Lysrör (86 Bilder): Takfäste Och Takmodeller Med Galler För Inomhusbelysning

Innehållsförteckning:

Video: Lysrör (86 Bilder): Takfäste Och Takmodeller Med Galler För Inomhusbelysning

Video: Lysrör (86 Bilder): Takfäste Och Takmodeller Med Galler För Inomhusbelysning
Video: false ceiling Modeling and Lighting Part1 hindi tutorials 2024, Maj
Lysrör (86 Bilder): Takfäste Och Takmodeller Med Galler För Inomhusbelysning
Lysrör (86 Bilder): Takfäste Och Takmodeller Med Galler För Inomhusbelysning
Anonim

Belysning är ett viktigt attribut för alla rum. Flera typer av ljuskällor används för dess organisation idag. Var och en av dem har unika optiska parametrar och är lämplig för att lösa specifika problem. En särskild grupp bör tilldelas lysrör, som har visat sig inom olika branscher.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper, fördelar och nackdelar

Lysrörsarmaturer, ofta kallade lysrör, kännetecknas av sin enkelhet och unika ljusprestanda. Dessa produkter värderas för sin kostnadseffektivitet och mångsidighet.

Bland de positiva aspekterna av dessa enheter kan flera funktioner särskiljas:

  • Låg effekt. Detta låter dig avsevärt spara el, där sådana lampor bara är andra än lysdioder.
  • Hög effektivitet. Denna egenskap är flera gånger högre än för konventionella volframglödlampor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lång livslängd. Om de används korrekt kan lamporna arbeta upp till 12 tusen timmar. Därför är sådana enheter väldigt ofta monterade på platser där det är ganska svårt att byta ut dem.
  • Olika ljusflödesegenskaper. Färgen kan variera beroende på det inre fyllmedlet, medan ljuset fördelas jämnt över volymen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lysrör är inte en universell lösning, eftersom de har flera betydande nackdelar:

  • Lampan innehåller kvicksilverånga. Detta ämne är mycket farligt för människor. Därför bör sådana produkter användas med försiktighet. I slutet av deras livslängd måste lamporna kasseras med hjälp av speciell teknik.
  • Belysningskvaliteten beror till stor del på omgivningstemperaturen. Ju lägre den är, desto svagare blir ljusflödet. Men om lampor används i hushåll, är denna effekt praktiskt taget jämn, eftersom förhållandena här nästan alltid är desamma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lysrör är mycket känsliga för periodiska strömavbrott. Om detta händer ständigt och oväntat kan det minska enhetens livslängd. Experter rekommenderar att du bara använder dem på de platser där risken för driftstopp eller förekomsten av kraftöverföringar i nätet är minimal.
  • Funktionen av billiga modeller kan åtföljas av ett obehagligt ljud - brum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Lysrör är tillverkade i form av glödlampor i olika former, men oavsett detta, de består alla av följande grundläggande element:

  • Fosfor (opal diffusor, etc.). Det är ett lager specialfärg som appliceras på lampans insida. Används för att filtrera ljusflödet och erhålla ett specifikt spektrum.
  • Glas tub . Det är helt förseglat. Gaser (i de flesta fall kvicksilver) pumpas in i kolven, som fördelas jämnt över volymen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Volframspiraler . De ligger längs kolvens kanter. Särskilda utgångar är anslutna till dem, som används för att ansluta lampan till nätverket. Vissa modeller använder färdiga patchkablar för enkel användning. Varje spole är belagd med bariumoxid, som perfekt fungerar som en katod.
  • Ram . Detta inkluderar ofta ett lock som täcker lampan. Dessa element används för att dekorera produkter.
  • Ballastnik . Enheten behövs för att säkerställa normal drift av hela systemet. Det finns flera typer av sådana strukturer som skiljer sig åt i kontrollsättet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Operationsalgoritmen för en lysrör kan beskrivas i flera sekventiella steg:

  1. Strömmen matas till lampans kontakter. I detta fall initierar startmotorn den erforderliga spänningen som överförs till volframspolarna.
  2. Under denna period uppstår ett elektromagnetiskt fält mellan spiralerna, som verkar på inertgasångor. Detta leder till bildandet av ultraviolett ljus.
  3. Genom att passera genom den självlysande beläggningen på glaset omvandlas ultraviolett ljus till det synliga spektrumet och släcks.
Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Lysrör finns både i vardagen och i industrin.

Lysrör har flera unika egenskaper:

  • Kraft. Denna siffra kan variera från 5 till 58 watt.
  • Ljusflöde. Detta värde ändras beroende på mängden fosfor. Standardmodeller för inomhusbelysning avger ett flöde från 1 till 3, 6 tusen lumen. Men för vissa energibesparande modifieringar kan denna siffra vara cirka 400 lumen för en enskiktsfosforbeläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Färgåtergivningsindex varierar från 50 till 98, beroende på typen av fosforyta.
  • Färgtemperatur. Detta värde avgör om ljusflödet är varmt eller kallt. I olika typer av lampor kan färgtemperaturen nå 3000-7000 K.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Lampor av denna typ skiljer sig åt i många parametrar, vilket gör att de kan delas in i vissa typer.

Beroende på platsen på ytan är strukturerna:

  • Infälld - under installationen är armaturramen dold i en speciell nisch i väggen. Dessa produkter är de vanligaste och mest praktiska.
  • Overhead - enhetens kropp ligger direkt på ytan.

Armaturer av öppen typ kan delas in i linjära, hörn och cirkulära. De första finns överallt idag.

Nästan alla typer av enheter kompletteras med reflektorer och mekaniska omkopplare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armaturkroppen kan också skilja sig åt i olika egenskaper. På marknaden kan du hitta damm- och fuktbeständiga eller förseglade ramar. De används för drift under specifika förhållanden där en vanlig lampa inte tål belastningen.

Moderna kontorsmodifieringar kompletteras med ett spegelskyddsgaller, som inte bara sprider ljus, utan också ger produkten originalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på strömförsörjningen kan lysrör indelas i följande typer:

  • Stationär. Energi tillförs lampan från ett vanligt elnät. De är anslutna till den med uttag eller speciella adaptrar.
  • Autonom. Batteridrivna armaturer är perfekta för hushållsbruk, eftersom de låter dig flytta strukturen, oavsett uttagets placering.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt skyddade armaturer. Dessa modeller är tillverkade av speciella material som tål explosioner. De används i rum med speciella förhållanden. Dessa konstruktioner tål perfekt höga belastningar och kompletteras också med ett damm- och fuktbeständigt hölje och ett skyddande metallnät.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Riktningsbelysningsenheter kan delas in i enkla och modulära system. Den senaste versionen av produkterna förutsätter möjligheten att använda strukturer både individuellt och i en liten bunt. Moduler kan skilja sig åt i storlek och anslutningsmetod. De finns vanligtvis i kontors- eller industrilokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på energiförsörjning och förbrukning kan enheter delas in i:

  • Ersatt. Sådana lampor flimrar inte när de tänds.
  • Ersättning. I det ögonblick som den slås på visas ett flimmer som kan pågå under en viss tid. Det är oönskat att använda sådana anordningar i industriella anläggningar. Ett stort antal av dem kan leda till smältning av brytarnas kontakter och strömförlust i ledningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringstyper

Installation av lysrör skiljer sig praktiskt taget inte från installationen av andra liknande strukturer.

Beroende på monteringsmetoder kan de delas in i vägg och tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första konstruktionstypen är relativt sällsynt. I de flesta fall används de i hemmet som små sconces och andra liknande apparater. Takmodifieringar är mer mångsidiga och praktiska.

Fästning av alla dessa element kan göras med flera standardmetoder:

Upphängning av kroppen på speciella kablar. Denna metod används i industriella anläggningar där flera dussin produkter måste placeras i rader. Installation är möjlig om speciella spår för fastsättning av kablar finns på armaturhuset

Bild
Bild
Bild
Bild

Fast fäste med monteringsplattor eller remsor. Ofta kompletteras sådana system med många hushållsapparater. En liknande metod kan användas för både tak- och väggmodifieringar av produkter

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Fluorescerande armaturers designprestanda begränsas idag endast av lampan som används inuti huset. De mest populära är långa ramar där raka lampor används. Men på marknaden kan du också hitta runda modeller av enheter, som kompletteras med flera små belysningsarmaturer.

På kontor används alltmer kvadratiska hängande modifieringar, vilket belyser lokalerna väl. Det finns mer sofistikerade former som är relativt sällsynta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Armaturens dimensioner beror också på lampan som är installerad inuti.

Idag finns det flera populära standardstorlekar för sådana produkter:

  • 2x36 cm. Lampans vikt överstiger inte 2,5 kg, medan effekten kan nå 49 W. Livslängden för sådana produkter är cirka 50 tusen timmar.
  • 4x36 cm. Konstruktioner kan redan väga upp till 2,7 kg. Men en sådan lampa, om den används korrekt, kommer att hålla 100 tusen timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • 4x18 cm. Hushållsmodeller som kan användas vid temperaturer från +1 till +45 grader. Produktens vikt når 3,5 kg och driftstiden är 50 tusen timmar. Effekten hos en sådan modul är 33 W.
  • 60x60 cm. Universella fyrkantiga armaturer som levererar upp till 42 watt. De kan användas vid omgivningstemperaturer från -30 till +40 grader.

Det finns andra standardstorlekar av lysrör, men de är ganska sällsynta och görs ofta på beställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Huvudmaterialen för tillverkning av lysrör är glas och metall. Idag finns det aluminiummodifieringar på marknaden som skiljer sig åt i färg och struktur och som kännetecknas av styrka och hållbarhet.

Mycket ofta är lampskärmar gjorda av olika typer av plast, polykarbonat och andra polymerer. Glas används inte bara i lampor, utan också för att dekorera ramar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsalternativ

Huvudsyftet med lysrör är att skapa bekväma inomhusförhållanden som gör att du kan arbeta, oavsett naturligt ljus. Idag används sådana mönster i stor utsträckning.

Beroende på applikationsmiljön kan de delas in i flera typer:

Hushåll . Ett brett utbud av lampor. Här kan du hitta både badrumsutrustning och köksmodifieringar. Några av dem kompletterar vardagsrum perfekt, men de finns bara i specifika inredningsstilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kontor . De vanligaste lamporna är Armstrong takmodeller. De är upphängda och gör att du kan organisera optimal belysning både på kontor och i korridoren eller receptionen.
  • Industriell . Enheter av denna typ kännetecknas av speciella tekniska egenskaper. De tål låga eller höga temperaturer. Deras höljen är dessutom skyddade med slitstarka material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Kvaliteten på en lysrör beror inte bara på dess tekniska parametrar utan också på märket.

Idag är många företag engagerade i tillverkning av liknande produkter, bland vilka flera högkvalitativa tillverkare kan särskiljas:

SLV . Armaturerna för det tyska företaget är bland de högsta kvalitéerna i Europa. Sortimentet innehåller flera dussin modifieringar som är lämpliga för både kontors- och bostadslokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Novotech . Ungerska armaturer utmärks av sin tillförlitlighet, eftersom tillverkaren använder den mest moderna tekniken. Företaget producerar inte bara självlysande, utan också halogenbesparande modifieringar.
  • OMS . Det slovakiska företaget fokuserar sina ansträngningar på att tillgodose sina kunders behov. I deras sortiment hittar du både dyra design och ekonomiklassprodukter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Lysrör är enkla och pålitliga konstruktioner, men ibland kan de misslyckas. Innan du letar efter orsaken till störningen behöver du bara se till att ström levereras till enheten. För att göra detta, kontrollera anslutningsterminalerna med hjälp av specialenheter.

Det finns flera vanligare typer av uppdelningar av dessa produkter:

Skyddet snubblar. Detta inträffar ofta när en kortslutning uppstår i det elektriska nätverket, liksom vid en störning av ingångskondensatorn. Denna nackdel kan elimineras genom att byta ut kondensatorn. Det är också lämpligt att kontrollera kontakterna på startmotorn och patronen

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Brist på antändning. Denna effekt uppstår när en svag ström appliceras på lampan. Därför kontrolleras först och främst denna indikator av en testare. Om, när den slås på, en glöd uppträder vid kanterna på röret, är orsaken till detta en nedbrytning av startmotorn. Detta kan bara korrigeras genom att byta ut denna enhet. Ibland kan bara ena änden av kullerstenen lysa. Här måste du kontrollera om du har anslutit lampan korrekt.
  • Blinkande lampa. Detta fenomen uppstår på grund av en nedbrytning av startmotorn, som det är önskvärt att byta ut, eller en låg spänning i nätverket.
  • Obehörig inkludering. Om en liknande effekt uppstår ganska ofta, kan den bara korrigeras genom att installera en ny lampa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns många lysrör tillgängliga.

När du väljer sådana produkter bör du överväga några enkla rekommendationer:

  • Bestäm var lampan ska installeras. Om det behöver installeras utomhus är det viktigt att det tål extrema temperaturer och tål klimatfaktorer.
  • Det är viktigt att spänningen i det elektriska nätet matchar armaturens lampa. Om detta inte observeras kan det helt enkelt flimra eller dåligt avge ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Armaturens design och dimensioner. Ofta tillverkas enheter för olika ändamål, så de kan vara radikalt olika i storlek. Strukturen i strukturen måste matcha rummets stil.
  • Var uppmärksam på de tekniska parametrarna. Det är viktigt att inte bara välja effekt, utan också typ av ljusflöde. Detta hjälper till att skapa bekväm belysning för högkvalitativ prestanda för de tilldelade uppgifterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar man användbarheten?

Fel på lysrör uppstår ofta på grund av fel på system som organiserar och styr strömförsörjningen:

  1. Strypa. Den normala driften av denna enhet innebär inte att den ackompanjeras av främmande ljud.
  2. Förrätt. För att testa denna mekanism måste den vara ansluten till en glödlampa och ett uttag i serie.
  3. Kondensatorns kapacitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera att alla egenskaper hos lampan ska göras endast när elen är helt frånkopplad. En multimeter eller ohmmeter används för mätning. För att erhålla lampmotståndsdata måste du ta bort elementet från lampan och sedan ansluta apparatproberna till de lediga utgångarna.

Det är värt att nämna att fluorescerande lampor gradvis avvecklas från produktion och drift på grund av deras möjliga fara - förekomsten av kvicksilver i strukturen. Modern teknik gör det möjligt att ersätta sådana belysningsenheter med säkrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra interiörer

Tack vare lysrör kan du designa de mest oväntade och superoriginella interiörerna, till exempel en futuristisk. Så ovanligt ser köket ut, på den vitmålade tegelväggen där det finns mångfärgade lampor, som påminner om svärd från "Star Wars".

Bild
Bild
Bild
Bild

Dagsljuslampor får dig att glömma den mörkaste natten, om den är gömd på vitt tak i vardagsrummet med samma färggolv, väggar och gardiner på fönstren. Fåtöljer, en soffa, en matta och gröna växter är ljusa accenter här.

Runda och fyrkantiga lampor i olika färger kommer att fylla vardagsrummet med en speciell atmosfär, vilket gör det ovanligt och till och med mystiskt.

Rekommenderad: