Gasgeneratorer För Hemmet: Naturgas Och Annan Gas För Ett Privat Hus. Att Välja Ett Kraftverk

Innehållsförteckning:

Video: Gasgeneratorer För Hemmet: Naturgas Och Annan Gas För Ett Privat Hus. Att Välja Ett Kraftverk

Video: Gasgeneratorer För Hemmet: Naturgas Och Annan Gas För Ett Privat Hus. Att Välja Ett Kraftverk
Video: Choosing a Backup Generator Plus 3 LEGAL House Connection Options - Transfer Switch and More 2024, Maj
Gasgeneratorer För Hemmet: Naturgas Och Annan Gas För Ett Privat Hus. Att Välja Ett Kraftverk
Gasgeneratorer För Hemmet: Naturgas Och Annan Gas För Ett Privat Hus. Att Välja Ett Kraftverk
Anonim

Elektricitet är den mest grundläggande bekvämligheten. Det finns ingen elektricitet bara i den mest avlägsna vildmarken, och även då har mänskligheten redan lärt sig att ta ut det praktiskt taget från luften. Elektriska apparater låter dig tillhandahålla alla andra bekvämligheter - att etablera vattenförsörjning och vattenvärme i huset, uppvärmning och möjlighet att laga mat, för att inte tala om belysning och till och med Internet.

Ett av de mest praktiska alternativen för egenproduktion av el, oavsett närvaron av infrastruktur och kommunikation i närheten, är en gasgenerator för hemmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Gasgeneratorn kallas ibland även för ett hemmakraftverk ., och helt riktigt - principen för drift av enheten är ungefär densamma. Denna enhet är baserad på en vanlig förbränningsmotor som körs på en eller annan typ av gas. Motorn driver rotorn, som roterar och därigenom framkallar generering av elektrisk ström.

Det bör noteras att en vanlig hushållsgasgenerator ofta inte så mycket är den huvudsakliga elkällan som ett skyddsnät vid en "blackout ". Denna situation beror dock till stor del på att det i vårt land inte är så lätt att hitta en mänsklig bosättning där det inte skulle finnas några kraftledningar alls, men samtidigt fanns det en möjlighet att leverera gas. Men någonstans i vildmarken kan en sådan enhet bli ett verkligt fynd, eftersom det visar sig vara det enda sättet att ge människoliv en komfort som är bekant för vår tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Gasgeneratorer i vårt land är sällan huvudkällan till el . - det är lätt att gissa om det här, bara för att du inte ser sådan utrustning så ofta i någons hus. Även om det finns en sådan enhet "försäkrar" den ofta dachan. Ändå kan det vara mycket användbart där, men det är inte obestritt. Denna oklarhet är möjlig, eftersom denna enhet, precis som alla andra, har sin egen fördelar och nackdelar.

Det bör genast noteras att generatorn kan fungera både på flytande gas och på vanlig naturgas - det i ett gasrör . Det första alternativet har faktiskt bara en fördel, men ganska betydande - det har blygsamma dimensioner och vikt, och är därför bärbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

De modeller som fungerar från huvudgasledningen har mycket fler fördelar

  1. Enheten, som körs på huvudgas, är en fast stationär installation, vilket helt enkelt skulle vara opraktiskt att producera kortlivad. Denna enhet, när den väl är installerad på ett rör, innebär inte en enkel flytt till en ny plats, men utan onödiga rörelser kommer den att fungera framgångsrikt och produktivt i många år.
  2. På grund av att vårt land är en av de största naturgasproducenterna i världen är denna råvara relativt billig i vårt land. Gasröret finns naturligtvis inte överallt, men om huset ligger i en förgasad sommarstugby och det finns problem med strömförsörjningen kommer en sådan enhet inte att störa. Jämfört med generatorer som arbetar med andra typer av bränsle ser det här alternativet billigt och lönsamt ut.
  3. Att bränna naturgas är mycket mindre skadligt för naturen än att använda andra typer av bränsle. Naturligtvis bidrar varje förbränning till en ökning av omgivningstemperaturen, men kol, ved och bensin röker fortfarande mycket starkare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi har emellertid upprepade gånger nämnt ovan att gasgeneratorn ofta används just för att säkra mot plötsliga strömavbrott, och inte som en fullvärdig ersättning för elnät.

Egenproduktion av el från gas kommer fortfarande att kosta ett hushåll mer än att köpa den från staten. Därför kan en sådan generator ses som ett steg mot det egna självständigheten, men inte i något fall som ett sätt att spara pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har sådan utrustning också andra nackdelar

  1. Närheten till gas är mycket farlig för människor, och ju fler apparater som använder denna typ av bränsle, ju mer intensivt det händer, desto högre är risken. Gasen brinner bra, och i ett nära och stängt rum är dess skarpa tändning full av en explosion av destruktiv kraft. Detta påför ett ökat ansvar för invånarna - kraven i säkerhetsföreskrifterna under installation och underhåll, samt under drift, måste strikt följas.
  2. Ovan beskrivna fara för liv och egendom innebär också att särskilda tillstånd krävs för installationen. I en privat sektor är det osannolikt att en explosion i en av byggnaderna orsakar allvarliga skador på grannarna, men det kan slå ut fönster i omgivande hus eller framkalla spridning av en brand. Byråkratin i vårt land är, som ni vet, inte det minsta intresserad av att göra det enkelt för medborgarna, därför blir det svårt att få tillstånd att installera en huvudgasgenerator.
  3. För att säkerställa att generator inte kan nås av främlingar placeras enheten ofta i huset. Förbränningsprocessen innebär aktiv användning av syre från atmosfären, så ägarna är skyldiga att se till att ventilationen fungerar perfekt i byggnaden. Om så inte är fallet bränner enheten syre och ersätter det med kolmonoxid. För en sovande person kan detta sluta med tårar.

Enheter som arbetar på flytande gas har sin egen särart - det ska inte kallas direkt en nackdel, men det begränsar antalet alternativ för var man ska installera enheten

Faktum är att cylindrar med flytande gas inte kan lagras vid för låg temperatur, därför är det bättre att placera strukturen i ett uppvärmt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

En elektrisk generator är bara ett generellt namn på ett antal olika utrustningar, som är klassificerad enligt minst tre kriterier . Var och en av dem spelar roll om du vill skaffa kvalitetsutrustning som uppfyller alla dina förväntningar.

Bild
Bild

Efter funktionalitet

Det enklaste alternativet är en standard autonom bensinstation, som bara kan ta gas från ett rör eller cylinder och bränna den, vilket genererar elektrisk energi.

Minigenerator för kraftvärme representerar redan en storleksordning mer komplex design, eftersom den använder värmen som frigörs under förbränningen med hjälp av en inbyggd värmeväxlare. Denna enhet hjälper naturligtvis inte på något sätt för uppvärmningsbehov, men utrymmet runt gasturbinapparaten kommer inte att överhettas, vilket är viktigt i många fall.

Till sist, trigenereringsmodell - Det här är en elgenerator som samtidigt utför funktionerna hos en luftkonditionering. Frågan är hur mycket av dess kraft som kommer att räcka, men en sådan funktionell enhet kan teoretiskt komma till självförsörjning.

Bild
Bild

Efter design och användningstyp

Klassificeringen här är ganska enkel - någon behöver nödströmkälla , som de inte planerar att slå på ofta, någonstans spelar gasgeneratorn rollen som ett periodiskt skyddsnät för opålitliga kraftledningar, och i vissa fall enheten visar sig vara nödvändigt för permanent användning.

Av samma logik bör du vara uppmärksam på hans kraft och matcha det till hemmets behov . Modeller upp till 5 kW bör betraktas som blygsamma - även om du använder el ensam kan det vara för mycket av en utmaning för honom att köra ett kylskåp och en multikokare samtidigt.

För en familj väljs oftast modeller med en kapacitet på 6 till 10 kW, men det beror helt på hur mycket utrustning denna familj har och hur mycket energi den kan behöva samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bränsle

Vi har redan nämnt denna klassificering mycket kort ovan. Modeller som fungerar på huvudgas e, ingår i gastillförselnätet. En sådan enhet saknar rörlighet, men den ger tillräcklig kraft, tjänar länge, får dig inte att tänka på hur du fyller på bränsletillförseln. LPG -modeller de arbetar på en helt annan princip - utan att vara bundna till ett rör är de bärbara.

Möjligheten att transportera beror bara på cylinderns volym, men det finns i allmänhet blygsamma konstruktioner som, om du verkligen vill, kan tas på en vandring, särskilt med bil . På grund av de relativt små gasreserverna i cylindern ger en sådan enhet vanligtvis inte hög effekt. På grund av den allmänna blygsamheten hos dess parametrar är en sådan enhet ofta tyst eller nära denna indikator.

Bild
Bild

Separat bör det noteras att det också finns g industriella gasgeneratorer , inklusive biogas och tillhörande gas från oljeproduktion. Det finns inga linjer med sådant bränsle, oftast är det bärbara modeller med cylinder. När du köper en sådan enhet, kontrollera hur den är anpassad för att arbeta med alternativa bränslen - det kan vara till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Gasgeneratorer produceras i många länder runt om i världen. Namnen på de märken som är inblandade i produktionen av sådan utrustning kommer inte att säga något till lekmannen, som inte tidigare var intresserad av denna bransch. Det är dock värt att förstå marknaden i förväg, eftersom inte bara tillförlitligheten för din strömförsörjning, utan också din säkerhet beror på tillverkarens lämplighet.

Traditionellt sett skulle många av våra medborgare föredra västerländska tillverkare för potentiellt farlig utrustning .… Bland dessa har amerikanerna en särskild prioritet - ett antal av deras företag, som t.ex. Mirkon Energy, Generac eller Briggs och Stratton anses vara mycket tillförlitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativt kan du vara uppmärksam på produkterna från det franska märket. SDMO.

Dessutom kan man inte säga det Ryska gasproducenter är inte alls efterfrågade. Tvärtom köps de ofta på grund av deras relativa billighet, och många ägare misstänker inte ens att deras enhet är inhemsk. Faktum är att inhemska märken kompetent förklädde sig till utländska - bland de värda uppmärksamhet vi kommer att peka ut Grandvolt, REG, FA, Gazvolt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

När du bestämmer dig för att köpa en gasdriven generator ska du vara uppmärksam på följande faktorer

  • Bränslevariation . De typer av bränsle som används av gasgeneratorn har redan nämnts ovan. Samtidigt kan vissa modeller fungera inte bara på gas av olika typer, utan också på bensin eller diesel. Mångsidigheten är en garanti för oavbruten drift.
  • Tekniska specifikationer . Det viktigaste är ström, det borde räcka för normal drift av all utrustning i huset. Var också uppmärksam på fasen och nivån på utgångsbruset, eftersom inte alla modeller är tysta.
  • Kylsystem typ .
  • Automatiskt skyddssystem . I billiga generatorer är det kanske inte alls, men för säkerheten för människor och egendom kommer ett sådant tillägg till designen inte att störa alls.
  • Starttyp . Den kan vara manuell, halvautomatisk eller automatisk. Allt beror på behoven hos en viss ägare. Endast en manuell start kommer att innebära en inte för hög kostnad för enheten, medan automatisering behövs för att snabbt svara på ett strömavbrott eller slå på ett schema, för att till exempel upprätthålla en positiv temperatur i ett lanthus som är tomt på vintern.
  • Pålitlighet . Ingen kan vara säker på det i förväg, men om en gasgenerator släpps av ett märke som har samlat tusentals positiva recensioner under de senaste åren, ökar detta chanserna att inte bli besvikna över köpet.
  • Produktkostnad . För ett privat hus där bara en familj bor kan prisfrågan vara den kanske viktigaste. En gasgenerator är en enhet som är bättre att inte köpa alls om det inte finns pengar för en högkvalitativ modell.

Detta innebär att du bara kan spara pengar om de två modellerna är helt identiska, men kostar annorlunda, eller om du hittar samma modell någon annanstans till en lägre kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Den flytande gasgeneratorn är ansluten till cylindern via en speciell reducerare - denna uppgift är inte svår och utförs av ägarna regelbundet. Det är svårare att ansluta en stationär enhet till nätverket - endast proffs har rätt att göra detta och endast enligt resultaten från officiellt erhållna tillstånd. Förutom närvaron av ett gasrör ställs flera viktiga krav för det rum som väljs för installation av en elektrisk generator.

  1. Obligatorisk och bra flödesventilation av luften. Främjar bättre förbränning och hjälper till att fylla på syreförluster i hemmets atmosfär.
  2. Generatorn ska inte placeras nära väggar. Rummet ska vara tillräckligt stort så att enheten kan gå runt från alla sidor och undersökas för skador. Ägaren måste kunna komma nära enheten från vilken sida som helst - det här är en fråga om driftssäkerhet.
  3. Rummet med gasgeneratorn måste vara utrustat med brandsläckningsmedel. Med en omedelbar reaktion och en lyckad kombination av omständigheter hjälper de dig snabbt att undvika stora problem.

Rekommenderad: