Reparation Av Hydrauliska Uttag: Hur Demonterar Du Det Själv? Reparationssats För En Biljack. Hur Reparerar Jag En Gammal Flaskjack?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Hydrauliska Uttag: Hur Demonterar Du Det Själv? Reparationssats För En Biljack. Hur Reparerar Jag En Gammal Flaskjack?

Video: Reparation Av Hydrauliska Uttag: Hur Demonterar Du Det Själv? Reparationssats För En Biljack. Hur Reparerar Jag En Gammal Flaskjack?
Video: Fixa en rinnande IDO toalett 2024, Maj
Reparation Av Hydrauliska Uttag: Hur Demonterar Du Det Själv? Reparationssats För En Biljack. Hur Reparerar Jag En Gammal Flaskjack?
Reparation Av Hydrauliska Uttag: Hur Demonterar Du Det Själv? Reparationssats För En Biljack. Hur Reparerar Jag En Gammal Flaskjack?
Anonim

Enheter utformade för att lyfta olika laster till en relativt låg höjd har länge använts i stor utsträckning på många områden. Till exempel, även i antiken användes de för att bryta upp portar under belägringen av fästningar. Men även de mest pålitliga moderna modellerna misslyckas förr eller senare. Med hänsyn till alla nyanser bör du överväga hur funktionerna repareras hydrauliska uttag och är det möjligt att utföra allt nödvändigt arbete själv.

Orsaker till stora funktionsstörningar

Även om man tar hänsyn till att hydrauliska uttag anses vara de mest hållbara, är de inte försäkrade mot haverier. Detta gäller enheter som flaska och rullande typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, nu kan du ganska ofta hitta modeller av stilla sovjetisk produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anledningarna till att domkraften inte fungerar kan vara slitage på gamla delar, samt felaktig användning … Som praxis visar uppstår oftast fel på oljeutrustning på grund av lyft av laster, vars vikt överstiger det högsta tillåtna. Funktionsstörningar i hydrauliska don i bilar och andra typer är förknippade med olika problem. När du analyserar dem är det nödvändigt att ta hänsyn till följande viktiga punkter:

  1. Ofta måste du hantera misslyckandet i hydraulcylindern, som är huvudelementet i hela strukturen, liksom skador på kolvspegeln. Som ett resultat upprätthåller enhetens arbetsdel inte det erforderliga trycket, och olja kommer i sin tur in i utrymmet ovanför kolven.
  2. Typiskt är spegeln skadad på grund av felaktig användning av utrustningen. Det handlar om att transportera en flaskanordning i horisontellt läge, om detta inte tillhandahålls av tillverkaren.
  3. På grund av allvarliga skador på speglarna uppstår läckage av arbetsvätska och luftgenomträngning, vilket leder till aktiv korrosion. Det orsakar accelererat slitage av tätningselement av gummi, vilket är känsligt för mekanisk belastning.
  4. Skador på tätningarna leder till att främmande partiklar tränger in i oljan, täpper ventiler och kanaler.
  5. När domkraften faller från en stor höjd, är betydande skador på dess element (både interna och ytliga) möjliga.
  6. Frekventa överbelastningar kan leda till att mekanismen misslyckas och allvarliga störningar. Ett av de vanligaste problemen är stamkrökning, vilket får olja att flöda genom kammaren. Det är viktigt att komma ihåg att varje specifik modell är konstruerad för en viss belastning, som överstiger vilket oundvikligen leder till skador på lyftutrustningen. Alla relevanta parametrar anges i bruksanvisningen för uttagen.
  7. Bland annat är det möjligt att hamna i en situation där den hydrauliska mekanismen läcker om den inte används för avsett ändamål. I det här fallet handlar det återigen om att ignorera tillverkarens rekommendationer angående drift av enheter.

Detta är naturligtvis en ofullständig lista över anledningar till att domkraften kan behöva repareras.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet rekommenderas starkt för periodiskt underhåll. Det betyder att det vid en inställd frekvens är nödvändigt att sortera ut mekanismen för att upptäcka defekta reservdelar och byta arbetsvätska.

Bild
Bild

Demontering

Med hänsyn till designens enkelhet, i överväldigande majoritet av fallen, med kunskap, färdigheter och verktyg det är fullt möjligt att reparera en defekt hydrauldonk med dina egna händer . Svårigheter uppstår oftast när det är nödvändigt skott och renovering icke separerbara strukturer. Men nu på nätverket kan du enkelt hitta en tillräcklig mängd material.

Bild
Bild

De ägnar sig åt det beskrivna arbetet, liksom materialet som används i deras genomförande, inklusive reparationssatser. För att demontera nästan alla hydrauliska domkraft behöver du:

hammare och mejsel

Bild
Bild

uppsättning skruvmejslar

Bild
Bild

tång

Bild
Bild

bågsåg för metall

Bild
Bild

uppsättning skiftnycklar

Bild
Bild

universal justerbar skiftnyckel

Bild
Bild

Denna lista beror i varje fall på jackens modell och dess designfunktioner . Detta innebär att det i vissa situationer är mycket lätt att komma till "insidan" av lyftmekanismen. Men demontering av enheten kräver ofta en viss tid och ansträngning. Processen att demontera den hydrauliska domkraften kan övervägas på exemplet med den klassiska flaskmodellen.

Bild
Bild

I en förenklad form kommer åtgärderna att se ut så här:

  1. Först och främst måste du tömma arbetsvätskan (oljan) helt. För att göra detta, använd ett speciellt dräneringshål eller en permeatventil. Du måste skruva loss den övre muttern (hex) såväl som den nedre ventilen.
  2. Nästa steg är att ta bort fodralet. I detta skede utförs en inspektion för att upptäcka funktionsstörningar och skador. Vi pratar om tätheten i huset och skicket på den nedre O-ringen. Det är viktigt att komma ihåg att dessa strukturella element inte utsätts för stress och fungerar som en reservoar.
  3. Sedan måste du skruva loss arbetscylindern själv och demontera kolven.

När alla listade manipulationer har slutförts, skruva loss kolven.

Bild
Bild

Det är värt att notera att vid alla skeden av demontering av domkraften är det nödvändigt att omedelbart diagnostisera tillståndet för dess strukturella element.

Bild
Bild

Hur man reparerar

Reparation av den hydrauliska domkraften krävs i situationer där den inte kommer att höja eller hålla lasten, eller om spindeln inte kommer att falla. I princip är dock en sådan process enkel, det finns ett antal viktiga nyanser att tänka på . Så förekomsten av spår av korrosion kan avsevärt komplicera uppgiften. Det är därför det rekommenderas innan du demonterar domkraften. ta hand om tillgängligheten av en speciell vätska för att ta bort rost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela processen att reparera den beskrivna lyftutrustningen kan delas in i följande steg:

  1. Bestämning av problemets art och orsaker. Om det inte finns något tryck i systemet är det troligt att tätningselementen är slitna eller skadade. Om det finns svårigheter när man lyfter last, är det hög sannolikhet för stångens krökning.
  2. Med hänsyn till storleken på felet, delvis eller fullständig demontering av enheten. Det är viktigt att utföra alla åtgärder med största noggrannhet och noggrannhet för att inte skada fästelementen. Även mindre defekter kan orsaka vätskeläckage och följaktligen tryckfall i systemet.
  3. Inspektion av alla enheter för att diagnostisera dem.
  4. Byte eller restaurering av skadade och slitna konstruktionselement.
Bild
Bild

I praktiken reduceras reparationsarbete och manipulationer som genomförs av underhållet oftast till följande åtgärder:

  1. Efter demontering av domkraften rengörs den inre ytan av arbetskammaren noggrant.
  2. För en fullständig inspektion av tätningsmanschetterna måste de tas bort. Som regel fixeras dessa strukturelement med hjälp av specialanordningar. Vid demontering och byte av gummiringar bör sekvensen för deras placering beaktas.
  3. En integrerad del av de beskrivna operationerna är utbyte av arbetsvätskan.
Bild
Bild

Förutom dessa situationer måste du hantera allvarliga skador. spegelytor och deformering av stavarna . Som regel kommer det att vara extremt svårt att hantera sådana problem på egen hand. Det bör noteras att hydrauliska uttag av flaskartyp skiljer sig från sina rullande "motsvarigheter" i maximal enkelhet i designen . På grund av bristen på justeringar kan du omedelbart börja testa och använda den servade eller återställda mekanismen efter reparationen. De flesta tillverkare kompletterar sina produkter med ganska detaljerade instruktioner, som beskriver algoritmerna för demontering och montering av hissar.

Bild
Bild

Oavsett vilken kategori utrustningen tillhör krävs det efter underhåll och reparation kontrollera dess prestanda i testläge … Det är viktigt att ta hänsyn till att mekanismens fulla drift med felaktigt installerade tätningar och erkännande av andra fel leder till att den misslyckas.

Det rekommenderas också starkt att använda stopp för säkerheten vid lyft av en bil och andra laster.

Bild
Bild

Trasiga ventiler

Det finns situationer när domkraften i närvaro av en arbetsvätska i sin helhet inte lyfter lasten eller inte håller den. För att återställa dess användbarhet är det nödvändigt att uppmärksamma ventilerna, nämligen deras vidhäftning till sätena.

Bild
Bild

Det är viktigt att tänka på följande punkter:

  1. I avsaknad av god kontakt kontrolleras fjädrarna, som sannolikt har tappat sin styvhet.
  2. Orsaken till felet kan vara kontaminering av ventilerna, som bör rengöras noggrant och spolas med bensin eller fotogen. Då måste du torka dessa delar av mekanismen med tryckluft.
Bild
Bild

Om fjädrarna är mycket svaga och det inte är någon idé att öka deras elasticitet på grund av brickor, då deras måste bytas ut mot nytt … Situationen är liknande med deformerade ventiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vätskeläckage

Dessa problem orsakas vanligtvis av mekanisk skada på hydrauliska domkrafts strukturelement … Innan du börjar reparera utrustningen måste den demonteras. Parallellt inspekteras alla metalldelar med avseende på förekomst av korrosionsfokus. Hittade skadade element kan vanligtvis bytas ut.

Bild
Bild

Erfarna användare och specialister rekommenderar att man tömmer all olja och spolar mekanismen noggrant under arbetet. Det är också värt att byta ut alla manschetter mot nya.

Bild
Bild

Ta bort luft eller smuts

Kontinuerlig användning av hissar leder oundvikligen till ackumulering av luft. Parallellt med det kan också små främmande partiklar komma in i arbetshålan. Som ett resultat blir det smutsigt, vilket påverkar enhetens prestanda. Det bör noteras att den hydrauliska domkraften fungerar enligt principen att kommunicera fartyg . När arbetsvätskan lämnar bibehålls trycket. Men luften avlägsnas inte under tryck, utan skapar en slags kudde som stör lastens lyft. Luft från systemet avlägsnas vid byte av olja och smuts avlägsnas med hjälp av speciella lösningar.

Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Genom att följa reglerna för användning av verktyg kan du maximera dess livslängd. Naturligtvis är hydrauliska uttag inget undantag. Så särskilt rekommenderas det starkt efter avslutat arbete, släpp utrustningen från lasten … Dessutom är garantin för hissens hållbarhet dess rätt förvaring med hänsyn till de negativa effekterna av fukt och låga temperaturer.

Återigen är det värt att komma ihåg att periodiska överbelastningar blir en av de vanligaste orsakerna till haverier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig mer om funktionerna i den hydrauliska domkraften i följande video.

Parallellt följer var uppmärksam på arbetsvätskans tillstånd … Förresten, den så kallade gruvan hälls ofta i cylindrarna i uttag. Detta i sig har en extremt negativ effekt på uttagens funktionella prestanda.

Bild
Bild

Med aktiv användning av enheter det rekommenderas att byta olja och blöda systemet var 2-3: e månad . Om den hydrauliska domkraften sällan används kan sådana procedurer upprepas var sjätte månad.

Under serviceprocessen är det värt att fokusera på följande viktiga punkter:

  • oljevolym och kvalitet;
  • närvaron av luftbubblor;
  • renhet och täthet av ventiler.
Bild
Bild

Oftast uppstår alla problem exakt på grund av brist på arbetsvätska . De löses genom elementär påfyllning av olja. Du måste dock veta vad som exakt behöver läggas till i den hydrauliska domkraftsbehållaren. I princip kan utrustningen fungera, om än under en kort tid, på vanligt vatten. Men en vätska av god kvalitet ger tillräcklig prestanda och hållbarhet.

Bild
Bild

När du väljer ett specifikt alternativ för ett fyllnadsmaterial är det nödvändigt att ta hänsyn till viktiga funktioner. Det rekommenderas att undvika att använda bromsvätska , eftersom den kan absorbera frätande fukt. Gör inte heller något val till förmån för material av mineral, olja och glykol. Det bästa alternativet vore syntetisk olja , som bland annat är resistent mot låga temperaturer.

Bild
Bild

Ofta misslyckas lyftmekanismer vid de mest olämpliga stunderna, vilket kan utgöra en allvarlig fara. Baserat på detta rekommenderas det starkt att vissa regler för användning av lyftanordningar i kategorin i fråga.

Samtidigt fokuseras uppmärksamheten på följande nyckelpunkter:

  1. När du installerar domkraften, se till att den sitter stadigt på en hård och så plan yta som möjligt. Det är också viktigt att stoppet och lasten som ska lyftas är parallella med varandra.
  2. När bilen lyfts ska stödet vara så starkt som möjligt strukturella element.
  3. Lyftning ska utföras med smidiga rörelser på arbetscylinderns spak. Det är viktigt att se till att lasten som lyfts förblir stillastående.
  4. Det är obligatoriskt att använda stativ i de flesta fall.
  5. Efter avslutat arbete är det nödvändigt att rengöra stammen från smuts, om någon.
  6. Den hydrauliska domkraften bör endast förvaras och transporteras i det läge som anges i instruktionerna som tillverkaren har utvecklat och som ingår i utrustningens leveransset. Flaskartyp och avrullningsanordningar måste vara i vertikalt respektive horisontellt läge.
  7. Förvara uttag med sänkta stavar, infällbara skruvar och pumpkolvar.
  8. Det rekommenderas att smörja de listade elementen regelbundet.
  9. När arbetsvätskan torkar och avdunstar, är det nödvändigt att fylla på och pumpa systemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överensstämmelse med de angivna reglerna kommer att maximera säkerheten vid processen att lyfta och fixa tunga laster med hjälp av hydrauliska uttag … Det kommer också att hjälpa till att förlänga utrustningens livslängd många gånger. Det är viktigt att ta hänsyn till funktionerna för varje typ av enhet och specifika modeller.

Rekommenderad: