Gaspannrum (45 Bilder): För Ett Flerfamiljshus, Konstruktion Och Design, Pannvolymnormer Och Installation, Glasyta

Innehållsförteckning:

Video: Gaspannrum (45 Bilder): För Ett Flerfamiljshus, Konstruktion Och Design, Pannvolymnormer Och Installation, Glasyta

Video: Gaspannrum (45 Bilder): För Ett Flerfamiljshus, Konstruktion Och Design, Pannvolymnormer Och Installation, Glasyta
Video: Ionos My Website Creator - Walk through on MyWebsite Creator 2020 2024, Maj
Gaspannrum (45 Bilder): För Ett Flerfamiljshus, Konstruktion Och Design, Pannvolymnormer Och Installation, Glasyta
Gaspannrum (45 Bilder): För Ett Flerfamiljshus, Konstruktion Och Design, Pannvolymnormer Och Installation, Glasyta
Anonim

Gaspannahus är mycket bra och lovande, men du måste veta exakt egenskaperna hos deras konstruktion och design. Användningen av sådana installationer i flerbostadshus har sin egen specificitet. Dessutom är det värt att uppmärksamma pannans volymnormer och nyanserna i installationen, till glasytan, till säkerhetsstandarderna för drift av sådan utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett gaspannahus är ett system (en uppsättning enheter) där värme genereras genom att bränna naturgas eller flytande gas. Värmen som erhålls på detta sätt överförs någonstans för att göra användbart arbete. I vissa fall genereras ånga istället för att helt enkelt värma kylvätskan.

I stora pannanläggningar används gasfördelningskretsar. Ett gaspannahus är bättre än ett kol när det gäller produktivitet och användarvänlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket lättare att automatisera gasuppvärmning . Förbränningen av "blått bränsle" ger mer värme än förbränning av jämförbara volymer antracit. Det finns inget behov av att utrusta ett lager för fasta eller flytande bränslen. Gaspannan tillhör emellertid faroklass 4. Därför är användningen i sig själv, liksom den interna strukturen, strikt standardiserad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

De viktigaste reglerna för byggandet av gaspannahus gäller avståndet till byggnader och strukturer. Industriella installationer, som till skillnad från energi- och värmeförsörjning tillhör riskkategori 3, bör placeras minst 300 m från närmaste bostadshus . Men i praktiken införs många ändringar i dessa normer. De tar hänsyn till särdragen i kommunikation och volymen av buller, intensiteten av luftföroreningar från förbränningsprodukter. Bifogade pannrum kan inte placeras under fönstren i lägenheterna (minimiavståndet är 4 m), endast fristående strukturer kan användas nära dagis, skolor och medicinska faciliteter, eftersom inte ens de bästa tillbyggnaderna garanterar tillräckligt skydd.

Bild
Bild

Det ställs dock strikta krav på lokalerna. Så väggmonterade gaspannor kan inte installeras i rum mindre än 7,51 m3. En dörr med luftpassage måste finnas. Minsta yta för denna passage är 0,02 m2. Det måste finnas minst 0,45 m fritt utrymme mellan värmarens övre kant och taket.

Volymnormerna för pannan när det gäller effekt är följande:

  • om enheten genererar mindre än 30 kW värme, kan den placeras i ett rum på 7,5 m3;
  • om effekten är över 30 men under 60 kW behöver du en volym på minst 13,5 m3;
  • slutligen, i rum från 15 m3 i volym, kan pannor med praktiskt taget obegränsad effekt installeras - så långt det är lämpligt, tillåtet enligt brandskyddsnormer, naturligtvis.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är fortfarande bättre att lägga till 0,2 m3 för varje ytterligare kW effekt. Strikta standarder gäller också för glasytans område. Det är minst 0,03 kvm. m. för varje kubikmeter intern volym.

Viktigt: denna volym beräknas i sin helhet, utan rabatter för installerad utrustning och andra undantag. Det viktigaste är att normen inte avser fönstrets yta som sådan, utan glasets storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om inspektörerna upptäcker att resultatet justeras med hänsyn till ram, skiljeväggar, ventilationsöppningar och så vidare, har de rätt att ålägga en betydande böter och till och med förelägga att stänga pannrummet helt. Och vilken domstol som helst kommer att stödja deras beslut. Dessutom måste själva glaset tillverkas med en lätt återställbar teknik. Vi behöver bara använda vanliga fönsterskivor - inga staliniter, triplexer och liknande förstärkta material . Till viss del kan tvåglasfönster med svängbart eller förskjutet element fungera som ersättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett separat ämne är tilluftsventilation i ett privat hus med gaspanna . Ett fönster som är ständigt öppet är mycket primitivt och föråldrat. Det skulle vara mycket mer korrekt att använda mekaniserade huvar och avgasutvinningskomplex. I vilket fall som helst bör luftbytet se till att all luft byts 3 gånger var 60: e minut. För varje kilowatt värmeeffekt krävs 0,08 cm3 av ventilationskanalens volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på den ökade risknivån är det nödvändigt att installera en gasföroreningssensor . Det väljs endast bland certifierade och tidstestade prover från kända tillverkare.

1 analysator måste finnas för varje 200 m2 pannrum.

Vid val av en doseringsenhet beaktas både tekniska och kommersiella aspekter . Det kommer att vara nödvändigt att ta hänsyn till både bränsleförbrukningen och kylvätskans kostnader.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Det finns inget superkomplicerat här. Gaspannan i sig är ansluten till huvudgasledningen eller (via en reducerare) till cylindern. Det måste finnas en ventil som gör att du kan stänga av gastillförseln vid behov. Även de enklaste pannorna inkluderar:

  • en brännare där bränsle bränns;
  • en värmeväxlare genom vilken värme kommer in i kylvätskan;
  • förbränningskontroll och övervakningsenhet.
Bild
Bild

I mer komplexa alternativ, använd:

  • pumps;
  • fans;
  • flytande expansionstankar;
  • elektroniska kontrollkomplex;
  • säkerhetsventiler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har allt detta kan utrustningen fungera i ett helautomatiserat läge under ganska lång tid. Pannorna styrs av avläsningarna av sensorerna . Uppenbarligen, när temperaturen på värmebäraren och / eller rumsluften sjunker, startas brännaren och pumpen som ger cirkulation. Så snart de nödvändiga temperaturparametrarna återställs stängs pannanläggningen av eller överförs till lägsta läge.

Dubbelkretsmodeller har också ett sommarläge, där vätskan värms inte bara för värmeförsörjning utan också för varmvattenförsörjning isolerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

I stora pannhus kommer gas endast från rörledningen (tillförsel från cylindrar är tekniskt omöjligt i sådana volymer) . Var noga med att tillhandahålla ett vattenbehandlings- och mjukgöringssystem på en stor uppvärmningsanläggning. Dessutom, efter filtrering, avlägsnas syre från vattnet, vilket kan ha en mycket skadlig effekt på utrustningen. Luft blåses in i en stor panna av en fläkt (eftersom dess naturliga cirkulation inte tillgodoser alla behov), och förbränningsprodukterna avlägsnas med hjälp av en rökutblåsare; vatten pumpas alltid av pumpar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kylvätskan kommer in:

  • industriella installationer;
  • värmebatterier;
  • pannor;
  • varma golv (och efter att ha gått hela vägen återgår det till utgångspunkten - detta kallas en stängd cykel).
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

På ett litet område (i ett privat hus eller en liten industribyggnad) används oftast ett minipannrum; både kraft och dimensioner är små. Du kan placera en sådan enhet på nästan vilken bekväm plats som helst, så länge säkerhetsstandarderna tillåter det . Minsta yta för ett rum är 4 m2, medan en takhöjd på mindre än 2,5 m är oacceptabel. Minipannrummet är endast monterat på plana väggar med tillräcklig bärighet.

I stora stugor är dock ett pannrum av kaskadtyp mer bekvämt . Det låter dig också betjäna samtidigt och uthus. De mest kraftfulla proverna kan dra värmeförsörjning och varmvattenförsörjning för flera stugor samtidigt. Flera pannor och / eller pannor kan enkelt installeras på en gång för att ytterligare öka värmeproduktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten tillförs de uppvärmda golven, till poolen, till ventilationssystemet med hjälp av hydrauliska avdelare.

Traditionella väggmonterade pannrum är inte lämpliga för ett flerbostadshus - deras kapacitet och andra tekniska parametrar är paradoxalt nog små . I vissa fall ligger pannanläggningar på taket i uppvärmda byggnader. Pannrum på taket är ganska sofistikerade och kraftfulla för att möta alla konsumenters behov. Den största fördelen med att installera dem är att minimera avståndet mellan värmegenerationspunkten och radiatorer, golvvärme och andra apparater. Som ett resultat reduceras oproduktiva förluster av värmeenergi märkbart och den praktiska effektiviteten ökar.

Bild
Bild

En annan fördel är minskningen av tekniska belastningar, på grund av vilka reparationer och underhåll måste utföras mycket mindre ofta. Autonoma pannsystem på taken är utrustade med termostater som gör det möjligt att anpassa kylvätskans parametrar till det faktiska vädret. Industriella pannor kallas pannor med hög kapacitet och når ibland flera tiotals eller till och med hundratals MW. De är dessutom indelade i uppvärmning, produktion och kombinerade undergrupper.

Industriella pannhus, som alla andra:

  • är uppförda i uthus;
  • utförs till taket;
  • placerade inuti byggnader;
  • är placerade i separata strukturer (alla - efter val av ingenjörer).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa av dessa system är modulära (monterade från komponenter från hyllan, vilket gör det lättare att komma igång). Naturligtvis har alla mobila pannhus en modulstruktur . Det är alltid lätt att ta det till en ny plats och börja arbeta där i farten. Det finns helt mobila installationer (monterade på ett transportchassi), liksom stationära system, som fortfarande kräver en speciell grund.

Mobila pannhus, som stationära, kan drivas med varmvatten, uppvärmning eller kombinerade typer . Effekt varierar från 100 kW till 40 MW. Oavsett dessa nyanser är designen genomtänkt på ett sådant sätt att det mest effektiva arbetet säkerställs och minsta möjliga mänskliga ansträngning krävs.

Bild
Bild

Säkerhetssystem på flera nivåer krävs. Men det är också värt att överväga att vissa modifieringar kan köras på flytande gas.

Den kan användas både på egen hand och tillsammans med vanlig naturgas. I det andra fallet tillhandahålls närvaro av omkopplare eller återställning enligt ett visst schema. Användningen av flytande bränsle möjliggör maximal autonomi (utan anslutning till gasledningen). Det blir mycket lättare att förbereda ett projekt och komma överens om det än när man använder traditionell gas. Men samtidigt:

  • det är nödvändigt att utrusta en gaslager, som måste noggrant utarbetas i de tekniska och konstruktionsplanerna.
  • flytande naturgas hotar med en explosion och kräver komplexa skyddsåtgärder;
  • på grund av den höga densiteten av propan-butan, i jämförelse med luft, är det nödvändigt att tillhandahålla komplex, dyr ventilation;
  • av samma anledning kommer det inte att vara möjligt att utrusta ett pannrum i källaren eller källaren.
Bild
Bild

Design

Det som redan har sagts är tillräckligt för att förstå att det är långt ifrån enkelt att skapa ett projekt för ett gaspannahus. Det kommer att kontrolleras noggrant av statliga inspektörer, och den minsta avvikelsen från normerna kommer omedelbart att innebära avslag på hela planen. Ingenjörsundersökningar utförs strikt med hänsyn till materialet för geodetisk och teknisk undersökning av en specifik plats.

Den erforderliga mängden strömförsörjning avtalas med RES eller annan resursleverantörsorganisation. Parametrarna för vattenförsörjning måste också samordnas.

Bild
Bild

Ett paket med designmaterial bereds också med hänsyn till:

  • parametrar för avloppskommunikation;
  • stadsplaneringsplaner;
  • tekniska förutsättningar för anslutning till allmänna nät;
  • tillstånd utfärdade av tillsynsmyndigheter;
  • egendokument.

Redan innan det centrala arbetet med projektet förbereds den så kallade huvudsakliga tekniska lösningen. Utöver det bör det finnas sektioner som:

  • motivering av genomförbarheten av investeringar.
  • förstudie;
  • expertmaterial;
  • utforma övervakningsdokumentation.
Bild
Bild

Designföljden är följande:

  • utarbetande av ett detaljerat kopplingsschema;
  • utarbetande av specifikationer;
  • upprätta en energibalans;
  • uppdrag för närstående organisationer för arrangemang av nätverk;
  • 3D -modellering och samordning av sina resultat med kunden;
  • bildande av designmaterial med hänsyn till den virtuella modellen och dess utveckling;
  • samordning med kontroller (om allt görs korrekt kommer de att ge samtycke);
  • bildandet av ett arbetsprojekt som redan kommer att vägledas av byggarna;
  • övervakning av genomförandet av praktiskt arbete.
Bild
Bild

Montering

Installation av pannutrustning under husets bostadsområde är inte tillåten. Därför kan det inte göras fritt i alla delar av källaren. Optimal värmeförsörjning tillhandahålls endast av lågtryckskomplex. De kan placeras på bottenvåningen eller under jorden. Men det bör noteras att experter tydligt föredrar installation i en separat byggnad.

Utrustad med en blandningsenhet kan du använda alla möjligheter som bufferttanken ger . Men först måste du räkna ut allt. Modulära industriella pannrum kräver nästan aldrig en stark grund.

Bild
Bild

Du måste dock förbereda grunden för dem i alla fall. De styrs av typen av installation och storleken på den uppkomna belastningen.

Den mest pålitliga lösningen är en banal armerad betongplatta. Viktigt: en separat bas krävs för skorstenar. Platsen för installationen väljs i enlighet med SNiP. Det är bäst att placera utrustningen där det redan finns gas, vatten och dränering. I avsaknad av sådan kommunikation är det nödvändigt att titta på var det blir lättare att göra dem.

Förbereder sig för själva installationen, de kontrollerar återigen projekten och uppskattningarna . Installationsplatsen måste vara anpassad och fri från allt som kan komma i vägen. De tar hänsyn till var man ska placera tillfartsvägar, tillfälliga tekniska strukturer. Ett sand- och gruslager hälls under grunden, konturer för dränering förbereds. Återfyllning och packning av jord utförs upp till 0,2 m; sedan hälls krossad sten, betong hälls och ett lager asfaltbetong bildas.

Bild
Bild

Pumpsystem kan spela en stor roll; det är värt att välja dem som är utformade för snabb installation . De är också mer estetiskt tilltalande än kaotiskt monterade från olika delar. Viktigt: om luftväxling inte ges 3, utan 4-6 gånger per timme under installationen, kommer ägaren bara att dra nytta av det. Ventilationskanalerna måste tätas. I slutet utförs idrifttagningsarbeten.

Bild
Bild

Driftssäkerhet

Det enklaste sättet att navigera är arbetsskyddsinstruktionerna som gäller för stora pannkomplex. Innan arbetet påbörjas måste du se till att alla komponenter, mät- och styrsystem fungerar i gott skick. Obehöriga får inte släppas in i pannrummet, dricka drycker eller äta mat. Om någon avvikelse inträffar ska arbetet avbrytas omedelbart och rapporteras till någon.

Bild
Bild

Det är omöjligt att ackumulera i gaspannan huset främmande föremål och materialvärden som inte behövs för dess drift.

Av personliga skäl och brandsäkerhetsskäl måste gastillförseln brytas om:

  • en kränkning av fodret hittades;
  • strömmen är frånkopplad;
  • styrenheternas och systemens aktivitet störs;
  • ett larm har utlösts;
  • en explosion eller uppenbar gasläcka har inträffat;
  • indikatorer på räknare och sensorer indikerar onormal drift;
  • lågan slocknade utan naturlig avstängning;
  • det finns brister i dragkraft eller ventilation;
  • kylvätskan har överhettats.
Bild
Bild

Varje dag måste du inspektera elkabeln och kontrollera dess isolering . Om något fel uppstår i någon enhet måste den tas ur drift. För att upprätthålla brandsäkerheten krävs en intern vattenförsörjning. Sprutstrålar ska nå alla punkter i rummet. Rengöringsmaterialet kasseras på ett strikt sätt.

Bild
Bild

Dessutom behöver du:

  • ha brandsläckare av någon lämplig typ;
  • ha tillgång till sand och annan brandbekämpningsutrustning;
  • utrusta rummet med ett brandlarm;
  • utarbeta evakueringssystem och beredskapsplaner.

Rekommenderad: