Hårt Skum: Hur Gör Man Det Tätt Hemma? Skum Med Hög Hårdhet För Flottörer Och Modellering, Kvalitet

Innehållsförteckning:

Video: Hårt Skum: Hur Gör Man Det Tätt Hemma? Skum Med Hög Hårdhet För Flottörer Och Modellering, Kvalitet

Video: Hårt Skum: Hur Gör Man Det Tätt Hemma? Skum Med Hög Hårdhet För Flottörer Och Modellering, Kvalitet
Video: Frågelådan - Vad består kroppen av? 2024, April
Hårt Skum: Hur Gör Man Det Tätt Hemma? Skum Med Hög Hårdhet För Flottörer Och Modellering, Kvalitet
Hårt Skum: Hur Gör Man Det Tätt Hemma? Skum Med Hög Hårdhet För Flottörer Och Modellering, Kvalitet
Anonim

Polyfoam används ofta av många moderna företag . Oftast - som en extra skyddsåtgärd för förpackning av olika produkter. Dess fysiska egenskaper gör det möjligt att dämpa stötar. Tätt skum har emellertid ett bredare utbud av egenskaper. Det liknar det vanliga och under lång tid var praktiskt taget ingen intresserad av. Men under de senaste decennierna har det börjat användas aktivt. Artikeln kommer att diskutera egenskaperna och tillämpningsområdena för fast skum, samt hur det skiljer sig från dess konventionella motsvarighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Hårt skum kallas också frigolit … Representerar plast fylld med gas . Själva strukturen består av celler. Ju mer luft som har "pumpats" in i plasten under tillverkningsfasen, desto mindre hållbar blir slutprodukten. Materialet produceras genom pressning. Ju högre densitet skummet är desto hårdare är det. Enkelt uttryckt, ju mer plast och mindre luft, desto svårare är det.

Bild
Bild

Styvt skum är mer hållbart och har en längre livslängd (i motsats till konventionellt skum) . På grund av dess ökade densitet behåller en sådan produkt värmen bättre och är också lämplig som ett effektivt bullerisolerande material. I produktionsprocessen ingår ofta en brandskyddsmedel i kompositionen. Tack vare honom brinner skummet inte bra. Förbränning av expanderad polystyren leder inte till en storskalig brand.

Nu produceras som regel plåtpolystyren. Denna form är bekväm för isolering, för vilken skum av detta slag oftast används.

Bild
Bild
Bild
Bild

En produkt med en tjocklek på 20 mm har ett motstånd som liknar ett tegel. Samtidigt förblir det ganska lätt, och också enkelt, snabbt och jämnt klippt. På grund av sin låga vikt blir transporten enklare och billigare än för andra liknande material. På tätt skum är det lätt, om det behövs, att göra stansning (genom uppvärmning), det är lätt att limma det.

Materialet tappar inte sin form när det kommer i kontakt med vatten och absorberar det i praktiken inte . Den tål temperaturer upp till +80 grader Celsius och försämras inte från syror och alkalier. Och även materialet är säkert att använda. Det släpper inte ut giftiga föreningar i luften. Genomsnittlig livslängd är 80 år. Mögel och andra mikroorganismer lever inte av materialet.

Bild
Bild

Inte resistent mot aceton, bensin . Vid kontakt med dem börjar det lösa sig och efter torkning blir det till en hård, slät film med en smutsig färg.

En av de viktigaste egenskaperna hos skum är densitet. Beroende på detta värde tilldelas materialet en grad (densitetsgrad) enligt GOST.

Bild
Bild

Hur bestämmer man hårdheten?

Skummets hårdhet eller relativa densitet är dess huvudsakliga egenskap .… Detta värde kan användas för att bedöma materialets kvalitet. Ju högre densitet, desto mer motståndskraftig är den mot mekaniska skador. Och ju högre densitetsvärde, desto längre livslängd för skummet som isolering. Ett mer komprimerat material har en högre kostnad än en mindre komprimerad motsvarighet. Det är därför skumets densitetsvärde är viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bestämma materialets densitet är det tillräckligt att ha en balans. Det är inte nödvändigt att använda ultraprecisa eller andra liknande, en vanlig köksvåg kommer att räcka .… Vanligtvis kommer frigolit i arkform, och därför måste du ta ett sådant ark och väga det. Som ni vet mäts densiteten i kg per kubikmeter. Vidare omvandlas arkets vikt från gram till kilogram. Därefter divideras detta värde med värdet, vilket är värdena för skumplåtens bredd, höjd och tjocklek multiplicerat med varandra (det måste konverteras till kubikmeter). Det resulterande värdet blir densiteten av detta skum. Trots den uppenbara komplexiteten är värdet mycket lätt att beräkna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns 4 typer av kvaliteter som tilldelas skum baserat på densitetsvärden. Om det erhållna värdet är mindre än 15 enheter, är det 15 mark, om mindre än 25, sedan 25, om mindre än 35, då är det 35 mark och upp till 50 är 50 mark.

Bild
Bild

Om det inte finns några vågar i närheten, men du fortfarande måste bestämma densiteten, så finns det ett annat sätt . Naturligtvis är det inte möjligt att bestämma det exakta värdet, eftersom metoden är rent visuell. Om kulorna i skummet är stora och det finns utrymme mellan dem är skumets densitet inte för hög. Vanligtvis är det 15 mark. Ju finare skum, desto tätare och därför svårare. Och du kan också titta på skumplåten i en viss vinkel mot ljuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om hela ytan "lyser" (det finns effekten av att ha en stor mängd gnistor på ytan), är densiteten också låg och möjligen har en sådan produkt dålig kvalitet.

Man tror att det mest acceptabla skummet för isolering kommer att vara ett material med en densitet på 25 märken och högre. Det vill säga dess densitet bör vara minst 20 kg per kubikmeter.

Bild
Bild

Ansökningar

Det används ofta för dekoration - både internt och externt . Oftast är stenhus isolerade. Uppvärmning av grunden är tillåten. Den kan ofta användas som formning. De gör detta för att spara pengar under bindningen av armeringen. Och det används också för att förhindra värmeförlust i rörledningar. Resultatet är en minskning av värmeförlusten med nästan en fjärdedel. Således minskar kostnaden för uppvärmning av vattnet. När det installeras på ytterväggarna överhettas inte rummet på sommaren. Med ett så billigt och säkert material är golven välisolerade.

Bild
Bild

Trots mångsidigheten och ett antal fördelar med materialet kan tätt skum inte användas för att isolera ett bad. Styren frigörs från skummet om det värms för mycket. Det är giftigt.

Det används aktivt inom inredning - som kakel, golvlister och andra element. Tätt skum är särskilt bekvämt eftersom det är lätt att skära. Och detta är i sin tur viktigt när man monterar delar. Hårt skum används av konstnärer för modellering. Dessutom tillverkas olika modeller eller baser för hantverk och buketter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fiskare gör ofta flottörer av skum. Och även skummet är lämpligt för fiske som bete. Doftande frigolit är ofta tillgängligt för redskap. Hantverkare använder fast skum för att göra olika hemlagade produkter. Till exempel kan du göra fiskespöhandtag av ett hårt material. Det är sant att detta kräver material med en densitet på nästan 80 kg / m3. Det är nästan omöjligt att få så tätt skum. Det ser ut som ett träd, men väldigt ljust. Att skära med en kniv är också praktiskt taget omöjligt.

Bild
Bild

Hur gör man skummet tätt?

Det är vanligtvis nödvändigt att göra skummet tätt hemma för efterföljande tillverkning av inredningsdetaljer från det resulterande materialet … Att täta eller göra fast skum med egna händer är lite besvärligt, men ändå möjligt.

Bild
Bild

Först och främst måste du köpa ett lämpligt material - expanderad polystyren. Det säljs vanligtvis i form av granulat och kan köpas till ett budgetpris från leverantörer. Pellets läggs i en form och utsätts för ånga. Den kan bearbetas både med ångmopp och med tvättanläggningar med motsvarande funktion. Formen tillverkas oberoende (av trä och andra material) eller köps (olika metallformar).

Bild
Bild

Det första steget inkluderar den primära ångningen av pellets. För att göra detta fylls metallhinken med en femtedel av dem. Bearbetningen bör utföras i en cirkulär rörelse. Efter ett tag kommer granulerna att förstoras och fylla hinken. Det är i denna form som de måste överföras till formar. Ångbehandlingen bör vidare fortsätta. Efter ett tag kommer granulerna att hålla ihop. Ju mindre granulat, desto tätare blir skummet.

Bild
Bild

Redan före kylning måste du trycka ner formen med något tungt. Helst kan tryck skapas med en järnform med skruvbultar.

Om du redan har skum, men du vill göra det tätare, måste du demontera det i granulat och lägga det i en form. Därefter placeras formen i varmt vatten. Det är bäst att använda den ovannämnda järnformen. Den ska stå i varmt vatten i cirka 15 minuter. Efter det tar det cirka 24 timmar att svalna. Hela tiden måste skummet vara under tryck.

Bild
Bild

Du kan också belägga skummet med en primer för att öka hårdheten. Detta kommer inte att öka densiteten som sådan, men kommer att göra det svårare och mindre mottagligt för mekanisk påfrestning. Sådana primerformuleringar säljs i fiske- eller jaktbutiker och kan till exempel kallas lacker, beläggningar. Och för att ge skummet yttre styrka och hårdhet kan du impregnera det med färg. Vanligtvis gör fiskare detta så att flottörernas utsida skadas mindre och färgerna på dem ser ljusare ut. Några av dessa beläggningar kan korrodera plast. Högkvalitativa beläggningar kan vara dyra och kanske inte ens är tillgängliga för försäljning hela tiden.

Användarrecensioner tyder på att det är problematiskt att göra skum fast hemma, och det bästa alternativet i den meningen är att köpa material av rätt märke.

Rekommenderad: