Bredbladig Kalmia (35 Bilder): Plantering Och Vård I Moskva-regionen, Leningrad-regionen Och Andra Regioner. Beskrivning Av "Black Label" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Bredbladig Kalmia (35 Bilder): Plantering Och Vård I Moskva-regionen, Leningrad-regionen Och Andra Regioner. Beskrivning Av "Black Label" Och Andra Sorter

Video: Bredbladig Kalmia (35 Bilder): Plantering Och Vård I Moskva-regionen, Leningrad-regionen Och Andra Regioner. Beskrivning Av
Video: Виски Red Label и Black label - Обзор и сравнение с Ballantines, Old Smuggler 2024, April
Bredbladig Kalmia (35 Bilder): Plantering Och Vård I Moskva-regionen, Leningrad-regionen Och Andra Regioner. Beskrivning Av "Black Label" Och Andra Sorter
Bredbladig Kalmia (35 Bilder): Plantering Och Vård I Moskva-regionen, Leningrad-regionen Och Andra Regioner. Beskrivning Av "Black Label" Och Andra Sorter
Anonim

Kalmia tillhör familjen Heather. Det är en flerårig buske som började sprida sig i Nordamerika. För tillväxt föredrar växten underväxt och skogskanter. Bredbladig Kalmia, eller bergslaurbær, är den vanligaste typen av denna buske. Det används oftast för att dekorera trädgårdar och parker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

I naturen kan busken nå 1,5 m, underdimensionerade sorter - upp till 30 cm. Växten har spridit sig inte bara över den amerikanska kontinenten, utan också över europeiska länder. Tack vare arbetet hos uppfödare som uppfödde frostbeständiga sorter av bredbladiga lugn, kan den planteras i Moskva-regionen . Växten är en vintergrön buske, vars centrala skott har en lignifierad struktur. Bladplattorna är ganska styva, lansettformade.

Ovanifrån är de målade i en rik grön färg och underifrån är de ljusare. Arten kännetecknas av långsam tillväxt, unga grenar är elastiska, har en lila nyans av barken, när busken mognar, den får en gråbrun färg och skotten blir träiga. Växtens blomningstid faller i slutet av våren och varar ungefär en månad. Blomställningarna är mycket frodiga, paraplyformade, bildade av ett stort antal blommor . De bildas på toppen av skotten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Små knoppar har en kupad form och är övervägande rosa i färgen, corolla är målad i en rödrosa ton . Efter blomningen bildas små fruktlådor med många frön, tills mitten av hösten blir helt mogna.

Det är värt att komma ihåg att hela växten har giftiga egenskaper, även dess pollen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av populära sorter

Bredbladig Kalmia kännetecknas av en ganska bred sorter.

  • " Älva " Den kännetecknas av blomställningar av en snövit ton, kalyxen är dekorerad med en skarlet stjärna.
  • " Olympisk flamma " med graciösa knoppar av röd och vit ton.
  • " Midnatt " framhävs av kronbladens kontrasterande färger.
  • Tofka tillhör nya sorter. Knopparna når 4 cm i diameter, deras färg är ganska ovanlig: ljusrosa med en känslig tunn avbrytande vinröd cirkel på kronbladen.
  • Fyr har rödrosa blomställningar.
  • " Kalejdoskop " - en sort med en mycket prålig färg. Fälgarna är målade i en ljus körsbärston, skålens kant och hals är vita, samma färg sprutas i form av en snöflinga.
  • Minnessak skiljer sig i knopparna av en rik hallon-vinröd ton. Det finns en vit kant runt blommans kant.
  • Zebulon med stora ljusrosa blommor med röda prickar och samma kant runt mitten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering i klimatzonen i Moskva-regionen är frostbeständiga sorter lämpliga, med god anpassningsförmåga till väderförändringar.

  • Bandeau når en höjd av cirka 1,3 m, krondiametern är ungefär densamma. Den blommar med ljusrosa knoppar med en mörk vinröd hals.
  • Karusell skiljer sig i den kompakta storleken på en låg buske. Blommorna är ganska stora, vita med streck och lila prickar.
  • " Svart etikett " har en medelstorlek. Blommorna är stora, cirka 3,5 cm i diameter. Knopparna har en vitkastanjefärg.
  • Ewa med en frodig grenad krona. I diameter kan den vara cirka 1,3 m, dekorerad med blomställningar av en ljusrosa ton.
  • Bullseye den har en ganska hög frostbeständighet. Blommorna är lila med en vit kant och en stjärnformad fläck vid basen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Bredbladig Kalmia är ganska nyckfull i förhållande till val av mark och underhållsförhållanden. Sandiga och leriga jordar är dåligt lämpade för det, men om jorden på platsen är av denna typ och inte lätt och bördig kan den förbättras något. För att göra detta blandas det med torv, barrträd, lövjord och flodsand, och kompost kan också tillsättas.

Det idealiska alternativet för fjälllager är lös, andningsbar och dränerad jord. När det gäller pH kan det vara surt eller svagt surt.

Kalkhaltiga föroreningar i marken bör undvikas, eftersom de orsakar buskens död . Anläggningen föredrar halvskuggade områden, skyddade mot drag. Calmia är en fuktälskande kultur, men överdriven fukt har en skadlig effekt på rötterna: de skadas av förödande infektioner. Vinter och vår direkt solljus är också skadligt för växten, så det bästa stället för plantering skulle vara ett område under greniga höga träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att plantera kalmia i öppen mark på våren. Landning utförs enligt följande:

  • på hösten grävs marken i det valda området väl upp och de nödvändiga komponenterna läggs till;
  • före plantering lossas platsen väl;
  • hålet är ca 40 cm djupt och ca 50-60 cm på sidorna;
  • det är absolut nödvändigt att lägga ett dräneringsskikt på botten;
  • jordblandning eller jord hälls ovanpå så att hålet fylls med en tredjedel, 2 msk blandas i jorden. l. mineralgödselmedel;
  • urtaget ska täckas med en film och lämnas i ungefär en vecka, så den nödvändiga mikrofloran av kalcium bildas i den;
  • före plantering hålls plantan i vatten med tillsats av en tillväxtstimulator i 24 timmar;
  • en planta placeras i hålet, rötterna är väl utspridda, rotkragen bör ligga på markens nivå;
  • fukta rikligt, täck med jord och tampa ovanpå;
  • på stamcirkeln är det värt att applicera ett lager torv- eller tallnålsmassa.

Om buskar planteras i grupper, hålls ett avstånd på 80 cm mellan växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det är inte alltför betungande att ta hand om calmia broadleaf.

Vattning

Busken tolererar normalt torka, men lider av stillastående fukt, så den är försedd med måttlig vattning. Marken ska vara helt torr mellan vätningen. Vid varmt väder räcker det med en vattning varannan vecka för en vuxen växt (cirka 10 liter vatten per buske). I närvaro av regn behöver busken inte ytterligare fukt.

Före övervintringen vattnas kalmia rikligt och mulas med torv eller bark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Busken matas cirka tre gånger per säsong, med början vid 2 års ålder. För första gången appliceras gödningsmedel i april och utfodringen slutar i juni. Mestadels komplexa mineraltillsatser används, men karbamidlösning kan också användas under våren . Under aktiv utveckling kan du lägga till lite gödsel utspädd med vatten under busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

I de södra regionerna övervintrar växten utan skydd. Även om många sorter av bredbladiga lugn är frostbeständiga, i Moskva-regionen, Leningrad-regionen och andra regioner med liknande klimatförhållanden, bör den täckas med torrt lövverk eller grangrenar för vintern. Med vårens början tas skyddet bort.

Fjälllagern älskar lätt jord, så efter regn är det absolut nödvändigt att lossa jorden runt växten väl , men detta måste göras försiktigt för att inte skada rötterna som ligger nära ytan. Varje vår är det värt att applicera ett lager mulch på stamcirkeln, detta hjälper till att behålla fukt och förhindrar att det översta lagret av jord torkar ut.

Som regel behöver bredbladig bläckfisk inte beskäras, eftersom den kännetecknas av mycket långsam tillväxt: cirka 2 cm per år. Endast blekta skott och torra stjälkar ska beskäras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Späd kalcium på flera sätt:

  • utsäde;
  • skiktning;
  • sticklingar (gröna);
  • rotskott.
Bild
Bild

Vid förökning av frön i december utförs vissa åtgärder:

  • fröna torkas, de gör det i en sluten behållare;
  • behållaren är fylld med torv och mossa och strös med sand ovanpå;
  • frön läggs på ytan, inte strös med jord;
  • behållaren placeras på en väl upplyst kall plats (det är möjligt på balkongen);
  • du måste vattna regelbundet så att jorden alltid är något fuktig;
  • med början av våren överförs fröna till ett växthus eller en lägenhet med en temperatur på 20-24 ° C och hög luftfuktighet.

Efter ungefär en månad börjar skott dyka upp, vanligtvis har frön av kalmia en mycket hög grobarhet. Fröplantor växer långsamt och lägger till 3-5 cm per år. Tvååriga groddar kan befruktas med mineralgödsel för tillväxt. När man bildar grenar ska unga buskar dykas ner i nya behållare . 5-6 år gamla buskar kan blomma, och vid 6-7 år kan de planteras på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar skärs i juli från unga skott, behandlas med rotbildare och rotas i behållare med torv, sand och barrströ i proportionerna 3X1X1. Behållarna förvaras i ett växthus. Ovanifrån är det värt att täcka dem med en film. Efter cirka 3-4 månader börjar rötterna dyka upp, ett normalt rotsystem bildas först vid 2 års ålder, sedan planteras buskarna på en permanent växtplats.

Bild
Bild

Reproduktion genom skiktning ger ett ganska bra resultat . För att göra detta, avvisa skottet och strö det med jord (gör det på våren eller hösten), fukta det regelbundet. När rötterna är välformade (vanligtvis i 2-3 säsonger) kan växten separeras från moderbusken och planteras på sin växtplats.

Bild
Bild

Den enklaste och mest effektiva metoden för reproduktion av kalmia är genom rotskott . På våren separeras avkomman noggrant från busken, snittarna behandlas med krossat kol och planteras i en separat behållare, där de växer i 3 år. Under denna tid kommer plantan att bli starkare och växa fullfjädrade rötter, och den kan planteras på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kalmia bredblad är ganska resistent mot sjukdomar. På grund av överdriven fukt i en del av växten kan vara mottagliga för svampsjukdomar … Med en liten skada avlägsnas de sjuka delarna och busken behandlas med fungicida preparat. Om större delen av busken är infekterad grävs den upp och tas bort. För att undvika sådana problem är det värt att justera vattningsregimen, liksom att binda upp de övervuxna buskarna, lyfta grenarna. Således kommer luft att vara tillgänglig för de inre stjälkarna och rotkragen.

Ibland kan växten påverkas av kloros . - ljusa, som om de syngs, fläckar visas på bladen, och med tiden blir hela bladet gulaktigt. I sådana fall rekommenderas att tillsätta järnsulfat eller "Chelat" till jorden, men applicera enligt instruktionerna. Calmium är resistent mot skadedjur, de påverkar det praktiskt taget inte.

Rekommenderad: