Plantera Och Ta Hand Om En Chubushnik (17 Foton): Växer I Moskva -regionen Och Sibirien, I Ural Och På Andra Platser I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om En Chubushnik (17 Foton): Växer I Moskva -regionen Och Sibirien, I Ural Och På Andra Platser I Det öppna Fältet

Video: Plantera Och Ta Hand Om En Chubushnik (17 Foton): Växer I Moskva -regionen Och Sibirien, I Ural Och På Andra Platser I Det öppna Fältet
Video: MOVEABLE 4SKIN - EMISIL REVIEW 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om En Chubushnik (17 Foton): Växer I Moskva -regionen Och Sibirien, I Ural Och På Andra Platser I Det öppna Fältet
Plantera Och Ta Hand Om En Chubushnik (17 Foton): Växer I Moskva -regionen Och Sibirien, I Ural Och På Andra Platser I Det öppna Fältet
Anonim

Chubushnik anses vara en av de mest opretentiösa växterna; det slår lätt rot i alla regioner i vårt land. Folk kallar det trädgårdsjasmin, men experter säger att detta är ett felaktigt namn, eftersom chubushnik tillhör familjen Hortensiev. Och tidpunkten för plantering och förutsättningarna för att ta hand om honom har ingenting att göra med representanten för familjen Olive. Det enda som verkligen förenar dem är vackra blommor med en delikat doft. Det är värt att lära känna den namngivna bror till doftande jasmin bättre och lära sig om dess karakteristiska egenskaper.

Bild
Bild

Landningsdatum

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar trädgårdsjasmin i början av september. De faktiska datumen för plantering varierar dock beroende på i vilken region busken kommer att växa. Till exempel, i Sibirien, planteras mock-apelsinen från 3-15 september. Liknande odlingsförhållanden används i Ural. Trädgårdsmästare i de centrala och södra regionerna i vårt land planterar en mock-orange från mitten av september till slutet av oktober.

I synnerhet planteras trädgårdsjasmin i Moskva -regionen från 20 september till 15 oktober. På sommaren och våren är det bättre att inte plantera denna buske - trädgårdsmästaren kommer inte att ha tid att utföra det arbete som är nödvändigt för plantering, och växten kan dö. Om du vill börja plantera trädgården med början av de första vårdagarna är det värt att plantera en mock-orange innan knopparna börjar blomma.

På hösten är växten vilande, men det hindrar inte den från att anpassa sig till hårda klimatförhållanden. Och trädgårdsmästaren behöver inte oroa sig för att han inte kommer att ha tid att ta hand om växten.

Bild
Bild

Platsval och markberedning

Chubushnik älskar soliga områden med bördig, men inte vattentät mark. Ljus lera eller svart jord är perfekt för det. Om du planterar den i skuggan kommer växten att sträcka ut sig på jakt efter solljus. Om du planterar den i sumpig jord kan den dö av ett överskott av fukt.

Det valda området ska inte vara öppet - något avskilt hörn nära staketet, husets vägg eller lusthusets solsida är lämplig för chubushnik. Den kan planteras nära höga träd för att skydda den från den genomträngande vinden. Det bör dock komma ihåg att denna växt älskar utrymme, så den kan inte planteras direkt under träd eller tjockna planteringen.

Efter att ha valt en plats bör du förbereda jorden. En vecka före plantering måste du gräva ett hål upp till en halv meter djupt och med en liknande diameter. Även i närvaro av bra jord bör jorden fyllas med en speciell bördig blandning, som är gjord av gräs och humus . Om lerigt tjernozem råder på platsen, bör sand tillsättas till denna blandning. Mineraldressing tillsätts också där (100 g träaska och 30 g superfosfat). Om du planerar att plantera en växt på vattentät mark, bör dränering hällas på botten av gropen (ett lager krossad sten, expanderad lera eller trasig tegelsten 15 cm tjock).

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i planteringsarbeten

Växten bör planteras med en jordklump. Vid plantering är det nödvändigt att se till att rotkragen ligger på samma nivå som marken. Chubushnik har ett slutet rotsystem, så dess rotkrage kan och bör begravas, men inte mer än 2-3 centimeter. Om du begraver rotkragen till ett stort djup, kommer detta att leda till förfall av växtens rotsystem.

Omedelbart efter plantering i öppen mark vattnas mock-apelsinen rikligt . Upp till 20-30 liter vatten hälls på en buske. När fukten har absorberats, strö hålet med torr jord. Ett par dagar efter plantering måste stamcirkeln mulas med torv, humus eller trädgårdsjord. Den ovanjordiska delen av busken ska klippas av.

Plantan behöver lämnas med bara några skott, som var och en har 2-3 knoppar. Detta kommer att bromsa bildandet av knoppar något, men kommer att bidra till buskens snabba tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du plantera bredvid?

Chubushnik är en självförsörjande kultur, så den ser organiskt ut både i grupp och i parterreplantering. Dessutom anses det vara den perfekta häcklösningen. Du kan plantera syrener, hortensior, spirea eller weigela nära de grönskande buskarna av trädgårdsjasmin. Skönheten i blomningen och lyxiga grönska hos dessa buskar kommer att göra en del av trädgården till ett mysigt doftande hörn av naturen.

Om du inte vill ordna frodiga snår på platsen bör du vara uppmärksam på dekorativa värdar. Buskens nakna skelettgrenar kan kompletteras med hostablad i olika färger och former. Täta tjocklekar av storbladiga brunner gör att du kan fylla tomrummet och skapa volym. Om du inte är säker på att du kommer att kunna välja en vacker kombination av växter, bör du plantera en mock-orange nära barrträd eller mot bakgrunden av en välskött gräsmatta.

För att njuta av blomningen i flera månader är det värt att plantera flera sorter av chubushnik på platsen samtidigt . Till exempel blommar de vanliga mockorange i slutet av maj - början av juni. Bokstavligen ett par veckor kommer att passera, och kronan mock-orange kommer att blomma. Det kommer att glädja dig med blomningens skönhet fram till den 10 juli. Och Lemoine -sorten kommer att blomma i all sin härlighet mitt i sommaren.

Du kan hämta grannar på webbplatsen, beroende på den valda typen av mock-orange. Till exempel, trädliknande sorter, vars höjd är 3-4 meter, ser vackra ut bredvid medelstora perenner. Dessa är liljor, örtartade pioner och växter med en sfärisk krona. Dvärgchubushniki, vars höjd inte överstiger en meter, kombineras organiskt med bete, trädpioner eller hibiskus. På södra breddgrader är favoritkompositionen en kombination av häftig apelsin och jasmin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Frostbeständig, härdig mock-orange kräver inte ängslig vård. Det är inte svårt att odla det. Den tål både den skickliga hanteringen av en erfaren trädgårdsmästare och den oerfarna nybörjarens handlingar . Om du följer reglerna för att ta hand om honom kan du dock uppnå underbar blomning och snabb tillväxt. Var och en av dem är värd att överväga mer detaljerat.

Toppdressing

Trädgårdsjasmin utfodras endast en gång om året i slutet av våren. Under det första året efter plantering utfodras växten med organiskt gödningsmedel - en utspädd infusion av uppslamning. Lösningen är gjord av 1 del uppslamning och 10 delar vatten. Från och med det andra året befruktas busken också med organiskt material och mineralgödsel.

Mineraldressing består av 15 g urea, 15 g kaliumsulfat och 20 g superfosfat . Alla komponenter späds ut i en hink med vatten. Denna lösning är mer än tillräckligt för två växter. När den orangefärgade bleknar matas den också med mineraldrycker. Endast 15 g urea ändras till 100 g träaska och mängden superfosfat ökas till 30 g. Denna lösning räcker till 1 kvadratmeter. m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Chubushnik älskar solens strålar eller starkt diffust ljus. Unga buskar kan dock lida av den stekande solen. Brännskador uppträder på bladen, växten vissnar, blir gul och tappar lövverk. För att förhindra obehagliga konsekvenser bör plantorna skuggas under den första veckan efter plantering . Och om sommaren är särskilt varm, bör du ta hand om skuggning av unga växter på toppen av solaktivitet - från 12:00 till 16:00.

Temperatur

Busken tål frost ner till -35 grader, så den kommer att slå rot även under de mest allvarliga klimatförhållandena. Den tål milt kalla vintrar och kan överleva svala eller inte särskilt varma somrar.

Men om tropisk värme etableras i regionen, bör trädgårdsmästaren organisera den optimala vattningsregimen för grödan.

Bild
Bild

Vattning

Denna buske gillar inte vattendragning, men reagerar samtidigt negativt på långvarig torka. Bladen vissnar, sjunker och förlorar sitt dekorativa utseende. För att inte sätta växten i ett stressläge bör 20-30 liter vatten hällas på den en gång i veckan. Under blomningsperioden behöver chubushnik dagligen vattnas . Omedelbart efter det bör jorden runt växten lossas, ogräset bör ogräs. För att förhindra avdunstning av dyrbar fukt bör matjorden mulas med halm eller hö.

Beskärning

Chubushnik kommer att glädja dig med kronans skönhet och frodiga blomning, om trädgårdsmästaren kommer att klippa av den varje år. På hösten, efter blomningen, tas alla torra, gamla och sjuka grenar bort, liksom grenar som tjocknar buskens krona . Gamla skott klipps vart tredje år. Beskärning mot åldrande görs tidigt på våren. Välj flera stammar och skär dem till en höjd av 30 cm. De återstående stammarna skärs helt. Skivor bearbetas med trädgårdshöjd och stamcirkeln mults.

Under perioden med aktiv tillväxt och blomning är det inte tillåtet att klippa busken.

Bild
Bild

Överföra

Om det behövs kan chubushnik transplanteras från en plats till en annan, eller en övervuxen buske kan planteras. Denna växt är värdefull eftersom inte bara unga plantor, utan även vuxna träd slår rot på en ny plats. Oavsett växternas ålder transplanteras de efter förberedelse. För att ordentligt förbereda en mock-orange för transplantation, utför följande steg:

  • beskärning utförs: kronan skärs av med en tredjedel och sidoskotten tas bort helt;
  • gropen för transplantation bör förberedas noggrant genom att tillsätta nödvändiga gödningsmedel till den och översvämma den med vatten;
  • rötterna hos den utgrävda busken behandlas med "Kornevin" och kronan - med en svag lösning av kaliumpermanganat (den ska ha en blekrosa lösning);
  • busken placeras i ett förberett hål, täckt med jord och vattnas rikligt.

Det är bättre att transplantera det på hösten i september-oktober eller på våren, tills knopparna öppnas. Erfarna trädgårdsmästare insisterar dock på höstsäsongen, eftersom du under denna period kan förbereda växten och nödvändigt gödselmedel utan brådska. Om allt görs korrekt, kommer den orangefärgade apelsinen att blomma rikligt i 3-4 år efter transplantationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Växten är inte täckt för vintern. Även om allvarliga frost skadar enskilda skott, beskärs de på våren och busken växer igen. Under den kalla årstiden blir han inte omhändertagen. Dessa enkla regler gäller för både vuxna och unga växter.

Möjliga växande problem

Chubushnik anses vara en av de mest sjukdomsresistenta växterna. Han kan bara plocka upp en svampsjukdom från en slarvig ägare som inte skär av gamla skott och inte tunnar ut kronan. Båda ger luftbyte och skyddar löv från fläckar och rost. Om svampen ändå dyker upp ska plantan omedelbart sprutas med lämpliga preparat.

Situationen med skadedjur är mycket allvarligare. Bladblad, bladlöss och spindelkvalster skadar mogna växter och kan döda en ung planta . Sätt att bekämpa parasiter beror på graden av skada. Om skadedjurskolonin är liten hjälper en lösning av tvätttvål eller kaliumpermanganat. Det är värt att spraya växten med tobaksinfusion eller senapspulver. Om ögonblicket saknas och skalbaggarna sitter på varje gren, bör du köpa en kemisk insekticid från affären.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta gör nybörjare misstag när de tar hand om en växt och undrar sedan varför den inte blommar. Han har 5 skäl till detta.

  • Busken kan "göda" på grund av överskott av kväve, och då måste trädgårdsmästaren ompröva sammansättningen av mineralutfodringen.
  • Chubushnik kan lida av brist på solljus. I detta fall är en transplantation nödvändig.
  • Om ägaren har gått för långt med vårbeskärning kan busken rikta alla ansträngningar för att återställa skotten.
  • Om fjolårets beskärning efter blomning föll i slutet av augusti hade unga skott helt enkelt inte tid att bilda nya knoppar.
  • Slutligen kan den orangea apelsinen drabbas av brist på fukt. Som regel bekräftas denna orsak genom gulning och lockning av bladen. I detta fall måste trädgårdsmästaren justera vattningsregimen och ge växten den fukt som saknas.

Endast med rätt uppmärksamhet och omsorg kommer en stark och frisk växt att växa i landet.

Rekommenderad: