Reparation Av LED -strålkastare: Hur Man Demonterar En Strålkastare Med Limmat Glas Med Egna Händer Och Reparerar Den? Reparation Av Diodstrålkastare 10 Watt Och Annan Effekt

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av LED -strålkastare: Hur Man Demonterar En Strålkastare Med Limmat Glas Med Egna Händer Och Reparerar Den? Reparation Av Diodstrålkastare 10 Watt Och Annan Effekt

Video: Reparation Av LED -strålkastare: Hur Man Demonterar En Strålkastare Med Limmat Glas Med Egna Händer Och Reparerar Den? Reparation Av Diodstrålkastare 10 Watt Och Annan Effekt
Video: FAST & EASILY REPAIR LED BULB AT HOME 2024, Maj
Reparation Av LED -strålkastare: Hur Man Demonterar En Strålkastare Med Limmat Glas Med Egna Händer Och Reparerar Den? Reparation Av Diodstrålkastare 10 Watt Och Annan Effekt
Reparation Av LED -strålkastare: Hur Man Demonterar En Strålkastare Med Limmat Glas Med Egna Händer Och Reparerar Den? Reparation Av Diodstrålkastare 10 Watt Och Annan Effekt
Anonim

En strålkastare med LED -komponenter skiljer sig från andra belysningsenheter i tillförlitlighet. Ingen är dock immun mot dess misslyckande. En snabb reparation kan korrigera ett stort antal defekter och uppnå huvudmålet - att återställa enheten till arbete. Det är värt att utföra reparationer i fall där strålkastaren inte har tillräckligt starkt ljus, liksom när den helt vägrar att fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på brott

Felaktigt arbete med en söklampa kommer som regel att manifestera sig med följande tecken:

  • när strömmen är aktiverad värms LED -lampan upp;
  • lysdioden blinkar;
  • lampans funktion manifesterar sig i ett svagt och svagt sken;
  • ljusflödet får en onaturlig nyans.

Denna lista med funktioner är grundläggande. Följande defekter utmärks också, vilket indikerar att söklampan inte fungerar. Detta inkluderar mekanisk skada, deformation på dioden, överhettning av elkablarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsakerna till deras förekomst kan orsakas av följande faktorer:

  • det elektriska nätets instabila natur, nämligen förekomsten av spänningsfall som går utöver driftströmvärdet;
  • felaktig anslutning av utrustning;
  • överspänning i nätverket;
  • applicering av överströmmar;
  • kortslutning på enheten.

Sådana funktionsstörningar i strålkastarens funktion uppstår när elementen på vilka föraren eller omvandlarkomponenterna är installerade försvinner, vilket ger matris strömförsörjning. Omvandlingselementet kan ha skador på de inre kristallerna i mängden 3-5 enheter. Detta gör att han kan fortsätta arbeta i samma läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om antalet skadade kristaller ökar, kommer utrustningen att förlora sin förmåga att fungera korrekt, vilket leder till behovet av att byta ut matrisdelen.

Diagnostik

Innan reparationsarbetet påbörjas, fastställ orsaken som orsakade fel i söklampan. För detta är det värt att utföra ett antal diagnostiska åtgärder. Till exempel kan vi ta en söklampa, vars matris innehåller nio dioder, för att testa funktionen hos en rektangulär form. Denna utrustning har en total armatureffekt på 10W och ljusflödet når 750 LM. I sådana fall bör diagnosen utföras i en specifik ordning.

  1. Undersök kablarnas integritet genom visuell inspektion. Förekomsten av eventuella avbrott eller skadad isolering kontrolleras. Titta också på kabeln för knäckar. Detta bidrar till att säkerställa integriteten hos den ledande kabeln.
  2. Undersök noggrant sökarljusenhetens kropp och undersök matrisen där lysdioderna sitter för integritet, bestäm förekomsten av deformation, flis eller sprickor.
  3. Ingångsspänningen kontrolleras. Var noga med att öppna fodralets bakpanel. Ingångsindikatorn bör ligga inom 220 volt i växelström. Frånvaron av en sådan nivå kan tyda på strålkastarens integritet och det elektriska nätets fel. En vanlig multimeter används för mätning. Spänningsutgången för denna utrustning måste vara 12 volt DC.
  4. Om det finns en utspänning är det värt att noggrant undersöka omvandlarkortets tillstånd, där störningen sannolikt är dold. Defekter kan hittas i kontakter som oxiderar och i tennplätering som är sprucken eller bränd.
  5. Om den diagnostik som utfördes inte gav resultat, är det nödvändigt att utföra ett test för matrisdelarnas funktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur demonteras?

Efter att ha utfört diagnostiska procedurer och identifierat orsaken till haveriet kan du börja ta isär strålkastaren. Gör-det-själv-arbete kan utföras av en person som har grundläggande kunskaper i elektroteknik, och som också har förmågan att hantera ett lödkolv och en multimeter . Möjligheten att läsa kretsarna för strålkastaranordningen kommer inte att störa.

Demontering av en LED -strålkastare med limmat glas bör börja direkt med att ta bort glaset, eftersom huvuddelarna är dolda bakom det. Dyrare modeller av strålkastarkonstruktioner är utrustade med glas, som är fixerat med bultar . Att ta bort en sådan detalj är inte svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Billigare motsvarigheter är utrustade med glas, som limmas med en tätningsmassa till reflexfacket . Demontering av strukturen bör börja med en noggrann rengöring av tätningsmedlet. Detta kräver en vass kniv eller en liten skruvmejsel. Om den första metoden inte hjälpte till att uppnå resultatet är det värt att värma upp ramen runt hela omkretsen med en konstruktion hårtork. Därefter bockas ramen av med ett föremål som har en skarp kant.

Ett annat sätt att ta bort glas i sådana modeller är att trycksätta armaturen med en skruv på baksidan av strålkastaren . Denna del har oftast formen av en plugg, som tätar utrymmet inuti strukturen. Genom att skruva loss skruven är trycket i strukturen nästan lika med atmosfärstrycket, och därför kan metoder med uppvärmning och nyckning av kanterna ge resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När glaset har tagits bort kan du fortsätta med ytterligare reparationer.

Byte av delar

Om en trasig trådfel upptäcks krävs inga kvalifikationer. Svårigheten blir behovet av att felsöka drivrutiner, spänningsomvandlare, matris eller kretskort . Att arbeta med dessa delar kräver mycket specialiserade färdigheter, samt kunskap om diagnostiska verktyg och en blåslampa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strömbegränsande kondensator

Ett sammanbrott i strömbegränsningskondensatorn manifesterar sig i ojämn bränning och flimring av strålkastarljuset. Defekten kan orsakas av tillverkarens ekonomi och installation av en strömbegränsare, som inte matchar förardelarna i dess driftsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strömförsörjning

Misslyckande med detta element är ett populärt problem. Här måste du hitta en liknande del som kan köpas i en butik eller hämtas i en annan enhet. Ofta byts strålkastarens strömförsörjningsenhet till en liknande del från skrivaren . Om du vill köpa en ny vara bör du besöka butiken tillsammans med den gamla strömförsörjningen så att konsulterna kan välja en modell som är identisk med tekniska egenskaper. För att ta bort blocket måste du ta isär söklampan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förare

Lågeffektsversioner av strålkastare innehåller ofta inte detta element. De har en drivrutin med LED -egenskaper installerade. Detta element har inte förmågan att dra ström direkt från elnätet . Den behöver en växelström, som skiljer sig från elnätet. Därför används en förare här. Föraren utför sin aktivitet med hänsyn till parametrarna för arbetstemperaturen, liksom tiden. Utgångsströmmen som går till LED -elementen ändras med önskat värde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Föraren repareras också genom att demontera strålkastaren, eftersom det här också är nödvändigt att välja en identisk modell.

Matrisen

Misslyckande av matriselement är också en av de vanligaste orsakerna till funktionsfel hos strålkastarutrustning. Defekten uppträder vid överdriven uppvärmning av matrisstrukturen, varefter säkringarna går ut … I sådana fall demonteras också strålkastarljuset och den felaktiga matrisen tas bort. För att ta bort delen är det nödvändigt att skruva loss de 4 skruvarna och lossa de ledande delarna. Efter det är det värt att applicera ett litet lager av termisk pasta på LED -delarna och lödda tillbaka de delar som leder strömmen. Efter avslutat arbete kan du skruva tillbaka matrisdelen.

Det är inte ovanligt att matrisledningarna är placerade i substratet och passerar genom hålet . I det här fallet är det en matrisradiator. Övergången mellan länkarna är täckt med ett lager isolerande material, vilket hjälper till att förhindra kortslutning på höljet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att byta formen rengörs underlaget och platsen där delen ska installeras.

När du arbetar med matrisen bör du komma ihåg att behålla dess form och använda inbyggda skruvar. Detta gör det möjligt att inte kränka strukturen och förlänga dess livslängd avsevärt.

Det är bättre att reparera matrisdelar vid flera utbrända dioder, utan att vänta på att elementet brinner ut helt . Med ett snabbt byte av matrisdelen är det möjligt att bevara drivrutinens och omvandlingselementets funktionsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spänningsomvandlare PCB

Vid diagnos av ett kretskort kan du också hitta utbrända element, vilket kräver reparationsarbete. Att lära sig läsa kretsar på ett kretskort förenklar processen avsevärt. Innan arbetet påbörjas ringer LED -elementen. Ett av kortens ben är också lödt för att få rätt resultat när du ringer. Om ett fel upptäcks ersätts de utbrända delarna med nya element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för att reparera modeller med olika effekt

Utrustning med låg effekt, till exempel 10 watt, kan repareras efter en extern inspektion. Samma princip kan tillämpas på strålkastare med en effekt på 30W, 50W eller 100W . En noggrann undersökning av LED -strålkastaren hjälper dig att se lossningen i den skyddande beläggningen, liksom de mörka fläckarna på matrisen som ansvarar för ljusets utsläpp. Det är möjligt att reparera matrisen, där det finns en diodemitter, men det kommer att krävas en noggrann sökning efter ett liknande element, vilket har ett högt pris. Matrisen har oftast en kostnad som är upp till 50% av kostnaden för hela LED -strålkastaren. Det är också ganska svårt att hitta en identisk ny matris, eftersom lysdioderna inte kännetecknas av förekomst av markeringar.

För att förenkla denna uppgift kan du installera drivrutinen för en projektor med utbrända delar på en struktur som har en fungerande matris . Om ett utbränt skyddsmotstånd detekteras på den gamla drivrutinen kan man bedöma om en haveri i diodbron, som installeras vid övergångsplatsen mellan nyckeln och styrmotstånden. Det finns tillfällen då en ersättningsdrivrutin inte återställer funktionen hos strålkastaren. Då bör du göra en mer grundlig kontroll och identifiera möjliga avbrott i det optiska paret av feedback. Att installera nya delar kan vara effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparationsarbeten på kraftfulla strålkastare, som används för utomhusutrymmen eller industrilokaler, kräver mer noggrann diagnostik. Detta inkluderar utrustning på 100 eller 200 watt . För att upptäcka problem, ta bort bakpanelen och utför en visuell inspektion. Han ägnar särskild uppmärksamhet åt radiokomponenter som finns på kretskortet. De letar efter föremål med kolavlagringar, deformation eller annan skada. Därefter utförs analysen av kretskortet, som tidigare drogs ut ur strålkastarinstallationen.

Ofta ligger problemet i brända motstånd, som uppstår på grund av passagen av en hög ström på 220 volt och hål i halvledare och kondensatorinstallationer . Uppringningsproceduren kan också identifiera ett fel i FET. För att reparera dessa element bör du lödda de skadade delarna och ersätta dem med nya.

Reparationsarbete på olika typer av strålkastare kräver särskild uppmärksamhet och grundläggande färdigheter inom elektroteknik. Varje mästare som vet hur man arbetar med ett lödkolv och en multimeter klarar denna uppgift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tycker att det är svårt att utföra dessa verk är det bättre att söka hjälp från specialister.

Rekommenderad: