Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens (88 Foton): Namnen På Icke-nyckfulla Trädgårdsperenner. Blommor För Plantering I Ural Och I Andra Regioner. Vilka Kan Planteras I Augusti?

Innehållsförteckning:

Video: Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens (88 Foton): Namnen På Icke-nyckfulla Trädgårdsperenner. Blommor För Plantering I Ural Och I Andra Regioner. Vilka Kan Planteras I Augusti?

Video: Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens (88 Foton): Namnen På Icke-nyckfulla Trädgårdsperenner. Blommor För Plantering I Ural Och I Andra Regioner. Vilka Kan Planteras I Augusti?
Video: Plantera en buske eller blomma i trädgården -så här gör du 2024, April
Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens (88 Foton): Namnen På Icke-nyckfulla Trädgårdsperenner. Blommor För Plantering I Ural Och I Andra Regioner. Vilka Kan Planteras I Augusti?
Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens (88 Foton): Namnen På Icke-nyckfulla Trädgårdsperenner. Blommor För Plantering I Ural Och I Andra Regioner. Vilka Kan Planteras I Augusti?
Anonim

Fleråriga blommor kan vara en riktig dekoration för en sommarstuga eller en personlig tomt. Genom att känna till namnen på icke-nyckfulla trädgårdsväxter som kan dekorera rabatter och rabatter i mer än en säsong, kan du enkelt plocka upp dem genom att kombinera dem efter årstider, nyanser av kronblad eller andra tecken. För att förstå vilka stauder som kan planteras i augusti och vår, i Ural och i andra regioner, hjälper en detaljerad översikt över de mest populära arterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsperenner som blommar på våren

De tidigaste plantorna - vårstauder - börjar blomma så snart snön smälter. De mest populära här är dekorativa knölartar som vaknar med värmen. Om du väljer dem för ett sommarresidens kan du ge landskapet på platsen en vårstämning.

Fleråriga växter är opretentiösa, de behöver inte tas bort för vintern - i de flesta fall kan du lämna lökarna i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära fleråriga blommande vårarterna är bekanta för de flesta trädgårdsmästare

Krokusar . En lila blomma med gula ståndare kallas ofta av misstag som en snödroppe. Krokusknoppar är faktiskt bland de första som dök upp i trädgården, redan i mars.

I motsats till vad många tror är de inte bara lila i färgen, utan också vita, gula, väl lämpade för bildandet av små sängar och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primroses . Dessa rosettväxter är fullt ut motiverade sitt namn och är redan en av de första som täcktes med frodiga blomlock i april. Mängden primros nyanser är slående - den varierar från vitt och gult till lila och rosa. En gång vart fjärde år separeras och planteras buskarna som har lyckats växa.

Intressant nog kan primula blomma igen under varma höstperioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tulpaner . De viktigaste blommorna i europeiska trädgårdar och parker känns bra i det ryska klimatet. Gula, röda, lila, röda knoppar dyker upp på rabatter under vårens första månad och behåller sin skönhet till sommardagar. Tulpaner är opretentiösa; även en oerfaren sommarboende kan odla dem.

Det enda som är värt att överväga är att när de övervintrar i marken kan lökarna behöva ytterligare skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyacinter . Denna fleråriga växt är älskad för sina olika färger från snövit till svartlila, frodig och riklig blommande, delikat doft. Knopparna bildas med början av varma vårdagar.

När man planterar hyacinter bör man komma ihåg att växterna är känsliga för drag, de rekommenderas att planteras på platser skyddade från vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påskliljor . Soliga gula blommor med ett orange centrum visas i rabatterna i april. Växter är lökformiga och behöver inte gräva för vintern. Påskliljor har en karakteristisk doft som stöter bort många skadedjur. Det är därför de ofta används som en trottoarkant i trädgården och placerar dem på sängarnas gränser eller mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsklump . Växter bildar klumpar upp till 30 cm höga, som täcks med blommor i april. De är rosa först, sedan lila och blå.

Lungorten har vackra fläckiga löv, behåller dekorativiteten från våren till senhösten, om du planterar den på ett skuggat område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prästkragar . Det är en återblommande art med låg skotthöjd. Den reproducerar lätt genom självsådd, opretentiös i odling. Tusenskönor kan ha enkla eller dubbla blommor - både mycket små och stora. Färgen kan förändras med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är bara en liten del av växterna som kan användas för att dekorera en sommarstuga på våren. Med rätt planteringstid kommer rabatterna inte att vara tomma utan blommor förrän på sommaren.

Och det är också värt att notera följande stauder: anemoner, delphiniums, upptagningsområde, pioner, trädgårdsprästkragar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter blommar hela sommaren

Typer av blommande växter som kan behålla ett elegant, dekorativt utseende under hela sommaren är särskilt älskade av sommarboende. Bland dem finns det klättringsalternativ för bågen, liksom låga för åsar och alpina rutschkanor, fuktälskande för att dekorera reservoarer. Icke nyckfulla sommarväxter för kontinuerlig blomning väljs enkelt för både soliga områden och skuggiga platser . Det finns också universella arter som kan uthärda även de mest ogynnsamma klimatförhållandena under lång tid.

Namnen på blommor som är lämpliga för sommarodling är välkända för de flesta sommarboende. Bland dem finns den opretentiösa vackra telekia, den blygsamma kornblomman, lyxiga liljor och rosor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Solälskande

Denna grupp inkluderar torktåliga växter som behöver mycket sol. Det är på sommaren som trädgården är dekorerad med de mest frodiga och vackra blommorna, lämpliga för skärning i buketter. Beskrivningen av de mest populära av dem förtjänar särskild uppmärksamhet.

Liljor . Bulbous perenner, i kalla klimat som kräver grävning för vintern eller ytterligare skydd. Växten gillar inte riktigt transplantationer, den har ett brett utbud av färger på kronblad, en söt och syrlig doft.

Under det första året rekommenderas att klippa av knopparna för att stimulera deras rikligare bildning under efterföljande säsonger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gladioli . En lökväxt med stora spikformade blomställningar pryder stugan sedan andra hälften av sommaren. Det bästa stället att plantera är soliga, välventilerade områden med sandjord. Gladioli kännetecknas av en mängd olika färger, det finns frottévarianter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosor . Buske, standard, klätterros - denna växt anses vara trädgårdens drottning. I landet kräver rosenbuskar beskärning före vintern, skydd. Olika färger, storlekar och former gör att dessa blommor kan användas för att dekorera tomter i olika stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis . Dessa växter tillhör klättrande lianor, som känns bra nära häckar, stödmurar. Färgen på kronbladen är ganska varierad - från djuplila till ljusblå.

Stauder planteras med skott, på lätta jordar, vilket omedelbart ger närvaro av ett stöd. För vintern klipps fransarna, böjs till marken, täckta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Doronicum . Denna opretentiösa blomma glädjer sig med sin ljusa färg redan i början av sommaren. Solgula "prästkragar" växer på stjälkar från 30 till 80 cm höga, i en stark nyans känner de sig dåliga, behöver mycket sol.

Baksidan av denna art är vissnande av lövverket i slutet av blomningen.

Bild
Bild

Flerårig majsblomma . Rosa och blå blommor, som behåller den karakteristiska formen på sin vilda motsvarighet, är mycket populära när de odlas i mixborders. De är torktåliga, opretentiösa i valet av jordart.

Bild
Bild

Turkisk nejlika . Denna art sätter tonen för alla sommarstugor redan i juni, behåller sin dekorativa effekt hela sommaren.

Särskilt populära är de mångfärgade sorterna av turkiska nejlikor, som gör det bra i soliga områden.

Bild
Bild

Lupin . En vackert blommande växt med en frodig kronblad. Denna art är solälskande, opretentiös så mycket som möjligt, färgen kan vara rosa, lila, vit. Lupiner växer lätt genom självsådd och kan uppta stora områden på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även bland sommarens dacha -stauder, vallmo, iris kan särskiljas, vilket visar dekorativitet under blomningen, enkelt anpassar sig till olika typer av jordar. Du kan dekorera platsen med användbara växter som kännetecknas av vacker blomning. Detta inkluderar oregano, monarda, calendula.

För skuggiga platser

Även i områden som inte översvämmas av solljus kan du skapa en vacker blomsterträdgård. Skuggiga platser är väl lämpade för fuktälskande växter som känns bra borta från den brinnande strålarna i den himmelska kroppen.

Sådana arter kännetecknas av frodig, tät grönska, tjocka stjälkar

Hortensia . Denna växt trivs på skuggade områden. Frodiga kepsar av lila-blå blomställningar kan bli en riktig dekoration av sommarstugan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Astilba . Denna skuggtoleranta växt med höga blomväxter växer i frodiga buskar med snidat lövverk. Astilba kännetecknas av lång blomning, mycket dekorativ, behåller sin skönhet från juni till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geranium . Denna skuggtoleranta fleråriga blommar hela sommaren, skiljer sig i olika nyanser av kronblad, bladformer, fungerar som en naturlig insekticid i gränsplanteringar. Pelargoner förblir dekorativa till hösten. Lövverk som ändrar nyanser blir en extra dekoration av sommarstugan efter blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att dekorera skuggade områden är inte alls svårt. Det räcker med att korrekt kombinera växter som kan blomma under sådana förhållanden.

Höstblommor

De vackraste blommande växterna är höst-, buskväxter, så att du kan göra dacha till ett verkligt flororike. De domineras av fuktälskande, frostbeständiga sorter som inte är rädda för en kraftig väderförändring.

Mallows . De är särskilt älskade av invånarna i de södra regionerna; på grund av deras höjd planteras de ofta i främre trädgårdar under fönster. Färgen på malvblad är ganska varierad - från saftigt hallon till snövit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flox . Anspråkslösa höstblommor anses med rätta vara en riktig dekoration av en rabatt. De bygger upp frodig grönska fram till mitten av sommaren. Sedan börjar blomningen, som pågår till mitten av oktober.

Phloxes är mycket olika i färg, du kan hitta lämpliga sorter för en klassisk rabatt eller plantering i en alpin bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asters . Fleråriga arter av denna växt blir traditionellt de viktigaste leverantörerna av blommor för att skära i buketter. Frodiga "stjärnor" med dubbla kronblad presenteras i alla olika färger - från snövit till djuplila. Bushformar ger enkel bildning av gränser, rabatter, passar bra in i gruppplanteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krysantemum . De anses också vara mer benägna att vara höstblommor, även om denna fleråriga känns bra i rabatter på sommaren. Underbara frottéhattar på robusta stjälkar kommer i en mängd olika nyanser. Krysantemum passar perfekt in i de japanska trädgårdarnas estetik; när de skärs i buketter håller de upp till flera veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höstperenner är särskilt varierade och dekorativa. Genom att korrekt placera och planera deras plantering kan du enkelt förse sommarstugan med frodig dekoration under hela säsongen, tills det är väldigt kallt. Blommor valda för hösten fungerar bra för att skära i buketter.

Vilka kan planteras i augusti och höst?

Att plantera blommor på sensommaren och tidig höst är relevant för de arter som blommar på våren. Utan att missa tidsfristen kan du i förväg planera en rabatt som kommer att glädja ögat hos en sommarboende med snön som smälter. Vid plantering rekommenderas att ta hänsyn till att den optimala tiden för den väljs beroende på vädret . Under en sval sommar kan du börja arbeta redan i augusti, och i värmen är det bättre att flytta deadline till september. Det viktigaste är att slutföra arbetet 14-30 dagar före den första frosten.

Det är värt att överväga att endast vissa växter kan transplanteras med knoppar och blommor. Dessa manipulationer är lämpliga för primros, tusenskönor. Andra arter, innan man utför manipulationer, bli av med onödiga skott.

Bild
Bild

Ett antal växter kan särskiljas som perfekt anpassar sig till vårblomningen när de planteras i augusti och september

Chilensk gravilat . En växt som presterar bra på smala åsar och gränser. Bildar kompakta rosetter, i mitten av maj, blomstjälkar upp till 60 cm höga visas på skotten. Vid plantering måste du välja soliga och halvskuggade områden med väl fuktad jord.

Du kan transplantera unga rosetter på hösten, separerade från basen av en vuxen buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baddräkten är europeisk och asiatisk . Dessa blommor kallas också näckrosor för knopparnas liknande form. Växter är hygrofila, växer upp till 80 cm i höjd, växer inte för mycket och bildar kompakta planteringar.

I den europeiska arten är blommorna gula, datumen för deras utseende är i mitten av maj. Asiatiskt är en tidigare art med apelsinblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsliljan . Denna växt rotar uteslutande när den transplanteras i augusti-september, andra perioder är inte lämpliga för den. De blommar med vackra snövit "klockor" i slutet av maj. Bladrosetten har en karakteristisk form och når en höjd av 30 cm. Skuggiga och halvskuggade platser är lämpliga för plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snäcka . En vintergrön täckväxt med smala krypande stjälkar och känsliga blå-lila blommor visar sin skönhet vid det tredje decenniet i maj.

Periwinkle dvalar bra under snön, tål torra och fuktiga perioder utan synliga skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badan . En annan typ av blommande växt lämplig för plantering under sensommaren eller början av hösten. Badan blommar i maj, och under hela året pryder den platsen med spektakulär grönska med rundade blad. Det är opretentiöst, dekorativt, ger långsam tillväxt på sidorna, samtidigt som kompaktheten bibehålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa växter trivs bäst när de planteras i augusti och september. Om du väljer andra termer kan du inte vänta alls på blomning.

Till exempel kan dalens liljor dö under vårplantering. På hösten, i september -oktober, är det vanligt att överföra lökväxter till marken - krokusar, påskliljor, tulpaner.

Bild
Bild

Rekommendationer för olika regioner

Valet av stauder för sommarstugor måste göras med hänsyn till deras möjliga acklimatisering. Inte alla villkorligt vinterhärdiga arter tål frost i Sibirien eller genomträngande stäppvindar. Varje region har sina egna favoritväxter.

Med tanke på botanikernas rekommendationer är det möjligt att skapa rabatter av sällsynt skönhet i alla klimat

För odling i söder . Här har växter speciella krav på torkmotstånd, förmågan att tolerera solens brännande strålar. De bästa arterna för denna klimatzon är trädgård echinacea, salvia, rudbeckia, rölleka. Lavendel kan också kallas en typisk sydlig växt, som behåller sin dekorativa effekt även i torra buketter. Frodiga malvor, stamrosor och solrosor kommer enkelt att dekorera det angränsande territoriet i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För mittfältet . I Moskva -regionen och andra regioner som liknar den när det gäller klimat kan du välja nästan alla stauder för din dacha. Den ängsöta rölleken, den lysande rudbeckiaen och hybridhelenet känns särskilt bra här. De ser intressanta ut på landningsplatsen för upptagningsområdet, hybrid Veronica.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För regionen nordväst . I Leningrad -regionen och i Karelen kräver klimatfunktionerna ett särskilt noggrant urval av växter. Fuktälskande stauder är populära här, som klarar långa perioder av regn som inte kräver mycket sol. I landet kan du plantera nejlikor, rosor, violer, asters och flox. Trädgårdsliljor klarar sig också bra i nordväst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I Sibirien . Det rekommenderas att plantera frostbeständiga blommande perenner här, som växer bra även med en kort sommar. Lämpliga arter inkluderar penséer och asters, liljekonvaljer och tulpaner. Medelstora varianter representeras av skäggiga irisar, Siberian kandyk, Siberian erantis. Höga planteringar kan bildas av flox, nuvarande strö, krysantemum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I Ural . Här är klimatfunktionerna gynnsammare för lågväxande perenner, kännetecknade av lång blomning. Dessa inkluderar panséer och armeria vid havet, periwinkle och dvärgflox. Daylily, iris, bergskornblomma, turkisk nejlika slår väl i Ural.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många blommande växter som kan växa utan att transplantera på ett ställe i 5-7 säsonger kan väljas för nästan alla klimatzoner. Det är värt att överväga de grundläggande rekommendationerna för deras odling för att skapa de bästa förutsättningarna för varje art.

Exempel på vackra rabatter i landskapsdesign

Schemat för att plantera blommor i en rabatt beror till stor del på tidpunkten för blomningen av sina knoppar. Vår-, sommar- och höstperenner motiverar fullt ut sommarinvånarnas förhoppningar, vanligtvis är de inte alltför krävande i vården. Vackra exempel låter dig fullt ut uppskatta de olika alternativen för layout av rabatter i områden av olika storlekar.

Ett elegant trädgårdsarrangemang av krukor av krysantemum skapar effekten av en japansk trädgård även i ett litet område . Olika nyanser av dubbla blommor kombineras harmoniskt utan att avbryta varandra.

Bild
Bild

Rabatterna består av primros är en riktig dekoration av lanthuset . Blandade planteringar ser bra ut tillsammans, vilket ger kompositionen en speciell charm.

Bild
Bild

Snygg blomsterbädd i flera nivåer med trädgårdsliljor, krysantemum och loaches på rekvisita i bakgrunden kompletterar effektivt bakgrundens stenverk.

Bild
Bild

Lyxiga gladioli som huvudbeton i rabatten kombineras perfekt med kortare dekorativa lövfällande och blommande växtarter . I soloplantningar kan mångfald uppnås genom att kombinera olika nyanser av knoppar i en komposition.

Rekommenderad: