Crocosmia (montbrecia) (47 Foton): Plantering Och Vård Av Den Fleråriga Japanska Gladiolen I Trädgården. "Lucifer" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Crocosmia (montbrecia) (47 Foton): Plantering Och Vård Av Den Fleråriga Japanska Gladiolen I Trädgården. "Lucifer" Och Andra Sorter

Video: Crocosmia (montbrecia) (47 Foton): Plantering Och Vård Av Den Fleråriga Japanska Gladiolen I Trädgården.
Video: How to plant Crocosmia corms (Montbretia) - FarmerGracy.co.uk 2024, Maj
Crocosmia (montbrecia) (47 Foton): Plantering Och Vård Av Den Fleråriga Japanska Gladiolen I Trädgården. "Lucifer" Och Andra Sorter
Crocosmia (montbrecia) (47 Foton): Plantering Och Vård Av Den Fleråriga Japanska Gladiolen I Trädgården. "Lucifer" Och Andra Sorter
Anonim

Crocosmia, montbrecia, tritonia - detta är namnet på samma örtartade buske som växer naturligt i södra delen av den afrikanska kontinenten . Det första och vanligaste namnet översätts från grekiska med "lukten av saffran" för den liknande doften av en torkad blomma. Det andra, numera föråldrade namnet, den lökartade perenna fick sitt namn efter den franske botanisten de Montbre, som förde blomman till Europa. Tritonia på grekiska betyder "weathervane" - flerårig har fått sitt namn för blomställningens form, vilket ger den en likhet med gladiolus. Därför kallas växten också Japansk eller kinesisk gladiolus.

Kulturen är älskad av trädgårdsmästare och blomsterhandlare. Blommor bleknar inte i två veckor efter skärning och används därför i buketter. De ändrar inte färg även efter torkning, vilket gör dem oumbärliga vid framställning av kompositioner med torkade blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Crocosmia är en flerårig växt med en tunn upprätt stam, som når en meter i höjd, med snävt uppenbara eller linjära ljusgröna halvmetersblad av en korrugerad struktur från 0,5 till 3 cm breda … Ett djupt spår löper längs bladet. Montbrecia kan bli upp till 150 cm hög. Stammen har kraftfulla peduncles med täta spikformade eller panikulära blomställningar. Peduncles med många knoppar växer i mitten av sommaren. Knopparna blommar i tur och ordning och släpper ut ett dussin ljusa blommor.

Bild
Bild

På en stam av den odlade sorten av japanska gladioli kan det finnas upp till 10 av dem, till skillnad från de vilda, som bara producerar 5 blommor vardera. Små blommor (4 cm) med kronblad som sträcker sig från gult, orange, rött och brunt, rörformat eller stjärnformat, liknar en tratt. Dessa ljusa kronblad av blomställningar kan jämföras med eldiga tungor, eller till och med med rödvingade nattfjärilar. Montbrecia blommar på försommaren och blommar till frost. Blekta blommor flyger helt enkelt av pilen, resten fortsätter att blomma, så den fleråriga har alltid ett dekorativt utseende.

Bild
Bild

Efter slutet av blomningstiden mognar frukten i form av en polyspermisk rundad låda med stora bruna frön. Rotsystemet är några övervuxna knoppar med bruna skal. Den flerskiktade 3 cm glödlampan är något platt. Under sin tillväxt växer moderlökan igen med knölar. På våren spirar lökarna, och sedan dras en stjälk som är en och en halv meter lång ur den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europeisk trädgårdskultur har varit bekant med crocosmia sedan 1800 -talet och dess hybrider förekommer på 1900 -talet. Efter att ha korsat två typer av krokosmier: gyllene och Potts, växte den franska uppfödaren av prydnadsväxter Victor Lemoine på 1800 -talet en hybridkultur, som nu kallas vanlig krokosmia.

Visningar

Mer än 50 olika arter av tritonia och flera dussin hybrider är nu kända i naturen, men endast en liten del av dem odlas. De vanligaste är dessa typer.

Massonorum

Anspråkslös, kompakt buske med god frostbeständighet. Stammen på 80 centimeter har ribbade blad och blomställningar av små pråliga gula, orange och röda blommor som blommar i juli. Busken kan växa i våtmarker.

Bild
Bild

gyllene

Förälderarten från vilken de första experimenten av uppfödare började . Det var han som kom från de sydafrikanska tropikerna, han är förfader till alla sorter som sedan fötts upp. Från sommaren till september blommar gula rörformiga blommor upp till 5 cm långa på en stjälk upp till 80 cm lång. I naturen växer gyllene crocosmia i skogar och älskar skuggade områden.

Bild
Bild

Potts

I det afrikanska området växer det på kärriga jordar. därför växter väljs för platser med fuktig jord . Arten har det smalaste lövverket och de minsta orangefärgade rörformiga blommorna.

Bild
Bild

Paniculata

En hög en och en halv meters sort med korrugerat ljusgrönt lövverk. Kompakta apelsinblommor blommar i juli. Detta är den tidigaste blommande arten av alla familjemedlemmar.

Bild
Bild

Vanlig

En hybrid som skapades 1880 av Victor Lemoine när han korsade den gyllene krokosmien och Potts -krokosmien. Det visade sig vara en kraftfull meter hög buske. Bladen är relativt stora, upp till 50 mm breda med ljusa gröna, och består av upprättstående, smala och graciösa tallrikar. Blomställningen innehåller små trattformade knoppar. De första borstarna dyker upp i juli. Blommorna är medelstora, deras diameter kan vara upp till 50 mm i gula, röda och orange toner.

Bild
Bild

Olika sorter

Dessa förtjusande örtartade, lökartade perenner odlas av uppfödare över hela världen. Varje år uppträder nyheter av världsval inte bara med blommor i traditionella färger, men nu finns det rosa och vita krokosmior. Moderna uppfödare har utvecklat fantastiska ljusa och vackra sorter.

" Djävulen " - Denna hybridsort har en och en halv meter stjälkar med ovanligt spektakulära färgglada röda blommor.

Sorten är frostbeständig och opretentiös, med kvaliteter ärvda från den ursprungliga typen av paniculata.

Bild
Bild

Emily McKenzie -senblommande, medelstor 60 cm sort med stora, ljusa och brokiga blommor med brunaktiga och orange fläckar vid basen. Föredrar att växa i ljus halvskugga.

Bild
Bild

Röda kungen … Representanter för sorten ser verkligen kungliga ut. Deras stjälkar är raka, kraftfulla och sträcker sig över en meter.

Bild
Bild

George Davidson "George Davidson " … Sorten har känsliga och pråliga medelstora blommor med graciöst öppna ravgula kronblad, rundade i ändarna. Bladen på representanterna för denna sort är gröna, men mörkare än andra.

Bild
Bild

Carmine Brilliant "Carmine Diamond " -tuberös 60 centimeter flerårig med små trattformade blommor med rödorange färgning av spikformade blomställningar. Blommar från augusti till september.

Bild
Bild

Babylon "Babylon " - en buske som är över en halv meter hög med ljusa hängande apelsin eller röda blommor.

Bild
Bild

" Österns stjärna ". Växten är fantastiskt spektakulär och vacker, älskar mycket sol och värme. Bladen är ganska breda, mer än 50 mm breda, med blommor cirka 120 mm i diameter. De stjärnformade aprikosorange blommorna ser ut som liljor.

Det är en storblommig, senblommande, men mindre frostbeständig sort.

Bild
Bild

Landningsregler

Klimatfaktorerna i våra regioner gör det möjligt att plantera denna exotiska skönhet på öppen mark, med beaktande av vissa regler. I mittfältet planteras montbrecia på våren i redan uppvärmda och dränerade områden. Först bör du mycket noga välja en plats i trädgården. Den ska vara väl upplyst av solen.

Planterad i ett öppet, soligt och vindstilla utrymme kommer den afrikanska skönheten att kunna visa all sin prakt. I sådana trädgårdstomter blommar lökartade perenner bättre än i halvskugga, där växten blir våldsamt grön, men inte blommar.

Bild
Bild

Tritonia slår bättre rot i humusrik, lös och fuktig jord. Det är viktigt att förbereda en plats för plantering redan på hösten genom att gödsla jorden, vilket kommer att ge den nödvändiga näringen för de senare planterade lökarna .… Tillväxtförhållandena kommer att förbättras kraftigt om dränering anordnas i ett sådant område. Den framtida fulla utvecklingen av prydnadskulturen beror på om organiska gödningsmedel som innehåller kväve appliceras på jorden på våren före plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lökarna planteras i rader . Planteringsdjupet beror på storlekarna, men inte mindre än 7 cm med ett avstånd på 10 cm mellan dem. För att växterna ska utvecklas fritt bör de inte planteras för ofta. Dessutom, om de planteras tätt, kommer lökarna att sakna näringsämnen. Du bör också notera följande punkter.

  • Före plantering måste lökarna behandlas med en lösning av kaliumpermanganat för desinfektion. Dessutom stimulerar det tillväxt.
  • Glödlampan ska inte planteras upp och ner. Annars kommer det att gro mycket senare och försvagas.
  • Det rekommenderas inte att plantera montbrecia av olika sorter på samma säng. Detta kommer att leda till överbestämning och förlust av plantmaterialets ursprungliga egenskaper.
  • För en tidigare blomningskultur bör den odlas i behållare och planteras i marken med en jordklump.
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Korrekt vård hjälper till att odla crocosmia från en lök med frodig och lång blomning. Full utveckling kommer att stödjas av agrotekniska åtgärder . För denna opretentiösa dekorativa perenna är det fuktande och befruktande, samt vidtar förebyggande åtgärder mot sjukdomar och skadedjur.

Vattning

Det rekommenderas inte att öka fuktnivån i jorden. Det är nödvändigt att följa den korrekta vattningsregimen - endast måttlig kvällsfuktning av jorden varje 3-4 dagar . I vattentät mark kan knölar bli sjuka av en svamp. Fuktad jord efter vattning bör lossas oftare och därigenom säkerställa god luftcirkulation. Då kommer knopparnas bruna retikulerade skal inte att ruttna. Naturligtvis är det på sommarvärmen nödvändigt att öka mängden vattning, men riklig vattning är förbjuden.

Bild
Bild

Toppdressing

Japanska gladioli trivs på bördig jord. Det rekommenderas att lägga tillräckligt med näringsämnen i dålig jord innan du planterar i marken. Och då jorden är utarmad måste den matas regelbundet. Tidigt på våren, så snart jorden torkar något, måste organiska gödningsmedel med kväve i kompositionen appliceras. Och när växterna börjar sin vegetativa period kommer de att kunna absorbera allt de behöver från fågelspillning, gödselinfusion, humus, infört ammoniumnitrat eller urea.

I juli, när blomställningar bildas intensivt och knoppar utvecklas, gödselmedel som innehåller kalium … Därefter introduceras flytande mineralkomplex var 10: e dag.

Efter slutet av blomningen behöver tritonia en tredje extra utfodring med en superfosfatlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strumpeband till stöd

I grund och botten är inte krokosmia knuten till ett stöd. En stark grund för dem skapas av lövverk, tack vare vilka de långa stjälkarna håller formen väl. Blomman är bunden till ett stöd endast när tritonia är hög och växer på en öppen plats.

Det är nödvändigt att klippa av redan bleka blommor i tid. Detta kommer att öka montbrecias dekorativitet och göra att knopparna kan näras med användbara ämnen för vintern.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

På grund av sitt afrikanska ursprung vilar de flesta arter bara i milda, snöiga vintrar, vilket kräver god dränering och noggrant skydd. Förberedelserna för vintern börjar efter slutet av blomningen av crocosmia. Alla nödvändiga agrotekniska åtgärder utförs. Det första nödvändiga förfarandet är beskärning, när hela den gröna delen är avskurna . Detta hjälper till att bygga upp näringsämnen i lökarna.

I de södra regionerna behöver växten inte grävas upp, den övervintrar vanligtvis i torr jord med obligatorisk mulching. Därför, innan höstens kraftiga regn börjar, måste trädgårdsmästare först täcka knölarna med torrt lövverk eller sågspån. Du kan lägga en plastfolie ovanpå. Men när snön smälter på våren bör du skynda dig att ta bort skyddsrummen.

Bild
Bild

En välskyddad montbrecia kan också övervintra i mittzonen med ett tempererat klimat . För övervintring grävs växten med en stor jordklump, medan lökarna inte demonteras utan lagras tillsammans i källaren i kartonger eller trälådor så att lökarna inte torkar ut. Och bara i de norra regionerna med en hård vinter, redan i mitten av september, måste knölarna grävas upp och förvaras ytterligare i källaren. För större bevarande av plantmaterialets kvalitet är det nödvändigt att förvara det till nästa säsong i väl förberedda lådor, lådor, behållare och pallar med sågspån.

Oavsett region grävs knölarna upp vart tredje år på hösten, helst senast i oktober, förädlas, hålls varma och planteras igen på våren. Detta låter dig bevara blommans dekorativa egenskaper och förhindra att ruttna eller sjuka knölar sprider sig till andra. Tidig grävning av lökarna är oönskad, annars hinner inte knölarna och barnen att ta upp näringsämnen innan de övervintrar . För avelsändamål grävs också planteringsmaterial på hösten, knoppar bearbetas och delas.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Montbrecia förökas vegetativt (knoppar) eller frön . Sås direkt i öppen mark, fröna kan inte gro, så plantor odlas från dem först. Tidigt på våren placeras de antingen helt enkelt i vatten eller i ett tillväxtstimulerande medel. Detta gör att du kan få plantor mycket tidigare. Blötlagda i förväg spirar fröna tillsammans på en gång. Det är omöjligt att hålla fröna i vatten längre än en dag, de kan försämras. Vattnet bör bytas regelbundet under dagen.

Sedan sås fröna i en beredd jordblandning, en blandning av hydrogel med agrovermikulit, perlit och sågspån. De flesta trädgårdsmästare föredrar traditionell krukning av frön när de odlar plantor. Underlaget kan också bestå av torv, torv, humus och sand. Köpt primer kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter placeras grödorna i ett mini-växthus närmare värme och ljus. Ta bort locket när plantor dyker upp. Plantorna vattnas och underlaget lossas. Substratet bör inte vattentätas för att undvika svampsjukdomar. När det tredje bladet dyker upp överförs plantorna till stora behållare för att växa upp innan de transplanteras i öppen mark. Innan proceduren för plantering i trädgården bör plantorna härdas i frisk luft.

En planta planterad på en tomt på sommaren kommer att växa en snäck och blomma under det andra eller tredje året efter sådd. Det enklaste sättet är att dela upp lökarna genom att skilja barnen från den. Varje år från en snäck få dem upp till fem stycken. Lökarna och plantorna planteras samtidigt i marken.

Det är lämpligt att plantera knopparna i förväg i behållare så att de gror och transplanteras tillsammans med en jordklump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Montbrecia är ganska resistent mot sjukdomar och skadedjur, men ogynnsamma väderförhållanden och otillräcklig vård för det kan bidra till sjukdomar. De vanligaste sjukdomarna är svamp.

  • Grå röta - när ljusbruna fläckar bildas på stammen, torkar de oftast. Först påverkas stjälken, sedan sprider sig en grå fläck över hela fruktens yta. Som ett resultat blir pedunkeln vattnig och täckt med en gråaktig dun. Detta är svampens spore.
  • Fusarium eller torrrötning - bladen börjar bli gula, först de nedre från spetsarna, sedan sprids gulningen till basen. På kormen visas bruna fläckar på botten och på fästplatserna för vågen. De bekämpas med hjälp av sprutning med fungicider.
Bild
Bild
Bild
Bild

En virussjukdom är gulsot eller gräsbevuxenhet, från vilken bladspetsarna först blir gula, och sedan får lövverket en halmton och växten dör . Denna virussjukdom bärs av lövhoppare. Värmebehandling av svagt påverkade glödlampor i en halvtimme vid 45 ° C förstör nästan helt patogenen. Men ett allvarligt nederlag är inte mottagligt för behandling. Berörda stauder grävs upp och bränns.

Bild
Bild

Av skadedjuren hotas stauder av en björn, tobakstrips, lövhoppar - en slentrig slant och särskilt spindelmider. För att förstöra dem används insekticider. Förebyggande åtgärder mot sjukdomar och skadedjur är:

  • genomförande av agrotekniska åtgärder;
  • fröbehandling med 1% kaliumpermanganatlösning;
  • applicering i en tillräcklig mängd gödselmedel;
  • mer sällsynt plantering av växter;
  • regelbunden rengöring av området från fallna löv;
  • ta bort ogräs från platsen;
  • måttlig vattning;
  • lossa markskyddet och kulturens rotzon;
  • periodisk byte av plats i trädgården.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Estetiska krokosmier är ett favoritelement hos landskapsdesigners när de skapar en mängd olika dekorativa kompositioner på blandade rabatter - mixborders eller rabatkas . Höga sorter av japansk gladiolus samexisterar perfekt med buskar i omfattande rabatter. Låga sorter odlas i sammansatta grupper. En vacker sort "Carmine Brilliant" med små trattformade blommor av en eldig färg, samlad i spikformade blomställningar, dekorerar perfekt gruppplanteringar i förgrunden i mixborders.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montbrecia kan dominera landskapet och perfekt betona andra växter på platsen . Du kan kombinera växten med alla prydnadsgrödor som odlas på platsen. Den ljusa skönheten hos fleråriga blomställningar i harmoni med blommorna hos de flesta och ettåriga och perenner . Kombinationer med knifofia, buskrysantemum, gailardia, prydnadsflingor och dagliljor ser bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De kontrasterande nyanser av angränsande växter kommer att uppmärksamma varje element i den japanska gladiolen. Amber-gul klass "George Davidson " harmoniserar perfekt med blå och lila krokusar. En snövit lilja kommer att vara en harmonisk bakgrund för den glödande röda Lucifer . Sorter med orange, gula och bruna kronblad kombineras helst med agapanthus - du får en ljus kontrast och vacker komposition.

Även den ljusa och frodiga grönska hos en flerårig som växer i skuggan och inte blommar kommer att dekorera trädgården.

Rekommenderad: