Golvlampor: I Interiören "loft" Och "högteknologi", "moderna" Och "country", Skandinaviska Och Klassiska, Marina Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Golvlampor: I Interiören "loft" Och "högteknologi", "moderna" Och "country", Skandinaviska Och Klassiska, Marina Och Andra

Video: Golvlampor: I Interiören
Video: EcoHouse Mart 2024, April
Golvlampor: I Interiören "loft" Och "högteknologi", "moderna" Och "country", Skandinaviska Och Klassiska, Marina Och Andra
Golvlampor: I Interiören "loft" Och "högteknologi", "moderna" Och "country", Skandinaviska Och Klassiska, Marina Och Andra
Anonim

Den väldesignade interiören visar den synkroniserade interaktionen mellan alla element som är involverade i att skapa en bekväm, mysig atmosfär. En av huvudrollerna tilldelas ljus. Välplanerad belysning gör underverk och förvandlar atmosfären även i det vanligaste rummet.

Bland moderna belysningsanordningar upptar en speciell plats golvlampor - fristående lampor med hög benställning . Vi kommer att ta reda på varför designers älskar dem så mycket, och hur det är intressant att slå interiören i olika stilar med hjälp av golvlampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

10 bilder

Särdrag

Golvlampans prototyp är en fackla, vilket är förståeligt från det franska namnet på lampan - fackla ("fackla"). Golvlampor började njuta av popularitet under 1500- och 1600 -talen, när det blev på modet att utrusta ceremoniella sovrum. Interiörer med golvlampor kännetecknas av en speciell komfort, vilket förklaras av särdragen i deras design . På grund av det starkt upphöjda ljuselementet, skyddat av en tät cylinderformad lampskärm, är utrymmet inte helt upplyst, utan delvis, vilket skapar en liten oas av värme och ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på metoden för ljusfördelning kan golvlampor vara källor till:

  • direkt ljus med ensidig riktning av en smal ljusstråle;
  • diffus belysning med jämn fördelning av ljusstrålar;
  • reflekterat ljus när ljusflödet riktas mot en yta som kan reflektera det.

Olika kombinationer av belysningsarmaturer skapar fantastiska visuella effekter och optiska illusioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Jämfört med sina avlägsna förfäder kan en modern golvlampa ha olika mönster.

Traditionell

Designen på den klassiska golvlampan inkluderar en hög sockel, belysningselement och lampskärm.

Fördelarna med traditionella modeller:

  • spektakulärt utseende;
  • uppta ett minimalt område;
  • funktionalitet: de ger bra lokal belysning utan att behöva använda den huvudsakliga, samtidigt som de upprätthåller illusionen av halvmörker;
  • rörlighet: de är lätta att flytta från plats till plats, vilket gör det möjligt att något modifiera interiören när som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material för produktion av budgetprodukter är:

  • stål;
  • nickel;
  • krom;
  • plast;
  • mångfärgat glas;
  • trasan;
  • papper.

De dyraste lamporna är riktiga konstverk, för vilka kristall, ädelstenar och guld redan används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvlampor-lampor

Till skillnad från golvkonstruktioner kännetecknas väggmonterade modeller av en mycket mindre storlek och frånvaro av ett långt ben, och med basen är de fästa på väggen. Jämfört med en vanlig vägglampa känns en golvlampa lätt igen med sin klassiska cylindriska eller konformade lampskärm. Produkter kan vara irreversibla eller utrustade med en roterande mekanism för att justera ljusflödets riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Original

Vi talar om författarens exklusiva modeller, tillverkade på beställning eller tillverkade i begränsade mängder. I ett fall är deras glädje en ovanlig form, i det andra - ett exotiskt material. Golvlampor i form av ljusstolpar är särskilt populära. Eftersom fantasin hos designers inte har några gränser, visas lampor i form av lindade cylindrar, segel, timglas och enkla men ovanligt snygga ljuspinnar.

Ljusstången har ingen skugga eller bas. Det kännetecknas av närvaron av ett belysningselement, en platt bas, en ram täckt med skyddande och dekorativt tyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa strålkastare

Fram till nyligen, skrymmande enheter, som säkerställde fokusering av ett kraftfullt ljusflöde till ett specifikt område, upplysta byggarbetsplatser, militära anläggningar och arkitektoniska monument. Med utvecklingen av modern teknik har strålkastare blivit kompakta. Och möjligheten att med deras hjälp skapa intressanta ljudeffekter genom att rikta ljusstrålen till rätt plats och mätta den med färg, var efter inredningsdesigners smak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära stilar

Modern

En av de mest intressanta stiltrenderna, som återspeglar begreppet visuell ekologi i inredningen, när naturliga konturer och naturliga silhuetter aktivt överförs till en konstgjord miljö.

Välkomnade:

  • asymmetriska former av lampor med släta kurvor och linjer;
  • matta konformade nyanser av sfärisk form eller prisma-formad;
  • original design av golvlampor-lampor i form av lyktor, vingar, blommor, skal med guld- eller bronshållare;
  • färger: lugn opal, återhållsam gradering av grönt och beige.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flashig förgyllning, betonad lyx, luddiga färger är oacceptabla. Flerfärgad är lämplig för den målade glasdesign som Tiffany bordslampor är kända för, vilket ger interiören ett sofistikerat och bohemiskt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hi-tech och loft

Vägbeskrivning som drar mot tankeväckande rationalism och mångsidighet.

Belysningsfunktioner:

  • modeller med halogen / LED -lampor på ett fäste;
  • lampor med strikt formgeometri;
  • golvlampor-spotlights med ett överflöd av krombeslag;
  • material för nyanser - plast, transparent, frostat, färgat glas, texturerad duk, kristall, metallnät, beslag av nickel, stål, krom;
  • urbana färger: en palett med grå nyanser, vitt och brunt. Ljusröda, blåa, gula nyanser kan bli accenter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I hi-tech får golvlampor i futuristiska mönster eller origami-formade liva upp den svartvita designen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skandinaviska

Nordisk stil ligger nära minimalism och ekodesign. Kombinerad belysning: översta, sido och lokal. Den senare tillhandahålls av golvlampor av den mest lakoniska formen, "i tjänst" nära stoppade möbler och väggmonterade modeller för belysning av speglar och målningar.

Plafonds kännetecknas av både en konstlös, vardaglig form och en original design. Det finns ingen plats för för ljusa eller mörka toner, den här stilen säger ja till ljusblå, rosa, gröna i kombination med vita, vilket visuellt utökar utrymmet och multiplicerar tillgänglig belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Land

Rustik inredning är mjuk diffus belysning. Golvlampor i etniska motiv med långa ben, lampor med små lampskärmar av naturmaterial - linne, bomull, chintz med enkla blommotryck eller i en bur är lämpliga. Lugna, naturliga, naturliga nyanser av en övervägande ljus palett dominerar. Plattor av plast, glas och metall är inte den bästa lösningen, liksom användningen av ljusa, prickiga färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk

Klassiska interiörer kan återspegla alla historiska trender i designen av Empire, barock, rokoko, antik stil. Belysning i en sådan design är inte bara belysningsarmaturer, utan också konstobjekt som sätter tonen för hela designen.

En kristallkrona, golvlampor med tygskärmar, lampor med nyanser i form av ljus bör bilda en enda ensemble. Färgpalett - varma nyanser av mjölk, grädde, beige, sand, mörkgrön. Material - marmor, förgyllning, ädla träslag, läder, dyra tyger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nautisk

Varje detalj i den luftiga, bekväma och fria havsinredningen är mättad med extraordinär romantik. Vita, blå och bruna nyanser dominerar och betonar den marina naturen. Mycket naturligt ljus kompletterar sidokällan och toppljuskällorna. Golvlampor med keramiska eller glasskärmar och baser av polerat trä, dekorerade med skal och skär från ett fisknät, är lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orientalisk

Orientaliska interiörer är fantastiskt vackra. Huvudrollen i dem spelas inte av huvudet, utan av dekorativ och lokal belysning, vilket kan skapa en lugn intim atmosfär.

Modeller som används:

  • massiva golvlampor;
  • rörformiga golvlampor med god ljusspridningsförmåga;
  • på justerbara stativ med uppblåsta, genomskinliga nyanser;
  • väggtyp i form av en bikupa;
  • låga golvlampor, som kännetecknas av fylliga lampskärmar i ljusa färger, dekorerade med sniderier, tofsar, fransar och broderier.

Spetsiga lampor rekommenderas att varva med rundade lampor och geometriska ornament på lampskärmar med blommiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Retro

En intressant, komplex, varierad riktning som förkroppsligar det senaste århundradet.

Belysningsfunktioner:

  • antik utförande av golvlampor med tofsar och fransar, lampskärmar med snören;
  • lampor dekorerade med smide, vintage keramiska sconces, handgjorda lampor;
  • kombinationer av sura nyanser av rött, lila, hetrosa, saftigt grönt, blått, orange med vitt och svart;
  • plattor med invecklade former i form av blommor eller geometriska former, frukter, grönsaker;
  • lampskärmstryck: blommiga, rutiga, små och stora ärtor, ränder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minimalism

En trend som främjar avslag på allt som är överflödigt och bevarandet av det som verkligen är nödvändigt.

Krav på armatur:

  • enkel geometrisk form;
  • lakonisk design;
  • vanliga eller kontrastfärgade nyanser utan mönster.

Idealiska alternativ är modeller med långa raka ben eller en komplex välvd form i kombination med den enklaste nyansen . Företräde ges för golvstående modeller, snarare än väggmonterade strukturer. Golvlampor med en vit skärm och en svart metallram ger en snygg elegans till den strama inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eco

Ekodesign kännetecknas av lampor som avger intensivt ljus från ett varmt spektrum med en knappt märkbar gulhet.

Modeller som förtjänar uppmärksamhet:

  • med konventionella glödlampor;
  • golv LED -golvlampor;
  • med träklädsel eller pappersdekor;
  • med ovanliga lampskärmar, där löv, bambu eller trädgrenar används som dekorationer.

Materialen måste vara naturliga - bomull, jute, textilier av linne för lampskärmar, obehandlat naturligt trä, bambu, sten, glas för stolpar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

Trenden är känd som japansk minimalism, vilket förnekar onödiga detaljer. Sådana interiörer kännetecknas av sofistikering, elegans och fantastisk harmoni. Belysningen är mjuk, diskret med ett mjukt, som strömmande ljus som fyller utrymmet, men som inte träffar ögat. En traditionell japansk ljuskrona kompletteras med utsökt formade golvlampor av rispapper, textilier, trä eller modeller i form av glödpinnar. Färger - vita, mjölkiga, mörkbruna för efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ångpunk

I en retro-futuristisk design ska belysningen inte vara ljus, utan diffus, vilket bidrar till skapandet av en dyster atmosfär.

Används:

  • lampor med lampskärmar och lampskärmar i viktoriansk stil;
  • moderna ljuskällor i form av gasurladdningsstrålkastare som avger energi i det synliga området;
  • handgjorda vägglampor, bordslampor, vars material för tillverkning är svarta elledningar, patroner, detaljer om alla slags mekanismer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I stil med blomster

En ovanligt vacker trend använder temat natur med kraft och huvud - blommiga och blommiga ornament, bisarra former av golvlampor och lampor stiliserade som representanter för floravärlden - tulpaner, liljor, orkidéer, rosor, lotus.

Ramarna är täckta med murgröna eller är överdådigt dekorerade med små blommor, vilket gör att armaturerna ser ut som levande växter. Material - metall, Murano -glas, kristall, porslin. Färgpaletten är känsliga, tråkiga nyanser av rosa, blått, gyllene, lila, vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekno

Den spektakulära kalla elegansen hos technodesign som filosofi om meningsfullt kaos är efterfrågad. Huvudkraven för konstgjorda ljuskällor är ljusstyrka och intensitet.

Funktioner hos belysningsarmaturer:

  • betonade utilitaristisk utförande;
  • minimiantalet dekorativa element i form av tekniska delar och komponenter: datormikrokretsar, brickor, lager;
  • nyanser av transparent, frostat glas eller metall i form av cylindrar, sfärer, halvklot;
  • på justerbara stativ, med olika reflektorer;
  • utrustad med punktfunktioner för att rikta ljusstrålen tydligt till en punkt;
  • färglösningar - monokrom, silver, metalliska färger.
Bild
Bild
Bild
Bild

engelsk

Den engelska stilen är ett uttryck för mysig elegans. Armaturer måste uppfylla huvudkravet - ha en konsekvent prestanda inom ramen för engelsk estetik. Den massiva ljuskronan kompletteras med graciösa lampor med tygskärmar och golvlampor med nyanser av tråkiga metaller, frostat glas, täta material och en bas av träslag som har en vacker konsistens. Varma naturliga nyanser av terrakotta, mörkgrön, svart och vit är karakteristiska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska

Filosofin om kinesisk design är baserad på Feng Shuis läror, så allt i designen är föremål för strikt ordning och harmoni. Prioriteten är mjuk spridd lokal belysning - gul, ibland lite reflekterande med en diskret rödaktig nyans.

Vilka modeller att föredra:

  • golvlampor, vägglampor i enkel form;
  • strukturer med ljusa pappersnyanser i vitt eller färgat;
  • lampor med snidad träskärm i form av en svart smidd lykta.

Färgområdet för rika, djupa nyanser av rött, blått, grönt, brunt, gult, beige är karakteristiskt. Den svarta och röda duetten är populär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern

Riktningen, som är en sammansatt hodgepodge av de mest olika trenderna i efterkrigstiden. Belysningen kan vara lugn och återspegla minimalismens trend, men invecklade mönster av moderna armaturer är tillåtna. Den idealiska lösningen är de diffusa ljusa golvlamporna som är jämnt fördelade över de funktionella segmenten.

Företräde ges till:

  • moderna modeller av en enkel form;
  • vanliga tyger för lampskärmar och nyanser;
  • tekniska material: plast, glas, böjt trä;
  • dekorativa golvlampor i form av en skulptur eller en sammansättning av flera.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Boende alternativ i interiören

Så golvlampor kan framgångsrikt integreras i nästan alla designkoncept. Innan du köper, besluta om platsen för golvlampans installation och syftet med dess användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvlampor för att ordna olika funktionella segment:

  1. Avkopplingsområden: golvstående modeller med ett välvt stativ och en tung bas som säkerställer stabiliteten i hela strukturen.
  2. På minibibliotek : bekväma golvstående modeller, utrustade med ett bord och effektiva spotlampor med tydlig fokusering av ljusstrålen på ett ställe.
  3. I arbetsområden: multifunktionella modeller med en lampskärm på ett justerbart stativ, som ger möjlighet att zooma in, flytta belysningselementet, ändra ljusintensiteten.
  4. Hos barn: stabila strukturer med stativ som bas eller massiva golvlampor med ljuskolonn. I det här fallet behöver du inte oroa dig för att ett barn eller husdjur vänder golvlampan och skadas.
  5. I vardagsrum eller sovrum i linje med modernistiska trender skulle den idealiska lösningen vara lampor med invecklat böjda ben, lampor med mosaikskärmar och lampskärmar i Tiffany -målat glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns tomma områden i rummet bredvid möbler eller en öppen spis, kan du effektivisera designen med hjälp av det symmetriska arrangemanget av golvlampor. En ensemble av golvlampor och lampor i en liknande färg- och stillösning harmoniserar interiören och ger den fullständighet.

Rekommenderad: