Plantkrukor: Välj Fyrkantiga Plast- Eller Torvkrukor Med En Volym På 700 Ml, Funktioner I Trädgårdstekniska Krukor

Innehållsförteckning:

Video: Plantkrukor: Välj Fyrkantiga Plast- Eller Torvkrukor Med En Volym På 700 Ml, Funktioner I Trädgårdstekniska Krukor

Video: Plantkrukor: Välj Fyrkantiga Plast- Eller Torvkrukor Med En Volym På 700 Ml, Funktioner I Trädgårdstekniska Krukor
Video: Vika fyrkantiga krukor av tidningar 2024, April
Plantkrukor: Välj Fyrkantiga Plast- Eller Torvkrukor Med En Volym På 700 Ml, Funktioner I Trädgårdstekniska Krukor
Plantkrukor: Välj Fyrkantiga Plast- Eller Torvkrukor Med En Volym På 700 Ml, Funktioner I Trädgårdstekniska Krukor
Anonim

Den moderna trädgårdsmarknaden erbjuder ett stort urval av plantkrukor. Erfarna sommarboende har som regel redan provat många av dem och gjort ett val. På grund av bristande kunskap och erfarenhet kan nybörjare dock inte ofta föredra en eller annan typ, varför problemet med att köpa lämpliga behållare fortfarande är relevant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Som ni vet beror den framtida skörden inte bara på utsädets kvalitet. Villkoren för plantering, groning och plockning av unga skott har stort inflytande på växternas tillväxt och växtlighet. I detta avseende ställs vissa krav på plantkrukor, vars strikta efterlevnad kan fungera som en garant för bra grobarhet och korrekt utveckling av groddar. Plantkrukan ska behålla fukt under en lång tid, men samtidigt säkerställa ett snabbt och snabbt avlägsnande av överskottet … Detta säkerställs av närvaron av speciella hål i botten av behållaren, tack vare vilket överskott av vatten lämnar grytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra förutsättningen är ett tillräckligt djup av behållaren, nödvändigt för den fria tillväxten av rötterna . Under trånga förhållanden börjar rotskott trassla ihop sig och absorberar näringsämnen värre, vilket i slutändan leder till en avmattning av skotttillväxten. Det tredje viktiga kravet är krukans breda mynning, som gör att du smärtfritt kan transplantera unga växter i öppen mark och ta ut dem ur behållaren tillsammans med en jordklump. Och det sista viktiga kriteriet är krukornas storlek. De ska inte vara för skrymmande och ta mycket plats. Detta dikteras av det stora antalet plantor och behovet av att placera var och en av plantorna närmare ljuset. När du använder skrymmande krukor kan det helt enkelt inte finnas tillräckligt med utrymme på fönsterbrädan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Klassificeringen av plantkrukor görs enligt tre kriterier: tillverkningsmaterial, form och storlek.

Material (redigera)

Enligt detta kriterium är behållare indelade i flera typer, som var och en har sina egna särdrag, har ett antal fördelar och naturligtvis har vissa nackdelar.

Det vanligaste materialet för plantkrukor är plast . För tillverkning av produkter används polystyren, som inte avger giftiga ämnen och inte innehåller giftiga komponenter. Botten av plastkrukor är alltid perforerad, vilket underlättar fri dränering av överflödigt vatten och skyddar rötterna från förfall. Produkter säljs ofta i uppsättningar och kompletteras med en gemensam bricka som samlar upp överflödig vätska och skyddar fönsterbrädorna från fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutna plastkrukor är lämpliga för odling av många grödor och är den mest många kategorin av plantplanter . Fördelarna med sådana modeller inkluderar skapandet av en optimal fuktregim i jorden, möjligheten att använda den i flera år, pålitligt skydd av rötterna från eventuella skador och enkel lagring. Dessutom är många modeller utrustade med en infällbar botten, med vilken växten lätt pressas ur potten tillsammans med jorden. Det bör också noteras den låga kostnaden för gjutning, en mängd olika typer och storlekar, låg vikt och bred konsumenttillgänglighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så i onlinebutiker kan du beställa svarta krukor till ett pris av 1, 7 till 5 rubel per styck, i butikskedjor kostar 200 gram krukor 6-7 rubel. En av de mest kända inhemska tillverkarna av plastkrukor för plantor är Amina Trade -företaget från Smolensk, som har producerat sina produkter sedan 2008 och erbjuder konsumenterna produkter till priser som är 40% lägre än marknadsgenomsnittet.

Tillsammans med ett stort antal fördelar har plastprodukter fortfarande nackdelar . Dessa inkluderar en viss besvärlighet av runda prover som upptar fönsterbrädans användbara utrymme och behovet, om än små, men kostnaden för deras förvärv, i motsats till hemmagjorda modeller gjorda av skrotmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torvkrukor är inte mindre populära bland sommarboende och finns på hyllorna i trädgårds- och grönsaksavdelningarna i en mängd olika slag . När det gäller deras sammansättning består behållarna av endast 70% torv, medan de återstående 30 är upptagna av cellulosa och humus. Under tillverkningsprocessen blandas alla komponenter, läggs i formar och torkas, så småningom bildas starka behållare, som liknar kartonger i utseende. Fördelarna med torvkrukor inkluderar frånvaron av behovet av att ta bort växten från behållaren före plantering i öppen mark. För att göra detta är det tillräckligt att placera en kruka med plantor i det grävda hålet och strö det med jord. Efter 30-35 dagar förfaller torven och förvandlas till ett värdefullt gödningsmedel. På grund av detta används torvkrukor ofta för särskilt kräsna grödor som squash, paprika och aubergine.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med modellerna inkluderar snabb deoxidering av krukans väggar med riklig vattning . Det är också mycket troligt att man köper en falsk eller lågkvalitetsprodukt, vid tillverkning av vilken andelen komponenter som ingår i råvaran grovt kränks. Den senare är fylld av följande komplikationer: efter transplantation i marken tillåter sådana krukor inte syre att passera till växtens rötter och låter dem inte bryta igenom ett tjockt lager av grov kartong. Som ett resultat börjar skottet att vissna och dör, och sommarboende hittar resterna av obruten svullen kartong i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgjorda krukor är ett bra alternativ till köpta produkter och är inte på något sätt sämre än dem i sina operativa egenskaper. De vanligaste och mest prisvärda medlen är tunna plastkoppar för gräddfil och yoghurt. För att använda en sådan kruka för att plantera plantor räcker det bara att göra 2-3 hål i basen och fylla jorden i behållaren. Fördelarna med improviserade krukor inkluderar att spara pengar och möjligheten att återanvända behållare, och bland nackdelarna noteras risken för mögeltillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa rad i betyget för hemmagjorda fröbehållare är upptagen av tetrapaks från juice, mjölk och kefir . För att göra en kruka skärs en av sidosidorna ut för långliter och den övre delen för korta halvliter. Lådorna tvättas noggrant och torkas, varefter botten perforeras och jorden täcks. Fördelarna med tetrapaks inkluderar enkelheten att extrahera växten vid plantering i marken och frånvaron av kontantkostnader. Dessutom surar en sådan behållare inte och försämras inte från regelbunden vattning av växter. Nackdelarna inkluderar oförmågan att återanvända lådor och inte alltför estetiskt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat budgetalternativ för plantkrukor är polyeten . För att göra detta, ta små påsar, gör ett par hål i sin nedre del och fyll dem med jord. Nackdelen med denna typ är möjligheten till mögel och viss formlöshet hos behållaren. I kategorin hemlagade krukor ingår också skurna plastflaskor och koppar som kan räcka mer än en säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toalettpappersrullar är också ett intressant alternativ . De placeras helt enkelt på en vanlig pall, fylld med jord och fröna planteras. Sådana "krukor" används för växter som behöver plockas, liksom för skott med ett litet rotsystem. Förresten, det är möjligt att plantera groddar i marken tillsammans med hylsan: mjuk kartong blir snabbt slapp i marken och förfaller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumburkar från drycker används också som behållare för plantor . För att göra detta skär de av botten, vänder den sedan, skjuter tungan till sin ursprungliga plats så mycket som möjligt och häller äggskal eller expanderad lera på botten. Därefter görs små påsar av gasväv, fylls med jord och läggs i burkar. De odlade skotten tas bort från burkarna tillsammans med gasväskor och transplanteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa intressanta alternativ är äggskalskrukor . Denna odlingsmetod är bekväm eftersom skotten inte behöver tas ur "krukan" vid plantering, men det är bara nödvändigt att krossa skalet med din hand och försöka att inte skada rötterna. Under frögroning placeras skalen i en äggcell och dräneringshål görs i skalet med en nål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och ytterligare ett alternativ för engångsbehållare är krukor med tidningspapper . För att göra dem tar de en 200 gram glasburk, lindar den med tre till fyra lager tidningspapper och lämnar en bottenbotten i botten. Därefter fästs kanterna på tidningen med en häftapparat, och utsläpp som lämnas längst ner lindas och bildar botten. Krukorna läggs sedan på en plastbricka och fylls med jord. Växter i en sådan behållare bör vattnas mycket noggrant, så att vattendroppar inte faller på papperet, utan planterar dem direkt i krukorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Fabrikstillverkade plantplanter finns i runda eller fyrkantiga utföranden. Runda modeller är bra eftersom det är mycket lättare att ta bort växten från dem innan de transplanteras i marken, men de tar mycket plats på fönsterbrädan. Fyrkantsprodukter är tvärtom mycket kompakt placerade på fönstret, men det är mycket svårare att dra ut en flykt från dem.

Till försäljning finns också block av runda eller fyrkantiga krukor, de så kallade kassetterna . Varje behållare separeras från de intilliggande med interna skiljeväggar som förhindrar att angränsande växters rötter trasslar ihop. Blocken är endast avsedda för grödor med ett fibröst rotsystem och används inte för skott med en rotrot typ. Detta beror på att kassettkrukans djup vanligtvis inte överstiger 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Plantkrukor finns i ett brett utbud av standardstorlekar, vilket i hög grad underlättar valet av de önskade modellerna. Så för växter som behöver plocka är krukor med en kapacitet på 50 ml lämpliga. För medelgrödor som inte behöver dyka kan 150-200 ml modeller användas, och för odling av stora växter används krukor med en volym på 700 ml till 1 liter. Under förhållandena i trädgårdsodlingar, för odling av plantor av fruktträd, används omfattande 15-liters krukor, som också används för att bilda mobila rabatter. Och till exempel är en kruka med en höjd av 7 cm och en bredd på 10 cm ganska lämplig för gurkor, för tomater bör höjden vara 12 cm och en bredd på 17 cm, och paprika och auberginer behöver en behållare från 10 till 15 cm i höjd och samma mängd i bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När man väljer krukor för plantor brukar personliga preferenser styras, men ett antal allmänna kriterier måste fortfarande beaktas. Så om det är beslutat att plantera frön i torvkrukor behöver du inte köpa allt nödvändigt antal behållare samtidigt. Det är bättre att köpa ett exemplar och prova det hemma för "professionell lämplighet". För att göra detta, häll varmt vatten i en kopp och lägg en kruka där. Efter en dag blir det oftast klart hur stor andel kartong som torv är. Om det pressade papperet inte är mer än en tredjedel, och dessutom mjuknar det väl i vatten och inte flyter i en monolitisk bit, är krukornas kvalitet troligen bra och den planerade mängden kan köpas. Det finns vanligtvis inga frågor om plastkrukor: produkterna är tillverkade av säkra råvaror och klarar nödvändig teknisk och sanitär kontroll.

Rekommenderad: