RGB- Och RGBW-LED-remsor: Beskrivning Av Färgade LED-remsor, Kontakter För Flerfärgade Dioderemsor. Anslutning, Förstärkarval

Innehållsförteckning:

Video: RGB- Och RGBW-LED-remsor: Beskrivning Av Färgade LED-remsor, Kontakter För Flerfärgade Dioderemsor. Anslutning, Förstärkarval

Video: RGB- Och RGBW-LED-remsor: Beskrivning Av Färgade LED-remsor, Kontakter För Flerfärgade Dioderemsor. Anslutning, Förstärkarval
Video: Привязка и отвязка RGBW Led контроллера к пульту. 2024, April
RGB- Och RGBW-LED-remsor: Beskrivning Av Färgade LED-remsor, Kontakter För Flerfärgade Dioderemsor. Anslutning, Förstärkarval
RGB- Och RGBW-LED-remsor: Beskrivning Av Färgade LED-remsor, Kontakter För Flerfärgade Dioderemsor. Anslutning, Förstärkarval
Anonim

LED -remsor med konventionella vita lysdioder samt dynamiskt ljus (rött, gult, blått och grönt) finns överallt. Deras hybrid-fyrfärgade eller RGBW-ränder ger utöver de tre grundläggande färgerna dessutom vita.

Bild
Bild

Vad det är?

RGB LED -enheten är ett tillägg till ljusremsan, som lyser med ett exceptionellt vitt ljus . I det enklaste fallet, när RGBW -remsor inte fanns till hands, läggs färgade ränder bredvid vita ljusremsor - antingen en efter en (för varje färg), eller alla samtidigt, alternerande med varandra vit, röd, grön och blå glöd färger.

Framstegen står inte stilla - sammansatta lysdioder dök upp på marknaden och producerade vita, röda, gröna och blå färger . Det finns 4 enkla ljuskristaller inbyggda i en sådan sammansatt LED, som var och en ger sin egen färg. För styrning tillhandahålls antingen en 5-polig (5-trådig) ledning, eller en tvåtrådig linje, genom vilken strömförsörjning sker till lysdioden, som har en primitiv mikrokontroller. I det senare fallet placeras 5 kristaller i "multi-LED": 4 ljusemitterande, en (det enklaste chipet). Som ett chip tillhandahålls en multivibrator (dimmer) som sekventiellt levererar ström från sig själv, som kommer via en extern tvåtrådig linje, till motsvarande ljuskristaller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En analog av RGBW är en femkomponents (5-kritisk) LED, som också innehåller en gul . En RGBW -enhet skulle bli en RGBWY -LED. En sådan modifiering av flerelement -lysdioder har inte funnits tillämpning i praktiken - den gula färgen återges av den samtidiga glödningen av röda och gröna ljuskristaller. Lätta kristaller som ligger nära varandra, när observatören är en eller två meter (och längre bort) från dem, smälter samman i sitt synfält till en enda ljuspunkt. Denna synfunktion, upptäckt av Lomonosov och bekräftad i praktiken av Helmholtz, låter dig skapa en godtycklig nyans av de 16 777 216 variationer som är synliga för ögat. Genom att till exempel ändra ljusstyrkan för det röda och gröna skenet ser en person en rödgulaktig ljuston på RG-LED.

RGBW -remsor har en intressant funktion - ljuskompensation . Om den vita ljuskristallen plötsligt misslyckas, kan du återskapa ett dynamiskt vitaktigt ljus - från kallt till varmt och ställa in lämplig ljusstyrka med rött, blått och grönt som fortfarande fungerar. Förhållandet mellan luminanssignalen för dessa tre lysdioder för vanligt vitt (utan skuggning på färgtemperaturskalan) är följande: 30% av ljuset ger rött, 59% - grönt, 11% - blått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du minskar det gröna skenet lite och lägger till blått blir skuggan kallvit . Om du subtraherar blått och lägger till rött blir nyansen varmvit. Etc. I industriella ljusremsor styrs denna process inte av en person, utan av en speciell enhet - en dimmer mikrokontroller, som ställer in nyanser och frekvens, algoritmen för att ändra dem över tid.

En inbyggd mikrokontroller med starkt inställda belysningslägen finns i var och en av lysdioderna: när en sådan ljusremsa slås på tänds alla fyra ljuselementen samtidigt. Smidig eller abrupt cyklisk omkoppling ställs in med en extern dimmer . Adress (algoritmisk) - med hjälp av en extra digital (tretrådig kommunikationslinje).

I det senare fallet är sådana system betydligt dyrare än enkelt RGBW -band.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfatta. Lysdioderna W - vita är de viktigaste . Dessa är ljuselement som ger ljus för det dagliga livet för människor hemma och på jobbet. Kristaller R, G och B - rött, grönt och blått ger bakgrundsbelysning. Så, i LED -ljuskronor, som styrs från fjärrkontrollen, väljer ägaren belysningen på egen hand. Till exempel på nyårsafton tänder användare ofta ett RGBW -band eller en lampa i "körljus" -läget, som på en julgranskrans: rött, grönt och blått blinkar i följd eller med olika intervall.

Taket som belyses på detta sätt får ett elegant, festligt utseende . Användare som föredrar skarp blinkning, blinkning till en smidig övergång från en färg till en annan, väljer ett annat läge. Användningen av godtyckligt programmerbara Arduino -mikrokontroller gjorde det möjligt för varje ägare av ett sådant ljusband att ställa in sin egen algoritm, inte begränsad till en eller flera fabriksinställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibla RGBW -band - vid 5, 12 och 24 volt, till skillnad från 220 volt, skärs de in i sektorer som är kortare än 0,5 eller 1 meter . Tak, väggar och golv med stegade övergångar kantas runt omkretsen med hjälp av korta och långa segment som är anslutna med 90-graders kontakter som skapar tejpvarv i denna vinkel. Detta innebär att ett dynamiskt upplyst rum får ett elegant och komplett utseende. De enklaste ljusremsorna utan dimmerkoppling är direkt anslutna. De behöver en strömförsörjning (adapter, drivrutin) med två oberoende utspänningar: 2 volt för färgade lysdioder, 3 för vita.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga tillbehör och komponenter

Förutom flerfärgad diodtejp kommer befälhavaren att behöva sådana tillbehör och komponenter.

Bild
Bild

Hörnkontakter . Oftast är det rektangulära kontakter - ett varv. Tees kan användas-T-formade adaptrar-kontakter. "Korsen" används för att ansluta korsande flertrådiga bussar, deras "plus" och minusser är elektriskt isolerade från varandra. Stjärnor - i speciella fall: 5, 6, 7 och fler terminaler gör att en av tejpen kan ge anslutning till strömförsörjningsenheten och mitten av "stjärnan" - multikontakten i flera remsor delar matningsspänningarna med resten av tejpen. Kontaktdon - "kors" och "stjärnor" är dåligt fördelade, på grund av deras unika egenskaper - en användare som vet hur man lödar samlar in en sådan topologi med hjälp av bitar av tråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strömkabel - när det finns många band krävs ett anständigt tvärsnitt . Ett 12 volts band med en kapacitet på till exempel 10 watt per meter, förbrukar nästan en ampere. Därför förbrukar 5 m ljustejp: 5/6 A, multiplicerat med 5 m, ger 25/6, eller mer än 4 A. Och med tanke på värmeförlusten (till lysdioder och ledningar under belastning), kommer endast 2,5 A att Ljusaggregatet gjorde dig inte besviken med en låg ljusstyrka än vad som anges av tillverkaren, du behöver en kabel med en marginal som gör att du kan mata 10 A utan märkbart fall i matningsspänningen under belastning. Många husbyggare, som möter detta behov, tar en vanlig kabel som flera ljusremsor är anslutna till, med ett tvärsnitt på 2-5 mm2-och de räknar inte fel: om nätaggregatet är tillräckligt kraftfullt, kommer ljuset remsor lyser med den deklarerade ljusstyrkan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Universellt lim . Du kan använda "flytande naglar", som påminner om limet "Moment-1".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit låda med ett transparent lock (eventuellt med en diffusor) eller ett transparent silikonrör . I det senare fallet är en trädgård eller teknisk slang som överför vitt ljus lämplig - med en innerdiameter på cirka en centimeter och en liten. Packning av tejpen gör montering vattentät och dammtät. Färdiga ljusremsor med fuktskyddsklass IP-69 är redan placerade i ett damm- och fuktresistent skal. Den förseglade ljustejpen, även om den tappar lite - upp till 10% av ljusstyrkan i skalet, är extremt skyddad mot yttre väder och mikroklimatiska (mekaniska och kemiska) påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strömförsörjning . Kan levereras som set. Om ett RGBW-band utan en styrenhet fungerar från 220 V, det vill säga "från ett uttag", monteras en likriktare som en enhet i en minikapsel på nätsladden. Detta är en högspänningsdiod-likriktarbro. Parallellt med det - en högspänningskondensator är som regel ansluten till utgången med en spänningsmarginal på upp till 400 V.

Bild
Bild

Olika fästelement: pluggar och skruvar för dem . Krävs för att hänga strömförsörjningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg - en kniv för avdragning av trådar och kontakter, ett lödkolv med lödning, kolofonium och lödningsmedel, en skruvmejsel . Lödning behövs i icke-standardiserade fall när det inte finns några kontakter med den nödvändiga topologin, men du måste hänga upp ljuselementen.

Vissa kopplingsblock har skruvplintar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontroller

Funktionell styrenhet - ett minikort i ett fodral med utgångar är anslutet till strömförsörjningen via motsvarande ingång på den. Som regel är dessa terminalerna "+ 5V" (eller 12 V) och "jord" ("massa"). Styrenhetens utgångar är också belastningsutgångar: mikrokretsen styr strömförsörjningen genom effekttransistorstegen, som fungerar som switchar. Som regel är dessa "minus" på "R", "G", "B" och "W", och de har ett gemensamt "plus", men det finns också en omvänd polaritet - med en gemensam "massa ". En 5-trådig kraftledning bildas.

Det komplicerade schemat är följande: "plus" och "minus" är de enda här. En gemensam strömförsörjning är lämplig för lysdioden (grupper av ljuskristaller) . Chippet i LED -fodralet oberoende - byter lokalt glödfärger lokalt. Sedan sitter "minus" "på den gemensamma ledningen," plus "går separat, och i kontrollbussen finns en höghastighetslinje enligt det digitala protokollet - ledningar för" mottagning "och" överföring ".

Styrenheten, som upptäcker att ljuschipsen är anslutna och klara för drift, skickar adresskommandon via bussen ("Rx" / "Tx" / "jord") . Plötsligt anslutning av "plus" till "mottagning" eller "överföring" är ett vanligt misstag hos nybörjare: hacks och en huvudkontroll ("hjärna") som inte har något skydd kommer att brinna ut direkt (termisk och elektrisk nedbrytning av mikroprocessordelen).

Faktum är att högfrekvenspulsspänningen som de arbetar med är hundradelar och tusendelar av en volt-några eller fler volt kommer omedelbart att "döda" elektroniken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkare

En förstärkare av digitala signaler från ett komplext ("intelligent") styrsystem för RGBW-ljusband krävs när programlinjens längd är hundratals eller fler meter. För att kompensera för förlusterna av högfrekvensspänningen, som redan är knapp, och dess strömstyrka är några mikroampere, den s.k. booster . Att hitta och välja det är problematiskt - bara ett fåtal företag producerar denna produkt, eftersom sådana situationer är mycket sällsynta. Entusiaster monterar sådana kretsar på egen hand genom att köpa radioelement i Kina online.

När det gäller effektförstärkaren - när ljusremsan i de sista sektionerna "sjunker" i ljusstyrka är det ibland billigare att köpa en extra adapter för 5, 12 eller 24 volt än att investera flera gånger mer pengar på flerkärniga kablar med ett tjockt kors -sektion. Nackdelen med denna lösning är att strömförsörjningen, för integritet i den ursprungliga designen av rummet, är gömd under ljuskronans upphängda struktur bakom den - från sidan motsatt till ingången till rummet . Strömförsörjning sker via ytterligare ledningar genom omdesignade kontakter som små ledningar är anslutna till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strömförsörjning

Varje modul som går ner från 220 till 12/24 volt, vilket ger isolering från nätets högspänning, är lämplig som adapter. Den förvandlar växelspänning till konstant spänning - tack vare den flimrar inte ljusremsorna, vilket tröttnar på användarens ögon under många timmars arbete, utan ger ett jämnt, pulserande huvudljus och bakgrundsbelysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Undvik att använda lätt tejp som flimrar under drift. Krusningar - med en frekvens på 50-100 hertz, ges också av de enklaste nätaggregaten (en transformator och två dioder, även utan utjämningskondensator) . Välj och kom överens om strömförsörjningsenhetens effekt och den totala förbrukningen (i watt) för själva ljusremsorna. Om den första är mindre än den andra är glödet ofullständigt och enheten arbetar i överbelastningsläge eller stängs av regelbundet på grund av överhettning.

Om tvärtom hela församlingen kommer att fungera i många år utan några klagomål, eftersom strömförsörjningen har en kraftreserv.

Bild
Bild

Anslutning och installation

Följ stegen nedan för att redigera och ställa in dynamisk RGBW -belysning

  1. Installera strömförsörjningen. Placera den på en dold plats - en nisch i väggen, bakom ett skåp, etc.
  2. Placera ljusremsor på rätt ställen i rummet.
  3. Anslut kontakterna. Om sektionerna av ljusremsor är anslutna genom lödning, i förväg-innan du lägger tejpen, löd sektionerna för svåråtkomliga platser för tak, golv och väggar.
  4. Installera och anslut ut- och strömkablar (sladdar) till strömförsörjningen.
  5. Lägg på och anslut styrenheten (om sådan finns) enligt monterings- och idrifttagningsanvisningarna för enheten.
  6. Led och anslut ledningarna (och deras sektioner), efter att ha kontrollerat enligt din individuella belysningsinstallationsplan.

Kontrollera om systemet är korrekt monterat. Hela ljusenheten ska lysa. Om det finns en fjärrkontroll, sätt i batterier eller laddningsbara batterier i den och kontrollera byte av lägen i glöd. Gå igenom glödlägena - allt som anges av fabriken borde fungera. Om programmering från fjärrkontrollen tillhandahålls, ställ in din egen algoritm för att byta färg och vitt ljus. Resultatet är en flerfärgad glöd, kombinerad med eller utan huvud (vit).

Rekommenderad: