Reservbränsle I Pannhuset: Typer Av Bränsle För Gaspannan, Beräkning. Behovet Av Reservbränsle Till Pannrummet

Innehållsförteckning:

Video: Reservbränsle I Pannhuset: Typer Av Bränsle För Gaspannan, Beräkning. Behovet Av Reservbränsle Till Pannrummet

Video: Reservbränsle I Pannhuset: Typer Av Bränsle För Gaspannan, Beräkning. Behovet Av Reservbränsle Till Pannrummet
Video: Miljöbilar - Förnybara drivmedel 2024, April
Reservbränsle I Pannhuset: Typer Av Bränsle För Gaspannan, Beräkning. Behovet Av Reservbränsle Till Pannrummet
Reservbränsle I Pannhuset: Typer Av Bränsle För Gaspannan, Beräkning. Behovet Av Reservbränsle Till Pannrummet
Anonim

Reservbränsle är en slags strategisk reserv för pannhuset vid eventuella avbrott i tillförseln av huvudbränslet. Enligt de godkända standarderna bör övergången till reservbränsle vara så osynlig för konsumenten som möjligt. Beståndet måste faktiskt skapas för detta. Det är nödvändigt att en sådan reserv säkerställer driften av värmeutrustningen i "överlevnad" -läge tills återställandet av huvudströmkällan. Man bör komma ihåg att vissa sociala anläggningar, främst barn- och medicinska institutioner, bör få termisk energi i sin helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Pannhusets reservbränsle är det så kallade oreducerbara och operativa bränslet. I det första fallet är detta marginalen som måste säkerställa värmeutrustningens funktion vid de lägsta temperaturerna utan komfort i de uppvärmda rummen. Och här drivbränsle är reserven som säkerställer att uppvärmda föremål fungerar normalt . Av detta följer att i olika situationer kan olika regler för användning av reserven tillämpas.

Frånvaron av en sådan reserv är oacceptabel under förhållandena under den långa vintern som är karakteristisk för större delen av Rysslands territorium . Avbrott i tillförseln av fasta (kol) och flytande (eldningsoljor, dieselbränslen) kan uppstå på grund av väderförhållanden.

Tyvärr inträffar olyckor fortfarande på rörledningar som transporterar samma flytande kolväten eller naturgas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Klassificeringen av reserv- och huvudbränsle efter typ ser likadan ut.

Fasta bränslen kan vara kol-, torv- eller skifferbriketter och slutligen trä . Effektiviteten hos fasta energibärare är annorlunda. Kol kan ha den största värmeöverföringen, deras sort är mycket stor, briketter i deras termiska egenskaper skiljer sig inte mycket från ved. En egenskap kan vara att alla fossila fasta bränslen som regel innehåller en eller annan mängd mineralkomponenter som påverkar utformningen av ugnar, skorstenar och uppvärmd utrustning. Sammansättningen av förbränningsprodukterna för dessa bränslen är den mest varierande och kan variera beroende på deras ursprung. Pannhus, vars huvudsakliga bränsle är kol, är mycket svårt att omvandla till flytande eller gasformigt bränsle, eftersom detta kräver allvarliga tekniska förändringar, därför används oftast samma kol som reserv.

Men det finns också fördelar - ved kan användas för uppvärmning, vilket är ganska överkomligt i de flesta regioner i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande bränsle för pannhus kan vara dieselolja eller eldningsolja . En av funktionerna i denna bränslekategori är dess högsta effektivitet. Att tillhandahålla ett reservlager av flytande bränsle kräver dock allvarliga material- och tekniska kostnader. På vintern måste behållaren i vilken reserven förvaras värmas ytterligare, eftersom med ett betydande temperaturfall kan de fysiska egenskaperna hos ett sådant bränsle förändras och det förlorar sin inneboende flytbarhet, det vill säga ouppvärmt flytande bränsle kan inte används i pannrummet tills temperaturen inte stiger med omgivningstemperaturen under de varmare månaderna. Således kräver lagring av en reserv för en flytande energibärare konstant extra energiförbrukning för uppvärmning, vilket avsevärt minskar dess effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gasformiga kolväten är speciellt framställda blandningar av naturliga brännbara gaser . För närvarande är denna typ av bränsle den mest populära - både som huvud och som backup. Detta beror på ett antal gasfördelar. För det första förlorar det inte sina egenskaper även vid mycket låga temperaturer, och lagringstankar behöver inte värmas. För det andra är kostnaden för gasbränsle flera gånger lägre jämfört med flytande bränsle. Dessutom är det ganska enkelt att transportera det genom gasledningar. Under driften avges skadliga förbränningsprodukter praktiskt taget inte, vilket, förutom frånvaron av en negativ påverkan på miljön, förlänger livslängden för gaspannutrustningen avsevärt. Till skillnad från dieselbränsle, som kan vara efterfrågat, till exempel för tankning av fordon, vilket ofta ger upphov till den onda praxisen att stjäla från reservlagret, kan gasformigt bränsle inte tappas ut. Tja, överföringen av ett gaspannhus till reservbränsle, till skillnad från kol eller eldningsolja, kan gå obemärkt förbi för användaren, eftersom det inte kommer att kräva någon omutrustning och följaktligen stoppa värmetillförseln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Som redan nämnts är syftet med reserven för pannrummet att säkerställa oavbruten värmeförsörjning till de uppvärmda föremålen. Under de hårda förhållandena under en långvarig kall period, när negativa temperaturer varar i minst sex månader, är behovet av en sådan reserv tveksam . Varje stopp i pannhusets drift är förföljt av katastrofala konsekvenser. Det är onödigt att prata om behovet av att upprätthålla ett tillfredsställande mikroklimat i uppvärmda rum - detta diskuteras inte ens på en lång vinter. Under den kalla årstiden är det också viktigt att förhindra fel i värmeutrustning, vilket kan uppstå när värmeförsörjningen avbryts. Ett sådant scenario kommer att kräva allvarliga investeringar för att återställa värmesystemets funktion.

Enligt föreskrifterna är reservbränslereserven strikt reglerad av federal lagstiftning . (Order från Ryska federationens energiministerium den 10 augusti 2012 nr 337). Avsaknaden av ett sådant lager är oacceptabelt och kan få juridiska konsekvenser.

Reservens volym och art för pannhus på fasta eller flytande bränslen, för ett gaspannhus och ett pannhus av blandad typ har fastställts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Lagerets volym beräknas enligt normerna, som beror på ett antal faktorer:

  • uppgifter om lager av huvudbränsle och reservbränsle från och med 1 oktober det senaste rapporteringsåret.
  • transportsätt (transportsätt, transportvägarnas art och skick);
  • information om tankarnas eller kollagrenas kapacitet;
  • uppgifter om den genomsnittliga dagliga förbrukningen under den kalla årstiden för tidigare år;
  • pannrumsutrustningens skick;
  • närvaron av föremål, vars uppvärmning inte kan stoppas;
  • den högsta tillåtna belastningen på pannrummet under drift av alla värmekonsumenter;
  • belastning på värmeutrustning i "överlevnad" -läge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningen av mängden reservlager görs i enlighet med de godkända standarderna som fastställts i enlighet med förfarandet för att fastställa standarderna för bränslereserver som antogs 2012 av Ryska federationens justitieministerium.

Grunddata för beräkning:

  • genomsnittlig daglig planerad konsumtion under den kallaste månaden;
  • antalet dagar då en viss typ av bränsle används.

Antalet dagar beror på transportmetoden. Så vid leverans av kol på järnväg antas leveransfrekvensen vara varannan vecka (14 dagar), men om bränslet levereras på väg reduceras leveransfrekvensen till en vecka (7 dagar).

För flytande bränsle reduceras leveranstiderna till 10 respektive 5 dagar.

Bild
Bild

Du kan ta reda på vem som är pannrumsoperatör nedan.

Rekommenderad: