Gjutjärnsinsats (53 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, Tillverkat I Ryssland Och Andra Länder, Enhet Och Driftsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Gjutjärnsinsats (53 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, Tillverkat I Ryssland Och Andra Länder, Enhet Och Driftsprincip

Video: Gjutjärnsinsats (53 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, Tillverkat I Ryssland Och Andra Länder, Enhet Och Driftsprincip
Video: KOMMANDE TEKNOTHRILLER I BOKFORM: SVERIGE I KRIG – RYSKT ANFALL 2023 2024, Maj
Gjutjärnsinsats (53 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, Tillverkat I Ryssland Och Andra Länder, Enhet Och Driftsprincip
Gjutjärnsinsats (53 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, Tillverkat I Ryssland Och Andra Länder, Enhet Och Driftsprincip
Anonim

Eldstaden är ett oändligt attribut för varje privat hus, det är en symbol för härden, som inte bara utför en uppvärmningsfunktion utan också ger rummet en speciell komfort. Dess viktigaste detalj är eldstaden, den är bra om den är gjord av gjutjärn, ett material som kan hålla värmen länge och tål höga temperaturer. Detta element har sina egna egenskaper som måste beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutjärns designfunktion

Eldstaden är den huvudsakliga enheten som ger förbränning av ved staplat på gallret. Förbränning sker med hjälp av luft som tillförs kammaren.

Förbränningskammaren utför flera uppgifter samtidigt:

  • det kan vara den huvudsakliga värmekällan;
  • är en ytterligare värmekomponent;
  • spelar en dekorativ roll i utformningen av rummet.

Med hänsyn till dessa alternativ kan du välja den ugn som är optimal när det gäller effekt och andra egenskaper.

Eldstaden består av en motstående del, en skorsten och en förbränningskammare . Det finns uppdelade modeller stängda med olika typer av spjäll och öppna, som praktiskt taget inte efterfrågas på grund av frekventa bränder och låg effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En kamininsats i gjutjärn består av flera element som är viktiga för arbetsprocessen:

  • ett fack för förbränning av värmematerial - i det här fallet ett sådant fast bränsle som trä;
  • vissa modeller har en dörr - ett spjäll, brandsäkert glas eller smidd galler, sådana modeller anses vara stängda;
  • nödvändigtvis ger designen en rökavgaskanal, genom vilken förbränningsprodukter avlägsnas till gatan - detta stöder enhetens korrekta funktion;
Bild
Bild
  • ett speciellt lufttillförselsystem med effektjusteringsdelar för att minska eller öka förbränningskraften;
  • askpannan är platsen i strukturen där sönderfallsprodukter ackumuleras, den måste rengöras regelbundet, först trycka ut den och sedan installera den tillbaka.

När du väljer färdiga strukturer skadar det inte att uppmärksamma ytterligare alternativ, de är ofta ganska användbara. Till exempel dörrglasets självrengörande system.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och design

Färdiga gjutjärn eldslådor tillverkas i olika designalternativ. De kan ha en klassisk rektangulär form. Men det finns modeller gjorda i radikala, ultramoderna variationer. Det finns kantiga, panoramiska och prismatiska mönster i form.

Det finns”aqua” -enheter med en vattenkrets för uppvärmning av vatten från ett centraliserat värmesystem. Detta är den mest miljövänliga typen av apparater, utrustad med en vattenjacka, en speciell hålighet på alla sidor av eldstaden, på grund av vilken uppvärmning är maximal.

Sådan utrustning kan fungera istället för centralvärme eller drivas samtidigt med den, används för privata hus med ett stort område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vermiculite eldstäder kännetecknas av hög brandmotstånd, motståndskraft mot kritiska temperaturer och säkerhet. Vermikulit är ett modernt värmeisoleringsmaterial av naturligt ursprung som inte innehåller toxiner och är hållbart i drift. Det kan vara ett fullvärdigt alternativ till gjutjärnets "skorstentand"-den bakre lutande väggen i eldstaden. De är fodrade med de inre ytorna i förbränningskammaren, som är i direkt kontakt med elden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av typen av förbränning ges en högre värmeeffekt av eldstäder som fungerar utan galler, främst med en eldstad av stål eller gjutjärn, för vilken vermikulit används för foder.

Värmekammare av gjutjärn finns också för grill, som är en grillpanna med eller utan lock, som används i frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med en gjutjärnsugn

Gjutjärnsugnar har obestridliga fördelar jämfört med sina motsvarigheter - eldstad och ståltyper.

Fördelarna med sådan utrustning:

  • gjutjärn har maximal värmeöverföring, kan fungera i kontinuerligt och ekonomiskt läge;
  • detta alternativ har ökat motstånd mot högtemperaturamplituder, är inte utsatt för deformation, eftersom materialet är termoplastiskt;
  • slutna modeller har en effektivitet på upp till 80% och kan tjäna stora områden;
  • gjutjärnskonstruktion är bekvämare att använda, dess montering är enkel;
  • sådana strukturer har den längsta livslängden - upp till 50-60 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tveklösa fördelen är rörligheten hos gjutjärnsprodukter - den kompakta enheten kan flyttas runt i huset och transporteras. Standard värmebeständigt glas är i allmänhet inte förorenat tack vare de sotavgivande kanalerna. Dessutom är olika typer av bränsle lämpliga för en gjutjärnsugn.

Nackdelarna avser främst öppna modeller, som har låg verkningsgrad, eftersom det mesta av värmen (nästan 85%) går genom skorstenen. Dessutom skapar de en brandrisk, och hjälputrustning hemma krävs för att undvika brand.

Bild
Bild
Bild
Bild

För slutna versioner, särskilt billiga, lämnar glasets kvalitet mycket att önska. Det finns också otillräcklig utsikt över fönstren och ett enhetligt färgschema - i själva verket är alla alternativ gjorda i mörka färger.

Det är sant att denna nackdel kan elimineras genom att fixera dekorativa galler på spisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bränsletyper

Hur man värmer ordentligt är huvudfrågan vid installation av gjutjärnsutrustning. Det är redan klart att det här är trä, men det kan vara annorlunda och har sina egna egenskaper vid förbränning.

Ved är ett naturmaterial som förutom god värmeavgivning har en behaglig lukt, men inte alla vet att inte alla råvaror är lämpliga för uppvärmning. Trämaterial som har lagrats i minst ett och ett halvt år bör användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika trädslag har sin egen typ av förbränning, man bör komma ihåg att:

  • barrträd sorterar snabbt ut och avger en stor mängd hartsångor, vilket kan vara osäkert för hälsan;
  • björk, trots att det ger mycket värme, röker kraftigt;
  • äpple, enbär och körsbär används främst för att skapa mysighet på grund av deras trevliga doft;
  • alla mjuka träslag - al, lind, kastanj, pil, poppel, avger lite värme och brinner snabbt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mest effektivt att använda hårt trämaterial som ek, päron, aska, poppel. Den brinner bra, ger hög värmeeffekt. Den enda relativa svårigheten är bearbetning och antändning av dessa träd.

Om du inte lägger stor vikt vid den träiga doften och det karakteristiska sprakandet kan du värma gjutjärnsugnar med andra råvaror, för denna antracit är torv, koks, kol, brunkol och kol lämpliga. För olika typer av kolbränsle bör noggranna beräkningar göras, eftersom det kan ge en temperatur över 1200 grader vid förbränning, vilket kan få gjutjärnskammaren att smälta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder för installation

Gör-det-själv-kamininstallation är ett svårt jobb som kräver en tydlig förståelse för arbetsflödet och åtgärder. Utrustningens framgång och varaktighet beror på installationens kvalitet.

Efter att ha valt en lämplig modell är det nödvändigt att hitta den optimala platsen för dess placering. Rummet måste förses med normal cirkulation av luftmassor - omvänd drag kan leda till förgiftning av invånare med kolmonoxid.

I förväg bör du tänka på högkvalitativ värmeisolering mellan väggen och eldstaden, med hänsyn till de befintliga säkerhetsstandarderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beklädnadsarbete är lika viktigt . Gjutjärnsugnar är mycket heta för att hålla värmen länge, eldstaden ska vara mantlad med tegel, keramiska plattor, natursten eller gips. Vissa utför utomhusbeklädnad med porslinsgods, marmor eller metall.

Att avsluta med valfri beläggning uppfyller också en estetisk uppgift för att eldstaden ska passa in i interiören med värdighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att arbeta behöver du följande material och verktyg:

  • värmekammarlock;
  • speciella värmeisoleringsprodukter;
  • dekorativa element;
  • cementblandning för murbruk;
  • byggnadsnivå, lod, spatlar.

För att minska installationstiden, för att inte utföra ytterligare isolering för beklädnad, kan du omedelbart välja ett material som tolererar höga temperaturer bra - det kan vara eldfast tegel, eldstad, förgipsad platta, spisplatta speciellt utformad för dessa ändamål. Annars, längs omkretsen av eldstaden, måste du utföra isolering med folieskumskum eller andra eldfasta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för installation av en eldstad i gjutjärn

För att utföra installationen korrekt behöver du ett eldstadsprojekt, utvecklat personligen eller av proffs.

  • Först uppförs basen, golvet tas bort från golvet och plattformen är gjord av brandbeständigt material. Vanligtvis är dess bredd lika med eldstaden med tillägget 20 cm på varje sida med en total längd på minst 50 cm.
  • Avståndet från ugnen till väggen måste observeras (20 cm). Mellan de motstående plattorna och eldstaden finns utrymmen på upp till 6 cm - detta är nödvändigt för fri luftpassage.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Golvdelen nära byggnaden är avslutad med specialglas eller metall.
  • Förbränningskammarens och skorstenens axlar bör placeras så nära varandra som möjligt.
  • För förstärkning förseglas anslutningen till skorstenen med värmebeständiga material och pastor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ju tjockare yttre skal, desto längre och bättre behåller eldstaden värmen. Det är viktigt att tillräcklig mängd kall luft tillförs utrustningen underifrån, och varm luft kan fritt komma uppifrån. Efter att ha täckt eldstaden börjar de isolera skorstenen.

Du kan dekorera värmekammaren med brandbeständiga plattor, särskilt om tegel används för dekoration. Men detta bör göras först när murverket är helt torrt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Ryska gjutjärnsugnar är av hög kvalitet och har många positiva egenskaper, bland annat hög effektivitet, hållbarhet, hög värmeledningsförmåga.

Följande utrustning är särskilt efterfrågad:

  • Brandkammare "Selenik" - slutna värmekammare med en kapacitet på 14 kW. De kännetecknas av anständig kvalitet och överkomliga priser.
  • "Promo" (12-14 kW) - dessa strukturer kan värma lokaler med en stor yta på upp till 150 kvm. m.
  • "Axioma" - ugnar med en glidport, med en kapacitet på 12 kW. Uppvärmningsytor upp till 140 kvm. m.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära är modifieringarna av Meta -gruppen - pålitliga eldstadskonstruktioner med lågt pris och olika kraft. Dimensionella modeller klarar uppvärmning av stora rum med en storlek på 200 kvadratmeter. m.

Bland de utländska analogerna till produkterna är de mest anmärkningsvärda ugnarna från Frankrike - Invicta "Grand Vision 900" med en effekt på 18 kW, Godin B16 och Invicta "Double Port". De har de bästa tekniska och operativa egenskaperna, men de har också en betydande nackdel - höga kostnader.

I Ryssland produceras inte mindre högkvalitativ utrustning, men den är mycket billigare.

Rekommenderad: