Viola (57 Foton): Plantering Och Odling Av årliga Och Fleråriga Blommor, Vård Av En Violett I Trädgården, Sorter Av Växtens Viola Marsh Och Cornut

Innehållsförteckning:

Video: Viola (57 Foton): Plantering Och Odling Av årliga Och Fleråriga Blommor, Vård Av En Violett I Trädgården, Sorter Av Växtens Viola Marsh Och Cornut

Video: Viola (57 Foton): Plantering Och Odling Av årliga Och Fleråriga Blommor, Vård Av En Violett I Trädgården, Sorter Av Växtens Viola Marsh Och Cornut
Video: Hallå omställning nu 25. Tema: Urban odling, Perenner m.m 2024, April
Viola (57 Foton): Plantering Och Odling Av årliga Och Fleråriga Blommor, Vård Av En Violett I Trädgården, Sorter Av Växtens Viola Marsh Och Cornut
Viola (57 Foton): Plantering Och Odling Av årliga Och Fleråriga Blommor, Vård Av En Violett I Trädgården, Sorter Av Växtens Viola Marsh Och Cornut
Anonim

Trädgårdsvioler är spektakulära representanter för världen av dekorativ flora och slår fantasin med en mängd färger och former. En imponerande färgpalett, fantastisk sort- och artmångfald, liksom opretentiöshet för växande förhållanden - alla dessa och många andra funktioner har bestämt populariteten för viol i trädgårdsskötsel, gatuträdgård och landskapsdesign. I artikeln kommer vi att överväga sorterna av dessa växter, vi kommer att analysera hur man odlar trädgårdsfioler korrekt och tar hand om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Till att börja med bör det noteras att termen "viola" betyder ett helt släkte av ettåriga och perenner som ingår i den violetta familjen. Enligt specialiserade källor omfattar denna familj från 500 till 700 arter av representanter för floravärlden, varav en betydande del är utbredd inom trädgårdsodling.

Trots detta, bland amatörblomsterodlare, betyder termen "viola" vanligtvis bara en av arterna - tricolor violet (Viola tricolor), mer känd som "Pansies ". Teoretiskt sett är samlingsnamnet "viola" tillämpligt på denna art, eftersom det också är en del av den violetta familjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör dock komma ihåg att denna art är inte den enda representanten för både den angivna familjen och släktet med fioler (Viola) själv . Ur vetenskaplig synvinkel kan användningen av termen "viola" således endast i förhållande till växter av typen violet tricolor inte anses vara korrekt.

Representanter för släktet violett (Viola) finns allestädes närvarande i geografiska zoner med ett tempererat klimat. En betydande del av arten är koncentrerad till Nordamerika, Nya Zeeland, Japan, Australien. Många arter av dessa växter finns i de sydamerikanska Anderna.

Bild
Bild

Den överväldigande majoriteten av representanter för det violetta släktet är örtartade ettåriga och perenner med enkla, dissekerade eller fjäderiga blad och enstaka blommor, från vilka fruktlådor senare bildas.

De flesta violen odlas av trädgårdsmästare för dekorativa ändamål, vissa sorter odlas för doftande blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Bild
Bild
Bild
Bild

Marsh violett

Örtartad flerårig som växer främst i områden med hög luftfuktighet. Dess naturliga livsmiljö är lågland, flodslätter, våta ängar, skogar och träsk. Växter av denna art har en låg (upp till 15 centimeter) stjälk, rotrosett av blad, enstaka små blommor (upp till två centimeter i diameter).

Färgen på kronbladen sträcker sig från mjölkvit till blå-lila nyanser.

Bild
Bild

Doftande violett

En mängd örtartade stauder med en höjd av cirka 15 centimeter. Växter av denna art bildar en tät rosett av mörkgröna blad och enstaka små blommor med en behaglig och stark doft. Blommornas färg är djuplila eller vit.

Växter används aktivt i stadslandskap, dekoration av trädgårdar, parker och torg.

Bild
Bild

Hund violett

En mängd fleråriga växter med korta förgreningsrötter, tunna låga stjälkar (från 5 till 15 centimeter höga), äggrunda blad, enstaka ljusblå blommor med oregelbunden form. Denna art växer främst i skogsområden.

Bild
Bild

Hornad violett

Eller viola cornut - en typ av perenner som kan bilda täta och frodiga kuddeliknande gardiner. Växter har låga (upp till 20 centimeter höga) stjälkar, enkla ovala blad och små doftande blommor. Blommans färgpalett innehåller mjölkvita, ljusblå och mörkblå nyanser.

Bild
Bild

Viola tricolor eller tricolor

Ett annat populärt namn för "Pansies" är en mängd av det violetta släktet, som inkluderar ettåriga, tvååriga och perenner med en höjd av 10 till 30 centimeter. Inom blomsterodling är den mest utbredda hybridformen kallad Viola Vittrock. Ett karakteristiskt drag hos växter av denna sort är vackra och stora blommor med ljus tricolor färg.

Bild
Bild

Freezle Sizle

En förbättrad hybridserie av Vittrock -violor, kännetecknad av sin extraordinära dekorativa effekt. Växter har en kompakt rosett av löv; under blomningsperioden bildar de stora dubbla blommor med starkt korrugerade kanter. Färgpaletten är mycket varierad och innehåller både ljusa pastellfärger och djuplila, lila, citrongula toner.

Bild
Bild

Lilla Rödluvan

En tidigt blommande sort av Viola Wittrock, känd för sitt mycket spektakulära utseende. Växter bildar snygga, proportionella buskar som är cirka 20 centimeter höga. Blommorna är stora och når 8 centimeter i diameter. Kronbladets färg är djup crimson, med en kontrasterande mörkbrun fläck i mitten.

Bild
Bild

Svart kristall

Den ursprungliga Viola Vittrock-sorten med stora (cirka 7-8 centimeter i diameter) blommor i mörk antracitfärg. Växtens höjd är i genomsnitt 15 till 20 centimeter.

Bild
Bild

Cool Wave

Lyxig serie av Vittrocks rikliga viol, avsedd för odling i hängande krukor, behållare, balkonglådor. Det är tillåtet att odla växter på det öppna fältet som marktäckare . De karakteristiska egenskaperna hos violerna i denna serie är tidig, snabb och intensiv tillväxt, frodig och lång blomning.

Serien innehåller fioler av lila-blå, citrongul, mjölkvit, gulblå färger.

Bild
Bild

Blå karbonkål

En spektakulär serie Vittrock-fioler med stora (upp till 8 centimeter i diameter) blommor av himmelblå och lavendelnyanser. Växter bildar lågkompakta rosetter av blad. Viols i denna serie ser bra ut både utomhus, där de odlas som kantstenar och marktäckande växter och i bärbara behållare.

Bild
Bild

Bambini

En mycket attraktiv variant av Viol Vittrok, kännetecknad av sin extraordinära dekorativa effekt. Blommorna är stora, lila-lila eller djupa vinröda med ett citrongult centrum. Kronbladen är runda, sammetslen.

Bild
Bild

Germanicus

En opretentiös och mycket effektiv variant av Viol Vittrok, kännetecknad av ökat motstånd mot låga temperaturer. Denna serie representeras av en blandning av färger, som inkluderar vit-violetta, orangegula, brungula färger.

Sorten rekommenderas för skapandet av rabatter, kanter och åsar.

Bild
Bild

Fjärilsvingar

En original sort, känd för sin rikliga och spektakulära blomning. Blommornas övre kronblad är målade i en djup crimsonfärg, de nedre kronbladen är citrongula. Det finns ett rundat svart märke vid basen av de nedre kronbladen, som kontrasterar positivt med det rödgula området. Som anges i beskrivningen, sorten är vinterhård, tålig mot låga temperaturer.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera viol är en ganska enkel, men noggrann och ansvarsfull procedur. Om du planerar att odla växter utomhus måste du välja rätt plats för dem. Trots deras anspråkslöshet tolererar kränkningar smärtsamt brist på belysning och drag. Det bästa stället för dem är ett välbelyst och vindskyddat område med bördig lerig jord.

På sandiga jordar, dåligt kvarhållande av fukt och på skuggiga platser kan viol också slå rot, men i dessa fall kommer deras blommor att vara små och sällsynta. Bristen på näringsämnen i jorden påverkar också storleken och antalet blommor negativt.

Det är mycket oönskat att plantera plantor i lågland och platser med hög grundvattenhalt . I detta fall kan ökad markfuktighet orsaka utveckling av svamprotsjukdomar och till och med växtdöd. Det är tillåtet att så frön direkt i öppen mark, men fröplanteringsmetoden anses vara den bästa och mer populära. Tidpunkten för plantering av viola plantor bestäms utifrån väderförhållandena och klimatet i området. I de flesta fall planteras blommor i april eller maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter kommer att rota sig väl i en jordblandning bestående av bördig jord med tillsats av krossat kol och humus. För beredning av en sådan jord vid odling av viol i behållare används följande proportioner av komponenterna:

  • 5 bitar trädgårdsmark;
  • 1 del kol;
  • 1 del humus.

Det är tillåtet att tillsätta en del torv och sand till jordblandningen. Dessa komponenter förbättrar markens fuktighet och luftgenomsläpplighet, vilket har en positiv effekt på växternas tillväxt och utveckling. Innan planteringen är hålen utrustade i det valda området, med ett avstånd på 10-15 centimeter mellan dem. Sedan placeras en buske plantor i varje hål och rötterna är täckta med jord. Vidare komprimeras jorden från sidorna noggrant och plantorna vattnas med varmt, sedimenterat vatten.

Växter som odlas som perenner transplanteras till en ny plats vart tredje år. Under transplantation separeras stora igenvuxna buskar och sticklingar planteras på traditionellt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att odla viol är en rolig och enkel aktivitet som inte kräver mycket ansträngning och tid. Dessa anspråkslösa växter har inte för höga krav på vård, som de svarar med riklig och lång blomning.

De grundläggande reglerna för vård av kränkningar innehåller bestämmelser om villkor som:

  • tillräckligt med ljus under dagen;
  • efterlevnad av bevattningsregimen;
  • befruktning i tid;
  • regelbunden ogräsborttagning (när den odlas utomhus);
  • Ständigt kontrollera växter för tecken på sjukdom eller skadedjur aktivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så att växten fullt ut kan utvecklas och glädjas med gigantiska och ljusa blommor, han behöver tillräckligt med solljus … Det enklaste sättet att uppnå detta är genom att odla blommor i mobila behållare och blomkrukor. När man växer viol i det öppna fältet är det viktigt att bestämma den mest upplysta platsen för dem i förväg. Med tanke på att dessa växter har ett fibröst och ytligt rotsystem är det viktigt att se till att marken inte torkar ut under varma dagar.

Vattna fiolerna efter behov, försök att rikta vattenströmmen närmare rötterna. Det rekommenderas inte att bevattna så att vattnet kan komma på bladen eller blommorna.

Den optimala tiden för vattning är soluppgång eller solnedgång. Vattning mitt i en solig dag avråds starkt eftersom det kan bränna dina växter. Det är bäst att vattna altfiolen med varmt, sedimenterat vatten. Kallt vatten används inte för bevattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under den period då växten förbereder sig för blomning behöver den utfodring. De behövs också under blomningen, när violen lägger mycket energi på att bilda nya knoppar. Växter matas med vanligt superfosfat ungefär var 3-4: e vecka . Komplexa mineralgödselmedel för blomsterodlingar är också lämpliga som toppdressing. Det rekommenderas inte att mata viola med organiska gödningsmedel.

Viols som växer i öppen mark måste omedelbart rengöras från grottande ogräs. Druka ut trädgårdsfioler, ogräs hindrar dem inte bara från att utvecklas fullt ut, utan skapar också gynnsamma förutsättningar för utveckling av sjukdomar och skadedjur. Dessutom ser ogräsbeklädda rabatter mycket otrevliga ut. Vissa odlare rekommenderar att lossa marken i rabatter med viola.

Denna procedur bör utföras mycket noggrant för att inte skada rötterna på växter som ligger nära jordens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid mycket varmt och soligt väder kan trädgårdsfioler vara lite skuggade. Blommor som växer i behållare kan tillfälligt tas bort från den stekande solen, och när dess aktivitet avtar kan krukorna och blomkrukorna återföras till sin vanliga plats.

När växter växer både i det öppna fältet och på balkongen, bör plantorna regelbundet inspekteras. Detta enkla förfarande gör att du kan kontrollera växternas tillstånd, i tid identifiera spår av sjukdomar eller skadedjuraktivitet. Torra löv och blommor måste tas bort regelbundet . De gör inte bara plantorna oförskämda utan skapar också gynnsamma förutsättningar för förekomsten av parasiter och patogener.

Bild
Bild

Fortplantning

Dessa blommande växter förökas på flera huvudsakliga sätt. Framför allt använder trädgårdsmästare uppfödningsmetoder som:

  • nyskapande;
  • sticklingar;
  • förgrening.

Fleråriga överträdelser förökas genom att dela busken. Denna procedur utförs under transplantation med en kniv med ett rent och vass blad. Snittplatser efter delning behandlas med kolpulver.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

En mycket enkel och ganska effektiv metod för odling av trädgårdsviol innebär användning av frön. I denna blomkultur kännetecknas fröna av hög grobarhet, som varar i 2-3 år eller mer.

Innan sådd är det nödvändigt att förbereda en planteringsbehållare (plastbehållare eller trälåda), plastfolie, en sprayflaska med sedimenterat vatten. Fröna sås nypa åt gången, fördela dem i spåren. Efter sådd är det tillåtet att strö fröna lätt med en blandning av finmald jord och sand. I slutet av proceduren fuktas marken med vatten från en sprayflaska och brickan är täckt med polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första skotten spirar vanligtvis 7-8 dagar . Spirningsgraden av frön beror på violaens sort och variation. Före uppkomsten av skott avlägsnas filmen regelbundet från brickan för att ventilera behållaren. Så snart fröna spirar tas filmen slutligen bort och behållaren med plantorna flyttas till en sval plats där lufttemperaturen är cirka + 10 ° C. För att förhindra att plantorna sträcker sig måste de ge riklig men diffus belysning.

Unga växter bör skyddas från direkt solljus. För täta grödor måste gallras ut. Under gallring avlägsnas svagare prover, vilket ger starkare plantor möjlighet att utvecklas fullt ut.

Efter att 2-3 äkta blad har bildats vid plantorna, dyks de i lådor eller krukor. Vissa odlare väljer efter 2-3 veckor igen, även om det vanligtvis inte finns något särskilt behov av en upprepad procedur. I april-maj bestäms de odlade plantorna för en permanent plats.

Det bör noteras att trädgårdsviol brukar odlas som ettåriga. I detta fall utförs frö för plantor i februari-mars. Fröna av fleråriga överträdelser planteras i marken före vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Värdefulla sorter av fleråriga överträdelser uppföds ofta med hjälp av gröna sticklingar. Endast friska och välutvecklade skott med 2-3 internoder är lämpliga för växtförökning. Sticklingarna är rotade i fuktig jord och fördjupar deras nedre snitt med ungefär en halv centimeter. För att påskynda rotningsprocessen är det bättre att skydda sticklingarna med ett lock av lätt tyg. Medan plantmaterialet rotar sig bör tyget fuktas regelbundet.

Denna metod för att odla viol brukar vanligtvis tillgripas mellan maj och juli. Om odlaren följer alla rekommendationer för att utföra denna procedur, rotar gröna sticklingar efter 3-4 veckor . Om sticklingarna planterades i trädgården i maj - början av juni, kommer de etablerade plantorna att blomma i slutet av sommaren.

Om proceduren utförs senare än juli kommer unga viol att blomma först nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Fleråriga överträdelser kan förökas med sticklingar. För detta används de längsta och hälsosammaste skotten, som är fästa på marken och något ingjutna. Det rekommenderas att utföra denna procedur i september. I det här fallet kommer lagren att kunna slå rot innan frost börjar. På våren nästa år, när lövverk börjar dyka upp på växterna, separeras de etablerade skikten från moderbusken och transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trädgårdsviol anses vara ganska hårda växter, resistenta mot sjukdomar och skadedjur. Att inte följa reglerna för vård av dem leder dock nästan alltid till en minskning av immuniteten och utvecklingen av obehagliga konsekvenser.

En av de vanligaste sjukdomarna hos dessa blommande växter är mjöldagg . Vanligtvis uppstår detta problem med missbruk av gödningsmedel som innehåller kväve. De karakteristiska symptomen på denna sjukdom är bildandet av en vitgrå plack på löv, blommor och knoppar av växter. Behandlingen innefattar behandling av infekterade överträdelser en lösning av soda med tillsats av läkemedlet "Fundazol ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Blackleg - en annan lömsk sjukdom som drabbar viola i strid med vårdreglerna. Dess utveckling underlättas av faktorer som:

  • förtjockning av landningar;
  • olämplig temperaturregim;
  • hög luftfuktighet;
  • missbruk av vattning.

Sjukdomens huvudsymptom är mörkare och gallring av stammarnas bas. En sjuk växt börjar krypa längs marken och sedan vissna. För behandling används läkemedel "Fundazol", "Previkur", "Fitosporin".

Både växter och jord bör behandlas med dessa preparat.

Bild
Bild

Grå röta - en farlig sjukdom som oftast utvecklas i strid med bevattningsregimen, hög luftfuktighet och överskott av kväve i jorden. Ett karakteristiskt drag hos denna sjukdom är utseendet på grå fluffiga kluster på bladen. Behandling i detta fall utförs med användning av läkemedel "Fundazol" eller "Captan".

Spindelvävsspår på bladen kan tyda på en spindelmidskada. Detta skadedjur lever av växtsaft, vilket resulterar i att de börjar bli gula, torra och släpar efter i utvecklingen. Använd kampen "Fufanon", "Actellik", "Fitoverm" för kampen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordgubbsnematod Är en mycket farlig parasit som utgör ett allvarligt hot mot växter. Det faktum att trädgårdsbrott blev offer för denna skadegörare bevisas av försvagningen av deras tillstånd och en betydande försening i utvecklingen. Växternas blad blir hårda, skrynkliga. Behandlingen innebär att de drabbade delarna av anläggningen tas bort och bearbetas. universalbekämpningsmedel "Ditox ".

En annan extremt farlig skadedjur - rotknut nematod som påverkar växts rotsystem. Berörda kränkningar börjar hala kraftigt efter i utvecklingen, vissna och förlora sin attraktivitet. Ett karakteristiskt tecken på skador är bildandet av noder, svullnader och andra misstänkta formationer på växternas rötter.

Det rekommenderas att förstöra de infekterade växterna. I vissa fall är långsiktig komplex behandling med användning av systemiska nematicider ("Marshal", "Alanicarb") möjlig.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Anspråkslöshet, motståndskraft mot låga temperaturer, lång och riklig blomning har lett till populariteten hos trädgårdsbrott i landskapsdesign. Dessa underbara blommor ser spektakulära ut både i singel- och gruppplanteringar. De kommer bra överens med andra dekorativa kulturer, så att landskapsdesigners och trädgårdsmästare kan implementera originella och djärva lösningar.

Bild
Bild

Trädgårdsvioler används för att skapa rabatter som huvud-, hjälp- eller inramningsväxter. Med deras hjälp kan du utrusta magnifika mattplanteringar - vanliga eller brokiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den lilla höjden på mogna växter gör att de kan användas för att skapa dekorativa kanter. Kompositioner där trädgårdsbrott kombineras med diastia, nemesia, prydnadskål är mycket effektiva och färgstarka.

Bild
Bild

För att dekorera hemträdgårdar används vanligtvis trädgårdsviolar, odlade i blomkrukor, hängande krukor, bärbara behållare. Verandaerna och terrasserna, dekorerade med krukor med ampelformade växter, ser ganska eleganta ut.

Bild
Bild

När du planerar att skapa en rabatt i violen och andra dekorativa ettåriga (perenner) i din trädgård, bör du ta hänsyn till deras färg, höjd, tidpunkt och blomningstid.

Det är önskvärt att dessa parametrar i växter motsvarar varandra så mycket som möjligt. Tack vare detta kommer den blommande rabatten att se mest organisk ut.

Rekommenderad: