grund av de speciella komponenterna i kompositionen börjar produkten, när den utsätts för luft, interagera med miljön och blir elastisk eller fast (polymeriserar). Vid tillverkning av ett tätningsmedel används speciell teknik som ger en molekylär kombination av organiska ämnen och polymerer. Som ett resultat av detta erhålls ett hållbart material; det bildar en maskstruktur på glasytan som är resistent mot fukt och mekaniska skador.

Bild
Bild

De främsta fördelarna med glastätningsmedel inkluderar

  • Pålitlig tätning. Denna indikator anses vara viktig, eftersom inte bara lastens uthållighet på glasytan beror på den, utan också hindret för inträngning av damm och fukt mellan lederna.
  • Elasticitet. Materialet har en speciell struktur, tack vare vilken det är lätt att applicera på basen och skapar flexibla förbindelser mellan ytan och glaset. Detta är viktigt för efterbehandling av bilglas, eftersom de ofta utsätts för vibrationer och vibrationer, varefter en mekanisk belastning bildas och glaset kan deformeras och spricka. Tack vare glastätningens egenskaper är ytan på utsidan stark och skyddad, medan insidan förblir elastisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Motstånd mot mekaniska skador. Oavsett tillämpningsområdet för glas kan det utsättas för inträngande av vatten, kemiska lösningar, damm och små partiklar av skräp. Som ett resultat tappar basen sin styrka och börjar kollapsa. Glastätning, å andra sidan, reagerar inte med yttre påverkanskällor och skapar en tillförlitlig film, vilket ger en permanent anslutning.
  • Möjligheten att använda i valfritt temperaturläge. Det kan finnas olika icke-standardiserade situationer när glaset först kan värmas upp och sedan svalna kraftigt. Om tätningen görs korrekt kommer tätningsmedlet att klara temperaturintervallet från -40C till + 150C.
Bild
Bild

Detta material har andra egenskaper, men de beror i regel på produkttypen och dess sammansättning.

Visningar

Idag representeras byggmarknaden av ett stort urval av glastätningsmedel. Var och en av dem kännetecknas av individuella egenskaper och omfattning.

Beroende på grunden på vilket materialet är tillverkat skiljer man två produktgrupper:

  • Acetat.
  • Neutral.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel som tillhör den första gruppen används oftast för konstruktionstätning av isolerglasenheter eller för fönsterrutor. När det gäller den andra typen har den hög vidhäftning, så den kan användas inte bara för tätning av glas utan även för tätning av yttre sömmar på fasader, stödkonstruktioner av metall.

Bild
Bild

Tätningsmedlet kan skilja sig åt i de komponenter som utgör dess sammansättning och kan varieras

  • Akryl . Detta material anses vara idealiskt för tätning av fönster. De kan täcka både nya glasenheter och använda den för att täta gamla. Tätningsmedlet skapar ett starkt lager mellan glaset och ramen och förhindrar att luft tränger in. Resultatet är en tät anslutning som är resistent mot fukt och låga temperaturer. De flesta byggare anser att detta tätningsmedel är ett mångsidigt glastätningsmedel.
  • Butyl . Det är en byggprodukt som är avsedd för efterbehandling av tvåglasfönster. Det används huvudsakligen när flera glasögon måste sammanfogas. Ett sådant tätningsmedel kännetecknas av utmärkt skydd och motstår väl penetrering av våt ånga och luft i utrymmet mellan rutorna. Det bör appliceras på arbetsytan vid temperaturer över 100C.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Polyuretan . Materialet har en utmärkt tätningsstruktur och väljs därför ofta för tätning av plast och glas. Dessutom kan den dessutom spela rollen som värmeisolering. Ytan efter tätning med ett sådant tätningsmedel får styrka och dess livslängd ökar. Hantverkare använder oftast detta material för kantfogning. Glas förstärkt med ett tätningsmedel är inte "rädd" för temperaturförändringar, syror och oljor.
  • Silikon . Det är den vanligaste och mest krävda typen av tätningsmedel. Den används i nästan alla stadier av byggnadsarbetet. Materialet är också väl lämpat för tätning av fasadglas, eftersom det har högpresterande indikatorer. Populariteten för denna produkt beror på att den är billig och kännetecknas av utmärkt kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare dess unika egenskaper och speciella sammansättning gör silikonfogtätning att du på ett tillförlitligt sätt kan täta fogar och limmaterial. Dessutom har produkten funnit sin tillämpning inom bilreparationer, eftersom den kan fungera som packningar. Ofta måste man hantera problemet med att täta skarvar mellan glas och beläggningar som metall, keramik eller tegel. Många lim kan inte hantera detta, men silikonglas tätningsmedel kommer helst att limma alla föremål, inklusive elastiska polymerer, plast, akvarier, bildelar.

Dessutom används byggprodukten för att täta skarvar mellan olika glasföremål . I en bil kan den användas för att förstärka strålkastare, fasta fönster och soltak. När man använder detta tätningsmedel måste man dock komma ihåg att det inte är lämpligt för arbete där glas måste kombineras med polymerer. Vid interaktion med fluoroplast, polykarbonat och polyeten uppstår en kemisk reaktion och materialet förlorar sina egenskaper. Dessutom kan detta tätningsmedel försämras när det utsätts för bensin, syntetisk olja och etylenglykol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen kan en ny produkt som polysulfidtätningsmedel hittas på byggmarknaden. Den innehåller inte lösningsmedel i sin sammansättning, den produceras inte i rör, utan i stora burkar och används som regel vid tillverkning av tvåglasfönster. Detta tätningsmedel erhålls genom att blanda polymerer med pigment och ett struktureringsmedel, vilket resulterar i ett tätningsmaterial som har hög motståndskraft mot gas, ånga och vattenpenetrering. Normalt används denna produkt som ett sekundärt tätningsmedel. Tätningsmedlet appliceras enkelt, det är inte skadligt för människors hälsa och kräver inga ytterligare försiktighetsåtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -tätning

Du kan försegla glaset själv med dina egna händer, eftersom för denna typ av arbete används lättanvända tätningsmedel. Innan processen påbörjas måste du noggrant förbereda basen. För detta rengörs dess yta från damm och smuts, om det behövs, tvättas och torkas. Samtidigt är det värt att uppmärksamma det faktum att appliceringen av tätningsmedlet endast kan utföras i en viss temperaturregim, som inte bör överstiga + 40C och inte vara lägre än + 5C.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att arbeta med glastätningsmedel måste du använda en speciell konstruktionspistol, den låter dig använda blandningen ekonomiskt och förenklar tätningen av tätningen, vilket gör sömmarna jämna. Innan du lägger burken med den självhäftande blandningen i pistolen, skär av spetsen. Applicera tätningsmedlet i ett litet lager, det måste göras jämnt och jämnt. Det är lämpligt att applicera materialet i en kontinuerlig rörelse, detta kommer att ge ett högkvalitativt resultat. Annars kommer blandningen att fördelas i lager med olika tjocklekar och efter att den torkat måste du klippa bort överskottet.

Bild
Bild

Om blandningen av misstag faller på glasytan eller annat material vid tätning, bör den omedelbart avlägsnas med en trasa fuktad i bensin, annars torkar tätningsmedlet snabbt ut och det blir svårt att rengöra det. Dessutom måste förseglingen utföras i speciella skyddskläder och handskar.

Bild
Bild

Tips

Nyckeln till en högkvalitativ glasreparation anses inte bara vara rätt val av tätningsmedel, utan också teknik för arbete.

För en lyckad försegling är det viktigt att överväga följande riktlinjer

  • Innan du köper ett tätningsmedel bör du bestämma graden av skador på glaset och behovet av ytterligare element som fästelement, pluggar eller brädor. Det är också viktigt att överväga vilket material delarna i kontakt med glas är gjorda av, eftersom vissa tätningsmedel har begränsningar i arbetet med polymerer.
  • För att undvika onödig konsumtion av blandningen bör du i förväg beräkna den yta som måste limas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Korrekt vald typ av tätningsmedel kommer att öka tätningens hållfasthet, därför är det nödvändigt att ta hänsyn till förhållandena under vilka det kommer att "fungera", oavsett om det kommer att påverkas av vibrationer, tryck, fukt och temperatur. Dessutom kommer miljön att spela en enorm roll. Förekomsten av vatten, bensin och oljor kan påverka blandningens funktion negativt och det kommer inte att pågå länge.
  • När du köper ett tätningsmedel rekommenderas att du är uppmärksam på hur du applicerar det. Många blandningar används på egen hand, och vissa kräver en extra primer eller aktivator. Vid applicering av tätningsmedel kan det också finnas behov av maskeringstejp, sandpapper och tvättmedel. Allt detta måste köpas i förväg.
  • Innan du arbetar med tätningsmedlet måste du förbereda verktyg som en byggpistol, spatlar och borstar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vid tätning bör du vara uppmärksam på att varje typ av material kännetecknas av en viss ytförberedelse och torktid. Efterföljande glasbehandling är endast möjlig när tätningsmedlet har torkat helt. Det är också viktigt att ta hänsyn till att när man använder blandningen kan bildandet av dess överskott inte undvikas, därför är det nödvändigt att klargöra metoderna för deras borttagning.
  • Det är oönskat att köpa billiga produkter, eftersom ett överkomligt pris inte alltid kännetecknas av hög kvalitet. Det är bäst att ge företräde till väl beprövade tillverkare som är kända på marknaden och har positiva recensioner. Ett tätningsmedel av dålig kvalitet kommer snabbt att mörkna, bli sprött och börja flagna, vilket resulterar i att ytan kommer att krävas upprepad reparation. Därför kan du inte spara på kvalitet. Dessutom har dyrare produkter bättre konsistens och appliceras snabbt och enkelt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Innan du köper glastätningsmedel måste du noggrant studera instruktionerna och uppmärksamma dess fysikaliska och kemiska egenskaper. För vissa typer är temperaturregimen för användning från + 20 ° C till -70 ° C, men om intervallet från + 20 ° C till -5 ° C anges på förpackningen är det bäst att vägra en sådan produkt, eftersom det inte kommer att hålla länge och inte kommer att kunna ge glasögonen ett tillförlitligt skydd.
  • Vid köpet av ett tätningsmedel anses utgivningsdatum och tillåten hållbarhet vara viktiga. Som regel kommer utgångna produkter inte att kunna torka på glaset och kommer att limma delarna dåligt. Dessutom kommer en produkt med utgången hållbarhet inte att ha en transparent, men svart färg. Om allt ovanstående är närvarande kan köpet inte göras.
  • Tätning, tätning och limning måste utföras med handskar och i slutet av arbetet måste rummet ventileras.

Rekommenderad: