Infällda Lampor (83 Bilder): Fyrkantiga Modeller Inbyggda I Vägg Och Golv, Med Rörelsesensor, Idéer För Trappor

Innehållsförteckning:

Video: Infällda Lampor (83 Bilder): Fyrkantiga Modeller Inbyggda I Vägg Och Golv, Med Rörelsesensor, Idéer För Trappor

Video: Infällda Lampor (83 Bilder): Fyrkantiga Modeller Inbyggda I Vägg Och Golv, Med Rörelsesensor, Idéer För Trappor
Video: Amazing Ingenious TOOLS you can Buy Now 2021 (Amazon) | Part: 202 2024, April
Infällda Lampor (83 Bilder): Fyrkantiga Modeller Inbyggda I Vägg Och Golv, Med Rörelsesensor, Idéer För Trappor
Infällda Lampor (83 Bilder): Fyrkantiga Modeller Inbyggda I Vägg Och Golv, Med Rörelsesensor, Idéer För Trappor
Anonim

Nyligen blir användningen av inbyggda lampor i arrangemanget av hus, lägenheter och andra lokaler allt populärare. Innan du köper inbyggda belysningsenheter bör du bekanta dig med deras kvalitetsegenskaper och tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

En infälld armatur är en belysningsarmatur, vars kropp delvis är gömd i väggen, taket eller placerad inuti möbelkroppen. Kvalitetsegenskaperna hos de valda armaturerna beror på användningsändamålet. Det är viktigt att förstå funktionen i rummet där dessa enheter kommer att fungera.

Normalt är armaturerna förskjutna för enhetlig belysning . I detta fall bör avståndet från den första ljuskällan till väggen inte överstiga 60 cm, mellan lampor - upp till 1,5 meter, mellan rader - 1 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraft

Det är viktigt att följa normerna för belysningens specifika effekt, som beräknas som antalet watt per kvadratmeter. optimala effektparametrar för olika rum:

  • I barnrummet - upp till 60 W / m².
  • Kök och matsal - upp till 26 W / m².
  • Vardagsrum, arbetsrum - upp till 22 W / m².
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Badrum och toalett - upp till 20 W / m².
  • Sovrum - upp till 15 W / m².
  • Korridor, inre utrymme, vestibuler - upp till 152 W / m².
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter betonar att denna indikator är typisk för glödlampor. Vid användning av LED -enheter divideras den specifika effekten med 10, energibesparande - med 3.

Beslag

Den moderna marknaden är fylld med en mängd olika infällda belysningsarmaturer. I synnerhet har de olika former och dekorativa element, gjorda av olika material.

De flesta gatlampor tillverkas med metall-, plastskyddsdelar och tätningar av gummi eller gummi. För badrum, bastur, bad eller simbassänger är det bättre att använda slutna apparater med skydd mot fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Annars beror designen på designerns idé, eftersom modellerna kan väljas för valfri plånbok: från glas, plast, med kristaller, från olika metalllegeringar.

Visningar

Av ljusflödets karaktär klassificeras inbyggda lampor i spridda och riktade ljusenheter. Med funktionella funktioner kan fasta eller roterande kännetecknas. Den senare gillade formgivarna som ytterligare belysning av enskilda föremål eller zoner i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typen av lampor spelar en viktig roll bland egenskaperna hos inbyggda armaturer. De kan vara halogen, LED, energibesparing. Glödlampor som inbyggda är helt olämpliga på grund av kroppens starka uppvärmning. LED -enheter är särskilt populära. De är multifunktionella. Det är möjligt att använda en dubbel eller trippel diod i ett hus. Dessutom har en intensitetskontrollmekanism utvecklats för dem - dimning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armaturer är uppdelade efter sin form i punkt, modulära och linjära . En strålkastare är den vanligaste typen, eftersom den har den enklaste designen, användarvänligheten och den låga kostnaden. Designen innehåller ett hus med inbyggd reflektor, fläta och en glödlampa. Kroppen, förutom att hålla den, utför också dekorativa och skyddande funktioner.

Fokala inbäddade enheter kallas downliners av experter. Bland dem kan en dubbel spotlight särskiljas, liksom modeller med ett ännu större antal glödlampor. De passar perfekt in i interiören och gör den mer original.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du använder strålkastare som huvudbelysning är det nödvändigt att beräkna antalet som krävs för ett visst rum. De används också för ytterligare belysning tillsammans med ljuskronor och lampor. Med hjälp av sådana lampor kan du stilistiskt markera alla delar av interiören.

Panellampor kallas ibland rasterljus. Modulära ljuskällor i form av takpaneler har som regel standardmått på 60x60 cm. De använder oftast lysrör. Sådana modeller avger endast riktat ljus från taket till golvet.

Oftast används profilbelysningspaneler på kontor, offentliga platser, i produktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Linjära armaturer kallas också ramlösa. I grund och botten består de av en anodiserad aluminiumprofil och en plastdiffusor. Ljuspanelens bredd varierar från 25 till 50 mm. Det inbyggda djupet är grunt, vilket förenklar installationen och låter dig utöka tillämpningsområdet från dekorativa ändamål till grundbelysning.

Armaturerna kan vara helt och delvis infällda på djupet. Fördelarna med fullt inbyggda armaturer, möbler, sträcktak är obestridliga. De skapar en säker och bekväm inomhusmiljö. I de flesta fall används dock punktalternativ endast som bakgrundsbelysning, eftersom deras antal bör vara betydande för full belysning. Det är nödvändigt för komfort och mys. Till exempel i korridoren eller i förrummet kommer lysdioderna inbyggda i uttagslådan att tillåta även familjemedlemmar med dålig syn att inte missa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inbyggda lampor låter dig förkroppsliga alla designidéer - från att markera några möbler till att skapa en viss stil för hela rummet.

Panelmodeller är alltid inbyggda till hela djupet av skåpet och tack vare den stora ytarean och riktat ljus klarar de perfekt huvudbelysningsfunktionen.

Bland de delvis inbyggda armaturerna, beroende på installationsmetod, skiljer man externa eller ytmonterade, fjärrstyrda (upphängda) armaturer. De första specialisterna används ofta i fall där takets bas är solid, till exempel betong. Designen består av fästelement i form av en plattform, ett hölje med en diffusor och en lampa. Fjärrmodeller skiljer sig från ytmonterade och inbyggda modeller genom att armaturen hänger på en kabel som förbinder basen och kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Energisparindustrin har vuxit snabbt de senaste åren. I detta avseende visas armaturer utrustade med ytterligare funktioner på marknaden, till exempel med en dimmer eller en rörelsesensor.

Dimmbara modeller har flera fördelar:

  • Ett brett spektrum av ljusstyrka ändras.
  • Justering av ljusstyrka påverkar inte färgåtergivningen.
  • Att minska ljusstyrkan kan öka enhetens livslängd.
  • Tröghet under justeringen är minimal.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inbyggda belysningsenheter med en rörelsesensor är populära i entréerna till flerbostadshus, kontorsgångar, lager, eftersom de kan avsevärt spara energi. Funktionsprincipen är att sensorn skannar området och detekterar närvaron av rörelse. När den utlöses överför den en signal till den inbyggda lampan som tänds. Förutom reaktionen på rörelse är sådana enheter utrustade med sensorer som övervakar belysningsnivån. Detta är nödvändigt för att lampan inte ska tändas på dagtid.

Målbara gipslampor börjar bara bli populära . Deras främsta fördel är förmågan att måla i färgerna i önskad nyans, för att ge textur. Dessutom gör den moderna industrin det möjligt att välja en mängd olika former. Nackdelen är naturligtvis själva materialets skörhet, men detta material är lätt att återställa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Infällda armaturmodeller är indelade efter sin form.

De vanligaste är:

  • Halvcirkelformad med en stor diffusor som täcker ganska stora ytor. Används för att arbeta på terrasser, hallar, utomhusområden.
  • Avlång. De används främst för snävt riktad belysning av föremål, till exempel målningar.
  • Cylindrisk. Oftast har de ett vridbart fäste så att de kan ändra ljusets riktning. Det finns vägg- och golvalternativ. Designers ordnar dem i rum med ovanlig form.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning kan installeras på ytor av gipsskivor, spånskivor och MDF -paneler, trä, plast.

Kroppen på den inbyggda lampan kan ha olika former, eftersom det bara beror på designerns idé:

  • Ringen är det vanligaste alternativet.
  • Kvadratkroppen är klassiskt korrekt.
  • Rektangulära modeller sträcker sig från de minsta enskilda downlinersna till stora takbelysningspaneler.
  • Linjära lampor är vanligtvis långa och tunna.
  • Det ultratunna fodralet är endast möjligt i LED-armaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När du väljer en inbyggd belysningsanordning är det först och främst nödvändigt att ta hänsyn till kriterierna för bekvämlighetsgrad under vidare drift, i synnerhet armaturens storlek. Det är oftast möjligt att bestämma diametern med hänsyn till rummets funktionella egenskaper. För belysning är det tillräckligt att använda produkter av minsta storlek.

För ytmonterade externa armaturer används vanliga LED-lampor, så deras diameter är vanligtvis från 5 till 15 cm. Till exempel i ett badrum räcker 4-5 sådana lampor. Ibland kan du hitta modeller av stora storlekar.

Bild
Bild

Standardmodellernas dimensioner beror på lamporna som används i dem:

  • De största dimensionerna är för halogenlampor. Deras diameter är från 11 cm, men den är ungefärlig, eftersom bredden på basen också måste beaktas.
  • Enheter med glödlampor måste vara minst 8 cm i diameter.
  • De minsta är LED -enheter, tillgängliga från 5 till 7 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom diametern är planteringsdjupet en viktig parameter. Det bestäms beroende på armaturens funktion. För dekorativa ändamål används vanligtvis små lampor, i vilket fall djupet blir minimalt.

Standardutbudet, baserat på vilken typ av lampor som används, är följande:

  • Djup från 1 cm är endast möjliga för lysdioder.
  • Halogenarmaturer är inbyggda från 4 cm djup.
  • Installationsdjupet för apparater med glödlampor kan variera från 20 till 30 cm.

För ytmonterade eller upphängda inbyggda modeller är kroppens höjd eller längd också viktig, vilket gör att du ergonomiskt kan anpassa belysningsarmaturerna i det omgivande inre utrymmet.

Bild
Bild

Lampor

Infällda armaturer använder olika typer av lampor:

  • Glödlampor . Det vanligaste och billigaste alternativet. Fördelen ligger i den låga kostnaden, men den täcker inte nackdelarna. Eftersom dessa element blir mycket heta kan de inte användas för fullt inbyggda apparater. Dessutom är modellkroppen med denna typ av lampor vanligtvis den största.
  • Energi sparande . Lite bättre än de tidigare, men för infällda armaturer är de deras analoga.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Halogen . Alternativ med låg effekt är sämre än glödlampor. Med deras hjälp, när de används vid konstruktion av reflekterande ytor, kan du få ett ganska starkt smalt strålkastarljus.
  • Ljusdiod (LED) . Det mest populära alternativet på grund av dess mångsidighet, minimala energiförbrukning och låga uppvärmningshastighet. Armaturer med dioder kan vara mycket små, men inte mindre ljusa. De låter dig få en mängd olika färgalternativ. När olika sensorer används i konstruktionen blir det möjligt att styra deras egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Armaturhuset är tillverkat av en mängd olika material. Bland dem:

  • Plast - det vanligaste alternativet på grund av dess låga kostnad och lätthet. Dessutom kan en stor färgpalett, en mängd olika texturer och storlekar och praktiska egenskaper noteras. Nackdelen är utbrändhet och sprickbildning.
  • Metall - det näst mest populära materialet. Produkter gjorda av det ser dyra, hållbara, motståndskraftiga mot olika typer av smuts, lätt att rengöra. Färgschemat är dock återhållsamt, färgerna är mestadels klassiska: förgyllning, silver eller mässing. Brons dekorativa element i utformningen av lampor finns ofta i designen av hotell och restauranger.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glas det är skört, men det går bra med alla interiörer, tål negativa yttre påverkan, har ett brett utbud av färger. Kristallelement är karakteristiska för Provence -stilen. Kristall måste dock hanteras varsamt, så det är bättre att inte använda dem i rum med små barn.
  • Trä och keramik - naturliga materialtyper. De är lämpliga för alla interiörer, kombineras med alla texturer och är relativt billiga. Keramik har en nackdel - bräcklighet, så det måste hanteras försiktigt. Trä torkar vid låg luftfuktighet och sväller vid hög luftfuktighet, så denna kvalitet bör beaktas vid installation av armaturen.
  • Gips - nyligen blivit populärt material för tillverkning av belysningsarmaturer. Infällda gipsbelysningsarmaturer är bekväma i sin funktion. Du kan välja den nödvändiga formen, måla och ge textur, om det behövs är det möjligt att återställa det på egen hand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusspridaren kan vara gjord av antingen plast eller glas. Vanligtvis används glasalternativ i dyrare modeller. I vilket fall som helst krävs ett spegelreflekterande lager som appliceras på den inre ytan.

Färger

Det finns många kriterier för att välja färgschema för armaturernas yttre element. För vissa är osynlighet viktigt, då måste färgen matcha skuggan på ytan som enheten är inbyggd i. Om det finns ett behov av att markera belysningsenheten som ett separat element i interiören, bör färgen tvärtom vara ljus.

Vid val av färg som psykologisk uppfattning kan följande noteras:

  • Vitt stimulerar prestanda.
  • Svart har sofistikering, men samtidigt kan det lägga till ett element av tomhet.
  • Gröna nyanser är lugnande.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Blå färger kan vara deprimerande till viss del.
  • Röda toner ökar blodtrycket.
  • Blått bidrar till att det sänks.

En annan viktig faktor när du väljer belysningsarmaturer är färgtemperaturen. Lampor kan ge vitt, gult och blått ljus. Ett varmt öga definieras vanligtvis som gult, naturligt är närmare vitt och ett kallt för oss ses som blått. Experter rekommenderar att du väljer ett neutralt alternativ, som ligger nära naturligt dagsljus.

Hur placeras?

När du installerar ett belysningssystem i ett rum är det nödvändigt att ta hänsyn till minimiavståndet mellan lampor och från dem till väggarna. Vid installation av komplexa layouter av inbyggda enheter märkte experter att det optimala avståndet mellan strålkastare är 30 cm. Det är mest effektivt att placera belysningsenheter på ett avstånd av 20 cm från väggen. Om det finns ett sträcktak måste gapet mellan armaturen och filmens söm vara minst 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller en icke-standardiserad ytdesign med ett stort antal downliners, till exempel med en "stjärnahimmel" -effekt, bör de placeras symmetriskt på lika avstånd. Det finns många sätt att installera lampor, var och en är unik och beror på kraven på stilen, designidén och ägarens önskemål. Dessutom spelar lokalernas funktionella egenskaper en viktig roll.

Applikationsalternativ

Med ett ergonomiskt arrangemang av inbyggda belysningsenheter i interiören kan du ändra rummets utseende när det gäller geometri. Till exempel, om du placerar strålkastare längs taket i en smal korridor, kommer rummet att visas längre. Ljuset som faller i taket från gesimsen kommer att öka takhöjden i vardagsrummet. Spegelbelysning kan installeras i badrummet eller i hallen, vilket ger effektiv belysning av ansiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Downliners inbyggda i väggarna betonar designidéer, skapar komfort och mys i rummet. Vanligtvis används LED -enheter i detta fall. Med deras hjälp belyses hyllor, målningar eller nischer. En original lösning är belysningsarmaturerna för trappsteg i privata hus.

Nyligen har det blivit populärt att dekorera terrasser, loggior, trädgårdshus, vinterträdgårdar och växthus med inbyggda platser.

Betyg av tillverkare och modeller

De mest populära tillverkarna av belysningsprodukter bland köpare är Osram och Philips. Dessa är pålitliga företag med stor erfarenhet och ett brett utbud av inbyggda belysningsenheter. Specialister lyfter också fram Feron -företagets produkter, eftersom kostnaden för dess produkter är något lägre än de tidigare. Detta märke kännetecknas av högkvalitativa belysningsanordningar från tak till dekorativa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta modeller som använder LED -lampor produceras av Gauss, ASD. Varumärken är något sämre när det gäller "marknadsföring", men deras kvalitetsegenskaper är utmärkta. Vi bör nämna varumärkena Eglo, Arte Lamp, Novotech, eftersom specialister gärna använder sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Bland de alternativ som erbjuds av tillverkare är det omöjligt att välja ledare, eftersom köpare köper runda i form av en bricka och fyrkantig, och i form av istappar, triangulära, sfäriska och andra lampor.

Oftast väljs inbyggda belysningsenheter i enlighet med interiörens stil. Om det är högteknologiskt, används som regel ett förkromat metallhölje, som är "dolt" i väggar och tak, så att en rymdatmosfär kan skapas i vardagsrummet eller badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiska downliners kännetecknas av alternativ för lampor av glas, plast, gips, ibland med stuckaturelement. De är utformade för att skapa en känsla av rikedom och respektabilitet i interiören.

Point -enheter i Provence -stil använder olika blommiga ornament i sin design. Lämpliga material är plast, keramik och glas i pastellfärger. Metallfodral av mässing, brons, nickel används ofta. Hantverkare kan artificiellt åldra dem. Stil innebär måttlighet och romantik, därför används ibland kristallhängen, ljus, blommor som dekoration.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Inbyggda armaturer kan väljas enligt olika parametrar: funktioner, ljus färg, storlek, form, kvantitet. Men för en kompetent installation är ett viktigt kriterium vilken typ av yta de ska monteras på.

Installation av enheter för tak av gipsskivor blir den enklaste av alla tillgängliga, eftersom denna typ av material lämpar sig för alla deformationer, sågningar och utjämningar. Olika former kan skapas med det.

Det viktigaste är att komma ihåg några regler:

  • Armaturer får inte falla ner i skarvarna på panelsömmar.
  • Storleken på det hål som borras i gipset bör vara 4 millimeter större än diners diameter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland annat lider gips inte mycket av uppvärmningen av lamporna, så du kan använda lampor med alla typer av lampor och olika inbäddningsdjup.

Betong är det mest olämpliga materialet för att bädda in belysningsenheter. Detta betyder dock inte att denna operation är omöjlig. Professionals använder en stansare för att göra hål, men de varnar för att allt arbete som rör deformation av bärande konstruktioner måste godkännas av bostadens statliga strukturer. Därför, om det finns ett betongtak, bör andra alternativ användas. Till exempel kan du sänka den med 5-6 cm med gips, och belysningen kommer att ställa upp utan problem. Designers erbjuder också alternativ för takfotsplacering av lampor.

Bild
Bild

Det händer ofta att renoveringen i lägenheten redan har gjorts, och idén att byta belysning kom senare. Om väggarna är dekorerade med texturerat gips är inbyggda gipsmodeller det mest lämpliga alternativet. De kommer organiskt att passa in i interiören utan att fokusera på själva enheten. Under installationen putsas sömmarna och hålen från infästningen, liksom armaturkroppen, i stil med väggar eller tak. Därefter kan beläggningen målas.

PVC -film som material för takdekoration kommer att bli mycket populärt. Men inte alla typer av lampor är lämpliga för det. Till exempel är glödlampor kontraindicerade för denna typ av material.

Bild
Bild

Valet av armaturer för armaturer väljs individuellt, beroende på design.

Professionals skiljer tre grundregler för installation:

  • Armaturer bör fästas i taket, inte på själva taket, eftersom det deformeras från vikten av belysningsarmaturerna.
  • Höjden justeras med hjälp av monteringsringen.
  • Måtten på hålet i vilken enheten ska byggas måste vara större än själva armaturen.

En annan viktig egenskap är att du inte kan välja en platt ljuskrona för ett sträcktak. Ofta är basen för sådana anordningar gjorda av metalllegeringar, som utsätts för uppvärmning, vilket hotar att förstöra takplåtens material. LED och lysrör är bäst lämpade för sådana mönster.

Bild
Bild

Golvlampor är ovanliga, så de gillade designers. Med deras hjälp kan du ställa in olika specialeffekter. Omfattningen är bred: arkitektoniska strukturer, trädgårdsvägar, simbassänger, parkgränder, podier.

Populära typer:

  • Mortise liknar helt inbyggda.
  • Kupad - en plafond kommer in över deras yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvlampor utomhus måste ha följande egenskaper:

  • Fuktmotstånd för anslutningar och hus.
  • Stötskydd.
  • Diffust ljus.

Inuti används ofta infällda armaturer som extra belysning. Särskilt garderob belysning, kök och korridor belysning strukturer är särskilt populära. För att skapa trivsel och komfort är de monterade i väggpaneler, tak gesimser, nischer och hyllor.

För att förbättra kontrast och visuella illusioner i mörka rum installeras snävt fokuserade linjära enheter av olika längd. I stugor och privata hus är lampor monterade på den väggen i huset, bredvid det finns inga fönster, vilket gör att du kan öka det upplysta området.

Rekommenderad: