Mongolsk Ek (20 Bilder): Beskrivning Av Trädet Quercus Mongolica, Plantering Och Skötsel

Innehållsförteckning:

Video: Mongolsk Ek (20 Bilder): Beskrivning Av Trädet Quercus Mongolica, Plantering Och Skötsel

Video: Mongolsk Ek (20 Bilder): Beskrivning Av Trädet Quercus Mongolica, Plantering Och Skötsel
Video: Häng med till ett snörikt Umeå och titta på hur två av Trejons kunder använder deras sandspridare. 2024, Maj
Mongolsk Ek (20 Bilder): Beskrivning Av Trädet Quercus Mongolica, Plantering Och Skötsel
Mongolsk Ek (20 Bilder): Beskrivning Av Trädet Quercus Mongolica, Plantering Och Skötsel
Anonim

Att plantera träd och växter är ett bra sätt att inte bara utrusta och dekorera ett territorium när det gäller landskapsdesign, utan också en möjlighet att göra världen runt dig bättre ur miljösynpunkt. Ett av de vanligaste träden är ek. Inte många människor vet, men i naturen finns det flera sorter av detta träd. Idag kommer vi i vårt material att prata mer detaljerat om den mongoliska sorten.

Bild
Bild

Beskrivning

Mongolsk ek (eller Quercus mongolica) är en typisk representant för familjen bokträd vad gäller dess egenskaper och egenskaper. Trädet fick sitt namn på grund av att den första representanten för denna sort upptäcktes och studerades i Mongoliet . Men idag växer ett sådant träd inte på denna stats territorium.

Om vi närmare överväger plantans botaniska egenskaper, bör det noteras att den är fotofil och inte aktivt kan växa och utvecklas i skuggan.

Utseendet på mongolsk ek kännetecknas av hög estetisk dragningskraft - kronan är målad i en mörkgrön nyans och eken kan nå en höjd av 30 meter.

Bild
Bild

När det gäller skotten kännetecknas de av röda och bruna nyanser . Bladen på de mongoliska trädarterna har en avlång form och klassificeras som kortbladiga. Dessutom kan deras färg ändras. Blommorna på den mongoliska eken är dioecious i sina parametrar.

Bland annat är det värt att notera det faktum att detta träd växer under mycket lång tid och kännetecknas av högt motstånd mot låga lufttemperaturer.

Bild
Bild

Var växer den?

Som nämnts ovan upptäcktes det första exemplaret av den mongoliska sorten på Mongoliets territorium. Men idag växer denna typ av ek i ett antal andra länder. Så, den finns i Kina, Korea, Japan, liksom i Fjärran Östern (nämligen Transbaikalia, Primorsky och Khabarovsk territorier, Amur -regionen, södra Sakhalin och södra Kurilöarna).

Om vi pratar om de geografiska och klimatförhållanden som kan anses gynnsamma för utvecklingen av den mongoliska eken, är det värt att notera foten, såväl som floddalar och grunda steniga jordar. Om alla nödvändiga villkor är uppfyllda kan den mongoliska eken bilda skogar och snår.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Om du funderar på att plantera en mongolsk ek på din privata tomt eller inom ett offentligt område måste du följa vissa regler. Låt oss titta närmare på rekommendationer från specialister.

Det första att komma ihåg är att för plantering är det mycket viktigt att välja en ekollon som är lämplig i alla avseenden . Det ska vara tillräckligt starkt och fast vid beröring och ska inte ha några defekter eller skador. För en ytterligare kontroll bör ekollan skakas - den ska inte göra några ljud. Annars bör användningen av sådant material för plantering omedelbart överges.

Bild
Bild

Det rekommenderas att utföra direktplanteringsproceduren på våren . I det här fallet är det nödvändigt att fördjupa ekollon på ett tillräckligt stort avstånd - cirka 6 centimeter i jorden.

Bild
Bild

Var noga med att se till att ekollonen är skyddad mot frost, skyddad från eventuella negativa påverkan utifrån . För dessa ändamål, på hösten, rekommenderas att täcka ekollon med en film och död ved (det kommer att förhindra växtens död från nederbörd, på grund av vilken mängden oönskad fukt ökar).

Bild
Bild

Användbart råd. För att öka lönsamheten för ekollon som används för plantering, rekommenderas det att gro det i förväg hemma.

Samtidigt är det värt att komma ihåg att landning bara är det första steget. För att växten ska växa och utvecklas så aktivt som möjligt är det nödvändigt att följa reglerna för vård av den.

Först och främst måste du se till att ekollonen har tillgång till mycket solljus, vilket spelar en viktig roll i växternas utveckling. I detta avseende, även i planteringsstadiet, är det nödvändigt att välja rätt plats för den framtida eken

Bild
Bild

För att alla delar av växten ska utvecklas är det nödvändigt att säkerställa regelbunden utfodring och befruktning - detta är särskilt viktigt för rotsystemet

Bild
Bild

Glöm inte den tillräckliga mängden fukt. I det här fallet är det nödvändigt att observera åtgärden, eftersom inte bara brist, utan också ett överskott av fukt kan leda till negativa konsekvenser. För dessa ändamål utförs procedurer som vattning och mulching

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga träd måste behandlas med kopparsulfat - detta ämne förhindrar uppkomst av mjöldagg. Med användning av kopparsulfat är det nödvändigt att bearbeta ekens bark och krona

Bild
Bild

För att skydda mot frost och låga temperaturer används en specialdesignad agrofiber, och en mulchingprocedur utförs också

Bild
Bild

När växten når fem års ålder, utan att misslyckas, bör du börja bilda kronan på en ek. Om du ignorerar detta steg kan det hända att ekstammen inte stöder växtlighetens stora vikt och bryts under dess tryck. För att få den önskade kronformen måste växtens sidoskott knipas och sedan klippas ut. Det är nödvändigt att utföra denna procedur från de nedre grenarna med en regelbundenhet på 1 gång på flera år

Bild
Bild

Ekbeskärningsförfarandet bör utföras under vårsäsongen

Bild
Bild

Att transplantera en växt till en permanent plats kan utföras när den når åtta års ålder. Samtidigt måste en sådan transplanterad växt omhändertas på samma sätt som ett ungt träd

Bild
Bild

Om du följer alla regler och principer för odling av mongolisk ek som beskrivs ovan kan du odla en vacker och hälsosam växt som kommer att glädja flera generationer av din familj med sitt utseende.

Fortplantning

Många trädgårdsmästare undrar hur den mongoliska eken reproducerar sig. I verkligheten finns det flera vanliga metoder:

frön

Bild
Bild

gröna sticklingar

Bild
Bild

Så, om vi pratar om fröproduktion, då menar vi här att plantera ekollon. Denna procedur utförs omedelbart efter att ekollonen är mogna . Man bör komma ihåg att under vårsådd måste frön stratifieras vid en lufttemperatur på 0 till +5 grader Celsius i 1-3 månader.

Å andra sidan, om du föredrar ett vegetativt sätt att reproducera, bör du komma ihåg det cirka 12% av sticklingarna är rotade, medan bearbetning med "Kornevin" är obligatorisk.

Rekommenderad: