Jord För Inomhusblommor: Vilken Mark är Bättre Och Hur Man Desinficerar Den? Vilka Blommor Föredrar Sur Jord? Mångsidig Och Underlag

Innehållsförteckning:

Jord För Inomhusblommor: Vilken Mark är Bättre Och Hur Man Desinficerar Den? Vilka Blommor Föredrar Sur Jord? Mångsidig Och Underlag
Jord För Inomhusblommor: Vilken Mark är Bättre Och Hur Man Desinficerar Den? Vilka Blommor Föredrar Sur Jord? Mångsidig Och Underlag
Anonim

Inomhusväxternas hälsa, utseende och välbefinnande beror till stor del på villkoren för deras underhåll. Förutom inomhuslufttemperaturen, belysning, bevattning och gödningsregim, som utförs i enlighet med kraven för den odlade grödan, är jordens sammansättning och kvalitet av stor betydelse. Vilken är den bästa jorden för inomhusblommor? Vilka komponenter ingår i butiksjordblandningarna? Hur man förbereder en jordblandning med egna händer?

Bild
Bild

Huvudkomponenter

Erfarna odlare hävdar att vanlig trädgårdsmark inte är lämplig för odling av inomhusblommor. Innehållet av näringsämnen, mikro- och makroelement i det är mycket litet . Dessutom har den sällan den erforderliga graden av fukt och luftgenomsläpplighet.

Bild
Bild

Vid tillverkning av fabriksmarkblandningar för inomhusväxter, moderna tillverkare använder olika komponenter av övervägande organiskt ursprung … Samma komponenter används också av amatörblomstrare som föredrar att förbereda jorden för gröna husdjur med egna händer.

Bild
Bild

Nedan finns en lista över komponenter som oftast används vid tillverkning av fabriks- och hemlagade jordblandningar för hemväxter.

Sod

Sådan jord är en av grundingredienserna i universella och speciella jordblandningar. Det är ett avlägsnat toppjordskikt blandat med ruttna häst- eller kogödsel.

Bild
Bild

Lövfällande

Bladhumus är en homogen jordmassa som bildas till följd av lövnedbrytning. Det är en av grundkomponenterna i komplexa jordblandningar som används i växter inomhus och växthus.

Bild
Bild

Sand

Detta är en fint dispergerad lös sten som förbättrar fuktblandningen och luftgenomsläppligheten i jordblandningen. För framställning av lösa jordblandningar använder blommodlare vanligtvis grov flod-, sjö- eller kvartsakvariumsand.

Bild
Bild

Humus

Jordens ytskikt, bestående av sönderdelade rester av vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Den används av blomsterodlare för att berika jordblandningen med organiskt material.

Bild
Bild

Torv

Lös sten med organiskt ursprung, som bildas av oförstörda växtrester (lövverk, trä, nålar, mossa) vid hög luftfuktighet och begränsat luftflöde. Inom inomhusodling används vanligtvis ett högt torvskikt, mindre ofta ett lågt . Denna komponent låter dig berika jordblandningen med organiska ämnen, förbättra dess fuktighet och luftgenomsläpplighet.

Bild
Bild

Träkol

Produkt som härrör från termisk sönderdelning (pyrolys) av trä. Närvaron av denna komponent i jordblandningen förbättrar dess dränering och även minska sannolikheten för att utveckla svampinfektioner i inomhusblommor på grund av stillastående vatten i kruka.

Bild
Bild

Kokosfibrer

Fuktintensiv och miljövänlig komponent av naturligt ursprung, används ofta för framställning av mycket lösa, luftiga underlag. Det är en bunt med långa elastiska fibrer som erhållits från mellankarp av kokosnötter.

Bild
Bild

Vitmossa

En mängd mossor som växer i naturen i högmyrar. Torkad sphagnumoss har absorberande och bakteriedödande egenskaper . Förekomsten av denna komponent i jordblandningen kan avsevärt minska risken för att utveckla bakteriella sjukdomar i rotsystemet i inhemska växter.

Bild
Bild

Valbara kriterier

När man väljer en jordblandning för inomhusblommor bör man utgå från typen, egenskaperna och egenskaperna hos de odlade grödorna. Samtidigt, oavsett växtens typ och sort, måste jorden som förvärvas för dem uppfylla ett antal allmänna och obligatoriska kriterier.

Bild
Bild

Dessa inkluderar:

  • frånvaro av skräp, stenar, föroreningar, stora växtfragment, ogräsfrön och svampsporer;
  • frånvaro av markparasiter och skadedjur;
  • lös och homogen struktur;
  • balanserat innehåll av näringsämnen (kväve, fosfor, kalium);
  • surhetsgraden som motsvarar växttypen.
Bild
Bild

När du köper en fabriksmarkblandning bör du vara uppmärksam på dess hållbarhet. Beroende på blandningens sammansättning kan denna siffra variera från 1 till 3 år.

En blandning av hög kvalitet bör inte ha en obehaglig lukt. Förstörd kakad jord kommer att ha en märkbar smaklös eller suraktig lukt.

I vissa fall kan det finnas spår av mögel eller saltavlagringar på ytan av en förstörd jordblandning. Det är kategoriskt omöjligt att använda en sådan jord. En jordblandning av god kvalitet har vanligtvis en homogen, lös konsistens . Stora jordklumpar, stenar, flis, växtskräp - allt detta indikerar den låga kvaliteten på fabriksmarken.

Bild
Bild

Valet av universell jord

Den mest populära bland nybörjare är blomsterhandlare en universell jord som är lämplig för odling av de flesta prydnadsblommor. Universella jordblandningar görs på basis av torv (högmyr och lågland) och sand . Hjälpbeståndsdelar i deras sammansättning kan vara komplexa mineralgödselmedel, perlit, dolomitmjöl. Surhetsgraden för universaljordar varierar inom området 6-7 pH.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att du köper den här typen av jord för odling av pelargoner, cyperus, dieffenbachia, begonier, ficuses och olika typer av palmer.

Bild
Bild

Särskilda jordblandningar

Separata grupper av inomhusblommor har specifika krav på jordblandningens surhet och dess sammansättning. När de odlas i universell jord kommer sådana växter att utvecklas sämre och blomma sällan .(annars blommar de inte alls).

Tillförseln av näringsämnen i universella jordblandningar är ganska begränsad, därför är det i vissa fall bättre att föredra specialiserade berikade jordar med vissa surhetsparametrar.

De flesta krukväxter föredrar neutrala till milt sura jordar . Växter som föredrar sura jordarter inkluderar ormbunkar, dekorativa mossor och vissa sorter av krysantemum. Nedan finns ett urval av jordblandningar för olika grupper av populära krukväxter.

Bild
Bild

För succulenter

När du väljer en jord för succulenter är det värt att överväga lösa blandningar baserade på torv, lövjord, sand och kol. Komplexa mineralgödselmedel, dräneringsmaterial med fin fraktion kan användas som hjälpkomponenter i sådana blandningar . Indikatorer på surhet i jordblandningar för succulenter varierar vanligtvis inom 5, 5-6, 5 pH. Blandningar med en liknande sammansättning och syra rekommenderas för odling av saftiga växter - Decembrists, faucarias, lithops, stonecrops, Kalanchoe.

Bild
Bild

För inomhus ormbunkar

När du väljer en jordblandning för ormbunkar bör du komma ihåg att dessa växter kräver neutral eller måttligt sur jord (cirka 5, 5 pH). Fabriks ormbunkeblandningar innehåller vanligtvis torvjord, torv, lövmark, sand och humus . När du köper jord är det viktigt att utvärdera dess lätthet, dränering och flytbarhet.

Man bör komma ihåg att ormbunkar slår rot och växer uteslutande i lätta, luft- och fuktgenomsläppliga jordar.

Bild
Bild

För uzambara fioler

Grundingrediensen i jordblandningar för Saintpaulias är vanligtvis torra med hög myr. Moderna tillverkare kompletterar det med organiska substrat, naturliga strukturkomponenter, näringsämnen - dolomitmjöl, sand, spagnum, komplexa mineralgödselmedel, vermikompost. Surhetsindikatorerna för sådana jordblandningar varierar vanligtvis inom 5, 4-6, 6 pH . Förutom uzambara -violerna är jordblandningar med sådana egenskaper också lämpliga för många andra dekorativa blommor - campanuli, anthuriums, cyklamens.

Bild
Bild

För orkidéer

Orkidéer är representanter för exotisk flora, för odling av vilka odlare använder ett substrat. Det är en speciell blandning av olika ingredienser som ger en tillströmning av näringsämnen, fukt och syre till de ömtåliga rötterna på exotiska växter . Typiskt inkluderar sådana substrat torv, sphagnumoss eller kokosfibrer, barrträd och krossat kol. Vermikompost och sapropel -extrakt kan användas som hjälpkomponenter i sådana substrat.

Bild
Bild

Hur desinficerar man?

Innan plantorna planteras måste jordblandningen desinficeras. För gör-det-själv-blandningar är desinfektion ett obligatoriskt förfarande. Erfarna blomsterodlare rekommenderar starkt att fabriksblandningar desinficeras för att helt eliminera riskerna med eventuell infektion av växter i framtiden. För desinfektion av jordblandningar används vanligtvis följande metoder:

  • bearbetning med en lösning av kaliumpermanganat;
  • kokande vattenbehandling;
  • stekning i ugnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid bearbetning av en jordblandning med kaliumpermanganat används en varm lösning med måttlig koncentration . De spiller försiktigt en behållare med en jordblandning och försöker suga den till dess fulla djup. I avsaknad av kaliumpermanganat hemma är det tillåtet att bearbeta jordblandningen med vanligt kokande vatten. Denna procedur rekommenderas att utföras i 2-3 tillvägagångssätt åt gången.

Bild
Bild

Du kan också sterilisera grytblandningen i en varm ugn. Men i detta fall bör man komma ihåg att under denna procedur förstörs inte bara patogena bakterier utan också användbara komponenter som utgör jorden . Det är lämpligt att använda denna metod endast som en sista utväg. Det rekommenderas att desinficera jordblandningen i ugnen vid en temperatur på 150-180 ° C i 30-40 minuter. För enkelhets skull kan jordblandningen läggas i en bakhylsa eller läggas i ett jämnt lager på en bakplåt täckt med pergament.

Bild
Bild

Hemlagat

Trots det imponerande utbudet av fabriksmarker som erbjuds i moderna butiker föredrar erfarna blomsterodlare att förbereda jordnära blandningar för hemblommor på egen hand. Detta tillvägagångssätt låter dig med dina egna händer förbereda en högkvalitativ jordblandning som är optimalt lämplig för en specifik inomhusväxt.

Bild
Bild

För sin beredning använder blomsterodlare både färdiga butikskomponenter (torvjord, torv, perlit, vermikulit, kokosfibrer) och komponenter skördade med egna händer (trädgårdsjord, chernozem, barrträd eller lövhumus, flodsand, kompost jord).

Bild
Bild

Grundkomponenterna i hemgjorda jordblandningar är vanligtvis torv med hög myr, medel till grovkornig sand och bördig trädgård. De blandas med olika hjälpingredienser i förberäknade proportioner. Så, för att förbereda en universalblandning som är lämplig för odling av de flesta typer av inomhusväxter, rekommenderar erfarna blomsterhandlare att ta följande komponenter i de angivna proportionerna:

  • torv eller torvjord - 2 delar;
  • trädgårdsjord och sand - 1, 5 delar;
  • lövhumus - 0,5 delar;
  • vermikulit och krossat kol - 0, 1-0, 2 delar av varje komponent.
Bild
Bild

För växter som föredrar ljusa och väldränerade jordar är en jordblandning bestående av följande ingredienser bäst lämpad:

  • torvjord - 3 delar;
  • gräs - 1, 5 delar;
  • trädgårdsmark - 2 delar;
  • flodsand och humus - 1 del vardera;
  • hjälpkomponenter - kol, vermikulit, biohumus eller humusjord.
Bild
Bild

En jordblandning framställd av ovanstående ingredienser är luftig och lös . Det rekommenderas för odling av populära dekorativa stauder, liksom för rotning av blad- och stamsticklingar.

Bild
Bild

Vissa typer av inhemska växter (palmer, lianor) föredrar tunga och täta jordar. Hemma kan sådana jordblandningar beredas av följande ingredienser:

  • torvjord - 3 delar;
  • bördig trädgårdsmark och lös lövmark - 2 delar vardera;
  • humusjord och sand - 1 del vardera;
  • hjälpredienser - krossad barrträd, kol, vermikompost.
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att införandet av organiskt material och mineralgödsel i den skördade jordblandningen innebär att tidsplanen för ytterligare gödsling justeras.

När man odlar en inomhusblomma i mark berikad med organiskt material, mikro- och makroelement får uppfödaren inte mata sitt husdjur på ett år.

Rekommenderad: