Eldstad I Ett Trähus (67 Foton): Installation Av En Metallugn På Andra Våningen I Stugan, Konstruktion Av Strukturer

Innehållsförteckning:

Video: Eldstad I Ett Trähus (67 Foton): Installation Av En Metallugn På Andra Våningen I Stugan, Konstruktion Av Strukturer

Video: Eldstad I Ett Trähus (67 Foton): Installation Av En Metallugn På Andra Våningen I Stugan, Konstruktion Av Strukturer
Video: Bricklaying - Building Brick Arch feature 2024, Maj
Eldstad I Ett Trähus (67 Foton): Installation Av En Metallugn På Andra Våningen I Stugan, Konstruktion Av Strukturer
Eldstad I Ett Trähus (67 Foton): Installation Av En Metallugn På Andra Våningen I Stugan, Konstruktion Av Strukturer
Anonim

Många tror att det är omöjligt att installera en öppen spis i ett trähus på grund av den höga brandrisken. Men så är inte fallet. Modern konstruktionsteknik gör det möjligt att ordna eldstäder även i trähus. Det viktigaste är att följa alla säkerhetsregler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att installera en öppen spis i ett trähus är ett allvarligt företag. Korrektheten av konstruktionen av strukturen beror på kunskapen om några av funktionerna.

Historiskt material för konstruktion av kaminer - vanlig röd lera , eftersom det är utbrett i naturen. De så kallade råvarorna eller massan tillverkades från basen, som levererades direkt från fastlandet. Konstruktionen av ett adobe -massiv var en liten grotta där ved brändes. Med uppvärmningen av grottans valv ansågs ugnen vara användbar i vardagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nederländska spisar av den europeiska typen kom senare, tillsammans med reformerna av Peter I. Med sin ankomst började eldstäder att dyka upp i hus, i utseende som liknade moderna versioner.

Redan på 1800 -talet började skyddsskärmar installeras för att säkerställa skyddet av trägolv.

För närvarande finns det många sorter av eldstäder. Ugnssystemet är faktiskt detsamma; det skiljer sig bara i detaljer och dimensioner.

Materialet för alla skorstenssystem måste vara obrännbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak, golv och väggar i trä försätts i säkert skick med hjälp av skyddskåpor. Moderna regler tyder på att avståndet till skyddet ska vara minst 30 cm.

Traditionella baser är sten, tegel, metall . För dekoration används naturmaterial, keramikbeklädnad, marmor. Det finns till och med en sorts speciell träfinish. Det låter dig skapa ett konstobjekt från härden.

Standardregler innebär möjligheten att installera en härd i ett trähus på villkoren för startprojektet. Vissa varianter av eldstäder, till exempel, som är fästa på en vertikal vägg eller installeras permanent, är dock också möjliga i färdigt hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man bygger en struktur är det nödvändigt att utföra värmeisoleringsarbete. Till exempel, inuti eldstaden, läggs väggen ut med en metallplåt. Det måste finnas en obligatorisk separat oberoende bas under ugnen. Isolering finns också runt spisens golv i form av keramiska plattor eller metallplåtar. Skorstenen är byggd endast av brandsäkra material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om huset har flera våningar måste värmekonstruktioner tillhandahållas på varje våning separat. Ändå ger planeringen av strukturen även i byggstadiet fler möjligheter att tillhandahålla alla åtgärder som rör förebyggande av en brand.

I allmänhet kräver allt som rör eld en särskild attityd och ökad uppmärksamhet.

Eldstadspisar bör endast installeras av proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Moderna typer av härdar utmärks av typen av installation. Till exempel, om en väggmonterad version monteras i ett färdigt eller konstruerat hus, bör skorstenen fästas på en vertikal som inte kan fatta eld. Blockkonstruktion kan vara tegel eller keramiska plattor. Natur- eller konststen är acceptabelt. Tillräckligt utrymme måste finnas för eldstaden.

En inbyggd öppen spis kan inte byggas i ett färdigt hem . För denna typ är det tänkt att en del av skorstenen och i själva verket själva strukturen är inbyggd i väggen. Om enheten är monterad i en färdig vägg, kommer detta att kräva förberedelse av en speciell nisch, vilket ökar kostnaden för ansträngning och ekonomi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inbyggda och väggmonterade eldstäder kan installeras i ett trähus och i två versioner:

  • vinkel;
  • i mitten av väggen.

Hörnalternativ kännetecknas av en speciell extern effekt, och också genom att spara utrymme. Lämplig för sommarstugor.

Om ett trähus kännetecknas av allvarliga dimensioner, installeras fristående eldstäder av anständig storlek i mitten av rummet. Utåt ser strukturen ut som en viss höjd över golvnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En fristående öppen spis kan också göras i två versioner:

  • med ett öppet område som inte täcks av någonting;
  • med ett slutet område, en inhägnad vägg av glas eller annat material.

Om platsen är öppen kräver installationen av en speciell skorsten. Ändå anses sådana eldstäder vara osäkra.

Härdarna i "ö" -designen kännetecknas av designens originalitet; du kan välja kassettversion. En av de viktigaste designbristerna är en liten värmeöverföring. Dessa eldstäder används sällan för uppvärmning av rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiska eldstäder för fast bränsle är avsedda för exklusiv användning av kol och ved, därför är strikt överensstämmelse med brandsäkerhet nödvändig.

Isolering av angränsande ytor och stort utrymme för placering kräver inte eldstäder. Moderna sorter imiterar perfekt levande eld. Många alternativ har en inredning av öppen spis. För installation av en elektrisk eldstad behövs varken skorsten eller grund.

Huvudregeln är tillförlitlig ledning och pålitlig isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

En relativt ny typ av enhet är bioeldstäder . De anses vara de mest optimala för träkonstruktioner. Dessa är dekorativa härdar, för vilka etanol används. Eldstaden är en struktur som består av en bränsletank och en keramisk brännare.

Biopeis producerar inte sot, skadliga ämnen. Det är dock osannolikt att enheten kommer att kunna värma rummet, det används oftare som dekorativt.

En annan sort som kan användas både som ett dekorativt alternativ och som ett uppvärmningsmedel är gaseldstäder. Installation av en gasspis är identisk med den klassiska versionen av fast bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Med användning under århundradena har eldstäder utvecklats från primitiva enheter till moderna, sofistikerade interiörer. Eldstäder ger en uppfattning inte bara om ägarnas smak, utan också om utvecklingen av hela epoker. Den nya estetiska verkligheten tvingar arkitekter och designers att vända sig till olika stilar som har kommit till oss från olika tider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel betyder den rustika arkitektoniska stilen bokstavligen grov, flisad, är synonymt med allt naturligt. Historiskt sett har metoden för grov bearbetning av material sitt ursprung i barbarismens tid. På den tiden använde människor sådan bearbetning av stenar och trä. Moderna metoder för bearbetning av material för denna stil innebär användning av seriös teknik. Den rustika stilen har en välförtjänt popularitet bland dem som föredrar allt naturligt, till exempel enkla balkar i taket, antika spisar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barockdesign har sitt ursprung på 1300 -talet och är fortfarande populär idag . Huvudkarakteristiken för denna stil är dynamiken i former, böjda linjer, överdriven pomp, till exempel en hylla bredvid eldstaden, dekorerad med alla slags figurer.

Om barockdesignen är något tung, kommer rokokoen att vara lämplig för stora eldstäder täckta med marmor eller andra lyxiga material. Rokoko kräver ett måste-set. Till exempel är det vanligt att placera en designerspegel eller kandelaber över eldstaden, andra utsökta exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkla graciösa strukturer har funnit sin tillämpning i stilen som kallas klassicism. Tydlighet, måttens harmoni, preferens för raka linjer, en liten mängd inredning, allt detta kallas för närvarande ofta som engelsk design.

För eldstäder används också Empire -stilen ofta. Det kännetecknas av antika former lånade från antika Rom. Huvuddragen i Empire -designen är pelare, pilaster, gesimser, trappor. Förekomsten av antika exemplar är viktig: sfinxer, griffiner etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen har den ryska stilen blivit utbredd i dekorationen av eldstäder . Designen är hållbar, ekonomisk och miljövänlig. Den största fördelen med den ryska stilen är skönhet, som passar bäst för ett trähus eller ett ryskt bad. En separat eldbox krävs.

Modern teknik innebär konstruktion av metall eldstäder. Metallanordningar tillverkas främst för avantgarde-design. Enhetsportaler är vanligtvis dekorerade med invecklade smidesjärnprydnader. Modern järngjutning används ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De toppmoderna designereldarna matchar den högteknologiska stilen. Denna design antar den mest funktionella användningen av rymden. Konstruktionerna uppfyller normerna för teknisk estetik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Eldstadens installation, särskilt på andra våningen i en byggnad, bör utföras av proffs.

Om du bestämmer dig för att bygga en öppen spis med egna händer, studera de grundläggande reglerna:

  • Eldstaden kan inte placeras i linje med fönster, även dörröppningar. Rum mindre än 20 kvm är inte lämpliga för eldstäder.
  • Det första steget i konstruktionen av en härd i ett färdigt hus är avlägsnande av golvbeläggningen och implementering av en betongbeläggning.
  • Uppförandet av en vägg härd kräver avslutning av den mycket vertikala av den obrännbara basen. Det klassiska valet är tegel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ytan på basen av en icke-brännbar bas bör vara helt plan för att fixa eldstaden i horisontellt tillstånd, bygglim eller termomastik kommer till nytta.
  • Alla vertikaler intill härden måste vara av en icke brännbar bas.
  • En eldstenssten eller ett stålplåt är önskvärt under eldstaden. Professionella rekommenderar att du placerar glasull mellan golvet och basen, så ett luftutrymme bör bevaras.
  • Den installerade botten av härden ska inte komma i kontakt med vare sig eldstaden eller den brandfarliga basen på ytan. Därför skapas en ram av armerad betong runt basen. Alla lösningar väljs utifrån de individuella parametrarna i strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Basens motstående material kan vara:

  • keramiska plattor;
  • marmor;
  • tegel;
  • kakel.

Hantverkare utför ofta enkel puts med ett enkelt lager av en speciell lösning. Ytan kan sedan målas med icke brandfarlig färg.

En skorsten av obrännbart material installeras på basen. Rörets insida är täckt med folieull.

Om taket är av trä installeras ett skyddshölje med beaktande av placeringsreglerna: avståndet till det måste vara minst 30 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning och skötsel

Eldstaden är en viktig möbel och kräver därför noggrant underhåll. Även den minsta icke-släckta glöden tänds lätt. Eld är farligt, men med ett rimligt sätt att välja bränsle kan denna fara minimeras. Moderna bränslen kan till exempel väljas så att de innehåller både värme och eld. Använd inte brandfarliga flytande produkter för tändning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eliminera förekomsten av olyckor under drift kommer att kunna identifiera enhetens brister i tid:

  • Rengör skorstenen minst en gång om året. För det här jobbet kan du anställa en person som har fått särskild utbildning, kostnaden för sådana tjänster är låg.
  • Förvara inte brandfarliga föremål i närheten av härden. Dessa inkluderar familjefoton, konstgjorda blommor och andra designer smycken. När de tänder härden ska de vara på ett avstånd som är säkert.
  • Använd speciella rökdetektorer. Vid lätt rök kommer det att låta för att varna ägarna för den överhängande faran. Om det finns sensorer, kom ihåg att kontrollera deras funktionalitet.
  • Köp en speciell skorstenslock. Det skyddar toppen av skorstenen från snö, vatten och till och med fåglar som kommer in.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är viktigt att använda specialfoder som en extra barriär. Flikparametrarna måste exakt matcha rörparametrarna. Detta skyddar ditt hem från uppbyggnad av kolmonoxid.
  • För byggandet av en skorsten i ett trähus är det bäst att använda en tegelsten. Den viktiga delen är att använda rätt lösning. Använd cement med höga temperaturegenskaper.

Om du ser att tegelverket någonstans har börjat kollapsa i delar, byt omedelbart ut delarna mot speciellt armeringscement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Klassisk öppen spis inbyggd i väggen. Isolerat, med en stängd eldstad som ligger i den centrala delen av väggen i det stora vardagsrummet. Detta alternativ är lämpligt som uppvärmningsanordning. Eftersom eldstaden går in i nästa rum.

Ett ganska enkelt alternativ för en hörnkamin. Det sparar användbart utrymme, men fungerar som en original inredning. Dessutom kommer en sådan öppen spis att värma ett litet rum.

En mycket säker sidohärd i ett trähus. Det ser organiskt ut, utför två funktioner samtidigt: estetiskt och praktiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det här är öns struktur. Beslutet är sällsynt och saknar originalitet. Valet av just denna design bör bestämmas av ett noggrant övervägt beslut.

Gas spis. Innehåller en inredningsstil a la vedeldad spis inuti. För förbränningsprodukter krävs konstruktion av en skorsten.

Biopeis för ett trähus. Som du kan se på bilden kan detta alternativ också vara mycket lämpligt för träinteriörer.

Rekommenderad: